FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Wywołano panikę, jedni spanikowali ,inni przeczekają ten martwy okres w handlu.Po świętach zacznie się gorączka zakupów!
Gorączka zakupów to teraz na cmentarz kwiaty zniczy i etc ,a po świetach puste kieszenie i wtedy bedzie problem bo handel zatrzyma sie !
ale zaraz zobaczymy bo zegar juz tyka w NIEMCZECH
zejdą do 2,40 zł. za żywą
-
andrzej-guzik
Mi obecnie cena wisi nawe 09 mnie nie rusza, moje zejdą w momencie jak ludzie będą kupować kiełbasę na mikołajowego grilla 
09 jest bardzo aktywny jak cena spada ,to jego żywioł-czy to jakiś bankrut?????????
Giełda bez komentarza, kto miał racje ?
Więcej kupować warchlaków z DANI I NIEMIEC !
Więcej kupować warchlaków z DANI I NIEMIEC !
fakt poczatek tragiczny 1.68
4 Z Przodu murowana w calej polsce ,a na Mikołajki pewnie 3 z przodu bedzie !
-
andrzej-guzik
Jak będzie 3 to rozdam pod choinkę. Teraz znicze na topie, a nie wieprzowina chyba że ktoś umie świeczki ze smalcu robić to by się w branży ożywiło i cena wzrosła.0909 pisze:4 Z Przodu murowana w calej polsce ,a na Mikołajki pewnie 3 z przodu bedzie !
0909 pisze:Gorączka zakupów to teraz na cmentarz kwiaty zniczy i etc ,a po świetach puste kieszenie i wtedy bedzie problem bo handel zatrzyma sie !
juras przestan bzdury gadac a co ludzie maja najesc sie wszystkimi swietymi? chyba nikt glupi nie jest zeby zamiast do jedzenia kupic tylko znicze i kwiat tym sie chyba nie najedza raczej ????? osobiscie wolalbm najesc sie do syta wieprzowinka i tani znicz cz jakies kwiatki niz szalec w takie swieto kasa na rzeczy ktore za pare dni i tak sie wyrzuci !!!!!!!!!!
-
robert0169
promocja na znicze sie zaczyna bo tucznik idzie jak woda
No co ty 2,40 to rozpusta, będziemy dopłacac do kazdej sztuki byleby chcieli jeszcze wziąć.MARTECH pisze:zejdą do 2,40 zł. za żywą
- WOJCIECH1236
Dokładnie, zobaczycie co będzie się działo w przyszłym tygodniu i ogólnie przed świetami Bożego Narodzenia...farmer84 pisze:Wywołano panikę, jedni spanikowali ,inni przeczekają ten martwy okres w handlu.Po świętach zacznie się gorączka zakupów!
przeciez to jest zagrywka niemcow pomiataja nami jak moga chciali wyprzedac stare zapasy i smieci to obnizyli cene i wjo polak padline sprowadza
-
stan1069@o2.pl
No chyba nie myślicie że tucznik zawsze będzie po 6 zł.
Obniżki w Niemczech są spowodowane czymś innym , bardzo proszę niech wypowiedzą się Ci którzy wiedzą dlaczego !
Ale na pewno nie tym co nie którzy piszą !
Jest spora grupa uczestników tego forum , którzy wiedzą !
A głupot nie pisać !
A głupot nie pisać !
-
Genia M jak miłość
to napisz pan czym co tu jest grane?0909 pisze:Obniżki w Niemczech są spowodowane czymś innym , bardzo proszę niech wypowiedzą się Ci którzy wiedzą dlaczego !
A głupot nie pisać !
Proszę czytać moje posty tam wiele razy pisałem , to odpowiedzi były te same ! A dziś jest płacz .
Mat ma racje niemcy wymieniają rezerwy strategiczne i ochłap glęboko zamrożony do nas przyszedł !!!
Dania tez smutne info !
do dołu
do dołu
sokołów 30 gr w dół , może ktoś wie jak inni.
A inni tylko w górę, np GR Baraki 20gr do góry i trzeba czekać miesiąc w kolejce 
mam do sprzedania 180 sztuk Duńczyka w wadze śr. 125 kg
tel. 517413854
tel. 517413854
za tydzień internetowa giełda w środę ma ochotę na 1.63
Napisz coś konkretnego, ile spadło i do jakiego poziomu! Ale jesteś szczęśliwy, że cena spada?
jezeli spelniasz zachcianki to ja tez mialbym ochote na pare rzeczy0909 pisze:za tydzień internetowa giełda w środę ma ochotę na 1.63
-
robert0169
juz widze te kolejki u niemca tam trza jechac z walizka łoiro z golodupcami nie chca gadac
...a agent ma ochotę nakupić taniego kabana po niedzieli...nasz mistrz wrogiej propagandy...
