CENY TRZODY

marcin80wlkp

Re: CENY TRZODY

Post autor: marcin80wlkp »

Spokojnie. Cena startowa wróciła do poziomu 1,35. Wydaje mi się, że jednak cena powinna pójść do góry. Czy dzisiejsza licytacja jest wyznacznikiem cen przyszłotygodniowych, czy jest to licytacja środowa?
marcus1998

Post autor: marcus1998 »

Chyba będzie plus :)
rafall

Post autor: rafall »

Dzisiejsza giełda +3 centy
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

tylko ta cena ma sie nijak do naszych cen U mnie cena podstawa 3,5 troche doloza albo i nie .Nie ma mowy o wyprodukowaniu w tej cenie WG mnie trzeba do tucznika dolozyc minimum 150 .Widze ze wielu zaczyna ekonomicznie patrzec tylko co z tym zbozem jak narosnie
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

chodzą info o podwyżkach
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

cenniki - 10 gr wbc
gevara3

Post autor: gevara3 »

Sprzedalem 3 razy po 100 sztuk co 2 tygodnie , mięsność Ok ale z wybojowością to jakaś kpina pierwszy raz 80,1 drugi 78,4 a trzeci 77,2 czy ktoś moze się podzielic opinia o wybojowości u Skiby.
F1

Post autor: F1 »

U Skiby to z wybojowości zadowoleni tylko Ci co świń nie ważą a swoją drogą to kupowanie na wbc jest śmieszne to tak jakbym w sklepie kupował kiełbasę a płacił dopiero po rozkrojeniu i zbadaniu zawartości mięsa :lol: :lol: według cennika EUROP
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 12085.html

To ma być powodem tych podwyżek ??
Maniu

Post autor: Maniu »

rafall pisze:Dzisiejsza giełda +3 centy
Nie wiem skąd takie informacje ale http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf tutaj pisze, że licytacja jest bez zmian 1.44
rafall

Post autor: rafall »

Maniu pisze:
rafall pisze:Dzisiejsza giełda +3 centy
Nie wiem skąd takie informacje ale http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf tutaj pisze, że licytacja jest bez zmian 1.44
Bylem przekonany ze poprzednia aukcja wypadla 1,41 a nie sprawdzilem tego. Muj bład przepraszam.
F1

Post autor: F1 »

Klienci domagają się wędlin bez dymu jeszcze trochę zaczną się domagać bez mięsa tuczników żywionych zbożem a odpadami bo chłopy zboża pryskają a to sama chemia http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 11972.html :wink:
nemezis

Post autor: nemezis »

?
Ostatnio zmieniony czwartek 26 mar 2015, 18:54 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U pośredników do pini taka wybojowość to rarytas hehe.
mero102

Post autor: mero102 »

Jakie ceny Sokołów płaci dzisiaj za E klasę?
Waga żywa propozycje 4.3,ale jest szansa na 4.4 netto
pabllo222

Post autor: pabllo222 »

Na poniedziałek 5.50 E
vicia1223

To kiedy ta cena do góry ??:) Godzina typowa dla prognoz :P W marcu jak w garncu :p
Kazik

Post autor: Kazik »

Dziś poszły po 4,40 netto -1%.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

przyszly tydzien 5.6hak i towaru brakuje zaladunek w niedziele
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

ja uważam osobiście, że zbicie ceny było spowodowane dużą ilością tuczników na rynku - pojawił się towar wstawiany 10-20 grudnia, a wtedy wstawień było dużo. Obniżki cen spowodowały panikę i wzmożoną sprzedaż. Za dobry tydzień, dwa, sytuacja się odwróci. A dlaczego tak uważam? Bo mam nadzieję:D
0909

Post autor: 0909 »

Panika to dziś jest, cena 3.50. Tucznika bardzo dużo
Podwyżki były spowodowane ogłupieniem rolników i wepchniecie im duna , chlewnie zapełnione wiec cena spada i to już nie pierwszy raz . Brawo tak chłopa sie załatwia
SA

Post autor: SA »

