FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Siwy pisze:Spadnie albo i nie spadnie w lipcu . Świnek u nas brakuje , przez zapowiadane upały też szybciej następne nie urosną.... A przecież trochę ludzi do nas przyjedzie na Dni Młodzieży
Tylko że Dni Młodzieży są w Polsce, a w Polsce nikt na zapotrzebowanie krajowe nie patrzy, tylko na widzi mi się szwabów..
Jakby Dni Młodzieży były u naszych zachodnich sąsiadów, to bardziej by było pewne, że cena wzrośnie u nas..
Jeszcze chyba nigdy tak nie było, że cena na ZMP na minus, a u nas b/z albo plus... Marzenie ściętej głowy
To samo tyczy się EURO... Miejmy nadzieję, że Niemcy dojdą do finału
stwierdzasz, czy zgadujesz?
jak ?jeszcze nie podniesli wczorajszych centow
zgaduję ale się nie mylę
przytkało się,
a zgłoszenia napływają szerokim strumieniem
przytkało się,
Iwan pisze:zgaduję ale się nie mylę
przytkało się,
jak obniżą cene w sklepie to i towaru ubędzie, a oni czy kupią tucznika po 3 zł czy po 6 to kiełbasa tak samo droga ! Śmieszne by było jak by obniżyli cene jak w niemieckiej wyroczni idzie do góry
no ciekawe, bo ja od rana kilka tel miałem żeby na jutro rano ładowac
Na jutrzejszych giełdach wywoławcza +3 centy
Chyba obniżek raczej nie będzie ....
Chyba obniżek raczej nie będzie ....
Na razie plusowo czas pokaże co będzie po 10 lipca
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
Ilości ubojów nadal niskie wiec skąd niby te obnizki? Z 250 tys ubojów na 300 z dnia na dzień się nie wskoczy.
Dziś sprzedane 10 szt po 6.5 netto za E
Natomiast kierowca powiedział dziś ciekawą rzecz, wiecie przez kogo jest niska cena na rynku mimo że brakuje tucznika ?
Przez kontraktowców bo oni nie decydują o cenie i jak ZM potrzebuje towaru to zgłasza się do jednej czy drugiej firmy która organizuje kontrakty i większość zapotrzebowania na surowiec mają z tych firm.
Gdyby nie kontrakty i pewne ilości towaru to by musieli szukać na wolnym rynku i by trzeba płacić lepiej niż konkurencja żeby mieć towar a kontrakty to głównie chodzi o firmy paszowe typu Wipasz czy Cedrob bo im zbytnio nie zależy żeby zarobić na tuczniku tylko na sprzedaży paszy.
Jak się orientujecie to są nie małe pieniądze, mieszalnie nie kupują komponentów do pasz w takiej cenie jak my hodowcy a i tak nam się opłaca robić samemu niż kupować gotową.
Wczorajsza sprzedaż znajomego za cały samochód 6,75 netto za E.
Natomiast kierowca powiedział dziś ciekawą rzecz, wiecie przez kogo jest niska cena na rynku mimo że brakuje tucznika ?
Przez kontraktowców bo oni nie decydują o cenie i jak ZM potrzebuje towaru to zgłasza się do jednej czy drugiej firmy która organizuje kontrakty i większość zapotrzebowania na surowiec mają z tych firm.
Gdyby nie kontrakty i pewne ilości towaru to by musieli szukać na wolnym rynku i by trzeba płacić lepiej niż konkurencja żeby mieć towar a kontrakty to głównie chodzi o firmy paszowe typu Wipasz czy Cedrob bo im zbytnio nie zależy żeby zarobić na tuczniku tylko na sprzedaży paszy.
Jak się orientujecie to są nie małe pieniądze, mieszalnie nie kupują komponentów do pasz w takiej cenie jak my hodowcy a i tak nam się opłaca robić samemu niż kupować gotową.
Wczorajsza sprzedaż znajomego za cały samochód 6,75 netto za E.
- Muchozolali
czy już przelewy z ARR wysłaliście
- Załączniki
-
- 13466382_1210243632319104_3552137820447310276_n.jpg (29.54 KiB) Przejrzano 16458 razy
koledzy wiem ze troche nie na temat ale mam pytanie czy otrzymaliscie juz wszystkie doplaty np, rolnosrodowiskowe,Ciekawi mnie czy do 30 czerwca wyplaca.
