CENY TRZODY

fix

Re: CENY TRZODY

Post autor: fix »

turbogrocho49 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Na następnym 650 szt. wsadzie zarobisz na sztuce 15 zł. straty odrobisz i jeszcze Ci 300 zł. zysku na rok zostanie :oops:
Stan do nikogo nie mam pretensji, swinie wkładałem na własne ryzyko, chlewnie też budowałem na własne ryzyko, ostatnie lata nie były złe, ale ten rok zaczął sie od dokładki, i zadnego zysku, wszyscy zarabija tylko nie rolnik, tak swoja droga to po przez swoja chodowle ilu ludziom daje prace, nakrecam gospodarke, i musze za to dołożyć :evil:
właśnie to jest najgorsze że zawsze najwięcej zarabiają pośrednicy
taka rzeczywistość jest niestety, nie spotyka się żeby pośrednik dołożył
nemezis

Post autor: nemezis »

!
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 20:56 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
nemezis

.
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 20:56 przez nemezis, łącznie zmieniany 3 razy.
nemezis

turbogrocho49 pisze:posrednik na wrchlaku zarobił, firma paszowa zarobiła, lekarz wterynarii zarobił, zaklad utylizacji zarobił, zaklad miesny zarobil, tylko ja nie zarobiłem, ogółem to lepiej było nic nie robić i by się miało więcej pieniędzy, no i zapach bezcennyy.....
Widzisz produkowanie ilośći w rolnictwie to było dobre za komuny i zaraz po ,dziś co najwyżej ilość może każdego zdegradować z rolnika na niewolnika.
Niedawno spotkałem się z znajomymi i jeden z nich mówi ; Wiesz byłem na weselu na 150 osób i duża strata nie zwróciło się. Na to drugi odpowiada ja też byłem na weselu tylko na 30 osób -zwróciło się podwójnie.
robert0169

Post autor: robert0169 »

Kazik

Post autor: Kazik »

turbogrocho49 pisze:posrednik na wrchlaku zarobił, firma paszowa zarobiła, lekarz wterynarii zarobił, zaklad utylizacji zarobił, zaklad miesny zarobil, tylko ja nie zarobiłem, ogółem to lepiej było nic nie robić i by się miało więcej pieniędzy, no i zapach bezcennyy.....
To przejdź na kontrakt. Podpisz umowę na jeden wstad i porównasz zyski z wolnego rynku i kontraktu. A przy tej cenie to raczej wiadomo które wyjście będzie lepsze.
MARTECH

Post autor: MARTECH »

a co mają powiedzieć zbożowcy.... a jak na dodatek kupili ziemię po 60 tyś. lub więcej....
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Pasowałoby w końcu coś zmienić , bo to jest nienormalne żeby dokładać do tucznika jak za kilo wieprza macie paręnaście kilo żyta
jaką Wy tym tuczeniem nakręcacie gospodarkę ??????????? mnie się wydaje że Wy tylko naciągacie ręce :cry:
stan1069@o2.pl

MARTECH pisze:a co mają powiedzieć zbożowcy.... a jak na dodatek kupili ziemię po 60 tyś. lub więcej....
mea culpa, mea maxima culpa
mat

Post autor: mat »

ROLAS 222 pisze:
0909 pisze:4.40 plus vat
u mnie skupy 4.10 netto
agenty dodaj ze za minimum 100 szt miesnosc 55 !!!!!!
u mnie skupy 4-4.1 netto
stan1069@o2.pl

Mat....le 4,4 to u nas za 5 sztuk dają :lol:
baraki

Post autor: baraki »

U nas 50gr wiecej, za 5szt oczywiscie, 50szt to juz ciezko po tyle sprzedac, a 200 to juz ze 20gr trzeba spuscic :oops:
andre

Post autor: andre »

MARTECH pisze:a co mają powiedzieć zbożowcy.... a jak na dodatek kupili ziemię po 60 tyś. lub więcej....
wszyscy powinni żyć z tego co robią i wcale się z tego nie cieszę że jest na rynku jak jest ,ale sam przyznaj żę jak było po 1000/t to myśleli że pana boga za nogi złapali, z nas trzodziarzy to co niektórzy sie naśmiewali ,że w gnoju się tarzamy ,także moim zdaniem w całym tym zamieszaniu na rynku nastało trochę przyzwoitości. Oczywiście można miec inne zdanie ,ale jeszcze jeden sezon z ceną 1000/t to sam pomyśl ilu by nas zostało ,przecież największy spadek pogłowia był właśnie w latach najdroższych cen pasz
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Kazik pisze:
To przejdź na kontrakt. Podpisz umowę na jeden wstad i porównasz zyski z wolnego rynku i kontraktu. A przy tej cenie to raczej wiadomo które wyjście będzie lepsze.
Kazik o jakich zyskach ty mówisz. Ogólnie to kiedyś się człowiek chwalił jak zarobił, dzisiaj się chwali jak nie dołoży :D
Kazik