a ja sie wypowiem jako druga strona medalu. Czy wy naprawde wszyscy myslicie ze nam zalezy na spadku ceny tucznika?
jako handlarz zawsze wolalem handlowac drogim towarem i malo dostepnym, wtedy nie ma promocji w biedronce na schab po 9.99, nie ma czyszczenia rezerw, choc ostatnio byl wysyp z niemiec, ale uwazam go za czysto okazjonalny. Malo tego cena klaruje rynek z "oszukancow" handlujacych byle czym bo za roznice 0.5/1zl na cenie hurtowej nikt nie bierze swinstwa do reki. dodatkowo mali handlarze, mowie tu o sklepikach rodzinnych czy hurtowniach zaczynaja dzieki temu odrzywac, klient zaczyna rozumiec ze "biednych ludzi nie stac na tanie kupywanie" i zamiast isc na promocje i narobic smrodu w domu woli przyjsc do takich jak ja.jedno tylko mnie wkur..., zeby tak wam do konca nie slodzic moze ktros rozsadny mi wytlumaczy place 5.5/6.0 -2% na reke i od reki jak to jest ze 10 km dalej za 20 gr. wiecej i wizja otrzymania byc moze pieniedzy juz w 11.2014 ma zapisy na 2 miesiace, a do mnie przywożą dobre swienie tylko jak bank cisnie ze trzeba rate za ciagnik zaplacic. Reasumujac jedziemy na jednym wozku i oby tuczniki juz nigdy nie byly po 4 czy po 3 bo my polegniemy razem z wami
jako handlarz zawsze wolalem handlowac drogim towarem i malo dostepnym, wtedy nie ma promocji w biedronce na schab po 9.99, nie ma czyszczenia rezerw, choc ostatnio byl wysyp z niemiec, ale uwazam go za czysto okazjonalny. Malo tego cena klaruje rynek z "oszukancow" handlujacych byle czym bo za roznice 0.5/1zl na cenie hurtowej nikt nie bierze swinstwa do reki. dodatkowo mali handlarze, mowie tu o sklepikach rodzinnych czy hurtowniach zaczynaja dzieki temu odrzywac, klient zaczyna rozumiec ze "biednych ludzi nie stac na tanie kupywanie" i zamiast isc na promocje i narobic smrodu w domu woli przyjsc do takich jak ja.jedno tylko mnie wkur..., zeby tak wam do konca nie slodzic moze ktros rozsadny mi wytlumaczy place 5.5/6.0 -2% na reke i od reki jak to jest ze 10 km dalej za 20 gr. wiecej i wizja otrzymania byc moze pieniedzy juz w 11.2014 ma zapisy na 2 miesiace, a do mnie przywożą dobre swienie tylko jak bank cisnie ze trzeba rate za ciagnik zaplacic. Reasumujac jedziemy na jednym wozku i oby tuczniki juz nigdy nie byly po 4 czy po 3 bo my polegniemy razem z wami
20 groszy wiecej to przy 200 sztukach 125kilowych robi sie 5koła a przy kilku zestawach całkiem ładna suma. Za kasa mozna poczekac byle wpłyneła w uzgodnionym terminie.
w mojej okolicy nie ma zadnego producenta, ktory jednorazowo wstawil by wiecej niz 20 szt.
Niemcy 7 centow do dolu na 1,63
to u posrednikow bedzie sie dzialo bedzie zabawa
No to zabawa skupniki pierdną w stołki 
-
robert0169
jak im pozwolici to was ze skory obedra
niech tak robia dalej to tucznika za rok nie zobacza o tej porze kazd sprzeda zboze i po robocie z tucznikiem bedzie !robert0169 pisze:jak im pozwolici to was ze skory obedra
Nie ciekawie się robi, ale w przypadku spadku cen trzeba być jak żyd i się cieszyć, ze jest źle ....a.tu jeszcze pomorem straszą w listopadzie , a w tym przypadku to nawet chyba i źyd by się nie potrafił cieszyć ...
