Strona 112 z 1432

: poniedziałek 25 sie 2008, 08:58
autor: monika
jakoś nie tanieją p. Waldku duda w górę a i na danish też nie widzę obniżek :lol: :lol: :lol:

: poniedziałek 25 sie 2008, 10:34
autor: prosiaczek
Rzeczywiœcie dochodzi do absurdu, kiedy słonina jest droższa niż wbc dla producenta żywca (ceny nawet i po 6,00zł/kg):

http://www.rolpetrol.pl/

Srednia mięsnosc naszej trzody zbliaża się do 55% to i niby skad ma byc słonina, a po drugie skonczyły sie tanie, hodowane przez hobbystów swinki na skupach o miesnosci 48-50% i ich nie powinno byc.

: poniedziałek 25 sie 2008, 10:40
autor: WALDEK
10 gr do góry cena

: poniedziałek 25 sie 2008, 12:04
autor: Robek
prosiaczek pisze:Rzeczywiœcie dochodzi do absurdu, kiedy słonina jest droższa niż wbc dla producenta żywca (ceny nawet i po 6,00zł/kg):

http://www.rolpetrol.pl/

Srednia mięsnosc naszej trzody zbliaża się do 55% to i niby skad ma byc słonina, a po drugie skonczyły sie tanie, hodowane przez hobbystów swinki na skupach o miesnosci 48-50% i ich nie powinno byc.
Masz rację Prosiaczku ! Zakłady powinny sie konkretnie opowiedzieć jakiego surowca chcą , dla mnie ta cena słoniny to też absurd, więc może się okazać że lansowanie mięsności za wszelką cenę to ślepa uliczka...
U nas średnio 4,2 - 4,3 brutto na żywą czyli kiepsko !!!

: poniedziałek 25 sie 2008, 13:07
autor: Mariusz1986
U nas nadal bez zmian 4,3 plus vat.

: poniedziałek 25 sie 2008, 16:27
autor: Muchozolali
a powiedz jak masz tucznika w klasie o
ile on musi wiecej paszy zjesc
i dłuzej stac.
jaki na dzien dzisijeszy jest procentowy skup według klas wbc przez zakłady ogólem. i srednia waga wbc

Niech sie staszek wypowie
poz

: wtorek 26 sie 2008, 10:36
autor: staszek
czuję się wywołany do odpowiedzi

s7,86%; e38,79%; u33,67%; r12,33%; o3,36%; p0,57%

struktura skupu u mnie od początku roku

: wtorek 26 sie 2008, 19:29
autor: marek120973
4.40 + vat od tygodnia

: wtorek 26 sie 2008, 19:32
autor: lukas1982
Staszek u Dudy u mnie wygląda tak

S 9.8
E 66.2
U 15.8
R 3.1
R2 2.0
0 0.8
A 2.3

średnia 56.8%
wybicie 80,3%
śr waga żywa przed wybiciem 103.6 kg

: środa 27 sie 2008, 07:53
autor: WALDEK
4.3 plus vat bez zmian

: środa 27 sie 2008, 13:58
autor: WACEK
Wiecie może co tam sie dziele w Mościszkach bo jak patrze na ich strone i czasem dzwonie to nic nie rozumiem. Już koniec?

: środa 27 sie 2008, 16:40
autor: maximkaa
skoro nie rozumiesz to po co dzwonisz???:)))

: środa 27 sie 2008, 21:05
autor: Don
Z tego co mi wiadomo nie zmniejszyli ubojów i nadal biją po 1000 sztuk.
Ale 50% ich uboju to żywy towar z Zachodu ( I tak jest już od bardzo dawna)

: środa 27 sie 2008, 21:07
autor: arek
chyba wiekszosc zakladow wiecej bije swin z zachodu niz naszych

: środa 27 sie 2008, 21:16
autor: WACEK
maximkaa pisze:skoro nie rozumiesz to po co dzwonisz???:)))
Bo nic nie rozumiem. Tych drektorów co i internecie to już nie ma, świnie biją niemieckie, to o co tu chodzi???????????

Dalej niech kupują niemieckie

: środa 27 sie 2008, 21:21
autor: WACEK
to im pózniej podziekują. A teraz co, mają w tyłku nasze świnie a biorą z unii
to jest normalne????