Dobre nawet te 30zł/szt na czysto jak Ci zostanie z kontraktu niż masz dokładać do interesu z wolnego rynku.
0909

Post autor: 0909 »

pszenica 170 juz matif
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

jak ktoś ma nóż na gardle niech pracuje za 30 zł-10 zł na wodę i prąd, a umowa na jeden rzut jest tak skonstruowana ze w kazdej chwili można ja zerwać, oczywiscie nie ty tylko firma paszowa badź zakład
Ulan

Post autor: Ulan »

ogólnie jest kiepsko. Ale było wiadomo że tak będzie. Nikt nie wywalczył nam ochorny na wspolnym rynku a powinien chociaz na 20 lat, bo wchodząc do UE byliśmy bardzo z tyłu, zacofani wręcz. A jak mamy konkurowac z niemcem czy duńczykiem u których gospodarze są o jedną epoke pzred nami, my produkujemy do 1000sztuk a ani 100 razy tyle. W szkole mnie uczyli że w okresach słabej konunktury najsłabsi i najmniej efektywni są skazani na porażke. I w tej sytuacji jest całe nasze rolnictwo. Niestety duża firma może wyprodukować taniej i dlatego jesteśmy w czarnej du.. i zawsze bedziemy jeżeli nic sie nie zmieni.

a rolnicy nie wiedzieć dlaczego są najbardziej poniżanym zawodem, w Polsce szczegolnie ze względu na komune i ich strategię niszczenia chłopów a mentalność została do tej pory, zwłaszcza u mieszczuchów- że rolnik to *** i prostak. Dlaczego tak jest że dajemy sie ru..hac ? jak byśmy tak sie zjednoczyli wszyscy w całej UE w jedną organizacje, tak jak robią to np. markety, to wtedy my byśmy byli na szczycie łancucha pokarmowego. Bo jesli nie chcieli by nam zapłacić opłacalnej ceny, to by głodowali, a wtedy cena jeszcze by wzrosła, tak jak cena wody na pustyni. Jako producenci żywnosci powinniśmy być najlepiej usytuowani bo każdy tego potrzebuje, a czemu jest wręcz odwrotnie ???
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Ułan dobrze gadasz!!Na prezydenta!!
Kazik

Ulan, w Niemczech też powstają tuczarnie na 1000 sztuk, tylko tam jest inna polityka.. Nie ma takich skoków cenowych jak u nas i dlatego ten biznes jest bardziej "bezpieczny" i "opłacalny" niż w Polsce.
fix

Post autor: fix »

Kazik pisze:Ulan, w Niemczech też powstają tuczarnie na 1000 sztuk, tylko tam jest inna polityka.. Nie ma takich skoków cenowych jak u nas i dlatego ten biznes jest bardziej "bezpieczny" i "opłacalny" niż w Polsce.
jak nie ma takich skoków ?
a u nas to niby skąd się ta cena bierze ?
każdy patrzy co niemiec zrobi,
no jeszcze kurs EURO
nemezis

:shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?:
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

Ulan pisze:

jak byśmy tak sie zjednoczyli wszyscy w całej UE w jedną organizacje
Ulan...Ty jesteś Ulan czy Ułan - jeśli to drugie, to już wiem skąd ta fantazja.
Na tym Forum zarejestrowanych jest niespełna 3000 użytkowników, z czego około setka to użytkownicy aktywni. Czy zdarzyła się kiedykolwiek sytuacja, żeby te 100 osób mówiło jednym głosem?
Za ''chwilę'' minie chyba ze dwa lata od momentu gdy kilkunastu Użytkowników tego Forum założyło Stowarzyszenie - czy stanowią jedność?
Kilkanaście czy kilkadziesiąt osób nie potrafi dojść do porozumienia, a Ty rolników całej UE chcesz zjednoczyć?
Oj Ułan Ułan...marzyciel z Ciebie... :wink:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Prawie wszyscy z tych kilkunastu wódę w Witoni smoliło , także jakiś wspólny mianownik potrafiliśmy wypracować . :lol: :lol:
Ulan

Post autor: Ulan »

to co pisałem to był ideał teoretyczny. A rzeczywistość jest czesto taka żę integrować sie możemy na libacji jedynie ;)

