Strona 64 z 72

: czwartek 14 mar 2013, 20:16
autor: nemezis
Ja napewno bym sie wsciekł jak bym wiedział ze ta lodówka wyjechała z fabryki za 500 a ja płace za nia 2000,

: czwartek 14 mar 2013, 20:45
autor: PO-pulista
SA pisze:
tabou pisze:http://www.portalspozywczy.pl/finanse/wiadomosci/ierigz-wzrost-cen-zywnosci-w-tym-roku-moze-wyniesc-2-5-proc,83503.html
to przez te świnie co niby w górę nie idą
Cena świń to niewielki wzrost ale cena wędlin to tu już jest trochę inaczej i tak podwawelska 24,80zł kg szynkowa 26.40zł boczek 18,80zł a cena za wbc 6,80 zł za kg czyli widać różnice i to gołym okiem. Od mnie kupują kupują tucznika dwóch pracowników ZM obecnie na rencie po 6zł za kg żywca w sobotę a na następną sztukę mają zarobione pieniądze. Ja muszę ją hodować ponad 5 miesięcy a oni w tydzień ją zarobią i bardzo spokojnie bez wysiłku gdzie tyle kasy ginie ja myślę że to podatki we wszelkiej postaci płacone naszemu nieudolnemu Państwu.
Wszystko do czasu, te dobre zarobki na uboju także. U nas jeden dorabiał do pracy bijąc usługowo kilka świnek na miesiąc tylko nie zgłosił tego do US. Konkurencja doniosła do US przyjechali domiar wymierzyli i zarobek szlak trafił. Jak kraść to miliony żeby móc
podzielić się z hienami. Jak od Ciebie kupią 1 sztukę tygodniowo to się mogą dorobić jak będą żyć po 1000 lat. Taki to dobry interes na tym uboju.

: czwartek 14 mar 2013, 22:23
autor: SA
Nie o tym myślałem pisząc że to jest zarobek tylko jakie są różnice w uzyskaniu pieniędzy u rolnika a u innych ja im nie żałuje tylko widzę paradoksy a bardzo lubię tych ludzi co umieją w życiu sobie pomóc.

: sobota 16 mar 2013, 20:35
autor: tabou
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 83594.html

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... ml#comment
jak to mawiał Peron?
Księgowy nie odrywając wzroku od talerza a przy tym wysysając "śpik" z kosci odezwał się ku zdziwieniu wszystkich: "Stał płot drewniany, w sztachecie wyleciał sęk, nad dziurą ktoś napisał <ci..a>, szedł chłop, wsadził interes i mu drzazga weszła"[/code]

: sobota 16 mar 2013, 21:12
autor: mietko75
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 83386.html
Szkoda że Marucha tego akurat nie widział .

: sobota 16 mar 2013, 21:14
autor: baraki

: sobota 16 mar 2013, 21:29
autor: tabou
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 83628.html
widzisz Mietko, Tesco planuje zwiększyć sprzedaż mięsa od 2 - 5 procent jak tylko wycofa koninę ze swoich wyrobów markowych.

: sobota 16 mar 2013, 21:38
autor: tabou
http://www.portalspozywczy.pl/zboza-ole ... 83474.html
http://www.portalspozywczy.pl/zboza-ole ... 83500.html
jak to mawiał Peron?
Księgowy nie odrywając wzroku od talerza a przy tym wysysając "śpik" z kosci odezwał się ku zdziwieniu wszystkich: "Stał płot drewniany, w sztachecie wyleciał sęk, nad dziurą ktoś napisał <ci..a>, szedł chłop, wsadził interes i mu drzazga weszła"[/code]

: sobota 16 mar 2013, 22:11
autor: tabou
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 83578.html
ciekawe kiedy ktoś zrobi aferę że kiełbasy fałszuje się dodatkami niemięsnymi i wodą.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiełbasa

: niedziela 17 mar 2013, 09:59
autor: ACONAR
tabou pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 83578.html
ciekawe kiedy ktoś zrobi aferę że kiełbasy fałszuje się dodatkami niemięsnymi i wodą.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiełbasa
Jest wyrób czekoladopodobny i jest czekolada, więc może być też kiełbasa i wyrób kiełbasopodobny

: niedziela 17 mar 2013, 12:14
autor: tabou
może być, tylko powinien leżeć w oddzielnej gablocie z napisem kiełbasopodobne, tak jak wołowina z koniną powinna leżeć w gablocie wołowina z koniną. Rosja była zdziwiona że parówek z mięsa się nie robi. Oni może jeszcze zdrowo myślą. Jak kubasa to iz miasa. A z grochu grochówka a z soi pewnie jakaś fasolówka albo ukraiński barszcz.

