CENY TRZODY

stan1069@o2.pl

Re: CENY TRZODY

Post autor: stan1069@o2.pl »

lukas1982 pisze:A co do kosztów naprawdę mocnego grovera na dzisiaj idzie zrobić za 90 groszy netto finiszer a za 80 groszy z haczykiem a ile kosztuje pasza gotowa?
Skoro mocnego growera można zrobić za 0,9 zł a pewnie można to zrobić długopisem wpisując mocny przed grower :oops: to po co ten lament że świnia tanieje , przecież przy tych wyliczeniach mając własne prosie można zostać milionerem przy cenie 4 zł za kilo tucznika :roll:
stan1069@o2.pl

zeus-1 pisze:Dokładnie tak jak piszecie- taniego zboża już nie ma. Ceny w Polsce spadają bo niemiec opuszcza a nie dla tego że u nas jest wysyp świń. Dlaczego w niemczech obniżki tego nie wiem, ale wątpię że sugerują się tym że w wielkopolsce Kowalski tydzień temu maciorę zaprosił.
Właśnie tym Kowalskim się sugerują :lol: bo jak Kowalski zaprosi to Hans póżniej nie zarobi :lol: i opuszczając zmusza Kowalskiego do tego żeby nie zaprosił loszki tylko żeby ją zjadł na święta :oops:
podobnie jest ze zbożem może taniego nie ma na rynku tylko jest w magazynach u rolnika , a żeby od niego wyciągnąć zboże to musi stanieć , bo jak będzie drożeć to będzie trzymał i kukał co tam na Matifie , a jak spadnie to znowu prognozy pogody będzie śledził i upatrywał plag egipskich na świecie :roll:
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

brzydal pisze:a gdzie masz te tanie zboża ? 780 netto za jeczmień to jeszcze ku...a tanio !!! pszenica to samo pszenżyto 650 netto i nie idzie kupić i to ma być tanio ktoś wam głupot do głowy nakład i wszyscy powtarzają to samo że tanie zboże. uważam że każdy powinien za swoją prace dostać odpowiednia zapłate ale mówienie o tanim zbożu w roku jest nie prawdą

No jak to gdzie jest tanie zboże, odpowiedz jest prosta w skupach. Wejdz na ceny rolnicze pl. i sprawdz pszenżyto średnio 600 zł za tonę o cenie żyta nie chce pisać bo jest śmieszna. Pewnie według Ciebie to odpowiednia zapłata jak niektórym za żyto w tej cenie zabrakło do opłacenia kombajnu, takie zbili szejki kokosy. A to że na rynku nie ma tak taniego zboża to dowód na to iż plony we żniwa był o wiele niższe od szacunków rządowej propagandy. Druga sprawa jak najtańsze zboże było po 800zł za tonę to nikt nie chciał się babrać w gnoju, a teraz jak ma sprzedać(oddać za półdarmo) to woli spaść je w chlewiku świnkami. Przynajmniej u nas w Wielkopolsce tak jest. Może gdzieś tam u Stana 200 zł na tonie nie robi różnicy ale dla chytrego rolnika z Wielkopolski te 200zł to są Himalaje zysku.
stan1069@o2.pl

U nas się nie płaci 2,500 czynszu +dopłata , co najwyżej ci co lubią pracować albo się za bardzo przyzwyczaili do zboża po 900 zł. oddają dopłaty i nawet się nie za bardzo przyznają do tego :lol:
z tymi co czynszu nabili za hektary a później chcieli straty odrobić na świniach może być tak
http://www.youtube.com/watch?v=DsYfjWMCkUw
prawdopodonie nigdy nie pisałem że 200 zł na tonie to jest niewiele , coś mi się przypomina że pisałem że to kilkadziesiąt groszy na kilu tucznika
brzydal

Post autor: brzydal »

uprawiam zboża na ziemiach IV V i VI klasy prawie połowa to dzierżawa gdzie ja płace 200zł/ha i dopłaty i jak dla mnie 600zł/t zboża jest ceną opłacalną i to bardzo
krzywy

Post autor: krzywy »

