FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Powodzenia jak fermy na kilka tyś loch zmienia system utrzymania z rusztow na slome. O ile wzrosły by nakłady pracy. Ile więcej osób trzeba zatrudnić.
Zresztą kazdy hodowca ktory już raz zaznał rusztow to nie myśli o innym systemie
Smutne jest to że pomimo dużej mechanizacji, komputeryzacji, czy uprawach uproszczonych niestety ale ilość wolnego czasu nie wzrasta.
Zresztą kazdy hodowca ktory już raz zaznał rusztow to nie myśli o innym systemie
Smutne jest to że pomimo dużej mechanizacji, komputeryzacji, czy uprawach uproszczonych niestety ale ilość wolnego czasu nie wzrasta.
-
danielski813
https://www.youtube.com/watch?v=er_IBGSQWHw&t=857s
nie wiem jak u nas ale w częsci ue jak masz 750 loch i więcej mają mieć dostęp do słomy obejrzyj ten film i zobacz czy az tyle nakłady wzrosną itd
nie wiem jak u nas ale w częsci ue jak masz 750 loch i więcej mają mieć dostęp do słomy obejrzyj ten film i zobacz czy az tyle nakłady wzrosną itd
widziałem taka fermę na słomie ferma 1250 loch a słomy użyte w całej fermie mniej jak w wieńcu dożynkowym tylko z nazwy było ze na słomie
Mam całą produkcje na słomie ,pracy wiadomo więcej jak ruszt i swego czasu nawet chciałem przerabiać ,ale nie ma dla kogo
,więc kasy topić w betony raczej nie będę
Co innego zapewnic dostęp do słomy a co innego utrzymywać w systemie sciolowym
andre jak byś spróbował na ruszcie to dla samego siebie przerobił przy 30 lochach na słomie będzie więcej pracy jak przy 100 na ruszcie
-
jarekmalina
Podzielam zdanie brzydala.
Nie mówiąc już o wynikach w samym tuczu.
Nie mówiąc już o wynikach w samym tuczu.
Jarku to o ile się poprawiły wyniki tuczu na rusztach.
-
jarekmalina
Mam porównanie, bo w jednym budynku mam jeszcze końcówkę na głębokiej ściółce a reszta pełen ruszt.tom 20 pisze:Jarku to o ile się poprawiły wyniki tuczu na rusztach.
Razem wstawiane i razem sprzedawane. Różnica w wadze przy sprzedaży 12-13 kg na korzyść rusztu. Zużycie paszy minimalnie lepsze na ruszcie. Zdrowotność porównywalnie. Na ściółce delikatny kaszel pod koniec tuczu, ale bez doxy. Na ruszcie więcej kulawizn się trafia i w iniekcji Penicilina szła.
To spora różnica na korzyść ruszta u mnie aż tak dużej nie ma. Za to zdrowotność na rusztach to bajka a przy odpowiednim poziomie fosforu zero kulawizn a jaki wyszedł ci średni przyrost dobowy na rusztach.
-
jarekmalina
średnio 1,21kg/dobę
-
stan1069@o2.pl
a ruszta odliczyłeś ?? bo coś za dużo ...
Ostatnio zmieniony środa 20 gru 2017, 16:22 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
quote="0909"]Smacznego
https://www.youtube.com/watch?v=BpFTayabB-Y[/quote]
Właśnie o to rozchodzi się w nowoczesnym dobrze rozwiniętym rolnictwie , zdrowym rolnictwie .
Świnia blisko człowieka , blisko ubojni , w kiełbasach tylko pieprz ,sól , majeranek , kapka cukru czosnku
+ cebula.
Koszty biurokracji i przewozów graniczące z symbolicznym jednym złotym.
..tylko ,że u nas w Polsce już ni ma majstrów pod tytułem rzeźnik.
https://www.youtube.com/watch?v=BpFTayabB-Y[/quote]
Właśnie o to rozchodzi się w nowoczesnym dobrze rozwiniętym rolnictwie , zdrowym rolnictwie .
Świnia blisko człowieka , blisko ubojni , w kiełbasach tylko pieprz ,sól , majeranek , kapka cukru czosnku
+ cebula.
Koszty biurokracji i przewozów graniczące z symbolicznym jednym złotym.
..tylko ,że u nas w Polsce już ni ma majstrów pod tytułem rzeźnik.
są ,są tylko w podziemiu , poniewaz okupant
wprowadzil takie przepisy ze legalnie ciezko to robic .
Czy do 1,19 zjadą ceną ?
To ten sam okupant co daje dopłaty?Stanislaw pisze:są ,są tylko w podziemiu , poniewaz okupantwprowadzil takie przepisy ze legalnie ciezko to robic .
-
prosiaczek
Skąd Ty takie wnioski snujesz? Czyżbyś chciał zasugerować, że w bliskiej perspektywie 3,90 w żywcu?0909 pisze:Czy do 1,19 zjadą ceną ?
Przecież to zostaną tylko niewolnicy w tuczach nakładczych.
