FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Dokladnie Ulan tak jest.
Niech panowie budują nie wzbraniać !
Pracy żałować
Pracy żałować
ja tak nawet ostatnio się zastanawiałem czy by nie było lepiej. Zamykasz produkcje, dają rekmpensate, do tego dopłaty do ziemi i jak ktoś nie ma kredytów to myśle że dał by rade się utrzymać (przy założeniu że ma z 50ha) nawet z samych dopłat - pole raz do roku talerzówką przejechać (bo kto miałby to zboże żreć?) i na hawaje, a nie non stop w stresie, smrodzie itd. Więc Panowie- nie ma co się bać ASF- niech przychodzi !
do tego producja by się zmniejszyła, wiec i cena by wzrosła. Ewentualnie można by raz do roku wtedy wstawić, 200zł od sztuki szarpnąć i wyszło by na to samo tyle że mniej pracy. Wzrost produkcji nikomu na dobre nie wychodzi tak naprawdę.
Tobie zamkną produkcję bo masz ASF, to wstawiasz na ojca.. Ojcu zamkną, to żona zacznie tuczyć... Polak wszystko potrafi... A Ty mówisz o zaniechaniu hodowli...
-
stan1069@o2.pl
Zbadać sobie temperaturę , bo bredzicie

- mytotoksyna1
Ten kto ma 40 ha wzwyż i widzi od trzech lat co się wyrabia w rolnictwie to rozumu ni ma jak prowadzi jakąkolwiek hodowlę. 
Giełda b/z koniec obniżek ?
ruszylo kolczykowanie kazdej swini koszt okolo 1zl szt .Zastanawiam sie jak to bedziemy robic .Pani w agencji "maja byc u kazdej szt ,nas to nie interesuje jak".Latwo nie bedzie a jak ktos tego nigdy nie robil to wspolczuje , beda kolczykownice lataly w powietrzu .Biznes sie ruszy rocznie kilkanascie mln zl + kolczykownice .
Siatki ogrodzeniowe +4zl/m juz poszly do gory...
Smsy z najtrwalszymi kolczykami na rynku juz dostaje..
Biznes przede wszystkim.
Smsy z najtrwalszymi kolczykami na rynku juz dostaje..
Biznes przede wszystkim.
-
prosiaczek
Ja jednak widzę co innego. Najwyższa cena - 2 centy. Moim zdaniem, jeżeli we wtorek nic nie będzie mniej to i tak zaryzykuję że minus 2 centy a jak we wtorek pojadą niżej to i minus 5.0909 pisze:Giełda b/z koniec obniżek ?
Ulan na dziś i przyszły tydzień 5 zł.
- mytotoksyna1
Stanislaw pisze:ruszylo kolczykowanie kazdej swini koszt okolo 1zl szt .Zastanawiam sie jak to bedziemy robic .Pani w agencji "maja byc u kazdej szt ,nas to nie interesuje jak".Latwo nie bedzie a jak ktos tego nigdy nie robil to wspolczuje , beda kolczykownice lataly w powietrzu .Biznes sie ruszy rocznie kilkanascie mln zl + kolczykownice .
..ogólnie głupawy nie poparty praktyką i doświadczeniem wehikuł czasu.
..ręce opadają....
Czy to znaczy że jak nie mam kolczyków to zanim cokolwiek sprzedam muszę wszystkie okolczykować?
Bardziej niz po ile szly liczy sie ilosc sprzedanych a ta gielda miala ich najwiecej wzgledem pozostalych. Duzo lepsze sa rokowania jak sprzedaja za 1,57 niz jak nie sprzedaja po 1,58.prosiaczek pisze:Ja jednak widzę co innego. Najwyższa cena - 2 centy. Moim zdaniem, jeżeli we wtorek nic nie będzie mniej to i tak zaryzykuję że minus 2 centy a jak we wtorek pojadą niżej to i minus 5.0909 pisze:Giełda b/z koniec obniżek ?
Wg mnie jak bedzie 80% transakcji sprzedanych we wtorek na piziomie 1,57-1.58 to cene zostawia.
