FORUM
CENY TRZODY
-
danielski813
Re: CENY TRZODY
o patrz jaki katolik ja pierdziu szczęka mi opadła ... a swoją drogą raczej ateista ze mnie jak patrze na tych WZOROWYCH katolików i patriotów ...
-
jarekmalina
0909 pisze:katolikiem jesteś ? to są zyczenia Bożonarodzeniowe ?kiedyś spotkamy sie po tej drugiej stronie , a ja tobie życzę zdrowiadanielski813 pisze:Zgiń zniknij przepadnij populisto pokręcony propagandziarzu jeden.0909 pisze:Podaje porównanie w gminie było 20 lat temu 1000 szt tucznika ale w prawie każdym gospodarstwie ,dziś obok mnie jest farma na 10000 szt tucznika a o kurnikach już nic nie bede pisał
prosze przypomniec sobie ile kosztowała wieprzowina w Uni starej przed 2004 rokiem i dziś co dzieje sie to żecz normalna , a jak ktoś zazdrosci zakładą zysków bardzo prosze otworzyć ten dochodowy biznes
Jeszcze nie Wigilia a już mówi ludzkim głosem.. CUD!!
Daruj sobie 0909 te żałosne komentarze.
Przegladajac stary zeszyt 2003rok tucznik 3-4zl kg jeczmien 600zl tona para prosiakow 120-150zl
daniel0 pisze:Z całym szacunkiem, ale co Ci ten rzeźnik za przyprawy sypie, że na kabana i trochę wołowiny liczy 120 Zeta?MekkaB pisze:Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
-
stan1069@o2.pl
Jak ten rzeżnik pracuje zawodowo to do 19 lutego zabije 2 świnieMekkaB pisze:Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
Nie ma czegoś takiego jak wzorowy katolik to pojęcie istnieje tylko w głowach ateistów możemy co najwyżej mówić o osobach wierzących lub nie wierzącychdanielski813 pisze:o patrz jaki katolik ja pierdziu szczęka mi opadła ... a swoją drogą raczej ateista ze mnie jak patrze na tych WZOROWYCH katolików i patriotów ...
Dziś rano sprzedawane 5,7 E netto
- mytotoksyna1
..no to teraz pieniążki musisz zainwestować w intratny interes!andre pisze:Dziś rano sprzedawane 5,7 E netto
Sugeruję hodowlę Szynszyli .
-
danielski813
Wzorowy dla mnie to taki co 3 razy w tygodniu w kościele w pierwszym rzędzie a w domu żonę i dzieci napiernicza patrzy jak co komu zajumać itd..
200 w każdej gminie? 09 fantazja cię teraz poniosła.....chłop pisze:Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!!
A tak poza tym produkcja krajowa wzrosła, nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie tak.
Przedwczoraj byłem kupić nasienie, jedna z loch mi się pospieszyła o dwa dni i stwierdziłem, że muszę. Pojechałem między 15 a 16 i nie było już ani jednej porcji nasienia. A w tym dniu była dostawa, w godzinach przedpołudniowych. A w tym punkcie dwie firmy dostarczają nasienie trzy razy w tygodniu, i jedna dostawa zapełnia dwie lodówki. Ta sama firma tydzień wcześniej przywiozła mi pasze i koncentraty. Z tym, że przywieźli mi 150kg startera mniej, bo się skończył. Następna dostawa miała być w piątek po południu i mieli dowieźć, to ja mówię, że w przyszłym tygodniu będę po nasienie, to sobie odbiorę. No to chciałem odebrać. Tyle, że się okazało, że z piątkowej dostawy to im zostały dwa worki. No i stówkę mi jeszcze wiszą. O czym to świadczy? Ano, że rośnie krajowa produkcja prosiaka, a przynajmniej na moim terenie. Dobra cena, do tego ludzie uwierzyli w hasło "świń już nie będzie". No i chwała, że naszych przybywa, nie będziemy potrzebować tylu emigrantów. Ale emigranci nadal jadą. No i mamy górkę. Dostałem stówkę mandatu za nieterminowe zgłaszanie świń do rejestru, dla mnie całkowicie zbędne i zabierające czas KOLEJNE obciążenie biurokratyczne. No to teraz robię to na bieżąco, i nie tylko ja. Mając dokładniejsze informacje, przetwórcy mają jeszcze lepszą wiedzę o tym ile i kiedy sztuk trafi na rynek, więc jak to mówiła świnka Dosia, po co przepłacać...
jarekmalina pisze:ałaaa, moje oczy0909 pisze:...żecz normalna...

Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańszeFalco pisze:200 w każdej gminie? 09 fantazja cię teraz poniosła.....chłop pisze:Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!!
A tak poza tym produkcja krajowa wzrosła, nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie tak.