3,80 - 4,30to było przed obniżką dzisiejszą
czyli co będą po 3.5 ???
ale juz z tej padliny nie robi bo ludziom nie smakowalo . To ma krotkie nogi .Wszystko zmierza do likwidacji polskiej hodowli .
W sobotę po 4.6 za fermowe płacili. Skupowych świń ze świecą szukać. Pozostaną kontraktowi z kredytami, a jak zostaną tylko tacy to i 20zl nie zostanie ze sztuki...
Ja uważam że to jest likwidacja trzody w całej Uni. mięsa wieprzowego nie chcą szpitale szkoły żłobki bo prawdopodobnie trucizna rakotwórcze .A idzie sie w kierunku drobiu i bydła . Tylko oficjalnie nikt nie mówi
ile moczu oddaje tucznik ? i to wpływa do wód
Czy młode społeczeństwo zajada sie w wieprzowinie ?
prosze odwiedzić rodziny w te świeta w miastach tam bedzie odpowiedz na stole
Szanowni państwo nie trzeba denerwować sie tylko spojrzeć na polskie stoły na wsi jeszcze jedzą wieprzowinę
Odwiedźcie sklepy mięsne to pekają w szwach od mięs rożnych i kowalski inne mięso kupi niż wieprzowinę jak na czyta sie o trujących właściwościach wieprzowiny
ile moczu oddaje tucznik ? i to wpływa do wód
Czy młode społeczeństwo zajada sie w wieprzowinie ?
prosze odwiedzić rodziny w te świeta w miastach tam bedzie odpowiedz na stole
Szanowni państwo nie trzeba denerwować sie tylko spojrzeć na polskie stoły na wsi jeszcze jedzą wieprzowinę
Odwiedźcie sklepy mięsne to pekają w szwach od mięs rożnych i kowalski inne mięso kupi niż wieprzowinę jak na czyta sie o trujących właściwościach wieprzowiny
-
zenekzkition
Dzis w Sochaczewie w marketach braklo schabu wiec poki co z zejściem nie jest tak źle
-
kędzierzawy
pisałem nie dawno
jeszcze nie pamiętam takiego ruchu jak w tym roku, niech nikt nie myśli że jest inaczej
każdy mówi że nie idzie ale za tucznikiem dzwoni
teraz przed świętami rzeczywiście reglamentacja
ps. co się dzieje u kolegi o nicku Chief , wie ktoś ?
jeszcze nie pamiętam takiego ruchu jak w tym roku, niech nikt nie myśli że jest inaczej
każdy mówi że nie idzie ale za tucznikiem dzwoni
teraz przed świętami rzeczywiście reglamentacja
ps. co się dzieje u kolegi o nicku Chief , wie ktoś ?
Skoro tak idzie w sklepach to dlaczego ceny idą w dół nie tylko u nas bo w całej europie ? Trzeba patrzeć na wszystkie rynki nie na swoją gminę !!! Promuje się drób i wołowinę a gdzie są nasze pieniądze z promocji ???!!!
- mytotoksyna1
Pamiętajta o jednym ,świnia tak jak kot musi chodzić swoimi ścieżkami. 
-
zenekzkition
po pierwsze co ma cena tucznika do zejścia miesa . W Polsce nie ma nic bo rolnicy nie maja zakładów.po drugie tak jak baraki chyba pisał uboje sa rekordowe
-
krzysieko71
Coś macie Panowie jakieś dziwne wizje, albo złych informatorów. Na wieprzowine jest duże zapotrzebowanie, zakłady nie nadarzaja z surowcem, zbyt mają ustawiony już na ponad rok, tylko o tuczniki się boją.
Zbyt na rok za 3,50 ??? Zobacz co się w całej europie dzieje z cenami !!! Taki wszyscy mają zbyt i ssanie że aż muszą ceny opuszczać !!!
-
krzysieko71
No tak to niestety wygląda, jedna wielka ustawka, największe światowe koncerny mimo dobrego zbytu ugaduja się zabijać cenę i leci w dooł.
- mytotoksyna1
..jest wojna handlowa z Rosją .
Jest embargo na żywność z Z europy i Polski i co ?
..w najlepsze rozwijamy produkcje jakby nic się nie wydarzyło .
??????????
niemowlę wie ,że jak ma pampersa załadowanego to płacze.
Jest embargo na żywność z Z europy i Polski i co ?
..w najlepsze rozwijamy produkcje jakby nic się nie wydarzyło .
??????????
niemowlę wie ,że jak ma pampersa załadowanego to płacze.
Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!! Do tego dodatkowe 500 chleni CEDROB itd !!! Coś jeszcze dodać ?
...Skupuj tanio póki masz okazję...
W jednej coraz więcej się buduje a w 5 kolejnych ubywa. Moja gmina to już tylko kilku producentów i z roku na rok towarzystwo się kurczy.
W jednej coraz więcej się buduje a w 5 kolejnych ubywa. Moja gmina to już tylko kilku producentów i z roku na rok towarzystwo się kurczy.
