CENY TRZODY

Emil144

Re: CENY TRZODY

Post autor: Emil144 »

4,70 zł. proponują za ilości całosamochodowe, robi się panika bo krzyczą że będzie jeszcze niżej . Sprzedawać czy trzymać świnie ? oto jest pytanie
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

zlikwidowac i spokoj ,nie robic na zlodzieji.Pamietacie jak chcialem hodowac maciory i sprzedawac prosieta. Dzis bylbym bankrutem bo nikt prosiat kupic nie chce po 150 zl http://olx.pl/rolnictwo/?q=prosieta
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

150 zł . za takiego kota 15 kilo to na dzień dzisiejszy co najmniej o 50 zł . za dużo :oops: jak spadnie o 100 zł to się chętni znajdą
mietko75

Post autor: mietko75 »

Były czasy że podrzucali jedni drugim i niebawem to wróci . Bez przyczyny tucznik w tydzień 50gr potrafił stanieć , to jak w dobrej cenie jakieś zakażone mięso znów zaczną ściągać , to i 2,50 na żywca będzie normą .
Przed chwilą byłem koło Piniego i obok zakładu powstaje gigantyczna biogazownia , jak myślicie za czyje ona powstaje?
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

22.09.2014 Ceny skupu tuczników i macior - tak źle nie było już dawno.

http://cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/111- ... -juz-dawno
gevara3

Post autor: gevara3 »

Mam pytanko , czy ktoś sprzedawał do posrednika Głogowskiego , jak z płatnoscią ,. miesnoscią i wybojowoscia
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

gevara3 pisze:Mam pytanko , czy ktoś sprzedawał do posrednika Głogowskiego , jak z płatnoscią ,. miesnoscią i wybojowoscia

ja,polecam
0909

Post autor: 0909 »

Niemcy giełda 1.42 na jutro
keszels

Post autor: keszels »

co do wypłacalności jak do tej pory polecam, jesli chodzi o miesnosc wybojowość raczej wplywu i jakiegos wiekszego szału nie ma bo przeciez towar zawozi do PINI

monikaa pisze:
gevara3 pisze:Mam pytanko , czy ktoś sprzedawał do posrednika Głogowskiego , jak z płatnoscią ,. miesnoscią i wybojowoscia

ja,polecam
Maniu

Post autor: Maniu »

0909 pisze:Niemcy giełda 1.42 na jutro
A na Eurex 1,56 potem trochę gorzej ale i tak więcej niż teraz.

To może Duńczycy kupią i cena podskoczy http://www.schweine.net/danish-crown-wi ... hwein.html sprzedali tyle prosiąt, że teraz brakuje im tuczników do uboju.
0909

bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Stanislaw pisze:Orban tez byl podobny do Bosaka a jednak Wegrzy mu zaufali .
Zaufali mu i co z tego? Co takiego dobrego z tego wynikło? Oświeć mnie bo od dawna polityką się nie interesuję...powiem więcej - od miesięcy telewizji nie oglądam. Jadąc wczoraj ''na Bednary'' dowiedziałem się z radia, że Kopacz została desygnowana na premiera...tak mnie polityka interesuje :roll:
Stanislaw pisze:Bezbarwny nie wystarczy negowac kogos przed ,trzeba mu dac szanse .Tuskowi udalo sie oszukac Polakow dwa razy ,o czym to swiadczy?
Rozumiem przez to, że i Ty dałeś Tuskowi szansę. Przecież nie mogłeś wiedzieć/być pewnym, że oszuka naród?
Stanislaw pisze:Jesli uwazasz ze mowienie prawdy jest narzekaniem to sobie chwal polska terazniejszosc. Nikt Ci nie zabroni.
Stanisław...ja nie chwalę, nie narzekam i co najważniejsze, nie mówię/powtarzam ''prawdy'' - bo kto zna prawdę w kraju w którym jak słusznie zauważyłeś:
Stanislaw pisze:.... nigdy nie ma pewnosci kto jest kim
?? :wink:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Witek71