Re: Dalej niech kupują niemieckie

: środa 27 sie 2008, 21:37
autor: andre
WACEK pisze:to im pózniej podziekują. A teraz co, mają w tyłku nasze świnie a biorą z unii
to jest normalne????
wogole sie Tobie dziwie ze sobie nimi glowe zawracasz, te ich wyceny sa smiechu warte

: czwartek 28 sie 2008, 09:07
autor: oskar
witam
jestem zaskoczony waszymi wypowiedziami.Ja od 7 lat handluję z Mościszkami i nigdy złego słowa na nich nie mogłem powiedzieć.Z tego co wiem to wszyscy ciągną świnie z zachodu więc nie rozumiem o co takie halo.Pieniądze zawsze były na czas.Wacek może poprostu z twoimi świniami jest coś nie tak może mała mięsność albo jakieś choroby???teraz bardzo modna jest aujeszka:)))Weżmy sobie na wstrzymanie bo nie ma idealnej ubojni na świecie każdy gdzieś ma jakieś ale.

: czwartek 28 sie 2008, 21:52
autor: andre
oskar nie miej mi tego za zle ale gadasz jak przedstawiciel ZM czyzby z Mosciszek? oni zawsze zwalaja wine na nas nigdy nie przyznawaja sie do swoich trikow, a moge cos powiedziec na ich temat bo ze 100 tucz. sprzedalem do Mosciszek 50 a drugie 50 szt. poszlo do innego ZM i zasmuce Cie roznica w miesnosci UWAGA! 4% , a w wybiciu 2% i co Ty na to?

: piątek 29 sie 2008, 09:07
autor: oskar
czyli mam rozumiec że jeżeli Mościszki oznaczają mi mięsność 58 % to w rzeczywistości mam 62???śłuchaj kolo nawet mój znajomy co ma świnki zarodowe rasy p70 nie ma takiej mięsności na tuczu...Co do podejrzeń mojej pracy w zm to nie bolą mnie one bo ty andre widzę jesteś specem od zarzucania ludziom stręczycielstwa dla zakladow miesnych a może sam jesteś naganiaczem????
pozdro dla wszystlich hodowcow z krwi i kości

: piątek 29 sie 2008, 21:00
autor: Muchozolali
na temat cudow jakie agrohandel robi w naszym rejonie
to nie sprosta zliczyc
- biora tuczniki tak ok tygodnia
zaplat po dobrym mies
jak oplaca kase znowu.
a biora wszystko jak leci a cena za wge zywa jest nwet mniejsz niz klasy r.
usiebie na podwórku to sa ach och
ale juz dlej to mają cie w tyłku.
- niedawno słyszałem ze dwa wagony chinczyków sprowadzili .

poz

: piątek 29 sie 2008, 21:28
autor: andre
oskar pisze:czyli mam rozumiec że jeżeli Mościszki oznaczają mi mięsność 58 % to w rzeczywistości mam 62???śłuchaj kolo nawet mój znajomy co ma świnki zarodowe rasy p70 nie ma takiej mięsności na tuczu...Co do podejrzeń mojej pracy w zm to nie bolą mnie one bo ty andre widzę jesteś specem od zarzucania ludziom stręczycielstwa dla zakladow miesnych a może sam jesteś naganiaczem????
pozdro dla wszystlich hodowcow z krwi i kości
pisalem zebys nie mial mi za zle ale widze ze zaraz nastawiasz sie bojowo ,zauwaz jedno ze nie tylko ja mam takie zdanie o nich,a jabys nie wiedzial to jest forum wymiany informacji i pogladow ,wiec powstrzym sie od swoich uszczypliwych uwag ,bo zdaje sie nie do konca wiesz kto to jest streczyciel,a dla Twojej wiadomosci tylko i wylacznie zyje z produkcji tucznika ,mysle ze cokolwiek teraz mi odpiszesz koncze na tym dyskusje bo chyba nie przyjmujesz wiadomosci ze mozna miec inne zdanie,ale dobrze ze Ci sie uklada z nimi wspolpraca i szczerze zycze Ci dalszych sukcesow

: piątek 29 sie 2008, 21:46
autor: Muchozolali
dzis duda 5,7 klasa e

poz

: sobota 30 sie 2008, 09:14
autor: Don
maciory 3,4zł + vat

: sobota 30 sie 2008, 12:33
autor: WALDEK
na poniedzialek 10 gr do góry

: sobota 30 sie 2008, 15:36
autor: Mariusz1986
Lekko do gory 4,4 plus vat. Swin coraz mniej.

: sobota 30 sie 2008, 16:45
autor: arek
wczoraj na skupie 4,20 i tylko 5 sztuk swinek bylo

: sobota 30 sie 2008, 17:01
autor: maciek*
ma ktos jescze wiedze na temat ceny macior poza don`em ? pozdrawiam :)

: sobota 30 sie 2008, 19:54
autor: gregorius
3.0 + vat do 200 kg
2.8 + vat >200 kg

: sobota 30 sie 2008, 20:52
autor: maciek*
don kto płąci tyle za maciory ???????