Z resztą często oczekiwania znacznie różnią sie od rzeczywistości....

http://deser.pl/deser/51,111858,14489642.html?i=19

:lol:
1963

Post autor: 1963 »

idzie w dobrym kierunku , cena 4.9pln nie dla wszystkich ale osiagalna
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

U mnie osiągalna
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

skupy w mojej okolicy 4.20 netto
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Jeden z wiekszych hodowcow na poludniu chce w tym tygodniu dostawac juz 5,2 netto za zywiec w zeszłym 5,0
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

27.10.2014 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
stan1069@o2.pl

30 kilowy warchlak 200 zł zboże paszowe o ile jeszcze ma kto kupić 500 zł. dużo jest też zboża paszowego marnej jakości z którym nie wiadomo co zrobić aż strach pomyśleć ile będzie niedługo tucznik kosztował .
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stan, to Ty sobie 5,2 cenisz czy o kimś innym Wojciech pisał?
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Akurat Stan to będzie miało największy wpływ. Aby cena pozostała na takim poziomie ok 5 pln żywiec , to i zamknięty nie będzie narezekł i otwarty na tanim prosiaku i paszy coś zarobi
stan1069@o2.pl

Ja ostatki sprzedałem w ubiegłym tygodniu po 4,3 zostało mi 2 na kiełbasę i chyba do końca roku stan pogłowia 0 :lol: :lol:
a Wojciech jak pisze że są podwyżki albo ssanie na tucznika to ja szybko sprzedaje , bo to przeważnie oznacza całkiem co innego :lol: :lol:
mietko75

Wojciech o podwyżkach pisze a południowy program propagandowy o odwrotnej sytuacji przekaz w kraj śle . Ponoć niemieckie półtusze jadą do nas , bo schłodzone są tańsze niżeli u nas WBC . :( :(
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

h..j du....a i kamieni kupa ,Panstwo polskie nie istnieje ,szkoda naszej dyskusji .Jak ziarnka kupuja to wilgotnosc zanieczyszczenie zapach wyglad i wyglad rolnika a jak sprzedaja wegiel to nie ma zadnej kontroli ,caly rok gadaja i nic nie zrobili Panstwo polskie nie istnieje!!!!!. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=113b26
asz52

Post autor: asz52 »

Stanisław to żałosne ,że dla Ciebie Państwo istnieje wtedy jak sprzedajesz wieprzki po 7,0 zł jak poniżej to "kamieni kupa itd".a pomyśl ilu naszych kolegów wzięło się za hodowlę ile dziur w oborach zapełniło się wsadem warchlaka ,nie mówię już o tym ,że są tacy którym to się opłaca.Wystarczy zobaczyć ile inwestycji jest na Piotrkowie i to jakich .
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

27.10.2014 Ceny skupu tuczników i macior - kolejny stabilny tydzień jednak z minimalną tendencja spadkową.

http://cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/111- ... n-na-rynku
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

asz jak mowie ze nie istnieje to nie tylko mowie i nie chodzi mi wcale o trzode i jej ceny chociaz miedzy innymi rowniez Wode z muzgow Wam zrobili przez ostatnie lata i myslicie ze tak powinna wygladac normalnosc.Na Piotrkowie to jes cwaniactwo i szkodnictwo zeby nie nazwac gorzej a nie hodowla ja tez tak potrafie liczyc jak te cwaniaki tyle ze oni licza dwa razy raz wstawiajac drugi raz sprzedajac i nie jest to ten sam wynik ,ja licze raz jak pieniazki sa na koncie niech sie zabiora za cala hodowle a nie robia na dunczyka.To co sie teraz w kraju niedawno 40 milionowym wyrabia to nawet Ebola takich szkod by nie wyrzadzila ,Chcialbym kupic ciagnik i samochod niestety nic polskiego nie kupie,chociaz gdybym mogl kupilbym ursusa i poloneza bo terazniejszy ursus to nawet opon nie ma polskich .Wielu z Was tego nie zrozumie Nie mamy nic polskiego Banki Huty ,zaklady przemyslu ciezkiego Zostala tylko ziemia ale przy takim mysleniu jak" asz " to nie dlugo. Madremu dosc po slowie GLUPI NIGDY nie zrozumie .Tak ogolnie asz
Kazik

