FORUM
CENY TRZODY
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
No, no może i będzie ciągle ta cena jak sprzedasz 2kg żywca. Widzę iż optymiści jeszcze nie wyginęli.Pamięć ludzka jest krótka,minęły 3 miesiące a już niektórzy bujają w obłokach.lukas1982 pisze:Pool to twoje pewne źródło to śmiech na sali.
Świnia przez dwa lata będzie w cenie ( nawet może się utrzymywać cena teraźniejsza) gdyż świn nie ma!
Zanim ta połowa małutkich (koło 300 000) gospodarstw pokryje 1 maciorkę i sprzeda od niej tuczniki miną dwa lata się zacznie świń robić za dużo.
300 000 X 15 tuczników na rok = 4.5 miliona świń więcej
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
ZM sa nadal zabawne ,aktualne lekkie obnizki w Wielkopolsce spowodowane sa tym ze oni licza ze wpadniemy w poploch i zaczniemy sprzedawac tak jak leci i wszystko co sie rusza ,niezauwazyli jednak ze ta swoja polityka wykonczyli znaczna czesc producentow i ten manewr jest juz nieaktualny ,niech robia tak dalej a sie obudza z reka w nocniku a przydalobyt sie im to bo oni wciaz musza miec rentownosc a my?
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
Im tez juz sie powoli łamie pod nogami, słyszałem że masarnie poprostu plajtują. Ale mogą być dumni z siebie sami do tego doprowadzili....andre pisze:ZM sa nadal zabawne ,aktualne lekkie obnizki w Wielkopolsce spowodowane sa tym ze oni licza ze wpadniemy w poploch i zaczniemy sprzedawac tak jak leci i wszystko co sie rusza ,niezauwazyli jednak ze ta swoja polityka wykonczyli znaczna czesc producentow i ten manewr jest juz nieaktualny ,niech robia tak dalej a sie obudza z reka w nocniku a przydalobyt sie im to bo oni wciaz musza miec rentownosc a my?
-
- Posty: 102
- Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 21:22
-
- Posty: 102
- Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 21:22
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Czy ktokolwiek potrafi odpowiedzieć na takie pytania:
1. W jakim i czyim interesie UE nadal utrzymuje dopłaty do mięsa skoro ceny pokrywajš koszty produkcji żywca wieprzowego?
2. Jaki wpływ mogš mieć na ceny żywca w Polsce niskie ceny zbóż z bieżšcych zbiorów?
3. Jakiego poziomu cen żywca na najbliższy okres można się spodziewać?
Gdyby założyć, że koszt paszy po zbiorach / jednego tucznika wynósłby 200 zł (przy cenie mieszanki pełnoporcjowej około 800zł), prosiak za 130zł, to nasuwa się pytanie czy zakłady znowu nie zaproponujš ponizej 4 zł/kg wż.? Czy warto bawić się zatem w ten wiński inters?
1. W jakim i czyim interesie UE nadal utrzymuje dopłaty do mięsa skoro ceny pokrywajš koszty produkcji żywca wieprzowego?
2. Jaki wpływ mogš mieć na ceny żywca w Polsce niskie ceny zbóż z bieżšcych zbiorów?
3. Jakiego poziomu cen żywca na najbliższy okres można się spodziewać?
Gdyby założyć, że koszt paszy po zbiorach / jednego tucznika wynósłby 200 zł (przy cenie mieszanki pełnoporcjowej około 800zł), prosiak za 130zł, to nasuwa się pytanie czy zakłady znowu nie zaproponujš ponizej 4 zł/kg wż.? Czy warto bawić się zatem w ten wiński inters?
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Jak wytłumaczyć aktualnš tendencję w cenach? Niby winek brakkkkk...iii, a tu masz. Nie wierzę że to import skutecznie obniża ceny. Którškolwiek by nie otworzyć stronę wszędzie albo stabilizacja albo jak w większoci przypadków minimalnie ale do góry. Mylę, że ceny Czy to ekonomicznie taniej sprowadzić półtuszę za 7,00zł niż zapłacić np. 6,20 za 1kg wbc klasy E?????
A może to bat zakładów na cišgnięcie przez niektórych z nas ceny powyżej 5,00 zł/kg wż???
Nichby utrzymało się 5,80 - 6,00zł za kg wbc klasy E, nie chcę więcej. A słyszę jak co nektórzy chwalš się cenš 5,20 plus VAT. Rozumiem, że małym zakładom zabrakło wogóle taniego surowca, który sam jechał a właciciel masarni tylko wyznaczał terminy. Wcale nie angażował się w skupowanie. Może teraz co niektórzy bosowie i takš cenę dadzš, ale ile sztuk kupiš. Na pewno nie setki, a tacy to dla mnie nie partnerzy.
Ziarno w dół i będzie jeszcze tańsze. Bo i do skarmiania jest dużo mniej. Nie wierzę w przepowiedzi specjalistów, że we wrzeniu cena trzody osišgnie 4,90zł/kg wż.
A może jestem pesymistš? Czy kto ma inne zdanie?
A może to bat zakładów na cišgnięcie przez niektórych z nas ceny powyżej 5,00 zł/kg wż???
Nichby utrzymało się 5,80 - 6,00zł za kg wbc klasy E, nie chcę więcej. A słyszę jak co nektórzy chwalš się cenš 5,20 plus VAT. Rozumiem, że małym zakładom zabrakło wogóle taniego surowca, który sam jechał a właciciel masarni tylko wyznaczał terminy. Wcale nie angażował się w skupowanie. Może teraz co niektórzy bosowie i takš cenę dadzš, ale ile sztuk kupiš. Na pewno nie setki, a tacy to dla mnie nie partnerzy.
Ziarno w dół i będzie jeszcze tańsze. Bo i do skarmiania jest dużo mniej. Nie wierzę w przepowiedzi specjalistów, że we wrzeniu cena trzody osišgnie 4,90zł/kg wż.
A może jestem pesymistš? Czy kto ma inne zdanie?
-
- Posty: 875
- Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
- Lokalizacja: Wlkp
nie rozumiem
Nie rozumiem dlaczego sprzedajecie w takich cenach. Chyba tylko dlatego , że "każdy sobie rzepkę skrobie." W naszej wśi zdzwaniamy się (bez żadnej grupy producenckiej) ustalamy kiedy i ile i zawsze uzbiera się 100-200 szt. Wtedy dzwonimy do kilku rzeźni - i kto da więcej. My jesteśmy zadowoleni z cen a rzeźnie , że mają materiał na miejscu - łatwe i proste.
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
-
- Posty: 11
- Rejestracja: poniedziałek 04 lut 2008, 23:18
Mała "ciekawostka". Mała, ale związana z przyczynami spadku cen świń.
http://fakty.interia.pl/polska/news/lub ... mi,1161494
http://fakty.interia.pl/polska/news/lub ... mi,1161494
-
- Posty: 92
- Rejestracja: środa 13 lut 2008, 22:16
- Lokalizacja: mazowieckie