FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:31 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
a w kwestii cen, to jakie ceny na początek tygodnia?
no nic panowie ide zwiekszyc ilosc dostepnej wody " moim "tucznikom .Kg paszy 2 zl = kg miesa zostaje ponad 3 zl na kg .Hodowcy swinek to najbogatsza grupa rolnikow . 
Stanisław czepiasz się tego 1kg/1przyrostu, ale to sie tylko tyczy tak jak pisze tukan bardzo małych prosiakow przy wyśmienitej paszy, w co wierzę osobiście
-
stan1069@o2.pl
Ty profesorze !!! kg./ na kg wychodzi jak do tej paszy doja macoiręturtojs pisze:Stanisław czepiasz się tego 1kg/1przyrostu, ale to sie tylko tyczy tak jak pisze tukan bardzo małych prosiakow przy wyśmienitej paszy, w co wierzę osobiście
-
turbogrocho49
1-1 to i przy drobiu nie realne, rozmawiałem z kolega to na brojlerze 1,5-1,6 to dobry wynik
-
turbogrocho49
Kazik dobry dun to 320 netto malo
Niektórzy całkiem niedawno zastanawiali się, że jak to możliwe, że rolnik dostaje 6,6 za półtuszę netto a w sklepie można kupić surową szynkę za 8 brutto. I niedawno dostali odpowiedź jak to robią. Jak teraz twierdzą, że 1kg paszy na 1kg przyrostu to też nie jest cud tylko istnieje do tego jakieś logiczne wytłumaczenie 
oczywiście że to jest możliwe, tylko trzeba stosować odpowiednią paszę. Do tej pory nie każdy sobie mógł na to pozwolić, bo podstawowy substrat cenowo nie wychodził korzystnie. Na szczęście wszystko idzie ku dobremu:
http://www.forbes.pl/kakao-najtansze-od ... 9,1,1.html
.
- Załączniki
-
- 15409844_607296552728320_686754257_o (Copy).jpg (47.64 KiB) Przejrzano 14171 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:32 przez tukan, łącznie zmieniany 2 razy.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:24 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:25 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Stosowanie mączki "kakaowej" jest zakazane. Nie bez powodu, jest ryzyko, kiedyś krowy masowo szalały bo dodawano im to do paszy..Peron pisze:oczywiście że to jest możliwe, tylko trzeba stosować odpowiednią paszę. Do tej pory nie każdy sobie mógł na to pozwolić, bo podstawowy substrat cenowo nie wychodził korzystnie. Na szczęście wszystko idzie ku dobremu:
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:25 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
-
turbogrocho49
U nas jednego goscia dojechali w kako, raczej za kako, od tamtej pory wszyscy wala w pory i nikt kakao nie stosuje 
u nas też wety wpadują, pasza do kontroli i woda na obecność niedozwolonych substancji. Jak idzie leczenie, jest karta leczenia to nie ma problemu.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:26 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
30 tys probek rocznie = 100 dziennie . W Polsce jest 5 tys wet w inspektoratach pow .
Co do zużycia paszy. Akurat jestem po pierwszych testach i trochę dziwne wyniki mi wyszły gdyż
pr1(15dni) - 1,44 kg/kg przyrostu
pr2(do20kg-60dni) - 1,41kg/kg przyrostu.
W jakiej wadze przechodzicie na warchlaka 20,22 czy 25kg ?
I w jakiej na tucznika?
pr1(15dni) - 1,44 kg/kg przyrostu
pr2(do20kg-60dni) - 1,41kg/kg przyrostu.
W jakiej wadze przechodzicie na warchlaka 20,22 czy 25kg ?
I w jakiej na tucznika?
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:27 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
..prosiaki to musita futrować skąpo .
..żelazna zasada -wylizane koryto.
20kg prosiaka w 8t i 4dni. Nie chce być inaczej.
Ale co nie pasuje.? 60 dni od urodzenia to jak najbardziej w normie
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:27 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:22 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
To za dużo czy za mało bo nie kumam tego zdziwienia? 
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:22 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie są za dobre. Dużo jeszcze do poprawienia min waga odsadzeniowa, która spada czasem poniżej 7kg czy też pobranie paszy w pierwszych 48h.