Pomijam fakt ze u niemca leci cena ale u nas swin od tego nie przybywa:) - tylko chwilowo zaczynaja wypuszczac 100kg a potem bedzie dziura. Mimo tej "wzmozonej liczby zglaszanych swin do odbioru to wtorkowa chec sprzedazy swin skonczyla sie podstawionym samochodem w srode rano". Przejezdzali akurat:)))
Pozdrawiam
-
prosiaczek
Ok. Dobrze byłoby jak myślisz, ale to chyba tylko "marzenia". Zauważ, że Helmuty trzymają różnicę 5 centów między ceną internetowej giełdy a ceną ZMP. Mało tego można zauważyć wyścigi marketów w promocyjnych cenach na mięsa. Oni też obserwują co się dzieje na rynku surowca. Ponadto Unia weryfikuje prognozy o wielkości produkcji wieprzowiny. Początkowo pisali o spadku a teraz mówią o wzroście r/r. Dla hodowców nie są to dobre wieści.magier pisze:Bardziej niz po ile szly liczy sie ilosc sprzedanych a ta gielda miala ich najwiecej wzgledem pozostalych. Duzo lepsze sa rokowania jak sprzedaja za 1,57 niz jak nie sprzedaja po 1,58.prosiaczek pisze:Ja jednak widzę co innego. Najwyższa cena - 2 centy. Moim zdaniem, jeżeli we wtorek nic nie będzie mniej to i tak zaryzykuję że minus 2 centy a jak we wtorek pojadą niżej to i minus 5.0909 pisze:Giełda b/z koniec obniżek ?
Wg mnie jak bedzie 80% transakcji sprzedanych we wtorek na piziomie 1,57-1.58 to cene zostawia.
Pomijam fakt ze u niemca leci cena ale u nas swin od tego nie przybywa:) - tylko chwilowo zaczynaja wypuszczac 100kg a potem bedzie dziura. Mimo tej "wzmozonej liczby zglaszanych swin do odbioru to wtorkowa chec sprzedazy swin skonczyla sie podstawionym samochodem w srode rano". Przejezdzali akurat:)))
Pozdrawiam
- mytotoksyna1
prosiaq pisze:Czy to znaczy że jak nie mam kolczyków to zanim cokolwiek sprzedam muszę wszystkie okolczykować?
---
ja mam 5.2 na poniedziałek (uzgadniane w czwartek czyli po środowej giełdzie)Ulan pisze:jaka cena do osiągnięcia na dzisiaj i przyszły tydzien?
- mytotoksyna1
..tylko uważaj ,żebyś się nie obudził w poniedziałek z ręką w popiele.zeno 64 pisze:ja mam 5.2 na poniedziałek (uzgadniane w czwartek czyli po środowej giełdzie)Ulan pisze:jaka cena do osiągnięcia na dzisiaj i przyszły tydzien?
Peron pierniku odbierz pocztę
ileż to można pic 
pojutrze minie 4 dni, odkąd nie miałem alkoholu w ustach, a Ty mi tu o piciu mówisz...
-
stan1069@o2.pl
pewnie uzgodnione po obiedzie w piątek przed sianiem w sobotę w oczekiwaniu na mszę sw. w niedzielezeno 64 pisze:ja mam 5.2 na poniedziałek (uzgadniane w czwartek czyli po środowej giełdzie)Ulan pisze:jaka cena do osiągnięcia na dzisiaj i przyszły tydzien?
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
17.10.2016 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Prosieta NaimaxPic410 100szt odbiór 25-31pazdziernik. Szczepione Cirko.
ustawione na czwartek 6,25 WBC
200 sztuk, jutro..5zl -1%
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
17.10.2016 Ceny skupu tuczników i macior: niemiecko-polska jazda bez "trzymanki" z ASF w tle
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... -asf-w-tle
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/r ... -asf-w-tle
- mytotoksyna1
Teraz jest tzw. zmowa cenowa oligarchów wieprzowych.
Widzę samochody do przewozu świń puste na szosach.
Oligarchy umocnio sie jeszcze bardziej oligarchicznie jak przystąpita do Kanady i USA.
Widzę samochody do przewozu świń puste na szosach.
Oligarchy umocnio sie jeszcze bardziej oligarchicznie jak przystąpita do Kanady i USA.
-
prosiaczek
No to jutro na ZMP mins 5 centów oficjalnie i minus 2 w ubojniach, czyli 1,48
I też będzie dobrze...
A co z tymi kolczykami? Czy wogóle a jak tak to od kiedy?
Wymaga już ktoś?
