FORUM
WAPNOWANIE
Ja stosowałem parę lat temu z bardzo dobrym skutkiem. Plony jak plony, składa sie na nie wiele czynników ale ph-mierz prawdę zawsze powie i tutaj efekty są wyraźne i trwałe! Część pól wapnowałem równolegle dolomitowym i efekt odkwaszania jest zdecydowanie słabszy (oczywiście dawkę trzeba dostosować przeliczając na CaO.
-
-
-
Dziękuję za odp.Zrezygnowałem z tego wapna magnezowego nawet nie ze wzgl na cenę ale właśnie inny dostawca mi odradził.Mam 8 ha dzierżawy która nigdy nie widziała jakiegokolwiek wapna dlatego chciałem dać coś lepszego,przez 2 lata dawałem kredę nawozową gdyż łatwo się ją wysiewa,w pierwszym roku był efekt widoczny ale w tym już raczej słaby,cena tego była koło 450 zł za tonę,dawałem koło 300 kg na ha.Dziś mi poradzono bym zastosował wapno węglanowe i poszukałem w necie i takie zamówiłem.Kujawit, powstający w wyniku przerobu złoża wapieni i margli
jurajskich Barcin – Piechcin – Pakość w woj. kujawsko-pomorskim, charakteryzuje się bardzo
wysoką zawartością wapnia (od 45 - 53 % CaO).A tu link http://www.lafarge.pl/Ulotka_Nawozy_Laf ... uszywa.pdf Cena ok.70 zl za tonę z transportem,wysiew koło 3 tony na ha!
jurajskich Barcin – Piechcin – Pakość w woj. kujawsko-pomorskim, charakteryzuje się bardzo
wysoką zawartością wapnia (od 45 - 53 % CaO).A tu link http://www.lafarge.pl/Ulotka_Nawozy_Laf ... uszywa.pdf Cena ok.70 zl za tonę z transportem,wysiew koło 3 tony na ha!
-
-
- Muchozolali
6 zł za kilometrsim601 pisze:Jeden pan z allegro powiedział mi 13 zł za tonę wapna + 6zł za kilometr transportu. Wapno do mnie 1700zł za auto 27 ton, węglanowe z kopalni w Morawicy

Powiedz lepiej żeby z Ciebie idioty nie robił i podał prawdziwą cenę za wapno i normalną cenę za transport.
Łódka wapna to wydatek 1,7-2,0 tyś zależnie od odległości.
jarekw pisze:6 zł za kilometrsim601 pisze:Jeden pan z allegro powiedział mi 13 zł za tonę wapna + 6zł za kilometr transportu. Wapno do mnie 1700zł za auto 27 ton, węglanowe z kopalni w Morawicy, trzeba było zapytac czy się w głowę przypadkiem nie uderzył
Za tzw. przewozy gabarytowe biorą po 4,0-4,5 zł za kilometr.
Powiedz lepiej żeby z Ciebie idioty nie robił i podał prawdziwą cenę za wapno i normalną cenę za transport.
Za kilometr 3zł. Do mnie ma 230 km w jedną strone.
http://allegro.pl/wapno-weglanowe-cao-w ... 45810.html
Brał ktoś od tego Pana, bo tu o nim jest mowa
Brał ktoś od tego Pana, bo tu o nim jest mowa
-
Niestety jest to obecnie nagminne, w mojej okolicy coraz mniej rolników stosuje wapno luzem mając zastrzeżenia co do jego działania. Wolą droższe ale pewniejsze granulowane w workach z gwarantowanym przez zakład składem.Gerda pisze:w morawicy nie ma wapna w takiej cenie. wlasnie wyjechal odemnie pracownik od nich. powiedzial zebys dal wapno do badania bo ci jakis pyl wciska a nie wapno
Cudów nie ma i te 13 zł to abstrakcja ,Jarek ma racje że taki zestaw to wydatek o którym piszejarekw pisze:6 zł za kilometrsim601 pisze:Jeden pan z allegro powiedział mi 13 zł za tonę wapna + 6zł za kilometr transportu. Wapno do mnie 1700zł za auto 27 ton, węglanowe z kopalni w Morawicy, trzeba było zapytac czy się w głowę przypadkiem nie uderzył
Za tzw. przewozy gabarytowe biorą po 4,0-4,5 zł za kilometr.
panowie nie robcie popeliny przewoznik powinien miec atest wydaja go na kopalni bezplatnie i nie bedzie ryzykowal przekretu bo to bardzo duzo kosztuje a jesli robi jakis przekret to nie bedzie chcial dostarczyc atestu a jesli juz chce ktos daleko wozic kieleckie wapno to polecam kopalnie laskowa bo ma super towar jest drogie ale calkowity koszt nie wychodzi wcale tak wysoko
- Muchozolali
Co o tym myślicie wapnowałem w tym roku i na hektar mi zabrakło może by to cudo wypróbować
http://allegro.pl/kreda-granulowana-naw ... 06226.html

