FORUM
CENY TRZODY
-
Nie dajmy się otumanić. winek nie ma i prędko to się nie zmieni. A może by tak ze 2 tygodnie wstrzymać dostawy??? Niemieccy farmerzy nie odstawili mleka przez 2 dni i zaraz cena poszła do góry.
Fakt, że winki nie przetrzyma się, ale kto może niech się wstrzyma. Zobaczymy jak zrobiš mięso do sieci z półtusz importowanych, które w zakładzie majš już ze 4 dni.
A może tak w końcu niech zakłady zacznš pertraktować z sieciami o lepsze ceny. Po nas jeżdzš jak po "burej suce" to niech pokażš swojš siłę i po tej drugiej stronie.
Nie dajmy się. 4,20 czy 4,40 to antymotywacja do produkcji. Którego z nas stać dokładać do wszystkiego: mleko było opłacalne - teraz nie; zboża były opłacalne - teraz nie; winka zaczęła dawać zarobek - teraz nie; to co w końcu mamy robić?
Kupš moci panowie bo nas wykończš.
Fakt, że winki nie przetrzyma się, ale kto może niech się wstrzyma. Zobaczymy jak zrobiš mięso do sieci z półtusz importowanych, które w zakładzie majš już ze 4 dni.
A może tak w końcu niech zakłady zacznš pertraktować z sieciami o lepsze ceny. Po nas jeżdzš jak po "burej suce" to niech pokażš swojš siłę i po tej drugiej stronie.
Nie dajmy się. 4,20 czy 4,40 to antymotywacja do produkcji. Którego z nas stać dokładać do wszystkiego: mleko było opłacalne - teraz nie; zboża były opłacalne - teraz nie; winka zaczęła dawać zarobek - teraz nie; to co w końcu mamy robić?
Kupš moci panowie bo nas wykończš.
przeciez nasze na zachod nie ida bo sa choreKrzysiek_113 pisze:Mała "ciekawostka". Mała, ale związana z przyczynami spadku cen świń.
http://fakty.interia.pl/polska/news/lub ... stoma-swin
iami,1161494
-
do waldka: nie martw się o moje wychowanie, bo zachować się potrafię, tylko wkurwiają mnie tacy ludzie co coś na siłę chcą wciskać.cennik który pokazujesz, co ma powiedzieć???że cena zmieniła się przez 2 czy 3 tygodnie o 20 gr??dobrze wiesz że cennik jest cennikiem a to ile salus płaci to druga sprawa.a co do cen, to jeśli ktoś nie potrafi sprzedać, tylko pośredników utrzymuje to już nic na to nie można poradzić.
daj namiar na tego pośrednika, ja i kilku innych hodowców zorganizujemy 200 szt. i nawet opuścimy 10 gr. na przejazd .... w wielkopolsce trudno o 4,7Michal03011 pisze:Mazowieckie. pośrednik 4,70+wat
Trzeba być chorym żeby oddać po 4,20.
acha ... dobrze by było żeby ten kupiec miał gotówke, pozdrawiam
-
W Danii 0,20 korony do góry; Niemcy stabilizacja; coraz wieęcej informacji o spadkach pogłowa i poziomu ubojów; EURO w górę a największe tuzy w Polsce, tj. ANIMEX; SOKOŁÓW i PKM DUDA serwujš obniżki.
Co jest grane? Przecież to nie jest normalne. Nawet ARR sprzedała powyżej ceny wywoławczej 700 ton półtusz mrożonych. To przecież też jest jaki znak.
Co jest grane? Przecież to nie jest normalne. Nawet ARR sprzedała powyżej ceny wywoławczej 700 ton półtusz mrożonych. To przecież też jest jaki znak.
-
Najlepiej placa za swinie w przedziale wagowym 70-85,5 kg teraz cena za kg to 10,80 korony, za knury okolo 8,70 korony, za maciory tez cena jest zblizona. Rzeczywiscie ceny wszystkich "przedzialow wagowych" poszly do gory zwlaszcza w Danish Crown.prosiaczek pisze:W Danii 0,20 korony do góry; Niemcy stabilizacja; coraz wieęcej informacji o spadkach pogłowa i poziomu ubojów; EURO w górę a największe tuzy w Polsce, tj. ANIMEX; SOKOŁÓW i PKM DUDA serwujš obniżki.