Brzydal, jakoś dziwnie to liczysz. Na VI klasie w suchym roku można zebrać nawet tonę, a może i niecałą z ha. Oddajesz dopłaty, płacisz 200zł i jeszcze Ci się opłaci, i to bardzo, przewracać te piaski. Dziwne.
brzydal

krzywy dziwne dla mnie jest to że w zeszłym roku zboza były po 800-900 2 lata temu po nawet żyto po 800 chodziło a jak tym roku srednio około 700 to już płacz że się nie opłaci a co dopiero bedzie jak naprawdę ceny bedą po niżej kosztów. Ja nie mówię że na tych piachach mam rekordy ale średnio z ostatnich 5 lat napewno 5t/ha wychodzi jak nie lepiej nawozy kosztują mnie średnio około 500zł/ha opryski góra 250 nasiona 300 orka 150 siew 150 zbiór 300 zł wiecej wydać na ha nie idzie naprwade i tyle mi nie wychodzi ale niech bedzie na bogato
stan1069@o2.pl

brzydal pisze:uprawiam zboża na ziemiach IV V i VI klasy prawie połowa to dzierżawa gdzie ja płace 200zł/ha i dopłaty i jak dla mnie 600zł/t zboża jest ceną opłacalną i to bardzo
Przy tych układach to Ci się opłaci klęknąć w bruździe i zapłakać na swoim losem :lol:
ten co Ci wypuścił pole ma 3 tony leżąc w łóżku , a Ty masz 3 tony pod warunkiem ze Ci urośnie :lol:
brzydal

jeszcze jedno zapomiałem uprawa pożniwna tez na bogato 100zł/ha
brzydal

stan1069@o2.pl pisze:
brzydal pisze:uprawiam zboża na ziemiach IV V i VI klasy prawie połowa to dzierżawa gdzie ja płace 200zł/ha i dopłaty i jak dla mnie 600zł/t zboża jest ceną opłacalną i to bardzo
Przy tych układach to Ci się opłaci klęknąć w bruździe i zapłakać na swoim losem :lol:
ten co Ci wypuścił pole ma 3 tony leżąc w łóżku , a Ty masz 3 tony pod warunkiem ze Ci urośnie :lol:
stan jak orze to nie mam czasu klęknąć teraz poorane bym sie przeszedł ale bruzdy juz nie ma :lol:
arek

Post autor: arek »

brzydal ważyłeś kiedykolwiek swój plon z
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

na jutro cena gwarantowana 4.90 netto posrednik do dudy :(
krzywy

Post autor: krzywy »

No i wykrakał (oczywiście 0909).
brzydal

arek przeważnie waże po jednej przyczepie z każdego gatunku a na koniec jak podliczam odejmuje 10% na błąd poza tym jak kupuje zboże też je waże i wiem gdzie ile mi się mieści więcej jak o 10% nie moge sie mylić
mat

Post autor: mat »

jak bedzie cena 4.9 to lepiej zrezygnowac z tego dziadostwa po co meczyc sie lepiej zboze czy rzepak sprzedac !
stan1069@o2.pl

mat pisze:jak bedzie cena 4.9 to lepiej zrezygnowac z tego dziadostwa po co meczyc sie lepiej zboze czy rzepak sprzedac !
Tak właśnie myśli polski rolnik i stąd te problemy :lol: a nie przyszło Ci do głowy że po takim myśleniu tona zboża będzie po 4,9 zł. za tonę :lol:
stan1069@o2.pl

brzydal pisze:arek przeważnie waże po jednej przyczepie z każdego gatunku a na koniec jak podliczam odejmuje 10% na błąd poza tym jak kupuje zboże też je waże i wiem gdzie ile mi się mieści więcej jak o 10% nie moge sie mylić
To jeszcze odejmij ciężar przyczepy to wynik będzie bliższy prawdzie :lol: pewnie i można mieć te 5 ton na lichej ziemi , tylko pytanie czy nie taniej wyjdzie sobie to zboże kupić :oops:
piotrś1

Post autor: piotrś1 »

