FORUM
CENY TRZODY
-
gregor1975
Re: CENY TRZODY
jeszcze nie ma dopłat w wy już jesteście skłóceni. Jak chcecie razem walczyć o nasze wspólne interesy jak nie pójdziecie w jednym szeregu bo ktoś kupuje duńczyka, ktoś ma agriplus albo sprzedaje warchlaka?
-
danielski813
wiesz gregor z tymi co w agriplusie to ani nie pujdą z otwartego ani z zamkniętego bo przez nich niedługo ani jednych ani drugich moze nie być zostaną tylko kontrakty i minimum 500 loch w zamkniętym jak tak dalej pujdzie
chociaż z drugiej strony w promieniu 60 km no moze 80 ode mnie jest 9 ubojni niewielkich najmniejsz bije około 100 dziennie i praktycznie wszystkie sie rozbudowują to znaczy ze jeszcze nie wszystko stracone bo oni albo robią gatunkowo dobre wyroby albo sprzedają mięso w pułtuszach czy w elementach a tam byle syf nie przejdzie bo ludzie od sklepów szybko się odwracaja taka konkurencja
poza tymi ubojniami jest przynajmniej 4 spore masarnie które też funkcjonują dziekiwyrobionej marce i jakości.... Ale najciekawsze jest to ze oni wcale nie pytają o certyfikat na papierze bo najlepszy certyfikat to jakość przetworów które z kabana wychodzą jak ktoś kombinuje z żywieniem nie sprzeda do nich więcej niz raz
chociaż z drugiej strony w promieniu 60 km no moze 80 ode mnie jest 9 ubojni niewielkich najmniejsz bije około 100 dziennie i praktycznie wszystkie sie rozbudowują to znaczy ze jeszcze nie wszystko stracone bo oni albo robią gatunkowo dobre wyroby albo sprzedają mięso w pułtuszach czy w elementach a tam byle syf nie przejdzie bo ludzie od sklepów szybko się odwracaja taka konkurencja
poza tymi ubojniami jest przynajmniej 4 spore masarnie które też funkcjonują dziekiwyrobionej marce i jakości.... Ale najciekawsze jest to ze oni wcale nie pytają o certyfikat na papierze bo najlepszy certyfikat to jakość przetworów które z kabana wychodzą jak ktoś kombinuje z żywieniem nie sprzeda do nich więcej niz raz
danielski813 no dobrze są takie małe zakłady funkcjonują, robią dobre wyroby, rozwijają się to dobrze etc. ale powiedz jak traktują rolników którzy odstawiają im tuczniki jakie ceny im oferują, płacą lepiej jak pozostali w kraju czy może gorzej, bo często się słyszy że właśnie te małe zakłady mocno zdzierają z tych drobnych rolników, oczywiście nie ma zastrzeżeń co do jakości wyrobów
mam przykład na swoim podwórku, niedaleko mnie 10 km jest mała masarnia, ale ostatnio płacili za tucznika 3,20 za żywą, a w tym samym czasie mnie w animexie wyszły po 3,9 za żywą
jak to wygląda z tą ceną u was ?
mam przykład na swoim podwórku, niedaleko mnie 10 km jest mała masarnia, ale ostatnio płacili za tucznika 3,20 za żywą, a w tym samym czasie mnie w animexie wyszły po 3,9 za żywą
jak to wygląda z tą ceną u was ?
Tak sobie przeglądam temat ceny, dopłaty, i coś mi się przypomniało:
Jest 7 krasnali, 7 szklanek mleka i 6 ogórków. Czego jeden krasnal nie dostanie???
Jest 7 krasnali, 7 szklanek mleka i 6 ogórków. Czego jeden krasnal nie dostanie???
-
danielski813
Sraczki 
Myślę, że to nadinterpretacja jakiegoś przepisu. Sanepid może prawie wszystko z własnej woli, a zawiadomiony musi wszystko zbadać! co ma związek z ochroną konsumenta.baraki pisze:Te kontrole to nie jest takie proste jak sie wydaje, według unijnego prawa polskim służbom nie wolno kontrolować jakości importowanego wewnątrz wsspólnotowo mięsa.
Z warchlakami sprawa prosta. Przyjeżdżają do gospodarstwa, rolnik zwraca się do PIW o kontrolę stanu zdrowia (no niechby chociaż lekarza wet.), bo ma zastrzeżenia, jeśli faktycznie stwierdzą po oględzinach,że istnieje prawdopodobieństwo jakiejś choroby badanie kliniczne + próby z krwi masz sprawę wyjaśnioną. Jeśli coś jest z warchlakiem nie tak, a mają już przecież wystawione świadectwo zdrowia jest to konkretny powód do działań. Trzeba tylko chcieć a nie zamawiać doksy najlepiej na worki 50 kg. Polski rolnik jest głupi to już wiemy ale po weterynarzach to bym się spodziewał nieco rozważniejszych działań.
Ale jak to jest w przypadki i Sanepidu i IW przypierdalać się mają do za małego okna, lub braku wpisu w jakimś pierdolniętym rejestrze typu dokumentacja potwierdzające od kamienienie czajnika do gotowania wody.
wetom to zalezy na sprzedazy jak najwiekszej ilosci lekow .Powinno sie zmienic prawo weterynaryjne inaczej nie beda nam pomagac,to jest tylko biznes
Niemcy plus 2 centy
to elegancja francja zaraz po 5 zl beda na zywa wage hehehehe
A to maja nam pomagac charytatywnie? Chca zarabiac jak każdy.Stanislaw pisze:wetom to zalezy na sprzedazy jak najwiekszej ilosci lekow .Powinno sie zmienic prawo weterynaryjne inaczej nie beda nam pomagac,to jest tylko biznes
Cierpliwości, prawo weterynaryjne wkrótce sie zmieni na unijne, wejda recepty i apteki, czy będzie lepiej to sie okaże.
euro kosmos 4,42 zł
-
stan1069@o2.pl
Bo kosmonauci u władzyjacekgg pisze:euro kosmos 4,42 zł
Widać że bardzo Ci to przeszkadza no cóż demokracja 
-
stan1069@o2.pl
Demokracja to wynik wyborów , a kurs walut to skutek tych wyborów