-
kędzierzawy
u mnie w okolicy zlikwidowali niemal wszyscy świnie i weszli w krowy mleczne
teraz już sami nie wiedzą na co wydawać kase z mleka to zaczynają budować chlewnie , na początek takie na 1000
i wcale nie robie se jaj
teraz już sami nie wiedzą na co wydawać kase z mleka to zaczynają budować chlewnie , na początek takie na 1000
i wcale nie robie se jaj
-
zenekzkition
Kedzierzawy z jakich okolic jestes jesli mozna wiedziec
- mytotoksyna1
..przy krowach mlecznych jest dużo łażenia , ale przy maciorach trzeba odrobinę więcej wiedzieć.kędzierzawy pisze:u mnie w okolicy zlikwidowali niemal wszyscy świnie i weszli w krowy mleczne
teraz już sami nie wiedzą na co wydawać kase z mleka to zaczynają budować chlewnie , na początek takie na 1000![]()
i wcale nie robie se jaj
-
kędzierzawy
łódzkie, pogranicze piotrkowskiego z tomaszowskim
Daniel0 wyjedź z tej swojej wsi trochę w kraj to zobaczysz co się dzieje. Tak jak pisałem nie patrz na swoją okolicę !!! Byłem u kolegi jeszcze 10 lat temu na jego wsi o długości 2,5 km było jakieś 1500szt świń , dzisiaj jest 15000szt i jeszcze dostawiają i powiedział że gdyby nie przepisy to już by było 30000szt. Jadę dwie wsie dalej naliczyłem takich od 500szt do 25000szt świnek 38 budynków tj. Ponad 40tyś świń. jeszcze jedno ! Ja tuczę i sprzedaję a jak kupuję to warchlaka od kolegi tak w drodze sprostowania.
- mytotoksyna1
....to czcze gadanie nie wierze w to.kędzierzawy pisze:u mnie w okolicy zlikwidowali niemal wszyscy świnie i weszli w krowy mleczne
teraz już sami nie wiedzą na co wydawać kase z mleka to zaczynają budować chlewnie , na początek takie na 1000![]()
i wcale nie robie se jaj
..gadasz ,bo frazes teraz w modzie.
-
krzysieko71
To bystre masz oko, że tak na pierwszy rzut potrafisz określić skalę produkcji w budynku.chłop pisze:Daniel0 wyjedź z tej swojej wsi trochę w kraj to zobaczysz co się dzieje. Tak jak pisałem nie patrz na swoją okolicę !!! Byłem u kolegi jeszcze 10 lat temu na jego wsi o długości 2,5 km było jakieś 1500szt świń , dzisiaj jest 15000szt i jeszcze dostawiają i powiedział że gdyby nie przepisy to już by było 30000szt. Jadę dwie wsie dalej naliczyłem takich od 500szt do 25000szt świnek 38 budynków tj. Ponad 40tyś świń. jeszcze jedno ! Ja tuczę i sprzedaję a jak kupuję to warchlaka od kolegi tak w drodze sprostowania.
Jak ktoś sam też tuczy to chyba żaden problem.
Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
Podaje porównanie w gminie było 20 lat temu 1000 szt tucznika ale w prawie każdym gospodarstwie ,dziś obok mnie jest farma na 10000 szt tucznika a o kurnikach już nic nie bede pisał
prosze przypomniec sobie ile kosztowała wieprzowina w Uni starej przed 2004 rokiem i dziś co dzieje sie to żecz normalna , a jak ktoś zazdrosci zakładą zysków bardzo prosze otworzyć ten dochodowy biznes
prosze przypomniec sobie ile kosztowała wieprzowina w Uni starej przed 2004 rokiem i dziś co dzieje sie to żecz normalna , a jak ktoś zazdrosci zakładą zysków bardzo prosze otworzyć ten dochodowy biznes
-
danielski813
Zgiń zniknij przepadnij populisto pokręcony propagandziarzu jeden.0909 pisze:Podaje porównanie w gminie było 20 lat temu 1000 szt tucznika ale w prawie każdym gospodarstwie ,dziś obok mnie jest farma na 10000 szt tucznika a o kurnikach już nic nie bede pisał
-
jarekmalina
ałaaa, moje oczy0909 pisze:...żecz normalna...
-
krzysieko71
udają takich mądrych, a tu proszę jaka kaszanajarekmalina pisze:ałaaa, moje oczy0909 pisze:...żecz normalna...
Z całym szacunkiem, ale co Ci ten rzeźnik za przyprawy sypie, że na kabana i trochę wołowiny liczy 120 Zeta?MekkaB pisze:Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
katolikiem jesteś ? to są zyczenia Bożonarodzeniowe ?kiedyś spotkamy sie po tej drugiej stronie , a ja tobie życzę zdrowiadanielski813 pisze:Zgiń zniknij przepadnij populisto pokręcony propagandziarzu jeden.0909 pisze:Podaje porównanie w gminie było 20 lat temu 1000 szt tucznika ale w prawie każdym gospodarstwie ,dziś obok mnie jest farma na 10000 szt tucznika a o kurnikach już nic nie bede pisał