FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Niemcy ceny producentów 1,71 tzn bez zmian
Kombinują i to nie tylko zm . Maltańczyk z agrobiznesu informował wszystkich oglądających piątkowy program , że z powodu embarga magazyny w szwach pękają i aby tylko obniżek tucznika wyglądać należy . Minęła sobota i niedziela , a on w poniedziałek pieprzy po cichutku że z powodów niewiadomych tucznik delikatnie drożeje . Wczoraj , albo i w poniedziałek trąbili w tym kłamliwym programie że szykują się wielkie rekordy zbieranych zbóż i obniżki są nieuchronne . Pajac Tański śmiał nawet twierdzić że te rekordowe zbiory i zapasy jeszcze w przyszłym roku będziemy mieli .Stanislaw pisze:Baraki bardzo dobre twierdzenie po tym co kombinuja w ZM Bedzie tak tak dlugo az nie bedzie odpowiednich kontroli i nadzoru w ZM Zlodziej na zlodzieju i zlodziejem poganiany ,oto stan naszego kraju po 25 latach rzadow styropianowcow
Dziś jakby nigdy nic puścili wiadomość że u jednego z największych producentów i eksporterów zbóż , jakim jest wielka Rosja jest straszliwa susza . Mimo że w ubiegłym roku kraj ten miał rekordowo niskie zbiory , ten rok ma być o co najmniej 10% gorszy . Handlowcy już zachodzą rzekomo w głowę , czym będą handlować ??
Nie wklejałem lingów z wiadomościami odnośnie pogody w Rosji , ale czytałem w jednym że w kraju Władimira przyszedł suchowiej . Jest to silny wiatr przy temperaturach 30% , który to z reguły w sierpniu się pojawia o ile w ogóle się pojawia .
Musi coś być na rzeczy bo Władimir fochy na nasz towary niby strzela , ale kapusty , kalafiory bierze w ogromnych ilościach . Chłopaki jak dostają ofertę zakupu , to od razu na kilkanaście tirów w krótkim czasie . Niedaleko mnie jest taka baza co im towar organizuje , to okoliczni rolnicy mają paliwa od Towarzyszy do oporu . Nikt tam w kanistry się nie bawi , jak coś to od razu 400- 600 litrów
-
andrzej-guzik
Bo cały ten rynek rolny to jest spekulacjami kierowany im więcej kitu rolnikom wciśniesz tym więcej zarobisz ciekawe co będą robić jak nam się znudzi produkowanie w takich warunkach.
Opłatami wybiją ci z głowy te nudy. 
zawsze mnie zastanawialo dlaczego chleb zytni 500 g kosztuje 3 zl koszt kg zyta 35 gr po zniwach Na kilogram chleba potrzeba 17 kg zyta.Chleb pszenny 1,6 zl 500 gram koszt kg pszenicy 0,6 zl po zniwach czyli na kg chleba pszennego potrzeba okolo 5kg pszenicy o co tu chodzi Co do plonow w tym roku zobaczcie jakie jest porazenie zyta grzybami fusarium Zyta juz prawie niema tak je zjadly grzyby a teraz zabiera sie fusarium za reszte zboz .Pamietacie jak ktos miesiac temu pytal dlaczego schna liscie zyta ,to byl poczatek ataku fusarium na liscie Zdarzylo sie to po raz pierwszy. Na zycie
Stasiu te żytko miesiąc temu to nie fuzarium ..
Stasiu piekarnie otwórz. Zboża w tym roku będzie rekord i cena lipna w żniwa bynajmniej. Ruskie przecież nie będą mówić że zboża bedzie dużo skoro prawie połowe muszą w świat wysłać. Jak macie świnie na sprzedaż to mówicie że chlewnia wam w szwach pęka i za wszelką cene sprzedacie? Każdy robi teorie pod siebie, ale póki co giełda surowcowa w stanach pikuje i jak się nic nie wydarzy to matif podąży jej śladem.
W temacie jest sens czekać na przyszły krótki tydzień czy sprzedawać jeszcze w tym, niemcy się nie spisali i nasi się zacieszają.
W temacie jest sens czekać na przyszły krótki tydzień czy sprzedawać jeszcze w tym, niemcy się nie spisali i nasi się zacieszają.
pablo do zniw jeszcze 1,5 miesiaca a Ty juz dzielisz skore na niedzwiedziu Moje pytanie dot cen chleba jest zasadne ,a Twoja odpowiedz?
wydaje mi sie że wcześniej, juz 1 lipca mogą kombajny młócić na całego, u mnie jęczmien ozimy już zaczyna żółknąć, a kłochy napakowane po brzegi, wiec wydaje sie żę będize sypał, mimo krótszej wegetacji. Zboże może być bardzo tanie - teraz żyto u mnie można kupić po 480+vat, jeczmien 520, w żniwa 300 może być. bo drożęj napewno nie bedzie, chyba że by kataklizm jakis byłStanislaw pisze:pablo do zniw jeszcze 1,5 miesiaca a Ty juz dzielisz skore na niedzwiedziu Moje pytanie dot cen chleba jest zasadne ,a Twoja odpowiedz?