giełda super i kurs pomaga wstrzymywać sie ze sprzedażą cena tylko do góry
1.36x4,42=6,01 w przekiczeniu na zywa ok 4.8 ktos nas zdrowo oszukuje!!!!!!!
Ostatnio zmieniony piątek 15 sty 2016, 12:23 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
u władzy to są pirotechnicy, za 4 lata zostaną zgliszczastan1069@o2.pl pisze:Bo kosmonauci u władzyjacekgg pisze:euro kosmos 4,42 zł
Skąd ta pewność czyżbyś był wśród nich? 
Bo ostatnie 8 lat to byli czarodzieje

Bo ostatnie 8 lat to byli czarodzieje
giełda wyszła plusowa na skupach braki tucznika
-
stan1069@o2.pl
Narzekacie na agri a tak za zboze płacą
Napisany Wczoraj, 20:28
Pszenica 660 + 7%vatu = 706 brutto
Pszenżyto 610 + 7%vatu = 652 brutto
Jęczmień 620 + 7%vatu = 663brutto
Żyto 520 + 7%vatu = 556 brutto
Zboża paszowe ceny z dnia 13.01.2016 Agrii Plus Czarne Małe Zachodniopomorskie
Edytowany przez pajonk25, Wczoraj, 20:30.
- mytotoksyna1
stan1069@o2.pl pisze:Narzekacie na agri a tak za zboze płacą![]()
To ja tak +10zł płacę obecnie
czyli teraz zostało wstrzymywać się ze sprzedażą i czekać na telefon za tucznikiem i dobra ceną0909 pisze:giełda wyszła plusowa na skupach braki tucznika
no tak dokładnie jak piszesz dzis dzwoniłem odbiór od reki a cena od poniedziałku do góry tylko jeszcze nie wiedza ile mysle ze +20
Po ile świnie? Chyba nas w ch robią i to ostro.
Robią robią. Mi proponoją 5,30 hak, ale czekamvicia1223 pisze:Po ile świnie? Chyba nas w ch robią i to ostro.
Na przyszły tydzień 4,6 netto -1% pozdrawiam
Za klasę R??kriss8309 pisze:Na przyszły tydzień 4,6 netto -1% pozdrawiam
3 lokalne ubojnie skupuje po 3,4. Świnek full.
Za większa ilość tj. od 50szt maksymalnie 3,7.
Jakoś nie widać tych podwyżek.
Za większa ilość tj. od 50szt maksymalnie 3,7.
Jakoś nie widać tych podwyżek.
- mytotoksyna1
4,99 to kwestia kilku tygodni.
ropa tanieje a w u nas paliwa podrozaly ,O swiniach to szkoda gadac , jak u Niemca na dol to u nas przynajmniej dwukrotnie jak u Niemca do gory to u nas cisza ,Panie ministrze Jurgiel pan obudzi ten UOKiK o ktorym pan cos wspominal na poczatku grudnia
i już mieli chlewiki zamykać, likwidować hodowlę a tu takie newsy:
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... -1-45-euro
i trzeba dalej się w gów...e babrać
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... -1-45-euro
i trzeba dalej się w gów...e babrać
-
andrzej19570
Jak się dogadają z Ruskimi to jeszcze więcej będzie!!!Taka to solidarność unijna!!!
http://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpop ... id=SK2MDHPFrancja, Dania i Hiszpania chcą dogadać się za plecami naszych rolników z Kremlem w celu zniesienia embarga na swoje produkty. Polscy rolnicy protestują przeciwko dwustronnym rozmowom z Rosją. Chcą żeby UE stała za nimi murem.
Kto niby miał zamykać chlewiki?
Panowie, u mnie nawet ludzie co mają bydło mleczne + bukieciarnię i jeszcze tuczarnię na MGR budują, więc interes świński napewno się opłaca! Przeraża mnie jedynie zachłanność ludzi, która nie zna granic
Panowie, u mnie nawet ludzie co mają bydło mleczne + bukieciarnię i jeszcze tuczarnię na MGR budują, więc interes świński napewno się opłaca! Przeraża mnie jedynie zachłanność ludzi, która nie zna granic
-
andrzej19570
A bukiety w jakiej cenie???Kazik pisze:
bukieciarnię
Kurs euro widzieli????
-
andrzej19570
Widzieli!Dwa dni temu pisali że to przez krach na giełdzie w Chinach a dziś już że to przez PIS! 
A na złocie można było w dwa tygodnie zarobić 8%...
bukaciarnię, przejęzyczenie..andrzej19570 pisze:A bukiety w jakiej cenie???Kazik pisze:
bukieciarnię
jeżeli ten kurs euro jest naprawdę przez PiS to wielkie słowa uznania z mojej strony im się należą i mam nadzieję że nie wpadną na jakiś głupi pomysł interwencji na rynku walutowym tylko jeszcze osłabią złotego co spowoduje wzrost eksportu i ruszy polską gospodarkę
Warchlak pewnie ładnie w górę pójdzie....
-
stan1069@o2.pl
Trzęsie JAROSŁAW gospodarką

No to Niemcy mają ciepło 
- mytotoksyna1
Peron pisze:Warchlak pewnie ładnie w górę pójdzie....
+ paliwo !
Paliwo to nie tak bardzo, na giełdach Diesel i ropa ciagle w dół...