FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
I jak to SIARA mówi " w piz.u cały misterny plan " czyli 1,50 u Hitlera to u nas pewnie 4,80 - 4,90max
Ostatnio zmieniony środa 04 paź 2017, 14:22 przez chłop, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 14 gru 2017, 23:11 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
?
Ostatnio zmieniony czwartek 14 gru 2017, 23:10 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Spójrzcie na cenę warchlaka sprzed 3-mcy.
Szczerze współczuje kolegom z cyklu otwartego.
http://wiescirolnicze.pl/ceny-rolnicze/ ... i-dunskie/
Szczerze współczuje kolegom z cyklu otwartego.
http://wiescirolnicze.pl/ceny-rolnicze/ ... i-dunskie/
Radzę Ci się uspokoić, bo za takie cwaniakowanie możesz dostać porządny wpier*ol od hodowców. Znajdziemy Cię nie bój się cwaniaczku , rolnicy to honorowi ludzie0909 pisze:podobno 3 z przodu ma pokazać sie u tucznika
- mytotoksyna1
W sklepach i marketach straszna drorzyzna sie robi , żeberka 14, 90 złotego.
surowe oczywiście. 
- mytotoksyna1
Z rolnictwa zrobilista dziecięcą byjaczkę , buja się raz w prawo raz w lewo.

- Muchozolali
co ty opowiadasz szynka w biedronie za niecałe 10zł
- mytotoksyna1
..trzeba pamiętać o jednej podstawowej kalkulacji przy hodowli świni .
..jedna świnia musi urosnąć do wagi 120 kilogramów ,ażeby ,było co skubnąć na widelec.
..taka świnia musi żeżreć przez swój cały żywot 400 kilogramów paszy.
....kto twierdzi inaczej jest ignorantem .
..jedna świnia musi urosnąć do wagi 120 kilogramów ,ażeby ,było co skubnąć na widelec.
..taka świnia musi żeżreć przez swój cały żywot 400 kilogramów paszy.
....kto twierdzi inaczej jest ignorantem .
mysle ze w cyklu zamknietym na 120 kilo 400 kg paszy nie starczy .Miala byc za swinki nowa prasa [polska] a bedzie wiazanie konca z koncem . Juz mi to obrzydlo nie bylo gospodarza w rolnictwie za PO PSL niema go rowniez teraz .Jurgiel nie jest wiele lepszy od Sawickiego .Jedno co zrobil to zablokowal [podobno] sprzedaz ziemi i nic poza tym .
- mytotoksyna1
Wstawiane duny 22 lipca po 386 brutto. Zeszły w ostatni poniedziałek bez dokladki. 6,3 netto
zrob nam wyliczenie ile wyszlo na +saszeta pisze:Wstawiane duny 22 lipca po 386 brutto. Zeszły w ostatni poniedziałek bez dokladki. 6,3 netto
-
stan1069@o2.pl
https://www.youtube.com/watch?v=nMHSu-LXWuAsaszeta pisze:Wstawiane duny 22 lipca po 386 brutto. Zeszły w ostatni poniedziałek bez dokladki. 6,3 netto
Minusa nie było i dla mnie to było ważniejsze przy takim spadku cen a na to wpływu nie miałem. Wyszedlem z 5 zł na sztuce+ gnojowica. Ale gdybym zywil za 300 zł jak tu ktos wczesniej podawał to nawet na krajowym bym nie zarobiłmat pisze:zrob nam wyliczenie ile wyszlo na +saszeta pisze:Wstawiane duny 22 lipca po 386 brutto. Zeszły w ostatni poniedziałek bez dokladki. 6,3 netto
- mytotoksyna1
Rychu , potocznie zwany u nas na wiosce Jerycho mówi ,że jak tęcza na niebie się pojawi to wtenczas pada siedem dni.saszeta pisze:Minusa nie było i dla mnie to było ważniejsze przy takim spadku cen a na to wpływu nie miałem. Wyszedlem z 5 zł na sztuce+ gnojowica. Ale gdybym zywil za 300 zł jak tu ktos wczesniej podawał to nawet na krajowym bym nie zarobiłmat pisze:zrob nam wyliczenie ile wyszlo na +saszeta pisze:Wstawiane duny 22 lipca po 386 brutto. Zeszły w ostatni poniedziałek bez dokladki. 6,3 netto
a ja twierdze żę im bardziej teraz w dół cena, tym bardziej w góre odbije w szczególności przed świętami.
-
danielski813
To zależy Ulan jakie sobie ZM zapasy zrobią po taniości bo jak jest teraz dużo tucznika na rynku to o sporych podwyżkach na święta zapomnij. A w zamkniętym przy tych stawkach jeszcze nie tragedia wiadomo że jak droższe to więcej chęci do roboty ale aby więcej nie staniało.