wydaje mi się ze nawet roku nie będzie trzeba czekaćmat pisze:niech tak robia dalej to tucznika za rok nie zobacza o tej porze kazd sprzeda zboze i po robocie z tucznikiem bedzie !robert0169 pisze:jak im pozwolici to was ze skory obedra
to nakupcie warchlaka i bedzie biznes
tucz tucznika ma to do siebei ze bardzo szybko mozna zrezygnowac jak i zaczac od nowa ale tlko z kupnem prosiakow jesli ma sie maciory to tak szybko sie tego nie odnowi. zobaczymy co czas pokaze
a tak wogóle to chyba o to niemcom chodzi żeby u nas hodowla się nie opłacała, wtedy wszystko u nich kupimy, przecież zlikwidowali mam przemysł stoczniowy, przemysł cukrowniczy teraz najwyraźniej biorą się z hodowców tucznika, produkcje prosiaka już nam prawie wyeliminowali, jeszcze hodowcy tucznika jakoś pykaja ehh i niby nie ma wojny a władze w europie powoli przejmują, tylko tym razem nie siłą a głową
tylko pod jednym warunkiem, że ktoś do tego biznesu nie dobrał sobie banku za wspólnikamat pisze:tucz tucznika ma to do siebei ze bardzo szybko mozna zrezygnowac jak i zaczac od nowa ale tlko z kupnem prosiakow jesli ma sie maciory to tak szybko sie tego nie odnowi. zobaczymy co czas pokaze
-
PO-pulista
Trzy miesiące temu co niektórzy na tym forum aż z uciechy wręcz skakali do nieba, że zboże będzie tanie i się odkują na czyjejś krzywdzie. Niska cena zboża zawsze odbija się rykoszetem na hodowcach, w tym roku czekaliśmy na to odbicie tylko trzy miesiące. Wszystko będzie dobrze jak cena utrzyma się powyżej 4.50 zł za kilogram, oczywiście w dłuższej perspektywie czasu. Obserwując sytuację na rynku trzody oraz zbóż oraz oceniając mentalność naszych wielkopolskich rolników może to być trudne.
Zapomniałem napisać sprzedane w zeszłą środę do DUDY na wbc cena za żywą 5.61 plus vat .
Zapomniałem napisać sprzedane w zeszłą środę do DUDY na wbc cena za żywą 5.61 plus vat .
a gdzie masz te tanie zboża ? 780 netto za jeczmień to jeszcze ku...a tanio !!! pszenica to samo pszenżyto 650 netto i nie idzie kupić i to ma być tanio ktoś wam głupot do głowy nakład i wszyscy powtarzają to samo że tanie zboże. uważam że każdy powinien za swoją prace dostać odpowiednia zapłate ale mówienie o tanim zbożu w roku jest nie prawdą
Tak jest, zboże to było przez chwilę tanie w żniwa, jak spekulacja szła pełną parą, a rolnicy, którzy musieli sprzedać przecierali oczy ze zdziwienia. Teraz już nie jest tanie, teraz cena jest adekwatna do kosztów produkcji. Co do ceny tucznika, to było to do przewidzenia, kto wstawił na lipiec i sierpień i sprzedał, ten wstawił też na święta. Wstawili również Ci, którzy jadą na swoim zbożu, bo po żniwach je posiadali. Teraz branża mięsna chce sobie odbić straty, teraz ma swoje 5 minut. Ciekawe, czy za rok na święta będą w Polsce jakieś świniaki, bo przy takich numerach, to chyba wielu nie wstawi. Oczywiście to nie jest dla branży problem, z Niemiec sobie przywiozą.
Dokładnie tak jak piszecie- taniego zboża już nie ma. Ceny w Polsce spadają bo niemiec opuszcza a nie dla tego że u nas jest wysyp świń. Dlaczego w niemczech obniżki tego nie wiem, ale wątpię że sugerują się tym że w wielkopolsce Kowalski tydzień temu maciorę zaprosił.
kukurydza sucha kupiona 750 zl z vAT pszenica paszowa w skupie770+VAT pszenzyto 670+VAT a kilo swinki powinno kosztowac x 10
Hehe panowie skończmy oskarżać o wszystko Niemców w większości przypadków Polacy są sobie sami sobie winni.
Jak dbasz tak masz a jak polacy dbali polskie firmy po upadku komuny byle do swojej sakiewkii jak miało to wszystko przetrwać.
Tak samo jest dzisiaj i w rolnictwie i przemyśle konkurencja bardzo duża na rynku europejskim i kto się nie zmieści w kosztach ten wypada z gry jak to mówią życie.
Jak dbasz tak masz a jak polacy dbali polskie firmy po upadku komuny byle do swojej sakiewkii jak miało to wszystko przetrwać.
Tak samo jest dzisiaj i w rolnictwie i przemyśle konkurencja bardzo duża na rynku europejskim i kto się nie zmieści w kosztach ten wypada z gry jak to mówią życie.
A co do kosztów naprawdę mocnego grovera na dzisiaj idzie zrobić za 90 groszy netto finiszer a za 80 groszy z haczykiem a ile kosztuje pasza gotowa?
-
stan1069@o2.pl
Niemiec więcej wyprodukuje niż zje , więc nadwyżki upycha gdzie się da a przy okazji pilnuje żeby cena nie za bardzo była dobra , bo jak jest dobra to się więcej ludzi bawi w świnie , bo trudno to produkcją nazwać jak warchlak powyżej 300 zł.
i oprócz smrodu korzyści nie przynosi
czasami przynosi ale to tylko wtedy gdy smród jest największy tzn. w wakacje i to nie zawsze
czasami przynosi ale to tylko wtedy gdy smród jest największy tzn. w wakacje i to nie zawsze