FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
?
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 22:29 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasne że kupuję ale robie dokladnie tak samo. Panie mam tańszą ofertę i dłuższy termin płatności i słucham co koleś ma do powiedzenia. Łapnie haczyk to negocjacja trwa. Spuści mnie na drzewo - wiem, że przegiąłem i czekam na następnego oferenta.
Jest okazja tanio kupić to tylko głupi by nie kupował po 4 zł
Zasada jest jedna. Jak dzwonią do mnie to ja rozdaję karty. Jak ja wydzwaniam muszę być bardziej grzeczny.
Sokołów robi to samo ze świnią. Tam zawsze musisz ustawić się w kolejkę i grzecznie czekać na odbiór. Więc Ty dzwonisz i prosisz by Cie odebrali i zawsze robią z Tobą co chcą.
Takie prawo rynku.
Sokołów robi to samo ze świnią. Tam zawsze musisz ustawić się w kolejkę i grzecznie czekać na odbiór. Więc Ty dzwonisz i prosisz by Cie odebrali i zawsze robią z Tobą co chcą.
Takie prawo rynku.
jeżeli chodzi o sokołow to masz 1000% racji
Zakazów i nakazów to mamy już po dziurki w nosie i nowych nam nie potrzeba.Stanislaw pisze:Jednego nie rozumiem ,co to za gielda na ktorej wystawia sie 2- 3 tys szt ,mnie sie wydaje ze ta gielda jest jakims oszustwem aby oglupic polskich rolnikow, zaden Niemiec za tyle nie sprzeda.Panie nowy ministrze czas zrobic taka gielde w Polsce i ZAKAZ SPRZEDAZY POZA NIA.
Trzeba zrozumieć przetwórców, po co ich ta cena Niemiecka interesuje? Przeciez to nie chodzi o to że Polskie zakłady kupuja tuczniki na tej niemieckiej giełdzie czy gdziekolwiek w Niemczech (choć częśc coś tam pewnie kupuje), wcześniej czy później tego tucznika w postaci mięsa czy przetworów muszą sprzedać konkurując na rynku z niemieckimi zakładami. Więc czy to dziwne ze nie chca płacic za surowiec więcej niż konkurencja?
- mytotoksyna1
Stanislaw pisze:Jednego nie rozumiem ,co to za gielda na ktorej wystawia sie 2- 3 tys szt ,mnie sie wydaje ze ta gielda jest jakims oszustwem aby oglupic polskich rolnikow, zaden Niemiec za tyle nie sprzeda.Panie nowy ministrze czas zrobic taka gielde w Polsce i ZAKAZ SPRZEDAZY POZA NIA.
...chyba nie zakuma .
- mytotoksyna1
Byłem dzisiaj w mieście i wyjątkowo kupowałem na obiad kawałek mięsa .
Kupiłem słoninę , odstraszyły mnie ceny pozostałego mięsnego asortymentu ,całę szczęście ,że grochówka będzie to słonina ze skórką ok.
Słonina jak cie mogę 4,00 zł.
żebra 12,00 kotlet 16,70 karkówa 13,50 biodro 9,90
..jeszcze wędzone ucho kupiłem 3,90.
..a kiełbasy 18 , 22 i ola Boga.
Kupiłem słoninę , odstraszyły mnie ceny pozostałego mięsnego asortymentu ,całę szczęście ,że grochówka będzie to słonina ze skórką ok.
Słonina jak cie mogę 4,00 zł.
żebra 12,00 kotlet 16,70 karkówa 13,50 biodro 9,90
..jeszcze wędzone ucho kupiłem 3,90.
..a kiełbasy 18 , 22 i ola Boga.
to juz tego wieprza czrnego z wanny wpiepszyles? to wy zerkie jak tak
dosyc tego na drogi czas wyjsc to jest juz kpina zaraz za darmo nie beda chcieli !!!!!!!!!!
- mytotoksyna1
..z kim chcesz wyłazić na drogi ?
Nadszedł czas chłodów , otulamy słomą chlewnie
.. drzwi ,okna ,wywietrzniki , -ja na brukwiarce ciacham burak cukrowy dla macior .
..i z kim ty chcesz iść:?
Nadszedł czas chłodów , otulamy słomą chlewnie
.. drzwi ,okna ,wywietrzniki , -ja na brukwiarce ciacham burak cukrowy dla macior .
..i z kim ty chcesz iść:?
za darmo będziemy oddawać jak sadownicy jabłka a rząd da rekompensate 200 zl do szt tucznika
200 zł to do 1000 sztuk,powyżej 300 złotych 
koledzy mam pytanie do tych ktorzy sprzedaja do ubojni MROZ ostatnio u mnie b.slabe wybicie 76% Jakie macie doswiadczenia z ta ubojnia?
