FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
agrobiznes powiedzial ze w dol !!!!! prawda ?????[/quote]
Tak ale i zakłady niechetnie biorą
Tak ale i zakłady niechetnie biorą
to kto ostatnio sprzedawał do agrobiznesu moze jakiś kontakt

Panowie zamiast się sprzeczać poczytajcie sobie na cenach rolniczych artykuł o cenach na dziś , tylko tam ostatnio piszą mądrze o cenach ( i wcale to nie jest moja reklama co do tego portalu) . Faktem jest że niektóre skupy nieznacznie obniżyły , co do zakładu z centralnej polski to przecież ktoś musi zapłacić za promocję wędlin na targach w Poznaniu . Łojro też dziś nie pomaga i nasi koledzy za Odry też nie (pojawiło się nieco więcej tuczników) ale poczekamy do Środy to się okaże . Niedługo ruszy ukochany przez hodowców program przechowywania i myślę że to też będzie miało wpływ na cenę nie koniecznie w górę bo przecież trzeba zapełnić jakoś magazyny a najlepsze sposób na to wywołanie paniki wśród rolników by tłumnie dostarczyli tuczniki.
widze ze niewielu rozumie ze produkujemy najwyzej 70% na samozaopatrzenie Polski a na przechowalnictwo i 30% musimy przywiezc [zaimportowac].Naszym zakladom nie zalezy na naszych swinkach w dobrych cenach,dobre ceny to placa za import + transport,tylko dobrze dzialajacy polski rzad moze to zmienic .Nie mowcie ze jest wolny rynek i nie da rady,jest UOKiK i moze sprawdzic czy import kosztuje wiecej ale ZM sponsoruja pewna partie i UOKiK dupy bez pozwolenia nie ruszy!!!!
-
danielski813
no to ciekawa teoria ale co rząd może zrobic z prywatnymi zakładami ????????? zakłady znowóż każdemu płacą jak chcą i nikogo nie zmuszają do sprzedaży czyli teoretycznie godzimy sie oddać za cenę jaką zakład nam zaoferuje jednemu oferuje 5 innemu 6 a jeszcze innemu 4 i ja sie pytam panie stanisławie jak ten panski uokik ma określic komu placi uczciwie
polskiemu rolnikowi nie mniej niz calkowity koszt importu,mozna rowniez wprowadzic umowy kontraktacyjne USTAWOWO ,tak samo jak obowiazkowe ubezpieczenia ,szkolenia na opryski ,dobrostan ,zazielenienia,dywersyfikacje upraw i wiele innych obowiazkow dla nas Wystarczy tylko CHCIEC.
Oddaje po 6,1 ehhh
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
21.09.2015 Ceny skupu tuczników i macior: trend wzrostowy przerwany, obserwowane lekkie spadki
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... kie-spadki
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... kie-spadki
- mytotoksyna1
Stanisław nie żyjem już w komunizmie , obowiązkowe dostawy , chłop to kułak , limit na traktory , łapówkarskie skojarzenia .
.przedpłaty na LEMIESZ.
to HISTORIA.
.przedpłaty na LEMIESZ.
to HISTORIA.
A kiedy była cena umawianaChief pisze:Oddaje po 6,1 ehhh
-
danielski813
Cena minimum to mrzonki za chwile i tak wszystko do produkcji by poszlo w tym kierunku żeby nie zarobil ten co wychodowal teraz przynajmniej raz na jakiś czas sie uda...
W zasadzie w piątek i cały weekend mnie męczył żeby sprzedaćgos11 pisze:A kiedy była cena umawianaChief pisze:Oddaje po 6,1 ehhh
W Niemczech zjazd, nic się nie sprzedaje na licytacji.
Coś słabe ssanie dzisiaj ;/..giełda na czerwono w chwili obecnej.
Spadek ceny jest nieunikniony. Obawiam się, że jutro będzie podobnie ;/
warchlaka sprzedali więc można kończyć farsę,
wracamy do punktu wyjścia,
wracamy do punktu wyjścia,
w tamtym roku wstawiałem 22 września i to byl ostatni moment na swięta, więc aktualnie spadków spodziewałem się po 20 i zgadzałoby się...
ja tam bym obstawiał niewielki spadek, okolo 0,2 euro czyli nie wiecej niż 10gr.
bardzo duży ruch samochodów po żywiec na A1 i 91 w okolicach Piotrkowa od samego rana trzy razy tyle co zwykle więc wkrótce może być znacznie do góry. zwałaszcza.że ruszyły dopłaty do prywatnego przechowywania miesa.