Kupię Twoje prosiaki w cenie 100 zeta za szt. (jak dobrze policzysz to coś zarobisz przy tej cenie)
pozdrawiam
stan1069@o2.pl

krzywy pisze:No i wykrakał (oczywiście 0909).
4 z przodu było do przewidzenia już po żniwach a szczególnie po cenach ziarna w skupach i ogłoszeniach na każdym kroku sprzedam duńczyka albo holendra
gorzej jak 3 z przodu wykraka :oops:
arek

brzydal chyba w przyszłym roku przed żniwami wybiorę się zobaczyć te twoje uprawy na tej 5 klasie bo dochodzę do wniosku ze u nas nie potrafimy uprawiać 5 klasy gleby
brzydal

arek nie wierzysz to twoja sprawa jak masz ochote mnie odwiedzić zapraszam ale nie wciskajcie kitu że zboże jest tanie i nie opłacalne
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

wszystko zalezy od agrotechniki i Pana Boga (deszczu) przy duzej ilosci obornika i sprzyjajacej pogodzie moze byc i 5 ton rzepaku,ale ryzyko jest duze
arek

brzydal ja może i wierze ze można wyciągnąć 5 ton tylko dlaczego u nas się nie udaje 3 tony to max a nakładów nie żałujemy obornik wapno nawozy i ochrona wszystko tak jak bóg przykazał a plony ciągle nie współmierne do nakładów gdyby padało co drugi dzień to może 5 ton dałoby rade wyciągnąć
mero102

Post autor: mero102 »

Panowie to jest forum o cenach trzody a nie o ilości plonów...
.Jak myślicie co przyniesie poniedziałek miał ktoś jakieś propozycje z ZM
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

5,6 netto na przyszły tydzień- towaru nie ma a kolejny długi weekend przed nami. Później pewnie nasza cena wyrówna się z niemiecką :(
Stanislaw

mero dzisiaj to mozemy sobie o wszystkim i niczym cena to bedzie jutro i albo panika i sprzedajemy albo i nie.Zawsze sa dwa wyjscia
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

ROLAS 222 pisze:na jutro cena gwarantowana 4.90 netto posrednik do dudy :(
oj, to ja musiałam się przesłyszeć ,na wtorek proponują mi oczywiście też do ZM Duda 5.70 netto żywa minus 1%,za niedużą partyjkę ,gdzie jest przekłamanie???
brzydal

arek pisze:brzydal ja może i wierze ze można wyciągnąć 5 ton tylko dlaczego u nas się nie udaje 3 tony to max a nakładów nie żałujemy obornik wapno nawozy i ochrona wszystko tak jak bóg przykazał a plony ciągle nie współmierne do nakładów gdyby padało co drugi dzień to może 5 ton dałoby rade wyciągnąć
dużo zależy od rozkładu opadów i V klasa Vtej też nie jest równa zależy też od gatunku zboża u mnie 1/3 to żyto hybrydowe i chyba zwieksze do połowy areału
zorro

Post autor: zorro »

wy jak dzieci słuchacie pajaca 09 i jak tylko jest mała korekta to kreślicie scenariusze typu TRZY Z PRZODU co jak co ale niektórym na tym forum to naprawde nie pasuje -to normalna korekta i nic więcej bo przecież wiadomo ze po deszczu zawsze wychodzi słońce a wy przez tyle lat to samo choć rozumię tych co licza na lekką kasę i płacą ponad 300zł za prosie i ponad 300zł za paszę dla niego i chca zarobić- wasze dni sa policzone czy wam sie podoba czy nie .
baraki

Post autor: baraki »

Apeluje o spokój i zdrowy rozsadek!
Cena spadła realnie o 30 gr, przewalutowając stawkę Niemiecką mamy ok. 5,50 + koszty importu.
Stanislaw

Apeluje o wstrzymanie sie ze sprzedaza o tydzien, wtedy 09 ucichnie
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

[url][/url]
0909 pisze:4 Z Przodu murowana w calej polsce ,a na Mikołajki pewnie 3 z przodu bedzie !
[url][/url]http://www.pb.pl/3402616,34930,zywiec-wieprzowy-i-wolowy-nadal-bedzie-drogi
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Tydzień nic nie zmieni. Gdyby można się wstrzymać min. 3 tygodnie, to by mogło coś zmienić. Niestety świnia jaka jest (prawie) każdy wie, i nie da się gotowego do sprzedaży tucznika przetrzymać 3 tyg....
Ulan