- mytotoksyna1
Muchozolali pisze:czy już przelewy z ARR wysłaliście
tak z 90% uczestników tego forum pewnie wysłało ,adresatów wybrałeś idealnieMuchozolali pisze:czy już przelewy z ARR wysłaliście
WAŻNE. ZAWIROWANIE NA RYNKU WALUT PO BREXICIE . TERAZ MOŻEMY ZAROBIĆ LUB DAĆ DUPY !!!
wczoraj już od 20.00 funt najtańszy od 1985r. (-9%) a EURO zdążyło do 4,50zł wzrosnąć, ciekawe co dziś będzie, do południa EURO powinno iść w górę bo ludzie (w tym inwestorzy) dopiero zaczną wyprzedawać swoje funty.1963 pisze:WAŻNE. ZAWIROWANIE NA RYNKU WALUT PO BREXICIE . TERAZ MOŻEMY ZAROBIĆ LUB DAĆ DUPY !!!
hihi
- Załączniki
-
- ba5cd56a180ee0036ebbc5e60f5a7b19,2,0.jpg (24.85 KiB) Przejrzano 16151 razy
Coś anglikom przejadła się ta piękna unia. Po 2020 pewnie dopłat nie będzie bo kto i czym za nie zapłaci. Euro narazie 20 gr w górę, a inwestorzy się budzą i przecierają oczy ze zdumienia.
!) (jednak pomyliłem się z godziną, nie o 20.00 a o 5 rano, mówiąc w skrócie - o tej porze działają giełdy np. w Chinach, Japonii)Pablo80 pisze:Coś anglikom przejadła się ta piękna unia. Po 2020 pewnie dopłat nie będzie bo kto i czym za nie zapłaci. Euro narazie 20 gr w górę, a inwestorzy się budzą i przecierają oczy ze zdumienia.
2) umówmy się że sprzedajemy tuczniki dopiero jak będą po 7zł/kg na żywą (czyli w.... przyszły wtorek
Pytanie, kto następny wypadnie? 
Węgry
A już myślałem, że tylko ja nie dostałem. Mam nadzieję, że wypłacą, zanim się EU rozpadnie ....kowal pisze:koledzy wiem ze troche nie na temat ale mam pytanie czy otrzymaliscie juz wszystkie doplaty np, rolnosrodowiskowe,Ciekawi mnie czy do 30 czerwca wyplaca.
Kolego, a może ty z tych co ich dobra zmiana nie do końca zachwyca i nas inwigilują?
A jak sie rozpadnie to co z tymi co wzięli z unii kasę na budowę chlewni? 
A swoja droga to ciekawe jakby w Polsce zrobil takie referendum jak w Wielkiej Brytanii..
A swoja droga to ciekawe jakby w Polsce zrobil takie referendum jak w Wielkiej Brytanii..
inwestorzy=spekulanciPablo80 pisze:Coś anglikom przejadła się ta piękna unia. Po 2020 pewnie dopłat nie będzie bo kto i czym za nie zapłaci. Euro narazie 20 gr w górę, a inwestorzy się budzą i przecierają oczy ze zdumienia.
Kameron się przeliczył, imperium brytyjskie skończyło się definitywnie z końcem II wojny. Przez ostatnie dwa miesiące posiwiał, musiał wiedzieć, że będą kłopoty. Sam brexit nie zmieni aż tak wiele jak to się mu przypisuje w sensie ekonomicznym, waluty wróciłyby do względnego spokoju. Problem to efekt domina, Szkocja, Irlandia Północna... tam może dojść nawet do wojny domowej.
myśle ze zadnej wojny nie bedzie ale za kilka lat GB rozpadnie sie jak domek z kart i nie tylko ona pewnieFalco pisze:inwestorzy=spekulanciPablo80 pisze:Coś anglikom przejadła się ta piękna unia. Po 2020 pewnie dopłat nie będzie bo kto i czym za nie zapłaci. Euro narazie 20 gr w górę, a inwestorzy się budzą i przecierają oczy ze zdumienia.
Kameron się przeliczył, imperium brytyjskie skończyło się definitywnie z końcem II wojny. Przez ostatnie dwa miesiące posiwiał, musiał wiedzieć, że będą kłopoty. Sam brexit nie zmieni aż tak wiele jak to się mu przypisuje w sensie ekonomicznym, waluty wróciłyby do względnego spokoju. Problem to efekt domina, Szkocja, Irlandia Północna... tam może dojść nawet do wojny domowej.
Łojro szaleje , nimcy też (będzie plus , sprzedają nawet po 1.69
)czyli przyszły tydzień tylko plus ale jaki ?
Też tak myślę każdy sztuczny stwór nie ma racji bytu podobnie jak padła komuna1963 pisze:myśle ze zadnej wojny nie bedzie ale za kilka lat GB rozpadnie sie jak domek z kart i nie tylko ona pewnieFalco pisze:inwestorzy=spekulanciPablo80 pisze:Coś anglikom przejadła się ta piękna unia. Po 2020 pewnie dopłat nie będzie bo kto i czym za nie zapłaci. Euro narazie 20 gr w górę, a inwestorzy się budzą i przecierają oczy ze zdumienia.
giełda idzie na 1.67 tzn. +3
Brexit zmniejszy dopłaty dla rolników
- mytotoksyna1
Teraz POLSKA musi podkasać rękawy i zabrać się za ciężką robotę(politykowanie o d,,e otłuc)
Rzeka funduszy unijnych wyschnie tylko koryto puste zostanie.
..a tu tyle socjalu naobiecywane rodakom !!