-
zenekzkition
Wiekszosc forumowiczow ktora ma cykl zamkniety cieszy sie z obnizek .wola nawet nie zarobic zeby tylko otwarty dolozyl takie to Polskie myslenie.
na to wyjdzie ze z cyklu zamkniętego tez doloza weź wychofuj tucznika za 4.5 za kg nie da się !!!!!!!!zenekzkition pisze:Wiekszosc forumowiczow ktora ma cykl zamkniety cieszy sie z obnizek .wola nawet nie zarobic zeby tylko otwarty dolozyl takie to Polskie myslenie.
-
zenekzkition
A co do ceny to moze obnizki sie skoncza bo jak handlarze glosza ze tanieja ze 3 zl .to mysle ze obnizki sie koncza i na sile chca kupic tucznika takie tylko przemyslenie
-
danielski813
Jak się nie da w zamkniętym 4.5 zrobić przy tych kosztach paszy to polecam zmienić branże no chyba że ktoś na kupnych pelnoporcjowkach robi ale to i w otwartym też daleko nie zajedzie
-
zenekzkition
Zgadza sie w otwartym w chwilach kryzysu wlasna pasza to jedny zarobek albo unikniecie dokladki
strasznie obcieli cene tucznika dzis nie napisze ile , bo nie jednym serce peknie ale za mnie ktoś to zrobi
Po 4,5 zl/kg nie da sie "zrobic" tucznika liczac pelne koszty , chyba ze liczyc tylko koszty bezposrednie.Wtedy jest "duzy zysk ". 4 kilo paszy po 70 gr to jest 3 zl. 1, 5 zl /kg zysku

Ciekawe jak obiecywacze wymiksują się z umów gwarantujących cenę ? Może tak jak ATH (artykuł w TPR nr.39),niedośc że niedotrzymuje umowy ,to chce z rolnika zrobić niewolnika,cwaniactwo wysokich lotów.
-
danielski813
Niech mi Pan Stanisław łaskawie wyliczy te 4 kg bo nawet z lochą nie wyjdzie a jak wychodzi to czas zmienić branże lub przekonanie ze się wszystko wie najlepiej i basta...
Może światełko w tunelu odnośnie stabilizacji. Duńczycy utrzymali cenę tucznika.
-
zenekzkition
Za tydzien wzrost cen tucznika
W zamknietym przed obniżką zostawało 300/szt a po obniżce 200/szt a może i dalej 300 bo ja np ostatnią sprzedąz miałem 7,2 hak a po ile sprzedam teraz to sie dopiero okaże. Myślałem że w tym roku to w zamkniętym każdy zarobił a tu Stanisław ledwo koniec z końcem... 
Tez mam takie info.zenekzkition pisze:Za tydzien wzrost cen tucznika
-
zenekzkition
Ja nie mam infa ale mam przeczucie
Dziś poszło 15 szt po 5,15
-
kędzierzawy
6,2 hak od dziś
4,8-4,9 za zestaw na żywo, takie ceny panowie i nie ma co zaklinać rzeczywistości
ps. nie jestem agentem
4,8-4,9 za zestaw na żywo, takie ceny panowie i nie ma co zaklinać rzeczywistości
ps. nie jestem agentem
Ja sprzedaję do małego zakładu, takich parszywców jak 09 i Monika omijam z daleka
-
kędzierzawy
jestem z okolic gdzie pełno małych zakładów i te zakłady na te chwile za świnki z dwukółki płacą 4,5 netto
dlatego pewnie widok dwukółki ze świnią to naprawdę rzadki widok
Przeczytaj wiadomosci privAaaaaa pisze:Panowie zakiszacie ziarno kuku w bigbagach?? Jak się to sprawdza??
Nie moja wina ze cena jest tam taka niska, trzeba dobrze negocjować. Ja tam odstawiam co tydzień 15 sztuk, zawsze w czwartkikędzierzawy pisze:jestem z okolic gdzie pełno małych zakładów i te zakłady na te chwile za świnki z dwukółki płacą 4,5 netto![]()
Gratuluje głupoty w głowie bez odpowiedzi !Metazor pisze:Ja sprzedaję do małego zakładu, takich parszywców jak 09 i Monika omijam z daleka
polowa z Was to cwaniaki , takie przedstawiciele handlowi zakladow miesnych ze 4 kg /kg zywca w cyklu zamknietym to troche duzo to danelski zauwazyl ale to skad wezme pasze srednio po 70 gr/kg to juz za trudne jak i to ze kolczyki i swiadectwa to u mnie ponad 2 tys , woda to bylo okolo 5 tys [teraz jest wlasna studnia [ 10 tys ]. Swinie to widze u niektorych rosna w wiacie[ pod strzecha] popijaja wode z kaluzy jedza jakies odpady i zielonke prad rowniez potrzebny nie jest .Panowie powodzenia ,ja swinie hoduje kilkadziesiat lat ,wiele sie zmienilo w hodowli ale nikt glupot mi opowiadal nie bedzie .Bylo 20 mln swin jest 11 . Dlaczego ?Bo ludziom robic sie nie chce?