Idzie to wszystko poprawić ale nie mam natury pedantycznej więc będzie ciężko
Idzie to wszystko poprawić ale nie mam natury pedantycznej więc będzie ciężko
Pytanie kiedy państwu prosiaki po oproszeniu pobierać zaczynają prestarter ?
Ja zaczynam dawać w wieku ok 21dni tj na 5-6 dni przed odsadzeniem. Po prostu wczesniej mi się nie chce bo mało jedzą a zabawy sporo.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:23 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja z kolei daję włókno na poziomie 5% do LK (płatki owsiane,suche wytłoki, łuski grochu - taka mieszanka) i do tego drożdże. Jest ok. BO tak na 17,5%.
Ale ten makuch ciekawa opcja. Jesli możesz wyślij na priv albo na forum skład i cenę tego produktu.
Ale ten makuch ciekawa opcja. Jesli możesz wyślij na priv albo na forum skład i cenę tego produktu.
Ponawiam pytanie, jakie ceny tucznika na przyszły tydz.? Bo mam na sprzedaz, tel. 517413854
-
krzysieko71
Jakie dokładnie dajesz te drożdże do LK? Widzisz różnice, warto się w to bawić?lukas1982 pisze:Ja z kolei daję włókno na poziomie 5% do LK (płatki owsiane,suche wytłoki, łuski grochu - taka mieszanka) i do tego drożdże. Jest ok. BO tak na 17,5%.
- mytotoksyna1
...co najmniej do lutego 2017 cena świni będzie jako tako ,że tak powiem.mar pisze:Ponawiam pytanie, jakie ceny tucznika na przyszły tydz.? Bo mam na sprzedaz, tel. 517413854
Od pierwszego dnia u mnie jedzą do woli i w zasadzie nie ma problemu. Raz tylko zdarzyła się obrzękówka, i to jeszcze przy matce, krótko przed odsadzeniem. Zmieniłem paszę, kupiłem z innej firmy cztery worki na próbę, tak mnie zachęcali. Jadły jak szalone, aż tu nagle w dniu odsadzenia zaczęły się przewracać. Wina ogólnie była nie po samej stronie nowej paszy, ale trafiła mi się taka końcówka co wyglądała jakby miała 50% soi. Jakby niedomieszane lub coś. Miał do mnie przyjechać przedstawiciel producenta po próbki, dwa się przekręciły, miała być rekompensata, dali mi zniżkę w punkcie handlowym na zakup innej. Tyle, że przedstawiciel ch.. do dziś nie dojechał, a to już będzie ponad dwa lata.tukan pisze:Tak dokładnie jest jak się ma koryta, a jak karmniki do woli to trzeba kilka czynników spełnić by się towarzystwo nie zesrało i nie złapało obrzękówy.mytotoksyna1 pisze:..prosiaki to musita futrować skąpo .
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:24 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
..ta teoria została obalona w dniu 3 lipca 1978 roku.tukan pisze:Prosięta w porodówce powinny dostawać jak najwcześniej. Moje dostają od 5 dnia po urodzeniu w niskie korytko przy ścianie kojca raz dziennie. Następnego dnia wymiana brudnej na świeżą. Chodzi o kontakt z paszą poprzez grzebanie w niej i zabawę, śladowe ilości i tak zostaną połknięte i o to chodzi - przyzwyczajenie układu pokarmowego i stymulowanie wytwarzania enzymów trawiennych pod kątem tej paszy stałej. Przed odsadzeniem 21-28 dnia niektóre mioty potrafią wciągnąć dwie garście. W przypadku zmniejszonej mleczności np. z powodu infekcji, wyeksploatowania, prosięta w 21 dniu potrafiły wciągnąć łopatkę sanoską na dobę.0909 pisze:Pytanie kiedy państwu prosiaki po oproszeniu pobierać zaczynają prestarter ?
Brak problemów przy odsadzeniu z paszą do woli.