: niedziela 17 mar 2013, 12:37
autor: baraki
Ciekawe jakie w USA maja wedliny bo w produkcji pieczywa sa mocno zaawansowani technologicznie:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... dDfF4hXfj4

: niedziela 17 mar 2013, 16:05
autor: Muchozolali
nie to już jest przesada
normalna tragedia

: poniedziałek 18 mar 2013, 12:23
autor: mateuszkonrad
18.03.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1363601793/

: środa 20 mar 2013, 21:37
autor: lukas1982
Kupiłem dzisiaj od znajomej gospodyni kilka kurczaków oskubanych i wypatroszonych po 7zl za kg.
Także nie bardzo taniej od półtuszy wieprzka.

: środa 20 mar 2013, 21:40
autor: Muchozolali
to tanio
normalnie juz kurczak chodzi po 8zł po tyle kupuja budy z hamburgerami

: czwartek 21 mar 2013, 23:04
autor: tabou
http://stooq.pl/q/?s=eurpln
świniak niemiecki coraz droższy

: poniedziałek 25 mar 2013, 12:44
autor: mateuszkonrad
25.03.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1364208052/

: poniedziałek 25 mar 2013, 21:28
autor: mateuszkonrad
25.03.2013 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/2653

: wtorek 26 mar 2013, 20:38
autor: fix
jakie te ZM są szlachetne cały czas do nas dokładaja :
"Paradoksalnie, jak ocenia, na kryzysie trzody chlewnej sam przemysł mięsny skorzystał, bo ubój mięsa czerwonego był od wielu lat nieopłacalny i stanowił przysłowiową kulę u nogi dla wielu producentów"
a tutaj cały artykuł: http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... ej-europy/
jak się czyta takie rzeczy to aż ciśnienie skacze ehh

: czwartek 28 mar 2013, 21:28
autor: mietko75

: czwartek 28 mar 2013, 21:39
autor: tabou
a w Polsce od 8 tygodni stale tylko podwyżki i podwyżki
http://ec.europa.eu/agriculture/markets ... dex_en.htm
mają sobie odreagować w przyszłym tygodniu, ale Niemcy na internetowej całego centa w górę
http://www.schweine.net/auktionsergebni ... oerse.html
złotówka pomimo napływu świątecznego euro się osłabia więc albo im się uda, albo im się nie uda.
Tucznik polski pilnie poszukiwany ale na razie w niższej cenie. Może jak nie będzie w niższej to i w wyższej będzie.

: czwartek 28 mar 2013, 21:49
autor: mietko75
Tucznik to tak drożeje , jak i wiosna przychodzi . Dziś widziałem pierwszego bociana , tylko tak sobie myślę , co on będzie jadł . Na łąkach pełno śniegu , do pierwszej żaby jeszcze miesiąc . Niż demograficzny pogłębi się jeszcze bardziej . Będziemy mieli coraz droższe zborze i coraz mnij dzieci .
http://www.portalspozywczy.pl/zboza-ole ... 84071.html
Niedaleki zakład mięsny przez te 8 tygodni podniósł 10 groszy .

: czwartek 28 mar 2013, 21:52
autor: andrzej19570
Mimo ostatnich afer mięso w tym tygodniu było bardzo pożądanym towarem.Lokalna ubojnia z mojego terenu która ubija ok.130 szt dziennie ograniczała sprzedaż bo brakowało towaru.Co do Violi do wznowiła produkcje ale w mniejszym zakresie,zwolnili 140 osób i zlikwidowali ubój,mają kupować półtusze do przerobu.Już kilka zakładów z mojej okolicy właśnie tak robi ze wzgl. na wysoki koszt uboju.

: czwartek 28 mar 2013, 22:08
autor: tabou
mietko75 pisze:http://www.ppr.pl/artykul-lubisz-szynke-uwazaj-175472.php
Ciekawe czy to nagłośnią ?
jak dwóch redaktorów się spotka, to według ich oświadczenia jeden z nich stale albo obaj naprzemian szynki ze zdechłych świń jedzą i doskonale się mają, a i jeszcze im to nadzwyczaj smakuje bo tych gotowanych z padliny schodzi najwięcej. Tak -tych najtańszych padlinowych. No chyba że nie są polakami bo jak piszą o sobie:
Połowa Polski mogła zaopatrywać się w mięso pochodzące z ubojni spod Rawy Mazowieckiej należącej do Piotra M. - pisze FAKT.pl. I być może nie jest to jedyna ubojnia, która przerabia padlinę.
ten niecny proceder uprawiał między innymi -według oświadczenia redaktorów znany w Polsce Henryk Kopczyński, technolog żywienia.
Ponowie redaktorzy, z okazji zbliżających się świąt życzę wam jedzącym padlinę miłych wymiotów. No bo jeden z was to na pewno według waszych oświadczeń w jadaniu padliny się lubuje. Ale dzięki temu że przynajmniej jeden z was moją statystyczną połowopolskową padlinową szynkę zjada to dla mnie ta dobra szynka zostaje. I chwała wam za to. Tak to w naturze jest że jak jeden padlinę zjada a dla drugiego tego towaru zabraknie dlatego w łańcuchu pokarmowym padlinożercy na samym końcu tego łańcucha się znajdują. Ale żeby aż 50 procent padlinożerców ? to skąd tyle padliny zdobyć?
A ta ubojnia to jakaś strasznie wielka musiała być -pół polski zaopatrywała. Pini przy niej to detalista.