-
turbogrocho49
Posty sie pisza z prędkością światła 
-
danielski813
Kolczyk 80 gr sztuka dziś 11mln z czego większość to wstawka da w ubojni więcej niż kiedyś 20mln poglowie gdzie było tyle z racji tego że kaban rósł 8 miesięcy . Nie przypominam sobie żebym coś wspominał o paszy średnio 70 gr/kg ale to szczegół. Na moim przykładzie na kg swini idzie niespełna 2.4kg paszy lochą zjada jakieś 1450 kg paszy na rok dzielone na 28 sztuk rocznie od lochy i tak nie da 4 kg w tuszu do 115kg. Prąd kosztuje jakieś 9pln na sztukę u mnie pracownik ze 13pln i jakoś dokładki na dziś nie mam . Nie zapominając o niewielkim kredycie i reszcie kosztów puki co na + nie napiszę ile bo jakiś pajac ZM przeczyta i jeszcze mam docisnąć.. .
-
robert0169
luzik panowie https://youtu.be/eAJLJAGBgB0 
Mamy bardzo zbliżone wyliczenia z tym, że u mnie 2,5 kg / kg przyrostu. Nie sprzedaję ciężkich tuczników.danielski813 pisze:Kolczyk 80 gr sztuka dziś 11mln z czego większość to wstawka da w ubojni więcej niż kiedyś 20mln poglowie gdzie było tyle z racji tego że kaban rósł 8 miesięcy . Nie przypominam sobie żebym coś wspominał o paszy średnio 70 gr/kg ale to szczegół. Na moim przykładzie na kg swini idzie niespełna 2.4kg paszy lochą zjada jakieś 1450 kg paszy na rok dzielone na 28 sztuk rocznie od lochy i tak nie da 4 kg w tuszu do 115kg. Prąd kosztuje jakieś 9pln na sztukę u mnie pracownik ze 13pln i jakoś dokładki na dziś nie mam . Nie zapominając o niewielkim kredycie i reszcie kosztów puki co na + nie napiszę ile bo jakiś pajac ZM przeczyta i jeszcze mam docisnąć.. .
- mytotoksyna1
..przestańta sie chwalić , świna musi zjeść żeby urosnąć , a 400 kilogramów bardzo dobrej paszy musi kosztować

- mytotoksyna1
Danielski :takie matematyki co tak rachowali to u nas na wiosce też są , ale teraz jeden robi przy melioracji , drugi łazi po MOPS-ie i stara sie o talon na węgiel na zime.danielski813 pisze:Kolczyk 80 gr sztuka dziś 11mln z czego większość to wstawka da w ubojni więcej niż kiedyś 20mln poglowie gdzie było tyle z racji tego że kaban rósł 8 miesięcy . Nie przypominam sobie żebym coś wspominał o paszy średnio 70 gr/kg ale to szczegół. Na moim przykładzie na kg swini idzie niespełna 2.4kg paszy lochą zjada jakieś 1450 kg paszy na rok dzielone na 28 sztuk rocznie od lochy i tak nie da 4 kg w tuszu do 115kg. Prąd kosztuje jakieś 9pln na sztukę u mnie pracownik ze 13pln i jakoś dokładki na dziś nie mam . Nie zapominając o niewielkim kredycie i reszcie kosztów puki co na + nie napiszę ile bo jakiś pajac ZM przeczyta i jeszcze mam docisnąć.. .
Jedynie Kazimiera jeszcze chodzi przy prosiakach , dzisiaj kitowała okna w chlewie silikonem.
-
danielski813
A u nas i to nie na wsi a w całej okolicy na takich jak ten z pieskiem na awatarze zwykło mawiać się wioskowy głupek niby jest niby ma zawsze coś do wtrącenia ale na pewno nikt go nie słucha...
- mytotoksyna1
Świnie zdrożeją. Cejrowski mówi, że do walki z dzihadystami potrzebna świńska krew. Trzeba tylko cierpliwości:)
- Muchozolali
schab w biedronie za niecałe 9zł/kg