Co jest grane? Przecież to nie jest normalne. Nawet ARR sprzedała powyżej ceny wywoławczej 700 ton półtusz mrożonych. To przecież też jest jaki� znak.
cena wzrosła, a swin na skupie 5 szt
4.80
http://biznes.interia.pl/news/polaku-do ... 163297[url][/url]
4.80
http://biznes.interia.pl/news/polaku-do ... 163297[url][/url]
tak patrząc globalnie
Moim zdaniem to ZM trzymją sztucznie cene, ale podcinają gałąź na której siedzą.
Popatrzcie zachód ceny podnosi, euro idzie do góry, prosiak prawie 150 zł a polski tucznik do dołu. Wiec napiszmy scenariusz:
1. Przeciętny polski rolnik jest za słaby żeby wywieśc tucznika na zachód wiec kto nie może przetrzymać musi sprzedać, a jak sprzeda po 4,2 to nie kupi prosiaka za 150 - więc swiński dołek sie pogłebia (efekt trzymania ceny przez ZM)
2. Cena na zachodzie rośnie (DC -10,70) - więc niech mi nikt nie mówi że ZM przywożą żywca z zagranicy
3. Euro do góry - a na to wszystko złotówka słabnie więc.... (gdzie logika)
Zatem jeśli ZM mają takie sposoby, może my producenci trzody chlewnej dogadajmy swoje warunki. Jasne jest to że nie możemy przetrzymac tucznika, ale mozemy ustalic przyblizoną cene prosiaka i jego ilośc na rynku polskim.
Pozdrawiam
Popatrzcie zachód ceny podnosi, euro idzie do góry, prosiak prawie 150 zł a polski tucznik do dołu. Wiec napiszmy scenariusz:
1. Przeciętny polski rolnik jest za słaby żeby wywieśc tucznika na zachód wiec kto nie może przetrzymać musi sprzedać, a jak sprzeda po 4,2 to nie kupi prosiaka za 150 - więc swiński dołek sie pogłebia (efekt trzymania ceny przez ZM)
2. Cena na zachodzie rośnie (DC -10,70) - więc niech mi nikt nie mówi że ZM przywożą żywca z zagranicy
3. Euro do góry - a na to wszystko złotówka słabnie więc.... (gdzie logika)
Zatem jeśli ZM mają takie sposoby, może my producenci trzody chlewnej dogadajmy swoje warunki. Jasne jest to że nie możemy przetrzymac tucznika, ale mozemy ustalic przyblizoną cene prosiaka i jego ilośc na rynku polskim.
Pozdrawiam
-
a ja mysle ze ZM doskonale te sytuacje wykorzystuja i maja nas centralnie gdzies i nawet przynaleznosc do tak zachwalanych grup producenckich NIC tu nie zmieniaandrzej-guzik pisze:Gdzieś czytałem że spadek cen jest spowodowany uwolnieniem na rynek rezerw które jakiś czas temu zostały zgromadzone przez skupy interwencyjne Agencji Rynku Rolnego.
-
to po ile płacisz juz po 3 zł ze leci na łeb ,,,,andre pisze:nie siej zametuWALDEK pisze:dramat to cody sa tuska teraz bedziemy placic na tarcze cena leci na łeb
Waldek powiedz mi szczerze jak myslisz po ile bedzie cena w styczniu skoro tereaz w najwiekszym dołku w połaczeniu ze wzrostem sezonowym ceny płacisz juz po 4,2 czy juz mniej nawet
do grysza ja nie place , ja stwierdzam fakty i nie sieje zametu bo tak samo produkuje jak kazdy
tylko to co widze to szlak mnie trafia
zobacz ile soków wystawil cene na wgt na jutro to zaraz sie ucieszysz ze az cie szlkak trafi
sory za stwierdzenie
dzis cena winna byc 7 zl i mysle ze wielu tu tak liczylo , ze odrobi straty z zimy
a co mamy teraz obnizki !
tylko to co widze to szlak mnie trafia
zobacz ile soków wystawil cene na wgt na jutro to zaraz sie ucieszysz ze az cie szlkak trafi
sory za stwierdzenie
dzis cena winna byc 7 zl i mysle ze wielu tu tak liczylo , ze odrobi straty z zimy
a co mamy teraz obnizki !
