FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
czyli wszystkie swinie agri+ [shmidfilda] sie lapia na ten program i pewnie niewielu pozatym uda sie spelnic te dziwne warunki . Tak samo z tym http://agrobiznes.money.pl/artykul/wspa ... 60044.html ,takie rzeczy trzeba znac przed skonczeniem zniw ,Ciekaw jestem jak bedzie w przypadku oszacowania szkod tylko przez ubezpieczycieli , bo kto przypuszczal ze beda potrzebne protokoly jakis urzedasow .Pozatym u mnie taka komisja gminno urzednicza byla i oswiadczyla ze moze uznac tylko jedna szkode a ubezpieczyciel wyplacil za trzy rozne co wcale nie zechciala komisja przyjac .Mieli odgorny prikaz by nie bylo wiecej jak 60% .Dziki kraj ,jest coraz gorzej ,OGOLNIE .
Dopalacze wsród małolatów nadal popularne i łatwo dostępne..mytotoksyna1 pisze:Wołałem ,trąbiłem już wiele ,wiele lat temu -nie wyzbywajta się polski świni.
PBZ I PBO to klasyka i cały wachlarz wyrębów mięsnych + smaczny smalec ,która dobrze zrobiony jest lepszy niż obecnie podwawelska , czy sopocka..
..nie słuchata i mata teraz , leżyta z dandrebem.
Stanisław każdą szkodę musisz udokumntować jeśli się nie zgadzasz to wnosisz wpis doprotoułu nic nie ma odgórnie tym co mieli ubezpieczone pomoc nie będzie przysługiwała w ubiegłym roku było podobnie u mnie straty 70-80 % oprócz ozimych bo tych nie szacowano wcaleStanislaw pisze:czyli wszystkie swinie agri+ [shmidfilda] sie lapia na ten program i pewnie niewielu pozatym uda sie spelnic te dziwne warunki . Tak samo z tym http://agrobiznes.money.pl/artykul/wspa ... 60044.html ,takie rzeczy trzeba znac przed skonczeniem zniw ,Ciekaw jestem jak bedzie w przypadku oszacowania szkod tylko przez ubezpieczycieli , bo kto przypuszczal ze beda potrzebne protokoly jakis urzedasow .Pozatym u mnie taka komisja gminno urzednicza byla i oswiadczyla ze moze uznac tylko jedna szkode a ubezpieczyciel wyplacil za trzy rozne co wcale nie zechciala komisja przyjac .Mieli odgorny prikaz by nie bylo wiecej jak 60% .Dziki kraj ,jest coraz gorzej ,OGOLNIE .
nie kazdy moze zostac rolnikiem jesli ha kosztuje 40- 100 tys zl a dzierzawa od 2-4 tys .Dzis mlody ktory chcialby zostac rolnikiem a nie ma majetnych rodzicow moze sobie pomarzyc .Te dotacje powinny dotyczyc tylko rolnikow ktorych dotknely jakies kataklizmy a dostana CI ktorzy maja odpowiedni papierek .
- mytotoksyna1
Z tymi stratami w uprawach to to samo co z to polską świnią (PBZ ,PBO)
..mieliśta dobro smaczne świnie (mało wybredną) to teraz latata po prośbie za warchlakiem m.in. duńskim
Uprawy ---mieliśta dobre odmiany , zimotrwałe itp. itd.(polskie ,ukraińskie , rosyjskie)
..to zachciało sie z ciepłych krajów !
..teraz widzita ,że mróz -10 = ogromne straty , troche suszy =straty , mgła, rosa, deszcz= grzyb ,itd.
.i nabijata kase ubezpieczycielom ,wołata o pomoc od rządu....
..mieliśta dobro smaczne świnie (mało wybredną) to teraz latata po prośbie za warchlakiem m.in. duńskim
Uprawy ---mieliśta dobre odmiany , zimotrwałe itp. itd.(polskie ,ukraińskie , rosyjskie)
..to zachciało sie z ciepłych krajów !
..teraz widzita ,że mróz -10 = ogromne straty , troche suszy =straty , mgła, rosa, deszcz= grzyb ,itd.
.i nabijata kase ubezpieczycielom ,wołata o pomoc od rządu....