0909 pisze:Panika to dziś jest, cena 3.50. Tucznika bardzo dużo
Podwyżki były spowodowane ogłupieniem rolników i wepchniecie im duna , chlewnie zapełnione wiec cena spada i to już nie pierwszy raz . Brawo tak chłopa sie załatwia
A co się dziwisz całe wieki chłop na pana pracował i jeszcze po rękach całował to teraz ma być inaczej chyba że nie będzie chłopów tylko rolnicy.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Chłopy to za 3,5 odwożą choć za 4,2 dwa tygodnie temu mogli. O hodowców duna to się 09 nie martw, mają się dobrze, a nawet jak paru odpadnie to nikt płakał za nimi nie będzie.
chłop

Post autor: chłop »

Tylko niech hodowcy Duna niech na strajki nie wyjeżdżają pokazać się jeden przed drugim nowym sprzętem bo sam widziałem że mają się dobrze ale strajkować chcą bo chcą jeszcze chlewni dostawiać !!!
Na tych strajkach prawdziwy rolnik tylko traci wizerunek !!!
Nalepiają kartki Własność Banku a w nowym domu meble do kuchni za 60 tyś sobie zakładają osobiście znam i mnie to wkur.ia !!!
Ludzie zastanówcie się ile wam potrzeba do szczęścia od życia i czy warto się ścigać i zabijać !!!
lolo

Post autor: lolo »

Najgorsza jest zazdrość. Kto Tobie broni takie meble założyć sobie. Czyjeś to łatwo liczyć . Jak się jest nie robem i menda to najlepiej pisać:-@
SA

chłop pisze:Tylko niech hodowcy Duna niech na strajki nie wyjeżdżają pokazać się jeden przed drugim nowym sprzętem bo sam widziałem że mają się dobrze ale strajkować chcą bo chcą jeszcze chlewni dostawiać !!!
Na tych strajkach prawdziwy rolnik tylko traci wizerunek !!!
Nalepiają kartki Własność Banku a w nowym domu meble do kuchni za 60 tyś sobie zakładają osobiście znam i mnie to wkur.ia !!!
Ludzie zastanówcie się ile wam potrzeba do szczęścia od życia i czy warto się ścigać i zabijać !!!
Tchórzliwi ludzie na strajk nie pojadą wolą ciężko pracować na możnych panów z rządu boją się kary jaka by ich spotkała.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Lolo pewnie tu nie o zazdrość chodzi no ale jak sobie wydrukował napis '' własność banku '' to niech sobie jeszcze jedna wydrukuje '' GŁĄB ZA KIEROWNICĄ ''
jest skup z dopłatą cena na dół :lol:
jest kara za nadprodukcje mleka na raty , zapłacą mleczarnie kosztem tych co limitu się trzymali , a dać nakaz zapłaty temu który przekroczył i nauczyć rozumu w końcu
powyciągali rolników na drogi chyba po to żeby sami sobie zaszkodzili :oops:
jarekw

Post autor: jarekw »

lolo, chyba nie do końca zrozumiałeś sens wypowiedzi chlopa :wink: Nie o zazdrośc tu chodzi, tylko o zdrowy rozsądek.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jak sie samemu nie dorobilo tylko ojciec byl stary kom..c a dzisiaj syn lub wnuk odziedziczyl i jest mlody cwaniak .Niech nikt mi nie probuje wmowic ze bylo inaczej bo pare lat zyje i inaczej nie bylo,a jak ktos mowi ze bylo to jest ........ W mojej okolicy nie ma jednego duzego gospodarstwa bez czerwonego rodowodu,a ze nikt sie do tego nie przyznaje to nie znaczy ze ludzie nie pamietaja.Wszystkie najwieksze [pow 200 ha] to dzis maja dzialacze lub ich potomstwo. Mam sasiada ktoremu powiedzialem to w oczy to sie zajaknal ze on byl w ZSLu i sie na mnie obrazil .Tak boli prawda!!!!
SA

jarekw pisze:lolo, chyba nie do końca zrozumiałeś sens wypowiedzi chlopa :wink: Nie o zazdrośc tu chodzi, tylko o zdrowy rozsądek.
Zdrowy rozsądek to nie strajkować to gratuluje takiego rozsądku tylko tak dalej to ostatni zgasi światło.
0909

stan1069@o2.pl pisze:Lolo pewnie tu nie o zazdrość chodzi no ale jak sobie wydrukował napis '' własność banku '' to niech sobie jeszcze jedna wydrukuje '' GŁĄB ZA KIEROWNICĄ ''
jest kara za nadprodukcje mleka na raty , zapłacą mleczarnie kosztem tych co limitu się trzymali , a dać nakaz zapłaty temu który przekroczył i nauczyć rozumu w końcu
W prowadzić kary za nadprodukcje importowanych warchlaków do Polski kto jest za ?
vicia1223