: niedziela 31 sie 2008, 07:41
autor: Don
maciek* np. pośrednicy ogłaszający się w panoramie leszczyńskiej

: niedziela 31 sie 2008, 08:27
autor: maciek*
aha dziekuje za info :)

: niedziela 31 sie 2008, 11:26
autor: arti
4,8 + vat śr. waga 114kg szt 20. świń na skupie kilka szt a z holandii samochód z przyczepą ok.250szt i tak od półtora miesiąca
ciekawe ile teraz ta holandia chodzi? bo to sól w moim oku!!!
pozdr arti

: niedziela 31 sie 2008, 20:12
autor: koseś
arti daj namiary na ten skup pozdr.

ceny macior

: niedziela 31 sie 2008, 21:13
autor: paglol1
ja sprzedałem macory po 3.3 minus 3% z vat

: poniedziałek 01 wrz 2008, 08:00
autor: łysy
Witam tucznik 4,40 plus vat waga żywa to jest cena podstawowa przy stałych dostawach min 20 szt. można jeszcze 40 gr utargować .

: poniedziałek 01 wrz 2008, 09:48
autor: lukas1982
Płd Wielkopolska świnie waga śr 100kg, mięsność 57% szt 20-80
cena do negocjacji, płatność gotówka
kontakt lukas_n@op.pl

: poniedziałek 01 wrz 2008, 09:49
autor: lukas1982
oczywiście sprzedam ;)

: poniedziałek 01 wrz 2008, 20:38
autor: maximkaa
jutro 6,0 za E

: wtorek 02 wrz 2008, 09:50
autor: WALDEK
10 groszy do gory

.

: wtorek 02 wrz 2008, 11:58
autor: jaqbn
jutro 6,10 za E , maciory 3,40 - ogółem 70 szt

: wtorek 02 wrz 2008, 19:06
autor: jacekm
Jakie ceny trzody prognozujecie na styczeń ?

: wtorek 02 wrz 2008, 19:45
autor: prosiaczek
mysle, że duzo zalezy od informacji jaka poda GUS o stanie poglowia na 31 lipca, kursu EURO, ilosci zakazonych stad w cylku zamkniętym (auyeszka) i cen na Zachodzie Europy. Osobiscie podzielam poglad tych ktorzy mowia o poglebianiu sie kryzysu i dlugim okresie wychodzenia z dolka. Jednak przy zmianie kursu cen zboz trzeba sie liczyc z umiarkowanymi cenami, tym bardziej, ze konkurencjš dla trzody jest drob, a on nie bedzie drozał.
Mysle, ze srednia cena na najbliższe pół roku będzie oscylować wokół 5 zł za kg wagi żywej ale nie wykluczam chwilowych wahan w dół i w gore.

: wtorek 02 wrz 2008, 20:08
autor: prosiaczek
Tu mozna sledzic poziom ubojow w Danii

http://www.danishcrown.dk/page20168.aspx

Widac wyrazny spadek co nie wrozy spadku cen na zywiec. Dunczycy dawno, dawno tyle nie placlili.

: wtorek 02 wrz 2008, 20:37
autor: WALDEK
prosiaczku nie otwiera sie strona

: wtorek 02 wrz 2008, 23:35
autor: staszek
strona się otwiera ale przydałoby się tłumaczenie

: środa 03 wrz 2008, 07:45
autor: WALDEK

: środa 03 wrz 2008, 10:20
autor: Michal03011
mazowieckie.
pośrednik-4.70 +wat

: środa 03 wrz 2008, 19:18
autor: prosiaczek
WALDKU

Jeżeli fabryka czyli majštek nie pracuje to sa straty. Jakie zatem sa rozwišzania:
1. Szybko sprzedac lub wydzierzawic by nie ponosic strat?
2. Ponosic koszty utrzymywania majatku nieprodukujacego i pomniejszac zyski?
3. Jak najszybciej reaktywowac produkcje?

Mysle, ze wybiora to ostatnie, ale do tego trzeba surowca. Jaki potrzebny do tego instrument? Tylko motywacja dla producentów zywca. Wiec ceny musza byc, nie ma innego wyjscia.
Wszystkie proby obnizania cen skoncza sie fatalnie dla przemyslu miesnego. Byl rynek zakladow miesnych, teraz czas na rynek producentow i bilans bedzie na zero.

: środa 03 wrz 2008, 19:35
autor: WALDEK
prosiaczku :
masz racje