-
Ja brałem wapno magnezowe stąd http://www.wapno-nawozowe.pl
na stronie mają cennik wapna magnezowego,ale posiadają też węglan i tlenek.Magnes trochę drogo do mnie wyszedł ale taniej nie znalazłem no i przynajmniej mam pewność co do zawartości dają atest i fakturuje też kopalnia.
na stronie mają cennik wapna magnezowego,ale posiadają też węglan i tlenek.Magnes trochę drogo do mnie wyszedł ale taniej nie znalazłem no i przynajmniej mam pewność co do zawartości dają atest i fakturuje też kopalnia.
Re: WAPNOWANIE
chłopaki ile powiedzieć za usługę wapnowania rozsiewaczem 2,5 tonowym z załadunkiem całej wanny wapna?
U nas gościu bierze 350 fakt wanna na 5 razy
to peron zrobisz biznes zyciaF1 pisze:U nas gościu bierze 350 fakt wanna na 5 razy
no, biznes jak sie patrzy...
Odświeżę temat...
W ubiegłym roku wziąłem w dzierżawę trochę ziemi i jesienią nie było czym pognoić, a i wapnować nie było kiedy...
Będzie tam siana kukurydza a na przyszły roku pszenżyto najprawdopodobniej.. I tu moje pytanie, czy można teraz wiosną (marzec) na orkę dać wapno granulowane, wymieszać bronami i niech leży te 4-6 tygodni, później siew kukurydzy.. A jesienią po zbiorze kukurydzy dać jeszcze obornik i zasiać pszenżyto.. Co powiecie na takie rozwiązanie?
Aha, jeśli wapno wiosną, to jakie?
W ubiegłym roku wziąłem w dzierżawę trochę ziemi i jesienią nie było czym pognoić, a i wapnować nie było kiedy...
Będzie tam siana kukurydza a na przyszły roku pszenżyto najprawdopodobniej.. I tu moje pytanie, czy można teraz wiosną (marzec) na orkę dać wapno granulowane, wymieszać bronami i niech leży te 4-6 tygodni, później siew kukurydzy.. A jesienią po zbiorze kukurydzy dać jeszcze obornik i zasiać pszenżyto.. Co powiecie na takie rozwiązanie?
Aha, jeśli wapno wiosną, to jakie?
-
Lekka gleba daj kredę granulowana szybko zmieni odczyn i nie zdegraduje próchnicy. Nie wiem jakie tam masz ph ale jak dzierzawa to 1 t na spokojnie na ha, później bym zrobil probke i doregolowal dolomitem magnezowym
-
Każde leczenie powinna poprzedzać diagnoza
byc może w tej dzierżawie wszystkiego za duzo

Ziemia III klasa, lekka..
A konkretnie jakiej firmy polecasz tą kredę?
Właściciel mówi, że wapnowania ładnych kilka.. jak nie kilkanaście lat nie było... Obornik ze 4 lata nie był dawany..
Próbek nie robiłem.. W tym roku zrobię... Także "leczenie na oko"
A konkretnie jakiej firmy polecasz tą kredę?
Właściciel mówi, że wapnowania ładnych kilka.. jak nie kilkanaście lat nie było... Obornik ze 4 lata nie był dawany..
Próbek nie robiłem.. W tym roku zrobię... Także "leczenie na oko"

-
Najtansza i najsuchsza redzta to wymysł przedstawicieli
1 tona to nie za dużo?
Na wiosnę dawkę trzeba ograniczyć o bodajże ok 30%.. Tak piszą przynajmniej w mądrych artykułach...
Na wiosnę dawkę trzeba ograniczyć o bodajże ok 30%.. Tak piszą przynajmniej w mądrych artykułach...
-
Jak nie wapnowane x lat to i 2 tony nie zaszkodzi, no trzaba analizy by co do kilograma wyliczyc