Głąbie lepiej import półtusz zatrzymaj a nie warchlaka ..
SA

0909 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Lolo pewnie tu nie o zazdrość chodzi no ale jak sobie wydrukował napis '' własność banku '' to niech sobie jeszcze jedna wydrukuje '' GŁĄB ZA KIEROWNICĄ ''
W prowadzić kary za nadprodukcje importowanych warchlaków do Polski kto jest za ?
Kary już są przy tych cenach to pewne że dołożą nawet jak na 0 wyjdą to już jest kara.
jarekw

Post autor: jarekw »

SA pisze:
jarekw pisze:lolo, chyba nie do końca zrozumiałeś sens wypowiedzi chlopa :wink: Nie o zazdrośc tu chodzi, tylko o zdrowy rozsądek.
Zdrowy rozsądek to nie strajkować to gratuluje takiego rozsądku tylko tak dalej to ostatni zgasi światło.
Kolego SA, nie miałem na myśli strajkowania, tylko rozsądny sposób inwestowania i gospodarowania się we własnym piekiełku.
Sprawa druga, zanim pójdziemy na strajki, rolnicy muszą się ZJEDNOCZYC i wzajemnie szanowac, a na to chyba jest jeszcze za wcześnie (czytaj za dobrze). Jak naprawdę zaczną wszyscy dokładac to skończy się dyskusja o przewadze warchlaka duńskiego nad polskim i etc., wtedy będzie szukanie wyjścia - oby nie było za późno. Nasza historia narodowa nic optymistycznego w tej materii nie wróży. Niestety!

Oooo, w tzw. między czasie grzecznościowy zwrot "głąbie" się pojawił. To gwarantuje rzeczową dyskusję :?
Ciekawe co odpisze 09?
SA

Pełna zgoda co napisałeś jarekw potrzebna jest solidarność na wsi jak strajk to strajk i bez wyjątku.
0909

turbogrocho49

dokładnie, nie mamy jednej silnej organizacji zrzeszającej rolników, jak byśmy wszyscy wstrzymali sie ze sprzedaza chociaż 2-3 dni, to inaczej by zakłady spiewały
0909

turbogrocho49 pisze:dokładnie, nie mamy jednej silnej organizacji zrzeszającej rolników, jak byśmy wszyscy wstrzymali sie ze sprzedaza chociaż 2-3 dni, to inaczej by zakłady spiewały
Masz racje i jeszcze jedno dodam,
jakby to jedna osoba odpowiadała za kupno duna i powiedziała ,że cena warchlaków jest za wysoka to importerów zdołowało by się . Jak chcą sprzedawać Polsce duna niech sprzedają niebede protestował ale w normalnych cenach. A teraz zachód bawi sie polakami , warchlak wjechał wiec cena w dół
stan1069@o2.pl

vicia1223 pisze:Głąbie lepiej import półtusz zatrzymaj a nie warchlaka ..
Importu półtusz zatrzymać się nie da , bo wolny rynek ,a importowanego warchlaka wystarczy nie kupować i się sam zatrzyma import :lol: no ale niektórzy jeszcze zarabiają to dlaczego maja nie kupować ???????
stan1069@o2.pl

turbogrocho49 pisze:dokładnie, nie mamy jednej silnej organizacji zrzeszającej rolników, jak byśmy wszyscy wstrzymali sie ze sprzedaza chociaż 2-3 dni, to inaczej by zakłady spiewały
Żeby mieć wspólna organizacje to trzeba mieć wspólny interes :lol: :lol: ale gdzie go poszukać ??????? pewnie trzeba było by z Duńczykami stowarzyszenie założyć oni by produkowali warchlaki a Wy nawóz :lol: przecież próbowaliście się stowarzyszyć i co z tego wyszło ????????
turbogrocho49

te organizacje które są mają wspólny interes, nachapać się kasy, sawicki pobstawiał się pijakami potworzył komisję i niby działają, grom jego ekspertów co z nim występują znam osobiście, kiedys na studiach trochę kręciłem się wokół polityki, i ci eksperci to maja tyle pojęcia o rolnictwie co świnia o gwiazdach, po prostu jak widzę te gęby to śmiech mnie ogarnia, oni mogą radzić pod co dzisiaj bedą pili czy pod kaszankę czy pasztetową, te komisje sawickiego to wiecej napsuja jak nareperuja
Kazik