Kuku mokra też pewnie więcej jak 200 zł nie będxzie bo idzie wszystko w tym kierunku aświnki na Święta pewnie 3 zł bo jak pasza tania to i prosiaka na Piotrkowie po garażach naupychają 
Stasiu a Ty dopiero w żniwa dobre zboże od kiepskiego odróżnisz? Ceny zbóż w żniwa i zaraz po nich będą katastrofalne, to najprawdopodobniejszy scenariusz. Pogadamy za miesiąc na ten temat wtedy bedzie wszystko już prawie jasne.
co wy z tym Piotrkowem czyżby to był pepek swiata!!! NIE PRZENOŚCIE NAM STOLICY DO pIOTRKOWA!!!

Wracając do tematu. Co tam za ceny na nowy tydzień się szykują? Warto czekać, czy sprzedawać jutro?
7,0 do max 7,20Pablo80 pisze:Wracając do tematu. Co tam za ceny na nowy tydzień się szykują? Warto czekać, czy sprzedawać jutro?
-
turbogrocho49
nie raz i zdrozeje nie raz
5,5 - 1% na jutro, 09 stanieje ale pytanie kiedy bo że kiedyś stanieje to chyba nikt nie ma wątpliwości
Spokojnie, bez przesady! To fakt że ceny zboża nie zapowiadaja się rekordowe ale tez nie spodziewał bym się tak ostrych przecen jak zapowiadacie, a prosiak to nie żwir że się go ukopie ile trza w danej chwili i garaze poupycha.F1 pisze:Kuku mokra też pewnie więcej jak 200 zł nie będxzie bo idzie wszystko w tym kierunku aświnki na Święta pewnie 3 zł bo jak pasza tania to i prosiaka na Piotrkowie po garażach naupychają
Propozycja od Olewnika 6,9 WBC.
Już jest lekkie zawirowanie ceny tuczników w dól w Niemczech.
Zboże nie liczcie że bedzie za grosze !
PSL nie pozwoli na to
Zboże nie liczcie że bedzie za grosze !
PSL nie pozwoli na to
0909 wytłumacz mi jaki wpływ na cene ziarna ma PSL i na jakich zasadach ,
Możesz zapodać jakieś linik co do tego że ceny w niemcowni spadają bo w Poniedziałek wzrost o 2 centy a wczoraj bez zmian
Możesz zapodać jakieś linik co do tego że ceny w niemcowni spadają bo w Poniedziałek wzrost o 2 centy a wczoraj bez zmian
sredia waga w gospodarstwie 132kg wybicie 80.2 cena 6.8 hak. u nas jak na zywo kupuja to -3% u niektorych mniej wiec cena na wage zywa moze troche sie roznic o 10-15gr
Ci przy korycie to tylko główkują , jak by tu w głowach namącić prostakom żeby plony za bezcen oddali do ich magazynów , a oni już będą wiedzieli kiedy je sprzedać
.http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... nie-polski
http://pogoda.interia.pl/definicja-suchowiej,eId,105457
.http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... nie-polski
http://pogoda.interia.pl/definicja-suchowiej,eId,105457
i ile wychodzi Chinczyk na zywo oblicz im tu bo oni maja drewniane liczydła 
5.45 bez potracen z wagi zywej
Ja rowniez sprzedalem tydzien temu po 6.8 hak i na zywa bez potracen wychodzi mi podobna cena. Duzo zalezy od wagi w ktorej sie sprzedaje bo na malych swiniach wydajnosc jest znacznie mniejsza niz na duzych.
A w jakiej wadze sprzedajecie świnie poubojowo?
dzisiaj sprzedane 90 sztuk po 5,5 bez potrąceń
No mi ostatnio wyszła średnia 104 kg i parę było poza klasąKazik pisze:A w jakiej wadze sprzedajecie świnie poubojowo?
Brzydal można wiedzieć do kogo sprzedałeś?
- WOJCIECH1236
Słyszałem już o 5,6 netto -1% na przyszły tydzień... Jeszcze złotówka wyżej i będzie ok 
F1 pisze:No mi ostatnio wyszła średnia 104 kg i parę było poza klasąKazik pisze:A w jakiej wadze sprzedajecie świnie poubojowo?
Ale mi chodzi ile waży żywa waga a nie półtusze...