Sam widzisz że dzś być rolnikiem to kasy nie zrobisz bo jak zbierając plon wartości 800 pln z ha można płaić za ten ha 80 tyśStanislaw pisze:nie kazdy moze zostac rolnikiem jesli ha kosztuje 40- 100 tys zl a dzierzawa od 2-4 tys .Dzis mlody ktory chcialby zostac rolnikiem a nie ma majetnych rodzicow moze sobie pomarzyc .Te dotacje powinny dotyczyc tylko rolnikow ktorych dotknely jakies kataklizmy a dostana CI ktorzy maja odpowiedni papierek .
-
stan1069@o2.pl
Jak co roku jest pewna pula na straty w uprawach i każdy rząd chce to wykorzystać na promowanie swojej partii
Obecna ekipa jest mistrzem świata w tej dyscyplinie
każda odpowiedż na pytanie zaczyna się od stwierdzenia że za rządów PO było jeszcze gorzej
a najlepsze jest likwidowanie urzędów a na ich miejsce powstawanie takiego samego tylko obstawionego pislamem
dla przykładu zatrudnienie całych rodzin pisa w spółkach skarbu państwa i zlikwidowanie ministerstwa
teraz ma zniknać ministerstwo finansów , sędziów i trybunał jeszcze ziebro wykończy i będzie nami rządził kin dzon Jarosław
Stanisław w tym artykule który wkleiłeś jest jedno zdanie najważniejsze [ do ha ma być więcej niz za poprzedniej ekipy ]
a skoro ma być więcej do hektara , a pieniedzy tyle samo to oczywiste że chętnych musi być mniej .Całe te dopłaty do ubezpieczenia i te zapomogi klęskowe powinny być już dawno zlikwidowane . Za wymarznięcia odszkodowanie dostają ci co sieją odmiany nie nadające się do danego regionu , a ostatnio czytam że sieją w popiół i jak nie powschodzi to zgłoszą że wymarzło
a składke zapłaci podatnik
Klęskowe przeważnie biorą ci co na pole jada zobaczyć co rośnie jak wypełniają wnioski o dopłaty
Stanisław w tym artykule który wkleiłeś jest jedno zdanie najważniejsze [ do ha ma być więcej niz za poprzedniej ekipy ]
Jak tam ceny po niedzieli? Ile można cenić za60 sztuk?
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
26.09.2016 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
26.09.2016 Ceny skupu tuczników i macior - w Kutnie odrobinę taniej, ale wynika to wyłącznie z kursu euro
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... kursu-euro
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... kursu-euro
dziś sprzedane 5,8 netto
gdzie to wypatrzyłeś

ja to widzę z 1,77 na 1,73
http://www.schweine.net/marktticker-infos-de.html
typowa gra na zbicie ceny, koledze przełożyli odbior na czwartek...
oktoberfest się kończy czy co.....golonki nie schodzą...
cos mi sie wydaje ze nici ze sprzedazy bezposredniej naszych produktow http://agrobiznes.money.pl/artykul/zywn ... 61791.html
SKUP Macior i knurów oferuje atrakcyjną cenę , dojazd do klienta waga elektroniczna , płatność gotówka lub przelewem , Zapraszamy do współpracy . 532-105-475 lub 725-791-046
jarek84 pisze:ja to widzę z 1,77 na 1,73
Faktycznie, jest teraz 1,73 no i 4 partie sprzedane z 20....ale o 14:30 było 1,72 no i sprzedane 9 partii z 20. Musieli edytować czy coś.czesio pisze:gdzie to wypatrzyłeś![]()
Nie zmienia to faktu, że spadek jest. Dopiero jutro będzie się działo.
ostro drukują... Wygląda to na podpuchę, żeby wysądować rynek. Chociaż... nic tak nie wzmaga ruchu w skupie, jak obniżka ceny...
warchlaki po 300zł wiec 6 zł za żywiec powinno być bez żalu a nie jakieś spadki - to tylko spekulacja
-
prosiaczek
6zl jak 6zł, ale jaby kręciło się około 5,5 żywa, a wbc około 7,0zł byłoby w miarę. Po wczorajszej giełdzie można się dzisiaj spodziewać na ZPM nawet i minus 10 centów albo tzw. ceny z gwiazdką. Obstawiam minus 7 centów.Ulan pisze:warchlaki po 300zł wiec 6 zł za żywiec powinno być bez żalu a nie jakieś spadki - to tylko spekulacja
przed chwilą się dowiedziałem z reklamy Lidla, że będziemy sponsorować promocyjne ceny na wyroby wieprzowe...
no to czekamy....
to teraz bedzie -30 gr pewnie ? na maksa wykorzystaja to nasi polscy biznesmeni
5.3 czy 5.4 to też dobra cena. Panowie, w strefach tysiące stoją a wy 20 gr przzywacie. Trudno brać po 6 jak Pszenzyto po 450 zł
vicia sprzedane !!!!!! doloze vat .Czekam na tira pszenzyta czy dwa tiry w tej cenie .