Wytłumaczcie mi jedno.. przecież są gospodarstwa rodzime, polskie, które produkują warchlaka.. nawet Danbreda.. czy PIC... Sam znam dwie takie fermy... To czemu ludzie importujecie zamiast dać zarobić swoim? I nie mówcie, że np. 200 czy 500 sztuk jednorazowo nie da rady zamówić, bo da radę.. Tego nie mogę pojąć!
SA

Kazik pisze:Wytłumaczcie mi jedno.. przecież są gospodarstwa rodzime, polskie, które produkują warchlaka.. nawet Danbreda.. czy PIC... Sam znam dwie takie fermy... To czemu ludzie importujecie zamiast dać zarobić swoim? I nie mówcie, że np. 200 czy 500 sztuk jednorazowo nie da rady zamówić, bo da radę.. Tego nie mogę pojąć!
Zrób kurze grzende a ona ci powie ja wyżej bende
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Kazik na to pytanie powinni sie wypowjedziec sami producencji prosiaka. Powiedzenie dac kurze grzede dotyczy producentow jak i odbiorcow.
gaceksz13
Kontakt:

Post autor: gaceksz13 »

Kazik pisze:Wytłumaczcie mi jedno.. przecież są gospodarstwa rodzime, polskie, które produkują warchlaka.. nawet Danbreda.. czy PIC... Sam znam dwie takie fermy... To czemu ludzie importujecie zamiast dać zarobić swoim? I nie mówcie, że np. 200 czy 500 sztuk jednorazowo nie da rady zamówić, bo da radę.. Tego nie mogę pojąć!
Bo większość ich pierdo.. bo trzymają cenę wyższą nisz dun
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Wytłumacz mi jedno, co te gospodarstwa robią teraz ze swoimi prosiakami? Utylizują, wypuszczają do lasu czy co robią? Bo mi się wydaje że sprzedają, a że ich jest ile jest to 4 mln dodatkowo z dani dojadą, proste.
pawiel55

Post autor: pawiel55 »

ludzie *** skonczcie te smuty pierdolic tylko konkretnie cena netto ilosc wojewodztwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kazik

Wiadomo, każdy by chciał kupić jak najtaniej a sprzedaż jak najdrożej...
Tak samo dotyczy to producentów prosiaka... Wyprodukować najtaniej a sprzedać jak najdrożej..
Ale kwestia dogadania się.. Nie mówię o fermach wielkotowarowych gdzie tygodniowo sprzedaje się setki/tysiące sztuk warchlaka..
Tylko o rolnikach, którzy produkują np. w cyklu 3-tygodniowym kilkaset sztuk i cena już nie będzie taka wygórowana...
Kwestia chęci i dobrej woli... A wg mnie jakością polskie warchlaki (np. Danbredy) nie odbiegają od tych importowanych.. Ale to tylko jest moje zdanie..
Gdyby Ci co teraz kupują zagranicznego warchlaka spróbowaliby handlu z polskimi producentami i razem tworzylibyśmy cykl zamknięty nie byłoby teraz problemów z ceną tucznika..

pawiel55 tak jak wcześniej pisałem..
4,40 netto-1% za 15 sztuk (mazowieckie)
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Kazik- pokaż mi te gospodarstwo które produkuje dobrego warchlaka i nie może sprzedać? No chyb że ktoś chce tyle ile pośrednicy złodzieje za duna to wtedy może być problem ze znalezieniem kupca.
dragonlux

Post autor: dragonlux »

kazik jak by ci co kupują duna przeszli na patriotyzm i kupowali by tylko polskiego warchlaka to cena za 20 kg przerosła by 30 kg duńczyka a zeus ma racje dobry polski warchlak kolejka przynajmniej na miesiąc
ODPOWIEDZ