Dzisiejsza giełda: 1,46 euro (-5 centow)
Stoję za kościanem i po drodze mijałem 3zestawy Kabanosa z nowego targu
Aż zapytałem na radiu z ciekawości,
Kierowcy mówią ze pierwszy raz ich tak daleko po świnie wydupcyli
A jak ja im chciałem sprzedać po 4,9 to było za drogo
Ahhh dziady
Ahhh dziady
generalnie jest brak tucznika, Sokołów nawet limity wagowe zawiesił żeby mieć co ubijać,
Animex podobno nie podpisuje żadnych kontraktów typu minimalna cena i odbiór gwarantowany, stawiają na wolny rynek, a Cedrob na kontrakcie szuka jeleni za 25 PLN za szt
Animex podobno nie podpisuje żadnych kontraktów typu minimalna cena i odbiór gwarantowany, stawiają na wolny rynek, a Cedrob na kontrakcie szuka jeleni za 25 PLN za szt
fix pisze:generalnie jest brak tucznika, Sokołów nawet limity wagowe zawiesił żeby mieć co ubijać,
Animex podpisuje kontrakty na cenę ale juz sie wycwanlili bo przy wyższej ceni rynkowej niż obliczeniowa przez nich oferuja tylko 70% wiecej od ceny kalkulatorowej i tez w druga stronę przy niższej cenie niż wyliczenia potrącane zostaje 70%
Wiec te kalkulatory psu o dupę potłuc
Wszystko idzie do ogólnej globalizacji, taki potentat jak Agri plus w ciagu kilku No moze kilkunastu lat ogarnie 80% gospodarstw, zapłaci za wyprodukowanie i dzięki
Kurczą nie wiem co za dziwne czasy nastaja, jestem młody jeszcze kiedyś pełen optymizmu i nadziei ale po kilku życiowych doświadczeniach zostałem zgaszony jak kiep w kałuży i z dylematem czy hodować i starać sie powiększać to co tera osiągnięte czy poprostu pierdzielnac hodowle kupić pare aut i latać po EU.....
Jak tam handlujecie panowie w tym tygodniu?
Mialem ustawiona sprzedaż na jutro i czwartek ale przesunalem na początek przyszłego tygodnia
Postawiłem juz wszystko na jedna szale. Ciul co juz bedzie...
Heh, to mam tak samo Chief:D
-
stan1069@o2.pl
Coraz to większych ta globalizacja pożera
ciągle mało i mało i do tego jeszcze jak unia dopłaca to trzeba powiększać i są efekty
na to wychodzi że trzeba mieć milion świń , tysiąc krów albo miliard brojlerów żeby z tego wyżyć
a to z kolei powoduje coraz to mniejszy zysk ze sztuki i zaś trzeba zwiększać
chyba ci tylko przeżyją co tuczą kiszonym ziarnem kukurydzy , bo u nich tyle tucznik potrzebuje na kilo przyrostu co chomik na dzień .
chyba ci tylko przeżyją co tuczą kiszonym ziarnem kukurydzy , bo u nich tyle tucznik potrzebuje na kilo przyrostu co chomik na dzień .
panowie zmniejszyc produkcje o polowe i twardo podpisywac tylko umowy korzystne z pewnym zyskiem pow 50 zl na szt INACZEJ PO PROSTU TEN BIZNES SIE NIE OPLACA .Postawcie dzisiaj chlewnie, amortyzacje trzeba liczyc bezwzglednie ,inaczej oszukujecie sami siebie i swoich nastepcow.W moim otoczeniu ludzie zaczynaja rezygnowac z tuczu kontraktowego, mowia ze im sie nie oplaca, Mam znajomego przedstawiciela kontraktujacego tucz nakladczy i pytam sie go ,szczerze powiedz ile moge na tym zarobic, odpowiedz byla taka, Stasiu jak chcesz zarobic to hoduj na wlasny rachunek i tylko wlasne prosieta.Ja nie zaczne powaznej produkcji bez zmian prawnych dotyczacych hodowli. Chcielismy wziac PROW na prosieta ale jest tak skonstruowany ze taniej wyjdzie modernizacja starych niz budowa nowego budynku[ realne jest tylko wyposazenie]
-
stan1069@o2.pl
Lukas z tego co pamiętam amortyzacje wyliczył na 40 zł. a to by oznaczało przy zarobku 50 zł. od sztuki zysk po ...uju
żeby postawić chlewnie i ją zamortyzować i do tego urobić na wypłate i jeszcze zarobić to 100 zł . od ogona mało

żeby postawić chlewnie i ją zamortyzować i do tego urobić na wypłate i jeszcze zarobić to 100 zł . od ogona mało
masz 100% racje. Z tymi wymogami ktore naklada nasze prawo to rzadko kto je spelnia przy duzej produkcji,za 25 zl to utopia
Stanisław prawda, że przy budowie będą obowiązywały zamówienia publiczne? Cyrk na kółkach 
Jak obstawiacie dziś cenę u Niemca podwyżka , obniżka czy stabilizacja ?