-
marcin80wlkp
Stanislaw pisze:vicia sprzedane !!!!!! doloze vat .Czekam na tira pszenzyta czy dwa tiry w tej cenie .
Ja podobnie jak Stanisław w tej cenie kupię z dwa tiry i jeszcze dorzucę na Vat.
Ja również zamawiam 4 ludki płatne gotowkamarcin80wlkp pisze:Stanislaw pisze:vicia sprzedane !!!!!! doloze vat .Czekam na tira pszenzyta czy dwa tiry w tej cenie .
Ja podobnie jak Stanisław w tej cenie kupię z dwa tiry i jeszcze dorzucę na Vat.
Vicia nie jestem pazerny flaszka od tira sprzedanego ,pewnie do konca roku bede chodzil zadowolony i optymistycznie nastawiony do zycia 
-
stan1069@o2.pl
U nas jęczmień po po 470 brutto

-
turbogrocho49
Panowie m pszenzyto na sprzedaz info na pw
Sprzedam prosieta 100szt NaimaxPic410 501047807
1,66 (-7 centow)
Panowie, czym to jest spowodowane?
Chińczyki się przyblokowaly, czy co?
Pomału trzeba robić zapasy na święta to i cena troszkę spadnie a jak to zrobić proste umawiamy się że nie kupujemy ponarzekamy że nie ma zbytu itp to i cena świń spadnie . Dodatkowo w Poniedziałek święto u niemca to nie ma ubojów , nie obserwowałem dzisiejszej aukcji ale z tego co było widać rano to wystawiono partie z małą ilością świń o one zazwyczaj nieco taniej schodzą, w porównaniu z Wtorkiem sprzedano więcej i cena minimalna była wyższa .engie pisze:1,66 (-7 centow)
Czyżby to już koniec hossy? Czy cena zatrzyma się na 5zł czy pójdzie dalej do dołu?
zauwazyliscie ogolnie spadlo juz z 11 centow to pewnie z 40-50 ge poleca odrazu
kupię świnie. oferty na pw
Ostatnio zmieniony piątek 30 wrz 2016, 14:14 przez zmw, łącznie zmieniany 1 raz.
We Francji i Hiszpanii do niedawna temperatury dochodziły do 40stopni to i prosiaków Duńczycy nie mieli za bardzo gdzie upłynnić , to i u nas wzrosty musiały spore nastąpić . Teraz gdy już w całej Europie temperatury są miłe dla otoczenia , to i koncerny mięsne zyski muszą odbudować
Kupię tuczniki na przyszły tydzień z województwa lubelskiego i mazowieckiego. Oferty na priv.
Na poniedziałek i wtorek idzie dostać 5.4 do 5.5. Cztery źródła potwierdzone. Od środy prawdopodobne obniżki .
.
Ostatnio zmieniony wtorek 04 paź 2016, 11:41 przez Nanan, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
Co jest grane , słonina surowa w sklepie 9,2 zł. 
9.20 netto czy brutto????? co się dziwić za parę lat świnie nie będą miały wcale słoniny

A jak świnki mają to ukojenie tak cenę zjadą że szok a tu po cenach widać że to towar deficytowy.
a u nas przerosty to chcieliby najlepiej w cenie maciory kupic !!! cwaniakiczesio pisze:9.20 netto czy brutto????? co się dziwić za parę lat świnie nie będą miały wcale słoniny![]()
![]()
- mytotoksyna1
mat pisze:a u nas przerosty to chcieliby najlepiej w cenie maciory kupic !!! cwaniakiczesio pisze:9.20 netto czy brutto????? co się dziwić za parę lat świnie nie będą miały wcale słoniny![]()
![]()
Mat -co prawda to prawda chłopu zawsze stawiali i stawiajo wymogi , teraz nawet rzócajo mu pod nogi kłode w postaci dziki świni.
...ale jak Polska będzie w potrzebie to chłop będzie stał na pierwszej linii frontu , bo cwaniaki uciekno gdzie pieprz rośnie.