: piątek 29 mar 2013, 08:13
autor: Muchozolali
jak to mówią megalomania

: piątek 29 mar 2013, 09:00
autor: baraki
Fakt troche się zagalopował, sprawa z ubojnią z pod Rawy dotyczyła bydła, wciąganie w to świń jest chyba fantastyka dziennikarską.

: piątek 29 mar 2013, 09:26
autor: 1963
drodzy panowie jezeli nie chcecie sie osmieszac to radzil bym najpierw zglebic temat wyciagnac wnioski i dopiero wtedy sie wypowiadac

: piątek 29 mar 2013, 09:43
autor: baraki
Masz rację, teraz się dowiaduje że padłe świnie tez tam były :shock:

: piątek 29 mar 2013, 10:00
autor: mietko75
Dziś rano w Wiadomościach łódzkich już o tum była mowa , podobno w gazetach też jest temat nagłośniony . Bydło zbili o 1,50 zł przy aferze ze zdrową , czystą koniną , teraz czas na tuczniki .

: piątek 29 mar 2013, 13:34
autor: DRIPOL
mietko75 pisze:Dziś rano w Wiadomościach łódzkich już o tum była mowa , podobno w gazetach też jest temat nagłośniony . Bydło zbili o 1,50 zł przy aferze ze zdrową , czystą koniną , teraz czas na tuczniki .
U mnie bydło było po 7.40 +vat

Obecnie 6.00 + vat i nikt niechce kupować.

: piątek 29 mar 2013, 13:53
autor: Muchozolali
w wtorek ma gwarantowane po 5,7 za krowe w 1klasie hf

: piątek 29 mar 2013, 13:56
autor: SA
DRIPOL pisze:
mietko75 pisze:Dziś rano w Wiadomościach łódzkich już o tum była mowa , podobno w gazetach też jest temat nagłośniony . Bydło zbili o 1,50 zł przy aferze ze zdrową , czystą koniną , teraz czas na tuczniki .
U mnie bydło było po 7.40 +vat

Obecnie 6.00 + vat i nikt niechce kupować.
Czy w tym naszym kraju są służby państwowe od kontroli a takich spraw ale czy to robią nie a czy rząd skierował ustawę o uboju rytualnym w odpowiednim czasie do uchwalenia przez sejm też nie. To jak mamy takie rządzenie w kraju to wszystko jest możliwe a ceny tego efektem i rolnik odczuję we własnej kieszeni

: piątek 29 mar 2013, 15:12
autor: 1963
sa co chcesz od rzadu oni tak bardzo dbaja tak dbaja szkoda tylko ze o wlasny wizerunek wedlug mnie viola to pikus ale to co wykryto teraz powinno za soba pociagnac opuszczenie wielu cieplych stoleczkow z wice rolnictwa i glownym wetem na czele a i organy scigania tez trzeba przewietrzyc bo byly juz duzo wczesniej zarzuty do obu firm i niewiele z tego wyniklo poza przepisaniem firmy z meza na zone

: piątek 29 mar 2013, 17:34
autor: tabou

: piątek 29 mar 2013, 18:44
autor: SA
tabou pisze:http://www.portalspozywczy.pl/finanse/wiadomosci/dyrektor-pfpz-kontrola-zywnosci-jest-w-polsce-na-wysokim-poziomie,84079.html
Patrzcie jak to się ładnie układa i w czasie gdy producenci tuczników domagają się promocji i ochrony rynku przed napływem importem złej nie zdrowej wieprzowiny a tu afera za aferą z mięsem i to w naszych ZM no i co z tego wynika że konsument już nie wie co jest dobre czy nasze czy przywiezione z zagranicy a efekt tego i tak spadnie na nas rolników.
Kontrola -żywności -jest -w-polsce-na-wysokim-poziomie oni są bardzo z siebie zadowoleni bardzo dobrze pracują tylko producenci żywca widzą co naprawdę jest w tych firmach mięsnych no cóż rolnicy nie są pracodawcami tych kontrolerów i kółko się zamyka.