A jak by babka miała wąsy to by dziadkiem była....
Na ta giełdę to sie nawet nie denerwuje...
Póki co wracam na haupe bo w polu trzeba by co porobić
Na ta giełdę to sie nawet nie denerwuje...
Póki co wracam na haupe bo w polu trzeba by co porobić
Tak zmniejszmy o połowę, czekajmy na umowy, a na koniec przyszłego roku Agri ogłosi że ma w Polsce 4mln stanowisk tuczowych, minister rolnictwa powie że pogłowie rośnie
, Firma Agri dostanie odznaczenie za najlepiej rozwijającą się i inwestującą firmę w branży rolnej w Polsce.
A my będziemy mogli zmniejszyć o tą drugą połowę, dzięki za dobrą radę Stasiu, ale bardziej mi się mój scenariusz wydaje prawdopodobny niż Twój. Kto ma podobne zdanie?
A my będziemy mogli zmniejszyć o tą drugą połowę, dzięki za dobrą radę Stasiu, ale bardziej mi się mój scenariusz wydaje prawdopodobny niż Twój. Kto ma podobne zdanie?
-
stan1069@o2.pl
Swoje danbredy jarmaczne sprzedałeś grając na zwyżkę0909 pisze:Jak obstawiacie dziś cenę u Niemca podwyżka , obniżka czy stabilizacja ?
-
danielski813
Stanisław nie zauważył ze juz o połowe sie zmniejszyło a wraz ze spadkiem pogłowia spada cena
-
stan1069@o2.pl
Embargo musi wymusić zmniejszenie pogłowia w unii , problem w tym że nie mało kto chce zrezygnować dobrowolniePablo80 pisze:Tak zmniejszmy o połowę, czekajmy na umowy, a na koniec przyszłego roku Agri ogłosi że ma w Polsce 4mln stanowisk tuczowych, minister rolnictwa powie że pogłowie rośnie, Firma Agri dostanie odznaczenie za najlepiej rozwijającą się i inwestującą firmę w branży rolnej w Polsce.
agri sobie robi co chce bo jej prawo polskie pozwala a raczej rzadzacy i jedna madra ustawa moze to zmienic a zwlaszcza egzekwowanie istniejacego.Weterynaria ma tyle mozliwosci ze wystarczy tylko chciec i juz po Agri.PO zPSL sie nie odwazyli zobaczymy po wyborach.Stan przypominam ze produkujemy w kraju najwyzej 70% na samozaopatrzenie,ale przeciez z Ciebie europejczyk cala geba Popatrz Orban i Wegry
-
stan1069@o2.pl
Może i tych świń mniej utuczymy niż zjemy , ale Polska ma nadwyżkę w obrocie żywnością
i Stanisławie co byś nie wymyślił to i tak nie pomoże
jak zaczniemy walczyć o trzode to się w mleku potopimy a od kurczaków psy wyzdychają

-
kakałowy szatan
bajki opowiadasz kabanos tydzień w tydzień kupuje na wlkp w okolicach Buku i Dusznik ,więc byli dalej niż Ci kierowcy powiedzieli... może to byli nowo zatrudnieni kierowcy...Chief pisze:Stoję za kościanem i po drodze mijałem 3zestawy Kabanosa z nowego targu
Ahhh dziady
Kabanosy latają po całej Polsce...
po żywiec gnają na WLKP, a potem z kiełbasą gonią do Gdańska
czy to się opłaci?
po żywiec gnają na WLKP, a potem z kiełbasą gonią do Gdańska
czy to się opłaci?
to ile na dzisiaj Monika jak spadło o te 6 centów?
FarmerB pisze:to ile na dzisiaj Monika jak spadło o te 6 centów?
taaa
to 1,40E mamy?
Jest 1.42 *4.20 + transport to wychodzi nieco ponad 6 zł za eFarmerB pisze:to 1,40E mamy?
dziekuję za precyzyjna odp
-
danielski813
czyli u nas od poniedziałku maks 5,5 bo handel słaby
No to na poniedziałek 4,50 będzie bo nasze oszołomy z ZM tylko czekają !!!
Sokołów od dziś - 0,25 zł
Sokołów od dziś - 0,25 zł
Pany, od jakiego poniedziałku..od jutro w ZM zaczną się cuda dziać. Pini pewnie ze 20 gr zjedzie, a za nim reszta ;/