- mytotoksyna1
...przestań rzucać cień na biednego Władimira.kowal pisze:koledzy mam pytanie do tych ktorzy sprzedaja do ubojni MROZ ostatnio u mnie b.slabe wybicie 76% Jakie macie doswiadczenia z ta ubojnia?
..chłopisko też ma na głowie to i owo.
Witam
Jak u Pini z odbiorem tucznika kolejka czy odbiór od ręki ?
Jak u nich z płatnością ?
Pozdrawiam
Kasia
Jak u Pini z odbiorem tucznika kolejka czy odbiór od ręki ?
Jak u nich z płatnością ?
Pozdrawiam
Kasia
co do mroza to pare lat temu im sprzedawalem i wybojowosc zawsze powyzej 80procent ale po drodze miedzy moja waga a ich gubily od kila do dwoch . no a teraz musi ciac koszty bo przeciez przejal lagrom poniec ubojnie i chlodnie i co najleprze to po przejeciu ubojni dogadal sie z cargil i oferuje tucz .
- mytotoksyna1
..deszcz zaczyna dudnić w parapet .
Korek się niezły zrobił. Te sztuki które weszły w upały w wadze 50+ najbardziej ucierpiały. Te które w czasie upałów przyszły na świat przeszły przez te temperatury bez wielkich strat. Sztuki które ostatnio sprzedałem powinny osiągnąć tą samą wagę trzy tygodnie temu. Pewnie i u innych było podobnie. Skoro w jeszcze w połowie października "u niemca" było stabilnie, ewentualnie +1, u nas nie było problemu ze sprzedażą, bo i większość sztuk które powinny w tamtym czasie zejść nie dorosła, to ile osób pomyślało sobie, poczekam do tygodnia przedświątecznego, na pewno nie będzie gorzej. Zboże jest, świnie na pólkach nie czekały tylko jadły i rosły. I tym sposobem tylu chciało sprzedać w tamtym tygodniu, że zabrakło kupujących. Panika, listy wypełnione, świnie rosną, to wypełnili też tydzień poświąteczny. W kolejnym trzeba będzie przejeść nadwyżki. Po mojemu to dno osiągnięte, chociaż na pewno znajdą się tacy co zechcą skorzystać i jeszcze coś urwać. Następny tydzień powinien być spokojny a później może i powoli wróci do poprzedniej ceny.
No kolorowo to się jak narazie nie zapowiada bo duże odbiory są ograniczane i cena 3,90 - 4,10 max od poniedziałku pow. 100 szt. Odbiory przekładane, panika że bardziej spadnie przekłada się na zwiększanie ilość zgłaszanych świń do odbioru i zaczyna się dusić wszystko i magazyny przypychać.
Ale sklepy ceny nie opuszczą co by więcej schodziło !!!
Ale sklepy ceny nie opuszczą co by więcej schodziło !!!
co do obniżania cen w sklepach to prosze
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 21584.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 21584.html
Falco pisze:Korek się niezły zrobił. Te sztuki które weszły w upały w wadze 50+ najbardziej ucierpiały. Te które w czasie upałów przyszły na świat przeszły przez te temperatury bez wielkich strat. Sztuki które ostatnio sprzedałem powinny osiągnąć tą samą wagę trzy tygodnie temu. Pewnie i u innych było podobnie. Skoro w jeszcze w połowie października "u niemca" było stabilnie, ewentualnie +1, u nas nie było problemu ze sprzedażą, bo i większość sztuk które powinny w tamtym czasie zejść nie dorosła, to ile osób pomyślało sobie, poczekam do tygodnia przedświątecznego, na pewno nie będzie gorzej. Zboże jest, świnie na pólkach nie czekały tylko jadły i rosły. I tym sposobem tylu chciało sprzedać w tamtym tygodniu, że zabrakło kupujących. Panika, listy wypełnione, świnie rosną, to wypełnili też tydzień poświąteczny. W kolejnym trzeba będzie przejeść nadwyżki. Po mojemu to dno osiągnięte, chociaż na pewno znajdą się tacy co zechcą skorzystać i jeszcze coś urwać. Następny tydzień powinien być spokojny a później może i powoli wróci do poprzedniej ceny.
No ja sprzedawałem 20-26 października, a wstawienie było 11 lipca, więc trochę dłużej się tuczyły przez te upały, przy czym sporo było przerostów, ale sprzedane w ostatnim dobrym momencie, bo od 28 października Niemcy zjechali -4 i się zaczęło..