Ostatnio zmieniony środa 20 sie 2008, 22:44 przez WALDEK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie po 1.99. Cena jest manipulowana, to wiedzą wszyscy, tylko nie wiemy kiedy i jak bardzo. Niestety. Gdyby Waldek uczciwie podchodził do rzeczy pisałby: dzisiaj skupuję po powiedzmy 4,2. Bez emocji i fatalizmu, bo po co? Cena jest jaka jest, chcesz - sprzedajesz, nie chcesz - nie sprzedajesz. Pozdrowienia.
-
Cytuję:
Spadek produkcji tuczników w Danii
Niekorzystne ceny osišgane przez producentów spowodowały, że w I kwartale bieżšcego roku duńscy rolnicy tracili 352 korony przy odchowie każdego tucznika. Spowodowało to wzrost eksportu warchlaków do Niemiec o 20%. Niektórzy rolnicy zawiesili czasowo produkcję. W znacznym stopniu ograniczyło to dostawy żywca wieprzowego do zakładów przetwórczych. W ubojniach Danish Crown, największej w Danii firmie przetwórczej, moce przerobowe wykorzystywane sš tylko w 80%. W efekcie niektóre z nich zostały zamknięte i ubój tuczników zmniejszył się o 35 tys. sztuk tygodniowo. Rozważane jest zamknięcie kolejnych ubojni. Danish Crown zwiększa w zwišzku z tym ceny płacone producentom. Ostatnio wzrosły one do 9,70 Dkr/kg, a wkrótce zwiększš się one prawdopodobnie do 10,0 Dkr/kg.
(Agra Europe 2008, nr 2312, s. M/2)
Jak to się ma do Polski??? Czyżby w Polsce było za dużo wiń?
Spadek produkcji tuczników w Danii
Niekorzystne ceny osišgane przez producentów spowodowały, że w I kwartale bieżšcego roku duńscy rolnicy tracili 352 korony przy odchowie każdego tucznika. Spowodowało to wzrost eksportu warchlaków do Niemiec o 20%. Niektórzy rolnicy zawiesili czasowo produkcję. W znacznym stopniu ograniczyło to dostawy żywca wieprzowego do zakładów przetwórczych. W ubojniach Danish Crown, największej w Danii firmie przetwórczej, moce przerobowe wykorzystywane sš tylko w 80%. W efekcie niektóre z nich zostały zamknięte i ubój tuczników zmniejszył się o 35 tys. sztuk tygodniowo. Rozważane jest zamknięcie kolejnych ubojni. Danish Crown zwiększa w zwišzku z tym ceny płacone producentom. Ostatnio wzrosły one do 9,70 Dkr/kg, a wkrótce zwiększš się one prawdopodobnie do 10,0 Dkr/kg.
(Agra Europe 2008, nr 2312, s. M/2)
Jak to się ma do Polski??? Czyżby w Polsce było za dużo wiń?
-
do p maniki : sprawdz sobie notowania co tygodniowe z 27 panstw i tam wszystkiego dowiesz sie
po drugie : sprawdz sobie e-wgt - ceny terminowe na pazidziernik tucznika na CBOT
jak cos powiesz to przemysl czy kogos nie obrazasz
ja jescze raz powtarzam tez chciałbym miec cene nawet 10 zl bo mam w tej chwili swinie do sprzedazy i duza ilosc
po drugie : sprawdz sobie e-wgt - ceny terminowe na pazidziernik tucznika na CBOT
jak cos powiesz to przemysl czy kogos nie obrazasz
ja jescze raz powtarzam tez chciałbym miec cene nawet 10 zl bo mam w tej chwili swinie do sprzedazy i duza ilosc