Rzeka funduszy unijnych wyschnie tylko koryto puste zostanie.
..a tu tyle socjalu naobiecywane rodakom !!
no to ciekawe jak to wszystko wpłynie na cene tucznika... raczej wygląda że dobrze
Myśle że jeśli chodzi o naszą branże to nie ucierpimy bo raczej wielka brytania nie brała od nas mięsa za dużo. Głupote zrobili, a Cameron największą, bo po co organizował referendum jak sam był przeciw. Poza tym nie powinno być takiej opcji że można sobie tak łątwo opuścić unie, bo jak będzie za łatwo, to każdy by sobie wychodził i wchodził co chwile, zależnie od tego czy mu się w danej chwili opłaca czy nie. Angila już dawno straszyła wyjściem wiec niech kiśnie tam na tej swojej wysepce, zawsze byli outsajderami, i wszystko mają inne,nawet religie i ruch na drodze. Kiedyś mieli imperium a teraz zostali tylko śmieszni i żałośni z tą swoją herbatką i obrzydliwym żarciem, w dodatku niedługo kraj przejdzie na islam
Na chwile obecną ile można dostać za auto? 5,2?5,3?
ulan nie bujaj sie Anglicy sobie poradza zobacz jaki maja przemysl ,armie ,rolnictwo i jak sa zorganizowani .Uwazam ze jest to jeden z najbardziej rozwinietych krajow i madrych . Inna sprawa to jak nasze media robia nam wode z muzgu. https://pl.wikipedia.org/wiki/Brytyjskie_Siły_Zbrojne
ja dziś po 5,30 netto ładowałem
- mytotoksyna1
Mądre słowa !Stanislaw pisze:ulan nie bujaj sie Anglicy sobie poradza zobacz jaki maja przemysl ,armie ,rolnictwo i jak sa zorganizowani .Uwazam ze jest to jeden z najbardziej rozwinietych krajow i madrych . Inna sprawa to jak nasze media robia nam wode z muzgu.
Na miejscu polityków to bardziej martwił bym się o Polskę niż o W. Brytanię .
Dzisiaj laduje po 5,20 ale mialem propozycje po 5.30 ale nie skorzystalem bo mam przerosniete
ja to się zdziwiłem, że rano euro i dolar do góry a funt na dol. Przecież żeby wyjść z Unii to trzeba się czuć silnym. Spekuła nakupiła taniego euro i teraz będą powoli sprzedawać a kupować funta. Za jakiś czas sprzedadzą go drogo...
-
stan1069@o2.pl
Teraz jeszcze Dania niech wyjdzie z unii to trzoda podrożeje

myśle że jeśli ktoś możę poczekać, to lepiej nie sprzedawać teraz i poczekać conajmniej do połowy przyszłego tygodnia, bo powinna cena wzrosnąć
Zobaczymy Ulan jak z tą Twoją przepowiednią ,bo mam zaplanowaną sprzedaż na koniec przyszłego tygodnia ,(oczywiście cena uzgadniana przed sprzedaża)czy cosik na tym zyskam
Ile obecnie wynosi potracenie na umowie u Piniego ?? -2 czy 6 eurocentow??
-6 o ile mi wiadomo..
Nie przy tak wysokiej cenie ZMP takie potrącenia na poziomie -2... Włoch nie taki głupi..
Nie przy tak wysokiej cenie ZMP takie potrącenia na poziomie -2... Włoch nie taki głupi..
to kibicowanie ciąg dalszy czas zacząc
Wygrali dzieki Fabianowi i szczęściu cały ten lewy razem z Milikiem do odstrzału tak jak nasze dziki
Kuba robi dobrą robotę bo nie tylko sprawdza się na swojej pozycji to jeszcze wyręcza tych wspaniałych
napastników,ale liczy się że gramy dalej ,a to w jakim stylu wywalczyliśmy awans to już inna kwestia
- Muchozolali
Wiara czyni cuda
- Załączniki
-
- 13521885_1773811289523960_5450373705608529536_n.jpg (54.73 KiB) Przejrzano 16032 razy
-
stan1069@o2.pl
Taki zadowolony jak hodowca jak giełda niemiecka + 2

- mytotoksyna1
-
prosiaczek
No to chyba po nadziei na rynki azjatyckie, ponoć w stadzie świń koło Hajnówki wykryto wirusa Aujeszki.
Pewnikiem i zakłady wykorzystają ten argument do zbijania ceny.
Pewnikiem i zakłady wykorzystają ten argument do zbijania ceny.
wierzycie że to jest przyadek, po wizycie delgacji z Chin i poważźnych negocjacjach na temat wznowienia eksportu wieprzowiny odrazu nas pojawił się pomór w stadzie trzody na podlasiu ja w takie zbiegi okoliczności nie wierze ktoś w tym maczał paluchy
przepraszam bardzo ale co Polacy chca exportowac z wieprzowiny ,jestesmy przeciez importerem wieprzowiny .Co za obluda!!!!!!!