Skup z 4,30 na 4,20
Edyta2259

Czy to prawda że 2 dni temu znaleziono martwego dzika w pobliżu Ubojni Piniego. . Czy może ktoś to potwierdzić, .???
robert0169

czy to prawda ze na placu czerwonym rozdaja mercedesy :?: tak ale nie mercedesy tylko rowery :!: i nie rozdaja tylko kradna :D
Edyta2259

robert0169 pisze:czy to prawda ze na placu czerwonym rozdaja mercedesy :?: tak ale nie mercedesy tylko rowery :!: i nie rozdaja tylko kradna :D
jesteś bardzo dowcipny!!!! ,jeśli cię ten temat nie interesuje to nie rób sobie kpin ze mnie!!!- do przedszkola.... ,mam info "" z pewnego żródła "", informacje rozchodzą się bardzo szybko.,
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Przestańcie panikować!!Przecież dziki żyją w całej Polsce i czasami nie jednemu się padnie.Ludzie umierają to czemu dziki nie mogą,taka jest kolej rzeczy!!A czy na pomór czy ebole to inna sprawa.Jeżeli rząd z tą zarazą nic nie robi tzn że nie zależy im na skutecznym powstrzymaniu tej zarazy.A jak im nie zależy to co my maluczcy możemy zrobić :D
marucha

Post autor: marucha »

martwe dziki spotyka się normalnie w całej Europie ale nie wszystkie martwe muszą mieć dziczą zarazę. Więc jest możliwe, że dzika martwego znaleziono.
Zgodnie z teorią pseudofachowców unijnych od zwalczania ASF dzików rocznie przenosi się na odległość 300 km. Mija właśnie 9 miesięcy urzędniczego obserwowania przenoszenia się pomoru od Poligonu Podlasie na całą Europę. Więc 300 km X 9/12 = 225 km. Do Piniego w linii prostej (pieszo) od Gródka ( podlaskie) jest 332 km więc według wszelkiego prawdopodobieństwa i naukowych obserwacji do Kutna dojdzie dopiero około marca 2015 roku. Więc na razie Polska poza Podlasiem ma jeszcze czas. Nie mniej jednak dzicza zaraza szaleje http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 53680.html
jest blisko coraz bliżej.
mietko75

Wszystko możliwe że tą zarazę ktoś pogonił do Kutna , bo Pini jest w trakcie budowy gigantycznej biogazowni i przeogromnego zakładu wędliniarskiemu . Te ogromne inwestycje ktoś musi sfinansować a znając poczucie humoru Włocha , to kto to może za sponsorować , jak nie chłopki .
luk85

Post autor: luk85 »

Proszę bardzo a jeszcze niedawno pisałeś że:
mietko75 pisze:Szwagier mego szwagra pracuje u Piniego i dziś ten pierwszy mnie mówił co jemu przekazał ten drugi . Pini masowo redukuje zatrudnienie i w niedługiej przyszłości ubój ma stanąć całkowicie , tylko Hamburger Pini będzie działał . Cała Azja odmawia towaru i nie mają komu sprzedawać .
Don

Post autor: Don »

Wet ostatnio przy badaniu na aujeszkiego opowiadał o znajomym myśliwym od nas z wlkp. który jeździł na polowania w zagrożone tereny i z mięchem do nas, był zupełnie nieświadomy zagrożenia asf.
W taki o to sposób może któregoś dnia pojawić się nagle ognisko choroby w każdym rejonie Polski.
mietko75

luk85 pisze:Proszę bardzo a jeszcze niedawno pisałeś że:
mietko75 pisze:Szwagier mego szwagra pracuje u Piniego i dziś ten pierwszy mnie mówił co jemu przekazał ten drugi . Pini masowo redukuje zatrudnienie i w niedługiej przyszłości ubój ma stanąć całkowicie , tylko Hamburger Pini będzie działał . Cała Azja odmawia towaru i nie mają komu sprzedawać .
Tak właśnie wygląda polityka Piniego , ciągłe kłamstwa i oszustwa . Pani prezes w trosce o hodowców do Warszawy przewoźników wysłała po pierwszym ognisku asf , ale w tej samej trosce wmów nie pozwoliła dotrzymać i skup na dwa dni wstrzymała . W umowach gwarantowanych był zapis że pośrednicy odbiory i cenę gwarantują do póty , do puki zakład Pini skupuje . Zakład na dwa dni skup zatrzymał celowo i umowy w D mogli wszyscy sobie włożyć . Aby nikt Włocha nie zlinczował zrobili zamieszanie ze zwolnieniami i puścili bajkę o likwidacji zakładu .
robert0169

jesli niektórym malo wrazen proponuje skoki na bandziiiiiiii :idea: :idea: :idea:
ODPOWIEDZ