: sobota 30 mar 2013, 01:51
autor: Falco
DRIPOL pisze: U mnie bydło było po 7.40 +vat

Obecnie 6.00 + vat i nikt niechce kupować.
U mnie w tym tyg. wzieli byki po 6,9 i 7, i nie słyszałem że nie chcą, po dwóch godzinach był przedstawiciel a następnego dnia ciężarówka. Niestety to ponad złotówka mnie niż w styczniu :cry: Przy okazji ciekawostka przechodził obok kojca gdzie jest 12 loszek częściowo pokryte i z założonymi kolczykami i też chciał je kupić :D

: wtorek 02 kwie 2013, 12:19
autor: mateuszkonrad
02.04.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1364767201/

: wtorek 02 kwie 2013, 20:04
autor: mateuszkonrad
02.04.2013 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/2673

: środa 03 kwie 2013, 23:39
autor: Muchozolali
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 84340.html

ręka do góry kto zgarnie kase
kto zakłada firmę która bedzie przekazywac wiedze za kasę

: czwartek 04 kwie 2013, 11:37
autor: rafall
Przed świętami miałem kontrolę z dobrostanu zwierząt. W ciągu każdego roku takiej kontroli podlegać będzie 5-10% gospodarstw rolnych prowadzących produkcję zwierzęcą.
Główne uwagi którymi mogę się podzielić to obsada na m2 jest kilka przedziałów w zależności od wagi. Wentylacja, oświetlenie, książka leczenia zwierząt,księga rejestracji zwierząt, aktualne świadectwo zdrowia itp.

: czwartek 04 kwie 2013, 11:48
autor: SA
rafall pisze:Przed świętami miałem kontrolę z dobrostanu zwierząt. W ciągu każdego roku takiej kontroli podlegać będzie 5-10% gospodarstw rolnych prowadzących produkcję zwierzęcą.
Główne uwagi którymi mogę się podzielić to obsada na m2 jest kilka przedziałów w zależności od wagi. Wentylacja, oświetlenie, książka leczenia zwierząt,księga rejestracji zwierząt, aktualne świadectwo zdrowia itp.
A to aktualne świadectwo zdrowia a o to to mnie jeszcze nikt nie pytał a ras u mnie byli obiecali być ponownie

: czwartek 04 kwie 2013, 12:09
autor: rafall
SA pisze:
rafall pisze:Przed świętami miałem kontrolę z dobrostanu zwierząt. W ciągu każdego roku takiej kontroli podlegać będzie 5-10% gospodarstw rolnych prowadzących produkcję zwierzęcą.
Główne uwagi którymi mogę się podzielić to obsada na m2 jest kilka przedziałów w zależności od wagi. Wentylacja, oświetlenie, książka leczenia zwierząt,księga rejestracji zwierząt, aktualne świadectwo zdrowia itp.
A to aktualne świadectwo zdrowia a o to to mnie jeszcze nikt nie pytał a ras u mnie byli obiecali być ponownie
W przypadku warchlaka z importu dla każdej nowo zakupionej partii masz aktualne świadectwo zdrowia.

: czwartek 04 kwie 2013, 17:00
autor: lukas1982

: czwartek 04 kwie 2013, 17:17
autor: Peron
Założmy, że ten program ruszy, znajdą się chętni i będą produkować prosiaka. Prosiaka zrobi się dużo, ale czy będzie dużo chętnych do jego kupowania, skoro, tucz jest małoopłacalny?

A niech do tego zachód obniży cene na swoje i znów bieda...

No ale robić coś trzeba. Oby to był program typowo polski, bez grzebania ze strony Brukseli. Ale nasi nawet pierdnąc się boją bez zgody Brukseli.

: czwartek 04 kwie 2013, 20:13
autor: F1

: czwartek 04 kwie 2013, 20:35
autor: PO-pulista
F1 pisze:Niestety ale prawda jest taka :cry: http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 42990.html
Ten program jest szkodliwy dla polskich rolników tak jak rządy Tuska67 dla Polski. Tylko PO mogło spłodzić takie POmyje dać bogatym zabrać biednym. Tylko to potrafi Tusk 67.

: czwartek 04 kwie 2013, 20:44
autor: staś76
zgadzam się z populistą.

: czwartek 04 kwie 2013, 21:29
autor: SA
PO-pulista pisze:
F1 pisze:Niestety ale prawda jest taka :cry: http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 42990.html
Ten program jest szkodliwy dla polskich rolników tak jak rządy Tuska67 dla Polski. Tylko PO mogło spłodzić takie POmyje dać bogatym zabrać biednym. Tylko to potrafi Tusk 67.
Tak to prawda i to wszystko

: poniedziałek 08 kwie 2013, 10:55
autor: mateuszkonrad
08.04.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1365411095/