Post autor: Witek71 »

turbo nie spisz jeszcze?
Stanislaw

bezbarwny ale zes sie uwziol ,juz Ci odpowiadam Wegry nie maja zadnych dlugow, wlasne banki i przemysl ,Tuska akurat nie popieralem nigdy bo nie odpowiadaly mi jego europejskie poglady i pochodzenie a pozostale akapity wytlumaczy Ci Cejrowski http://www.youtube.com/watch?v=X7dN58lkbnI
mat

Post autor: mat »

jak tam agenciku juz jest u ciebie 3.6 plus Vat ????
staś76

Post autor: staś76 »

skup ; maciory 3, tuczniki 4

pośrednikowi to wisi bo i tak ma 50 gr , także mogą być i po 3 ,wtedy mniej kasy będzie używał by zarabiać.
rafall

Post autor: rafall »

Wczorajszy skup w mojej okolicy 4,40 netto.
Stanislaw

jedyne co sie oplaca to kupic John deree New Holanda Classa Deutz fahre Oto Polska wlasnie A zapomnialem o Kubocie i butach adidasa
Stanislaw

Kazik

Post autor: Kazik »

Wszystko ładnie pięknie, ale zapomnieli w teledysku Claasa schować :lol:
Emil144

Post autor: Emil144 »

Niemcy dziś bez zmian
asz52

Post autor: asz52 »

Do Stanisława zamiast bezmyślnie i kłamliwie wychwalać Węgry warto poczytać np tu

Węgry – kraj w ciągłym kryzysie na str Kryzys Blog , I tak na wegrzech : niższa płaca ,wyższe podatki ,dług publiczny 80 % ceny podobne jak u nas ,wnioski wyciągnij sam
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

23.09.2014 Ceny skupu kukurydzy, zbóż, rzepaku oraz grochu i łubinu.

http://cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/116- ... u-i-lubinu
Stanislaw

asz chlopie ogarnij sie i zrozum to co czytasz podatek dochodowy obnizaja z 16 na 9% a u nas jest 19% srednia placa jest 60 tys zl rocznie a u nas 80 tys tylko kto u nas to widzi biznesmeni oszusci zarabiaja po 100 na miesiac a reszta 1600 na reke http://kryzys.mises.pl/?gclid=CIjD5fjU9 ... wwodHhAAsQ
jacek472

Post autor: jacek472 »

Wrzuciłem w temacie dawki żywieniowe wyniki próbek pasz którymi karmie swoje kabany, proszę o komentarze co jest nie tak, czy może jest nie źle?
ozone400

Post autor: ozone400 »

przy tych cenach to żywić powinniśmy otrębami i wodą
Ulan

Post autor: Ulan »

bardziej racjonalne bylo by powietrzem i wodą.. otręby za drogie .. ;) ewentualnie troche suchych lisci dorzucic na trawienie ;) albo żołędzi nazbierac :D
Ulan

Post autor: Ulan »

chociaz kiedys dalem troche żołędzi kabanom to nie ruszyly tego..a dziki niby uwielbiają ..
Falco

Post autor: Falco »

Stanislaw pisze:bezbarwny ale zes sie uwziol ,juz Ci odpowiadam Wegry nie maja zadnych dlugow, wlasne banki i przemysl ,Tuska akurat nie popieralem nigdy bo nie odpowiadaly mi jego europejskie poglady i pochodzenie a pozostale akapity wytlumaczy Ci Cejrowski http://www.youtube.com/watch?v=X7dN58lkbnI
Poza tematem, odnosnie Cejrowskiego, może i fajnie czasem posłuchać jego wywodów i opowieści. To nie znaczy, że się z nimi zgadzam, raczej mnie bawią. W związku z moją byłą pracą, miałem z nim nieco do czynienia w realu, mieszka pod Warszawą, gdzie ma nowy dom, i przynajmniej po swojej działce wcale nie chodzi na bosaka. A poza tym w bezposrednim kontakcie, to strasznie upierdliwy facet, czepia się gdzie popadnie i wydaje mu się, że wszystko wie najlepiej, i ogólnie jest ach och. I jest jak na tym filmie, od razu jedzie ze swoimi wywodami. Nie powiem o co konkretnie chodziło, ale miałem mu ochotę przyp....ć, a należę do spokojnych ludzi.
Falco