Nie zasne jak nie zapytam cóż sie wydarzyło 3 lipca 1978? To wtedy miałeś pierwszy kontakt z mytotoksynami???mytotoksyna1 pisze:..ta teoria została obalona w dniu 3 lipca 1978 roku.tukan pisze:Prosięta w porodówce powinny dostawać jak najwcześniej. Moje dostają od 5 dnia po urodzeniu w niskie korytko przy ścianie kojca raz dziennie. Następnego dnia wymiana brudnej na świeżą. Chodzi o kontakt z paszą poprzez grzebanie w niej i zabawę, śladowe ilości i tak zostaną połknięte i o to chodzi - przyzwyczajenie układu pokarmowego i stymulowanie wytwarzania enzymów trawiennych pod kątem tej paszy stałej. Przed odsadzeniem 21-28 dnia niektóre mioty potrafią wciągnąć dwie garście. W przypadku zmniejszonej mleczności np. z powodu infekcji, wyeksploatowania, prosięta w 21 dniu potrafiły wciągnąć łopatkę sanoską na dobę.0909 pisze:Pytanie kiedy państwu prosiaki po oproszeniu pobierać zaczynają prestarter ?
6.8 6.85 do wyrwania
Myko się poprostu nie zna i zazdrości jak inni sobie świetnie radzą w hodowli, dlatego nic sensownego nie napisze. Chylę czoła koledzy za taką wiedzę na temat świń. Co do ceny na ten tydzień 5,20 netto za 60 sztuk 
Za wcześnie nie jest dobrze bo się przyzwyczają że mają cos takiego w kojcu zanim złapią że to służy do jedzenia i jak już będą w wieku że mogły by dojadać miska nie będzie wzbudzała zainteresowania, ale tak od tyg można już próbować. Mam taki fajny sypki prestarter przyuczeniowy z duzym udziąłem mleka i w każdym kojcu wstawiam obok miski z paszą miskę z wodą, jak prosiak włoży ryja do wody a później ponura w paszy to mu sie ładnie na ryjku oblepi, potem sie obliże posmakuje i załapie o co chodzi, jak juz nauczone przechodze na normalna odsadzeniówkę, tej ćwiczebnej odzie naprawde bardzo mało ale efekty bardzo dobre. Generalnie staram się żeby wszystkie mioty porządnie pobierały paszę przy maciorach bo to później jest mniej strat po odsadzeniu jednak, dobrze tez jest dac na pierwszy ogień preparat mlekozastepczy rozrobiony z wodą.tukan pisze:Prosięta w porodówce powinny dostawać jak najwcześniej. Moje dostają od 5 dnia po urodzeniu w niskie korytko przy ścianie kojca raz dziennie. Następnego dnia wymiana brudnej na świeżą. Chodzi o kontakt z paszą poprzez grzebanie w niej i zabawę, śladowe ilości i tak zostaną połknięte i o to chodzi - przyzwyczajenie układu pokarmowego i stymulowanie wytwarzania enzymów trawiennych pod kątem tej paszy stałej. Przed odsadzeniem 21-28 dnia niektóre mioty potrafią wciągnąć dwie garście. W przypadku zmniejszonej mleczności np. z powodu infekcji, wyeksploatowania, prosięta w 21 dniu potrafiły wciągnąć łopatkę sanoską na dobę.0909 pisze:Pytanie kiedy państwu prosiaki po oproszeniu pobierać zaczynają prestarter ?
Pewnie z Schaumanna ten prestarter o właściwościach przylepiających do ryjka (nie pamiętam nazwy).. Też go stosowałem swego czasu...
-
danielski813
Wnioskując po wynikach to nie tylko to z schaumanna
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 gru 2016, 19:21 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
banda złodziei i chamstwo jest u nas w tylko !!!!! ciagle tylko opłaty do góry !!! niech sami imbecyle z rządu za to placa !!!
http://www.agropolska.pl/produkcja-zwie ... e,178.html
-
turbogrocho49
Ktoś pisal ze będzie 100 zs szt, i pewnie do tego dojdzie, trzeba zlikwidować małych innej drogi ni ma
To dopiero dziki handel rozkwitniemat pisze:banda złodziei i chamstwo jest u nas w tylko !!!!! ciagle tylko opłaty do góry !!! niech sami imbecyle z rządu za to placa !!!
-
krzysieko71
Ja dziś z ciekawości przeważyłem swoje grupy na odchowalni i średnia waga wyszła mi następująco. Wyniki: 46 dzień życia, waga 14 kg. 54 dzień życia 17 kg, 66 dzień życia 23 kg, 72 dzień życia 26 kg.lukas1982 pisze:20kg prosiaka w 8t i 4dni. Nie chce być inaczej.