Następne przed Bożym Narodzeniem, więc jest szansa, że coś do tego czasu pójdzie do góry..
nie na drogach jest problem tylko pod zm i marketami z obcym kapitałem który ciągnie mięso z zachodu, po co utrudniać innym użytkownika swoją pracę, podróżnitas pisze:dosyc tego na drogi czas wyjsc to jest juz kpina zaraz za darmo nie beda chcieli !!!!!!!!!!
FarmerB pisze:nie na drogach jest problem tylko pod zm i marketami z obcym kapitałem który ciągnie mięso z zachodu, po co utrudniać innym użytkownika swoją pracę, podróżnitas pisze:dosyc tego na drogi czas wyjsc to jest juz kpina zaraz za darmo nie beda chcieli !!!!!!!!!!
Jedni na drogi, inni pod zakłady mięsne i markety, a inni w kolejkę do ARiMR z wnioskiem na MGR, bo 17 listopada już blisko.. Bo pod ministerstwem już kiedyś byliśmy i guzik to dało niestety
[
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 22:29 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
-
andrzej19570
Pięknie wyszedłeś nie ma co!!
Drugi raz dałem ogłoszenie na ceny rolnicze i nikt nie dzwoni 
Wczoraj pomagałem sąsiadowi ładować świnie (30 sztuk ) do jednego z lokalnych zakładów, które były zapisane do sprzedaży na 17.11.2015 i pytam się kierowcy czemu odbierają wcześniej o on mówi że nie mają co bić a na pytanie o cenę odpowiedział że nie on ustala tylko szef. Pytałem się też czemu nie jedzie do niemiec po tuczniki lub półtusze tylko się roześmiał i powiedział że to się im nie opłaca i dobrej kiełbasy z tego nie da się zrobić . Te całe kolejki i zapisy to wielka ściema i sposób na ogłupienie rolników przez dużych graczy na rynku krajowym i pretekst do obniżania ceny .
- mytotoksyna1
Oto śniadanie prezesa zakładów mięsnych. 
- Załączniki
-
- 123.png (62.77 KiB) Przejrzano 15358 razy
- mytotoksyna1
To śniadaniowy posiłek producenta tuczników ,krótko mówiąc polskiego rolnika. 
- Załączniki
-
- 345.jpg (3.71 KiB) Przejrzano 15356 razy
-
robert0169
jak by glupota miala skrzydla to sasiad by latal jak maniu dopisz se sam milka toxyna wiesz jaK SIE ROBI BARANKA
18sztuk 2600kg dzisiejsza sprzedaż wir Jędrzejów 4,2
Niezła waga. Ile czasu je tuczyłeś? I od jakiej wagi?
długo płacą?
bądz przezornyPeron pisze:długo płacą?
z ciekawości pytam... 
Po ile wagon świń na żywą?
Wagon 3,80 - 4,00 max
Czyli wstawiajac po żniwach lepiej było te 100 ton zboża przedac niż przepuszczac przez świnie
W zasadzie to ich nie tuczylem bo to były charłaki po ostatnim rzucie,Kazik pisze:Niezła waga. Ile czasu je tuczyłeś? I od jakiej wagi?
Wstawiane miałem koło 20czerwca, ale powiem wam panowie ze przy sprzedaży te 20sztuk było w stanie agonalnym teraz tak sie wybrały
Termin o jakies 14dni dla vatowcow moze dłużej, jeżeli bardzo potrzebował bym kasy to Robert przelał by mi nawet i w następny dzień po spzedazy
Można się zdziwić, że z takich charłaków taka waga
Też tak nieraz mam...
Otrzymałem wyniki analizy śruty sojowej: białko ogólne 48,08; azot niebiałkowy1,25. Czy to jest dobra śruta ?
kierowca tira po kraju ma 4000 tys po Unii europejskiej 8 tys a świniarz ma grosze śmiech trzeba przebranżowić sie
panstwo pomoglo w sprawie suszy to niech pomoze ludziom w tej sprawie !!! czy to wina rolnikow co sprzedaja swinie ze taka cena jest nie panstwa rzadu przeciez produkujemy przeciez DUZO mniej niz kiedys !!! cos jest tu nie haloo
Być może zmiana na stołkach w rządzie coś zmieni.
mój brat jeździ po Polsce jako kierowca tir i wyciąga 5-6 tys złoty0909 pisze:kierowca tira po kraju ma 4000 tys po Unii europejskiej 8 tys a świniarz ma grosze śmiech trzeba przebranżowić sie