FORUM
CENY TRZODY
-
turbogrocho49
Re: CENY TRZODY
nie patrz na ten program kapitału spekulacyjnego, nie ździwię się jak w poniedziałek powiedzą że ostro w górę
na zachodzie widac pierwsze oznaki przewagi podazy nad popytem w tucznikach to sie moze w kazdej chwili odwrocic choc nie sadze
-
turbogrocho49
prawda jest taka że cięzko powiedzieć co bedzie za miesiąc, a co bedzie za 3-4 miesiące tego nie wie nikt, jak by ktoś wiedział to byłby bogatym człowiekiem
Mnie tam powiatowi nie zniechęcali wręcz przeciwnie bardzo miłe Panie byłystan1069@o2.pl pisze:Nikt nikogo nie zniechęcał żadnymi przepisami , mieliście promocje na warchlaki to maciory żeście zjedlichłop pisze:Tylko że większość tych co maciory mieli zniechęcili sami powiatowi lekarze którzy często Źle i Nadgorliwie interpretowali przepisy które Unia nam wprowadziła dla macior a to było celowe działanie Unii żeby u nas tylko tuczyć i pływać w gnojówce i uzależnić nas od prosiaka !!!
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-p ... gn=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
Moze ruskim wypadło z samolotu i upominają sie o swoje
Rok 2014 będzie rokiem odchudzania ! Proszę kupić sobie mniejsze portfele !!!
-
stan1069@o2.pl
A po co komu dzisiaj portfel potrzebny ??????????? jak karta albo krecha w modzie 
Wszystko wskazuje na kreche , pasze gotowe drożeją ! to dobra oznaka ze są pełne chlewnie i Promocje bedą w 100 %stan1069@o2.pl pisze:A po co komu dzisiaj portfel potrzebny ??????????? jak karta albo krecha w modzie
W sumie masz rację, jednego dnia mówią jedno, a drugiego zaprzeczają. Chociaż zapewne wiele wyżej niż jest teraz to prędko nie będzie.turbogrocho49 pisze:nie patrz na ten program kapitału spekulacyjnego, nie ździwię się jak w poniedziałek powiedzą że ostro w górę
09 masz jakies na to konkretne dowody czy se tak tylko pier...
jak tak troche czasu bedzie to moze niektorzy zmadrzeja,ale nie tedy powinna isc droga hodowli swinek przy 10 mln poglowia.Cuz zrobic jaki narod taka polityka i gospodarka.Dziwilem sie ze politycy nieroztropnie postepuja lecz po ostatnich latach importu prosiat widze ze Polacy sa idiotami w szerszej skali .Nikt nas nie zmusza do importu,robimy to sami .DOBROWOLNIE zarzynamy swoje dochody a podobno nie podcina sie galezi na ktorej sie siedzi .Podobno raz to mozna i trujace grzyby zjesc.Przewiduje ze swinki beda dlugo tanie i zboze i rzepak tez
Oby były tylko cały rokiem w takiej cenie jak obecnie to będzie OK.
0909 pisze:odchudzania
FarmerB pisze:http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-padle-dziki-rosjanie-pytaja-o-przyczyny,nId,1407083?utm_source=wykop&utm_medium=feed&utm_campaign=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
Nie powiem gdzie , ale w sobotę też widziałem z całą rodziną 2 w rzece .