A co z tymi kolczykami? Czy wogóle a jak tak to od kiedy?
Wymaga już ktoś?
co te szkopy odpierd....ą 25 centów w ciągu miesiąca ,to już nie jest zabawne
pewnie przez tą duńską bakterie Niemcom apetyt spadł
Przeciez na święta musi byc mięso z promocji w atrakcyjnej cenie wiec niema co sie dziwić
Tonnies Fleisch zamówień ma nie do przerobienia
Póki co ja zmieniam branże
mam juz dosyć tych ryjkow
Teraz daleka Norwegia i łosoś...
Tonnies Fleisch zamówień ma nie do przerobienia
Póki co ja zmieniam branże
Teraz daleka Norwegia i łosoś...
- mytotoksyna1
Dzika świnia na skupie 5-5.50 zł. 
-
krzysieko71
Jak tam Panowie, kolczykujecie już swoje świnie jak nakazali w nowym rozporządzeniu? Skąd bierzecie kolczyki i jaka jest ich cena?
- Muchozolali
a mówiłem że musi być z czego cenne zdjąć1963 pisze:co te szkopy odpierd....ą 25 centów w ciągu miesiąca ,to już nie jest zabawne
to mogli zdjąć 20 gr a nie 80 w 3 tygodnie .. i nie wiadomo czy na tym koniec. Dobijający jest ten zupełny brak stabilizacji, bo co z tego że na jednym cyklu zarobi się 150zł, jak przez pozostałą częśc roku jedzie się po kosztach i ledwo na opłaty starczy
jak obstawiacie jutro wyrocznie hitlerowską ?
jak obstawiacie jutro wyrocznie hitlerowską ?
kolczyki 100-999 szt - 0.95 złkrzysieko71 pisze:Jak tam Panowie, kolczykujecie już swoje świnie jak nakazali w nowym rozporządzeniu? Skąd bierzecie kolczyki i jaka jest ich cena?
> 1000 szt. - 0,80 zł
tylko nadal nie wiem czy kolczykujemy wszystkie, ktore na dzis mamy czy tylko te, ktore sie od dzis urodzą?
-
krzysieko71
z tego co wiem, to żaden tucznik od 18.10 nie ma prawa być sprzedany z gospodarstwa bez kolczyka
Oczywiście że wszystkie tyle że maz na to30 dniBugsik pisze:kolczyki 100-999 szt - 0.95 złkrzysieko71 pisze:Jak tam Panowie, kolczykujecie już swoje świnie jak nakazali w nowym rozporządzeniu? Skąd bierzecie kolczyki i jaka jest ich cena?
> 1000 szt. - 0,80 zł
tylko nadal nie wiem czy kolczykujemy wszystkie, ktore na dzis mamy czy tylko te, ktore sie od dzis urodzą?
A mi pan gdy dzwoniłem na infolinie do Warszawy powiedział że kolczyki dla urodzonych po 18 .F1 pisze:Oczywiście że wszystkie tyle że maz na to30 dniBugsik pisze:kolczyki 100-999 szt - 0.95 złkrzysieko71 pisze:Jak tam Panowie, kolczykujecie już swoje świnie jak nakazali w nowym rozporządzeniu? Skąd bierzecie kolczyki i jaka jest ich cena?
> 1000 szt. - 0,80 zł
-
danielski813
kolczyk tylko dla tych urodzonych po 18 urodzone do 18 sprzedajemy wg starych zasad ...
Art. 11. 1. Świnie oznakowane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy na podstawie dotychczasowych przepisów
uznaje się za oznakowane w rozumieniu przepisów ustawy zmienianej w art. 4 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
2. Posiadacze świń nieoznakowanych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, które są starsze niż 30 dni, znakują
te świnie w sposób określony w art. 20 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 4 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą,
w terminie 30 dni od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, i zgłaszają ten fakt kierownikowi biura powiatowego Agencji
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od dnia oznakowania.
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1605/1
uznaje się za oznakowane w rozumieniu przepisów ustawy zmienianej w art. 4 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
2. Posiadacze świń nieoznakowanych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, które są starsze niż 30 dni, znakują
te świnie w sposób określony w art. 20 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 4 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą,
w terminie 30 dni od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, i zgłaszają ten fakt kierownikowi biura powiatowego Agencji
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od dnia oznakowania.
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1605/1