Post autor: Ulan »

jeśli chodzi o świnie to wiadomo że cena spada w tym okresie zawsze, muszą z czegoś zejsc żeby przed świętami dołożyć ze 20, 30 gr, a potem znowu spaść w styczniu o te 30 gr. Za to od lutego już tylko do góry. Tak Pna Bóg przykazał i tak jest co roku. A jeśli chodzi o cene to wg mnie może w szczytowym momencie być ok 5 zł (gdzieś w połowie stycznia), ale taniej być nie powinno, prosiak jest drogi a zboża już teraz też i tyle w tym temacie.
Ulan

Post autor: Ulan »

a jeśli chodzi o plony zboża na 6 klasie, to ja w tym roku na klasie VI RZ uzyskałem 5,8 t/ha żyta hybrydowego. Przedplon był niezbożowy, nawożenie gnojowicą, polifoski 6 jeden metr.Więc jest to możliwe. Aczkolwiek to był wyjątkowy rok- na piachach po prostu w tym roku sie udało wyjątkowo. W mojej wcześniejszej karierze (10 lat) nigdy nie udało mi sie przekroczyć 3 t/ha, a zazwyczaj krążyło to w okolicy 2,5t (tyle że wtedy było to zwykłe żyto populacyjne). Ale co roku nie ryzykował bym stwierdzenia że uda sie plon powyżej 3 ton. Ja zawsze daje składników na 4 tony na tej klasie ziemi. Jak 2 lata będzie 3 tony a w trzecim roku bedzie urodzaj to zboże wykorzysta składniki z poprzednich lat i da te 5 ton. W tym roku jak dało taki dobry plon to dorzuciłem extra 100kg polifoski żeby sie wyrównało i jest git ;)
Falco

Post autor: Falco »

Jak już się tutaj chwalimy plonami zbóż, w tym roku żyto populacyjne, na V kl (piąta w dokumentach, ale pewnie połowa tego to VI leśna, przez ostatnie pięć do dziesięciu lat mysz by się nie schowała w tych zbożach) przedplon mieszanka wiosenna, uprawa talerzówką bez orki, połowa npk jesienią, połowa wiosną + azot, oprysk tylko na chwasty wiosną, bez żadnych odżywek w oprysku, w tym roku wydało ponad 4,5t/ha. Szok jak dla mnie. Z drugiej strony pszenica na IIIb i IV problem w tym że nie zmeliorowanej. Ze znacznie wyższym nawożeniem, nie dało się wjechać z azotem wczesną wiosną bo bagno, jak już trochę podeschło, to wysiany na siłę, z topieniem się i koleinami, to samo oprysk na chwasty, a na grzyba to już się nie dało wjechać, z naciąganiem ledwo dobiła do 5t/ha

I tak jest w tym roku, ci co mówią że mają rekordowe zbiory i ci co mają gorsze niż przed rokiem mają rację
Ostatnio zmieniony niedziela 03 lis 2013, 20:30 przez Falco, łącznie zmieniany 1 raz.
PO-pulista

brzydal pisze:krzywy dziwne dla mnie jest to że w zeszłym roku zboza były po 800-900 2 lata temu po nawet żyto po 800 chodziło a jak tym roku srednio około 700 to już płacz że się nie opłaci a co dopiero bedzie jak naprawdę ceny bedą po niżej kosztów. Ja nie mówię że na tych piachach mam rekordy ale średnio z ostatnich 5 lat napewno 5t/ha wychodzi jak nie lepiej nawozy kosztują mnie średnio około 500zł/ha opryski góra 250 nasiona 300 orka 150 siew 150 zbiór 300 zł wiecej wydać na ha nie idzie naprwade i tyle mi nie wychodzi ale niech bedzie na bogato
Po co Ty w ogóle jeszcze świnie hodujesz jak masz taki duży zysk na zbożu. Nawozy kupujesz w aptece , uprawiasz pole bardzo tanio, podatku gruntowego nie płacisz w ogóle, pewnie jeszcze gmina Ci dopłaca.Upraw nie ubezpieczasz no bo po co jak dobremu rolnikowi nawet byk się ocieli a skąd może wystąpić jakaś szkoda. Tylko brać w dzierżawe ziemie i sprzedawać zboże przy takich kosztach.
brzydal

POpulista to napisz swoje koszty może coś ci wspólnie doradzimy gdzie za dużo wydajesz
PO-pulista