-
stan1069@o2.pl
Mietko może się kąpały , albo były na rybach 
-
stan1069@o2.pl
Po tyle to w wakacje mogą byćMARTECH pisze:0909 pisze:odchudzania![]()
beda po 3.60 zl srednio
sama jak zobaczę w swojej okolicy to w łep i do rzeczki bo jak polska weterynaria wzespół z mysliwymi się nie może zdecydować na ten ruch to może ci , którym zależy na produkcji trzody się szybciej zdecydują.Albo przeżyją dziki albo my k..wastan1069@o2.pl pisze:Mietko może się kąpały , albo były na rybach
To znaczy sie zapore w postaci wisły przeszły.mietko75 pisze:FarmerB pisze:http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-padle-dziki-rosjanie-pytaja-o-przyczyny,nId,1407083?utm_source=wykop&utm_medium=feed&utm_campaign=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
przeszły bo nie wyrobili się ścieżki rowerowej zrobić na wałach, ciekawe co teraz ta biedna angela zrobi???????????nemezis pisze:To znaczy sie zapore w postaci wisły przeszły.mietko75 pisze:FarmerB pisze:http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-padle-dziki-rosjanie-pytaja-o-przyczyny,nId,1407083?utm_source=wykop&utm_medium=feed&utm_campaign=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
zobaczycie jak pomór będzie na zachodzie Europy to stanie się normą jak ptasia grypa już nikt nie reaguje
Jak była ptasia grypa to nie było wojny ekonomicznej o Ukrainę. A do puki wojna nie minie pomór też nie zginie a na wojnie dawniej deptano zboża rolników a teraz świnie, przez dzików 
mam w temacie cos mocnego do powiedzenia ale mysle ze bedzie nam lepiej jak zostawimy temat dzikow w spokoju bo pozostanie torba i kij i na zebrymietko75 pisze:FarmerB pisze:http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-padle-dziki-rosjanie-pytaja-o-przyczyny,nId,1407083?utm_source=wykop&utm_medium=feed&utm_campaign=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
Mocne słowa,ale jest w nich dużo prawdy.Małość polskiego rolnika polega nie na wielkości produkcji lecz na jego świadomości jak to napisał baraki.Najlepiej to obrazuje wątek pt."Mój pomysł na przywrócenie opłacalność produkcji trzody chlewnej" założony na tym forum przez ACONAR-a sześć lat temu.I to jest chyba najgorsze,ze nie mamy żadnego pomysłu.Stanislaw pisze:jak tak troche czasu bedzie to moze niektorzy zmadrzeja,ale nie tedy powinna isc droga hodowli swinek przy 10 mln poglowia.Cuz zrobic jaki narod taka polityka i gospodarka.Dziwilem sie ze politycy nieroztropnie postepuja lecz po ostatnich latach importu prosiat widze ze Polacy sa idiotami w szerszej skali .Nikt nas nie zmusza do importu,robimy to sami .DOBROWOLNIE zarzynamy swoje dochody a podobno nie podcina sie galezi na ktorej sie siedzi .Podobno raz to mozna i trujace grzyby zjesc.Przewiduje ze swinki beda dlugo tanie i zboze i rzepak tez
Ja też mam szerszą wiedzę ale boję się nią dzielić , choć myślę że to i tak na jaw wyjdzie .1963 pisze:mam w temacie cos mocnego do powiedzenia ale mysle ze bedzie nam lepiej jak zostawimy temat dzikow w spokoju bo pozostanie torba i kij i na zebrymietko75 pisze:FarmerB pisze:http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-padle-dziki-rosjanie-pytaja-o-przyczyny,nId,1407083?utm_source=wykop&utm_medium=feed&utm_campaign=WykopHN żeby to nie był kolejny pretekst do zawirowania na rynku
pewnie dziki wiezie do nas stakek który wraca do piniego z Chin 
-
robert0169
niech go trojkat bermudzki pochlonie 
cena prosiaka niemcy 25 kg 55 euro ...
-
turbogrocho49
gdzie ta cena
-
PO-pulista
0909 pisze:Wszystko wskazuje na kreche , pasze gotowe drożeją ! to dobra oznaka ze są pełne chlewnie i Promocje bedą w 100 %stan1069@o2.pl pisze:A po co komu dzisiaj portfel potrzebny ??????????? jak karta albo krecha w modzie
To że pasze gotowe drożeją to było do przewidzenia, przecież plony zbóż były bardzo słabe a ceny ich we żniwa jeszcze niższe. Teraz paszarnie kupują zboża drożej więc muszą odkuć to w cenie pasz.A czy są pełne chlewnie tego nikt nie wie, tak samo może się wydawać iż w mojej okolicy jest pełno bydła mięsnego jeżeli popatrzeć na sterty balotów z kiszonką.
To w jakiej cenie kupujecie pełnoporcjówki? Chodzi mi o tucz grower/finiszer.
-
robert0169
A wiecie jak sie ruski nauczył jodłować ?
Grzebał u niemca przy sieczkarni i jak mu j…….ca w tryby wkręciło to zaczął jodłować
Grzebał u niemca przy sieczkarni i jak mu j…….ca w tryby wkręciło to zaczął jodłować
PT1 słaby grower od 30-60kg 1090/tona brutoKazik pisze:To w jakiej cenie kupujecie pełnoporcjówki? Chodzi mi o tucz grower/finiszer.
PT2 finiszer 1040/tona brutto
ta cena bez polskich posrednikow... prosto od niemca ...
grajdołek pisze:PT1 słaby grower od 30-60kg 1090/tona brutoKazik pisze:To w jakiej cenie kupujecie pełnoporcjówki? Chodzi mi o tucz grower/finiszer.
Jaka firma i ile białka w paszy? Cena przyzwoita.