-
zenekzkition
a jak sprzedajecie poubojowo to ważycie u siebie swinie??
A po h...j jak mowi to "szwagier".Chcesz sie zdenerwowac to zwaz
Zawsze ważę inaczej nie ma sensu dawać na wbc
-
zenekzkition
F1 i jak ważysz to tez wychodzi jak innym 5.45 z 6.8??dobre pare lat nie sprzedawalismy poubojowo dla tego ciezko mi uwierzyc ale moze sie myle
Sprzedane we wtorek waga żywa 114,8kg
poubojowa zaledwie 89,6kg także wybój dupy nie urywa.
Z doświadczenia wiem że nie tyle masa świni co uczciwość zakładów ma chyba największy wpływ i na mięsność i wybój.
Z doświadczenia wiem że nie tyle masa świni co uczciwość zakładów ma chyba największy wpływ i na mięsność i wybój.
Przy dobrym wybiciu może tyle wyjść przy sprzedaży z haka ae jeśli rozliczenie będzie na % mięsności to nie wszystkie sztuki są w E mi ostatnio wyszło 5,20zenekzkition pisze:F1 i jak ważysz to tez wychodzi jak innym 5.45 z 6.8??dobre pare lat nie sprzedawalismy poubojowo dla tego ciezko mi uwierzyc ale moze sie myle
No nie przesadzaj 78% wybicie to nie jest złedaniel0 pisze:Sprzedane we wtorek waga żywa 114,8kg
Ktoś tu kiedys pisał ze mial 74 wybiciejak do włocha poscil
No tak ale takie same świnie w bardzo zbliżonej wadze bite w innych zakładach wybijają się na poziomie 80%.
Podobna zależność ma się z mięsnością. Różnice między partiami sięgającymi nawet 2% wydaje się conajmniej dziwne.
Podobna zależność ma się z mięsnością. Różnice między partiami sięgającymi nawet 2% wydaje się conajmniej dziwne.
o wybojowości można by książkę napisać jeden liczy z wagi w gospodarstwie netto jeden brutto, drugi zamyka dzień wczesniej paśniki żeby się sąsiadowi pochwalić jak to mu się wybiły, tucznik ładowany nad ranem wyjdzie lepiej od tego ważonego wieczorem itp itd. nie wspominając o tym że ciężko mieć 100% powtarzalny towar i pierwsza część partii napewno będzie się różnic od ostatniej. więc wybojowość w granicach 78% jest normą. w sokołowie na każdy kg odpadu (utylizacji) dostaniesz papier i bedziesz się denerwował że coś takiego było, u włocha jeśli coś odrzucą nawet się nie dowiesz (chyba że całą sztuke). jeśli nie będziesz ważył w domu dostaniesz pewnie wagę żywą z zakładu u jednego ważone po kilka sztuk, u drugiego na wadze ogólnej i czy bez kierowcy czy z dwoma na to raczej nie zwracają uwagi... jak ktoś chce nie zostać "oszukany" może negocjować swoją obecność przy uboju, o ile na małych zakładach jest to realne to w molochach raczej niemożliwe...
Wszystko się zgadza jędrek.
Obiektywnie wszystkie te czynniki może określić jedynie osoba, która pracuje w danym obiekcie. Wypracowany powtarzalny schemat postępowania ze świniami przed sprzedażą powinien dawać w miarę zbliżone wyniki.
Co do obecności właściciela na linii podczas uboju to raczej nie problem. Przy w miarę ludzkim podejściu można dogadać się z odpowiednimi osobami i jak najbardziej świnie swoje na linii obejrzeć można. Ewentualnie wykluczyć nosicielstwo w sanepidzie i droga otwarta.
Obiektywnie wszystkie te czynniki może określić jedynie osoba, która pracuje w danym obiekcie. Wypracowany powtarzalny schemat postępowania ze świniami przed sprzedażą powinien dawać w miarę zbliżone wyniki.
Co do obecności właściciela na linii podczas uboju to raczej nie problem. Przy w miarę ludzkim podejściu można dogadać się z odpowiednimi osobami i jak najbardziej świnie swoje na linii obejrzeć można. Ewentualnie wykluczyć nosicielstwo w sanepidzie i droga otwarta.
ok jest jeszcze temat obróbki tuszy przed ważeniem, przepisy ue określają wygląd tuszy wieprzowej przed ważeniem w polsce może być/jest ? stosowane odstępstwo pozostawiające przy tuszy przepony tluszczu okołonerkowego i nerek...
Poważnie w strefie obowiązuje cena 3,50- 3,90
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 51429.html
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 51429.html
Cena na okolicznych skupach o 15-20 groszy w górę.
Pośrednik do sokołowa chce mi zabrać 40 szt po 5 zł.