Post autor: Falco »

A co do cen, jedno wydaje się być pocieszające, jak jeszcze trochę spadną, to stanie import, no i skoro nie produkujemy na swoje potrzeby, to powinniśmy to przejeść, tym bardziej, że się ochłodziło, a i promocji masa, ludzie sporo kupują, a i na ubój domowy są teraz bardzo poszukiwane. Nie produkujemy na pokrycie własnych potrzeb????? Czyli teoretycznie cena powinna za miesiąc może wcześniej ruszyć w górę i zbliżyć się do niemieckiej, no chyba że tamta jeszcze spadnie? Z drugiej strony, ludzie często zostali ze starym zbożem, a nowe nieźle sypało, loch pewnie trochę przybyło. Nie wiem jak w innych okolicach, ale u mnie w samej końcówce sierpnia, a zwłaszcza w pierwszej połowie września poszły duże wstawienia. Jak ktoś tuczy duńcczyki to niech obliczy kiedy warchlak powiedzmy z 15 września trafi do uboju?
fix

Post autor: fix »

a ile się okazało że mamy własnych prosiaków :
http://olx.pl/oferty/q-prosięta/
co dzień odkąd cena spadła to przybywa około 30 ogłoszeń,
a odnośnie cen to nie ma co płakać po jednym tygodniu obniżek, jeśli ktoś ma ciągłość to raz sprzeda drożej raz taniej i zawsze coś zostanie w skali roku
Stanislaw

fix ilu was tu jest,tych ktorzy nie widza problemu bo pewnie tylko kupuja Moja najgorsza sprzedaz w tym roku 3,7 najlepsza 5,15 .Obecnie jest od 4 zl zywiec do 5,7 WBC jesli wszystkie beda w E Praktycznie jest to u mnie 5,4.Ja problemu mam coraz mniej ,Zostala tylko polowa macior , coraz mniej .Ratunkiem dla mojej hodowli bylaby umowa kontraktacyjna Wczoraj sie rozgladalem i jest to mozliwe tyle ze na grudzien 5,8 za E ..Zaklady miesne szukajcie dalej idiotow.Stan szacunek dla Twoich przewidywan ,mam z 10 przyczep bedzie pod czym lezec w przyszlym roku http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

No cena jest kiepska i na lepszą się nie zapowiada. Troche koszty spadły, ale marne to pocieszenie jak większość zboża ma się swojego,albo wszystko.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Też mam swojego zboża opór, ale uważam że wszystko idzie w dobrym kierunku, wraca normalność, to co do tej pory się działo było nie normalne. sami wiecie ile zarabiało się na uprawie ha kukurydzy czy pszenicy, nawozy po 2000 zł, ateraz wszystko bedzie tansze, bedziemy produkować taniej, bedziemy kupowac taniej
turbogrocho49

Też mam swojego zboża opór, ale uważam że wszystko idzie w dobrym kierunku, wraca normalność, to co do tej pory się działo było nie normalne. sami wiecie ile zarabiało się na uprawie ha kukurydzy czy pszenicy, nawozy po 2000 zł, ateraz wszystko bedzie tansze, bedziemy produkować taniej, bedziemy kupowac taniej
turbogrocho49

turbogrocho49

!
Ostatnio zmieniony środa 24 wrz 2014, 08:07 przez turbogrocho49, łącznie zmieniany 1 raz.
PL01

Post autor: PL01 »

turbogrocho49 pisze:Też mam swojego zboża opór, ale uważam że wszystko idzie w dobrym kierunku, wraca normalność, to co do tej pory się działo było nie normalne. sami wiecie ile zarabiało się na uprawie ha kukurydzy czy pszenicy, nawozy po 2000 zł, ateraz wszystko bedzie tansze, bedziemy produkować taniej, bedziemy kupowac taniej
Tylko nikt nie obniży Ci opłat za paliwo, gaz, wodę, ubezpieczenia itd. Lepiej jak są wysokie ceny niż niższe, przynajmniej dla mnie
Pablo80