Brzydal- czy ja dużo wydaje to jest pojęcie względne,wydaje tyle ile uważam za konieczne, dla Ciebie to będzie na pewno dużo dla Stana to będą Himalaje a dla rolników nastawionych na intensywną uprawę których mam za tz. miedzą to jest mało. Żadnych rad od rolników którzy nie płacą podatku rolnego oraz nie ubezpieczają upraw nie potrzebuje. Jeżeli ktoś w swoim gospodarzeniu nie pamięta o podstawowych rzeczach, ten na pewno dobrze kosztów nie wyliczy.
brzydal

jak płace 200zł za dzierżawe + dopłaty to podatek mam w gratisie zresztą sprawdź jaki masz podatek od 5 i 6 klasy :lol: nie ubezpieczam bo ziemia nie moja i nie mam zadnej umowy a poza tym nie chce ubezpieczać trochę arenaliny jest dla organizmu niezbędne a na sporty ekstremalne mam mało czasu. Coś musisz robic źle jak ci sie nie opłaci przy tych cenach
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

brzydal pisze:jak płace 200zł za dzierżawe + dopłaty to podatek mam w gratisie zresztą sprawdź jaki masz podatek od 5 i 6 klasy :lol: nie ubezpieczam bo ziemia nie moja i nie mam zadnej umowy a poza tym nie chce ubezpieczać trochę arenaliny jest dla organizmu niezbędne a na sporty ekstremalne mam mało czasu. Coś musisz robic źle jak ci sie nie opłaci przy tych cenach
Poczytaj posty 09 to ci adrenalina skoczy :)
stan1069@o2.pl

Populista mnie przy himalajskich nakładach pomimo ze uprawy pływały zostały dopłaty i to pewnie nie całe , a tym co nakłady mieli przeholowane zostały plewy i korzonki i nawet tam gdzie uprawy nie pływały
brzydal

andrzej-guzik pisze:
brzydal pisze:jak płace 200zł za dzierżawe + dopłaty to podatek mam w gratisie zresztą sprawdź jaki masz podatek od 5 i 6 klasy :lol: nie ubezpieczam bo ziemia nie moja i nie mam zadnej umowy a poza tym nie chce ubezpieczać trochę arenaliny jest dla organizmu niezbędne a na sporty ekstremalne mam mało czasu. Coś musisz robic źle jak ci sie nie opłaci przy tych cenach
Poczytaj posty 09 to ci adrenalina skoczy :)
jak obok lochy siedzi knur staje sie ona po pewnym czasie na niego obojętna nie kręci jej ani zapach ani pochukiwanie dla tego w sektorze krycia nie ma miejsca na knury tak samo nie działa już na mnie pochukiwanie 09 mozna go porównać do szukarka który cały czas siedzi w centrum krycia chciał by ale nic to nie daje pochukuje ale nikt go juz nie słucha poprostu sie przyjadł
farmer84

Post autor: farmer84 »

:D dobrze napisane.brzydal tak nie rozpieszczaj twoich chlebodawców , słabe gleby i dopłacać do dopłat to przesada co innego jak po sąsiedzku albo ziemia pszenno-rzepakowa,,najgorsze dzierżawy to bez umowy i oddać dopłaty ale na szczęście większą część już wykupiłem :)
0909

Post autor: 0909 »

4.80 plus vat
1963

Post autor: 1963 »

w ubieglym tygodniu u nas mielismy ceny na skupach 5-5.35 a cale autka mniejsze zaklady potrafily dac i 5.8 posrednicy 5.5-5.6 to ze cena jeszcze spadnie to pewne tylko do jakiego poziomu nikt nie wie
Edd

Post autor: Edd »

Sprzedam 100 sztuk trzody, mięsność 56, płatność gotówką

gg:10810303 ewentualnie PW
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

04.11.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:4.80 plus vat
to chyba cena za maciore agencie !
stan1069@o2.pl

mat pisze:
0909 pisze:4.80 plus vat
to chyba cena za maciore agencie !
Pewnie tak tylko za jej 2 kilo :lol: i skończ już z tym agentem , bo to inni agenci doprowadzili do tej sytuacji a teraz siedzą spokojnie i się śmieją :oops:
ODPOWIEDZ