Ja osobiście nie patrzę ile białka energi itd. bo te etykiety to o kant dupy roztrzaskać...Kazik pisze:grajdołek pisze:PT1 słaby grower od 30-60kg 1090/tona brutoKazik pisze:To w jakiej cenie kupujecie pełnoporcjówki? Chodzi mi o tucz grower/finiszer.
Jaka firma i ile białka w paszy? Cena przyzwoita.
Najważniejsze zbilansowanie i przyswajalność *** z tego że białka 20% jak przeleciało przez bebech i tylko gówno nieładnie pachnące zostało
ja szukam "złotego środka" czyli stosunek jakości do ceny
Biorę albo z Neorolu (etykiety na stronie internetowej) albo z Tasomixu
Z tasomiksu miałem kiedyś to świnie rosnąć nie chciały.w tych cenach dobrej paszy nie kupisz.na zbożu soji wychodzi ok 1000zł a gdzie tu firma ma w tych cenach dobry towar produkować.
pabllo masz racje te ich gotowe pasze nawet myszy nie chcą jeśc ;P
Cedrob: grower - 1023zł/t netto, finiszer - 950zł/t netto.
W tamtym roku brałem grower na cały okres tuczu i polecam. Świnie rosły lepiej jak na paszy własnej roboty.
W tamtym roku brałem grower na cały okres tuczu i polecam. Świnie rosły lepiej jak na paszy własnej roboty.
Provimi 990 finiszer a grower1140 wszystko brutto
Masz rację kiedyś nie rosły!!! teraz trochę pozmieniali niektóre receptury i nie jest najgorzejpabllo222 pisze:Z tasomiksu miałem kiedyś to świnie rosnąć nie chciały.w tych cenach dobrej paszy nie kupisz.na zbożu soji wychodzi ok 1000zł a gdzie tu firma ma w tych cenach dobry towar produkować.
Czyli podobnie jak w Cedrobie. A jakie wyniki na tych paszach ziutek?ziutek pisze:Provimi 990 finiszer a grower1140 wszystko brutto
Szczerze to nie wiem bo od dwoch lat nie brałem a teraz wychodzi taniej granulat jak kupić zboże. Kiedys w 2.9 na kg wychodziło
zakupilem ostatnio pasze i koncentraty znanej firmy w duzej promocji 400 zl do tony i jestem mile zaskoczony jakoscia .Zawsze uwazalem ze oszczedzam kupujac tansze ale widze ze to byl blad Firma zrobila sobie ta promocja darmowa reklame bez tych nachalnych przedstawicieli handlowych ktorzy zrobia wszystko aby sprzedac W tej chwili odchowuje prosieta bez zadnych "dodatkow" na samej paszy i bez upadkow .Po tym doswiadczeniu uwazam ze polskie pasze sa bardzo slabej jakosci, z nielicznymi wyjatkami
a Sękowo nie leży w Polsce??
Gotowy grower 1188, a finiszer 1080 brutto
Stanisław ta firma miała od zawsze dobre produkty i do pewnego czasu dobrą cenę , kilka lat wstecz zaczeli cenę windować do góry , w rezultacie odbiło się spadkiem sprzedaży produktów / ok 30% /, Potwierdzam twoje zdanie o jakości paszy, Mimo wysokich cen od dłuższego czasu jestem stałym klientem tej firmy / dodam że mam 9 % upustu na koncentraty tej firmy/.Stanislaw pisze:zakupilem ostatnio pasze i koncentraty znanej firmy w duzej promocji 400 zl do tony i jestem mile zaskoczony jakoscia .Zawsze uwazalem ze oszczedzam kupujac tansze ale widze ze to byl blad Firma zrobila sobie ta promocja darmowa reklame bez tych nachalnych przedstawicieli handlowych ktorzy zrobia wszystko aby sprzedac W tej chwili odchowuje prosieta bez zadnych "dodatkow" na samej paszy i bez upadkow .Po tym doswiadczeniu uwazam ze polskie pasze sa bardzo slabej jakosci, z nielicznymi wyjatkami
Stanisław co to za firma? Ja po dawnych doświadczeniach z paszami uważałem że najlepsza moja bo wiem co mam między innymi przez ten tasomix. Natomiast dzisiaj widzę że są pasze godne uwagi i ceny wydają się przystępne.
ile te wsze finiszery maja % białka ?
Cedrob
grower - 16%
finiszer - nie brałem
RolPol
grower - 17,14%
finiszer - 16,25%
Z tym, że cena w Rolpolu growera 1280/t brutto a finiszera 1200/t brutto
grower - 16%
finiszer - nie brałem