No tak, ale żeby to jeszcze przełożyło się na ceny w sklepie to już by było całkiem normalnie, bo większość miastowych też łatwego życia nie ma.
jarekw

Post autor: jarekw »

turbo, chyba jeszcze trochę zaspany jesteś, bo piszesz dziwne rzeczy. :wink: Przykładowo, jak świniak kosztował 4 zł, to saletrę kupowało się po 900zł, to że teraz saletra spadła z 1500 na 1300 nie znaczy, że jest już tania.
turbogrocho49

zobaczymy po ile bedzie saletra na wiosne, paliwo tez idzie do dołu cały czas patrząć po fakturach z ubiegłego roku to już 65 gr roznicy na nasza krzysc, soja tez bedzie nie po 2400 tylko po 1400. Generalnie jedzenie na swiecie bedzie drożeć bo bo wbrew europie, na swiecie ludzi przybywa
baraki

Post autor: baraki »

Polskie swiniarstwo choruje na tzw syndrom niemieckiej ceny, to zaburzenie psychiczne objawja sie nieustannym sledzeniem niemieckiej gieldy zywca z telefonem w reku coby w razie spadku na owej gieldzie blyskawicznie dzwonic i odbior umawiac. No i mamy spadek ceny wynikajacy ze sztucznie nadmuchanej nadpodarzy.
Maniu

Post autor: Maniu »

Panie Baraki mam wrażenie iż na syndrom tej choroby chorują głównie kierownicy skupów i to w okresie gdy ceny zaczynają spadać. Od pewnego czasu Niemcy stały się wyznacznikiem cen w całej Europie ale np Belgowie mają dość i organizują akcję nie sprzedawania świń w Grudniu co z tego wyjdzie okaże się. My cały czas importujemy więcej mięsa niż sami wytworzymy.
nemezis

Post autor: nemezis »

?
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 21:04 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
stan1069@o2.pl

baraki pisze:Polskie swiniarstwo choruje na tzw syndrom niemieckiej ceny, to zaburzenie psychiczne objawja sie nieustannym sledzeniem niemieckiej gieldy zywca z telefonem w reku coby w razie spadku na owej gieldzie blyskawicznie dzwonic i odbior umawiac. No i mamy spadek ceny wynikajacy ze sztucznie nadmuchanej nadpodarzy.
Dobrze że nie zachorowało na syndrom ceny SPPTCH :lol: :lol: :lol:
ja się zapatruje na ta cenę i nawet się zgadza tylko że cena za żywą w cenniku to u mnie cena WBC :lol:
stan1069@o2.pl

turbogrocho49 pisze:zobaczymy po ile bedzie saletra na wiosne, paliwo tez idzie do dołu cały czas patrząć po fakturach z ubiegłego roku to już 65 gr roznicy na nasza krzysc, soja tez bedzie nie po 2400 tylko po 1400. Generalnie jedzenie na swiecie bedzie drożeć bo bo wbrew europie, na swiecie ludzi przybywa
.. i warchlaki mają jeszcze stanieć na 299 zł. + bat :oops:
F1

Post autor: F1 »

nemezis pisze:Ci Belgowie szukają sprzymierzeńców,sie zastanawiam czy nasze otwarte tucze sie przyłączą????
Ja mam co prawda tylko 100 sztuk na grudnia ale mogę sprzedać dopiero w styczniu nic się nie stanie :lol:
0909

Cena przestała spadać ! zaczyna w drugą strunę iść cena
Pablo80

Ale w drugą to chyba tak szybko nie pójdzie, a wręcz bardzo powoli.
A jak już tak o niemieckiej cenie, to co tam na dziś przewidujecie?
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:Cena przestała spadać ! zaczyna w drugą strunę iść cena
ty se lepiej na ta strune gume zaloz!!!!!!!!!!!!! cena nie idzie w gore tylko w dol !!!!!!!!!!!!!u nas skupniki 3.9-4.1
ODPOWIEDZ