Przedwczoraj byłem kupić nasienie, jedna z loch mi się pospieszyła o dwa dni i stwierdziłem, że muszę. Pojechałem między 15 a 16 i nie było już ani jednej porcji nasienia. A w tym dniu była dostawa, w godzinach przedpołudniowych. A w tym punkcie dwie firmy dostarczają nasienie trzy razy w tygodniu, i jedna dostawa zapełnia dwie lodówki. Ta sama firma tydzień wcześniej przywiozła mi pasze i koncentraty. Z tym, że przywieźli mi 150kg startera mniej, bo się skończył. Następna dostawa miała być w piątek po południu i mieli dowieźć, to ja mówię, że w przyszłym tygodniu będę po nasienie, to sobie odbiorę. No to chciałem odebrać. Tyle, że się okazało, że z piątkowej dostawy to im zostały dwa worki. No i stówkę mi jeszcze wiszą. O czym to świadczy? Ano, że rośnie krajowa produkcja prosiaka, a przynajmniej na moim terenie. Dobra cena, do tego ludzie uwierzyli w hasło "świń już nie będzie". No i chwała, że naszych przybywa, nie będziemy potrzebować tylu emigrantów. Ale emigranci nadal jadą. No i mamy górkę. Dostałem stówkę mandatu za nieterminowe zgłaszanie świń do rejestru, dla mnie całkowicie zbędne i zabierające czas KOLEJNE obciążenie biurokratyczne. No to teraz robię to na bieżąco, i nie tylko ja. Mając dokładniejsze informacje, przetwórcy mają jeszcze lepszą wiedzę o tym ile i kiedy sztuk trafi na rynek, więc jak to mówiła świnka Dosia, po co przepłacać...
-
krzysieko71
ale to świadczy tylko o tym jak bardzo zacofana jest polska genetyka.F1 pisze:Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańszeFalco pisze:200 w każdej gminie? 09 fantazja cię teraz poniosła.....chłop pisze:Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!!
Przedwczoraj byłem kupić nasienie, jedna z loch mi się pospieszyła o dwa dni i stwierdziłem, że muszę. Pojechałem między 15 a 16 i nie było już ani jednej porcji nasienia. A w tym dniu była dostawa, w godzinach przedpołudniowych. A w tym punkcie dwie firmy dostarczają nasienie trzy razy w tygodniu, i jedna dostawa zapełnia dwie lodówki. Ta sama firma tydzień wcześniej przywiozła mi pasze i koncentraty. Z tym, że przywieźli mi 150kg startera mniej, bo się skończył. Następna dostawa miała być w piątek po południu i mieli dowieźć, to ja mówię, że w przyszłym tygodniu będę po nasienie, to sobie odbiorę. No to chciałem odebrać. Tyle, że się okazało, że z piątkowej dostawy to im zostały dwa worki. No i stówkę mi jeszcze wiszą. O czym to świadczy? Ano, że rośnie krajowa produkcja prosiaka, a przynajmniej na moim terenie. Dobra cena, do tego ludzie uwierzyli w hasło "świń już nie będzie". No i chwała, że naszych przybywa, nie będziemy potrzebować tylu emigrantów. Ale emigranci nadal jadą. No i mamy górkę. Dostałem stówkę mandatu za nieterminowe zgłaszanie świń do rejestru, dla mnie całkowicie zbędne i zabierające czas KOLEJNE obciążenie biurokratyczne. No to teraz robię to na bieżąco, i nie tylko ja. Mając dokładniejsze informacje, przetwórcy mają jeszcze lepszą wiedzę o tym ile i kiedy sztuk trafi na rynek, więc jak to mówiła świnka Dosia, po co przepłacać...![]()
![]()
co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl
To świadczy o głupocie polskiego rolnika że wierzy w zachodnie propagandy
Nasza hodowla to praktycznie tylko pbz i wbp, dolewają do nich krew norweską, niemiecką, francuską itd, podobnie jak w tamtych krajach dolewają do swoich sztuk krwi z naszych hodowli. I akurat dobry pbz, wbp czy f1 niczym nie ustępują tamtym, co najwyżej reklamą. O tych liniach mięsnych "syntetycznych" można powiedzieć, że faktycznnie jesteśmy zacofani, czasem nasi zrobią ciekawą krzyżówkę, ale jakoś nie udaje im się utrzymać powtarzalności. A kto dziś utrzymujący lochy wydaje kilka tysięcy na zakup, potem utrzymanie knura? Jak ma pokryć jednorazowo 3-5 loch to za drogo, jak jednorazowo kryje 30-50 musiałby mieć knurów kilka. Byłem w Niemczech w gospodarstwie które utrzymywało 500 loch. Posiadali cztery knury na spółkę z sąsiadem. Te knury skakały tylko na fantoma, sami pobierali nasienie, i robili dla siebie porcje do inseminacji. Cztery knury starczały na ponad 800 lochF1 pisze: Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze![]()
![]()
co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl
-
krzysieko71
ja mam 180 loch, 3 knury i większość nasienia biorę za stacji. Planuje zakupić jakiegoś zagranicznego knura do produkcji nasienia w gospodarstwie, ale jakoś nie spieszy mi się do trzymania śmierdziela za fajfusa...Falco pisze:Nasza hodowla to praktycznie tylko pbz i wbp, dolewają do nich krew norweską, niemiecką, francuską itd, podobnie jak w tamtych krajach dolewają do swoich sztuk krwi z naszych hodowli. I akurat dobry pbz, wbp czy f1 niczym nie ustępują tamtym, co najwyżej reklamą. O tych liniach mięsnych "syntetycznych" można powiedzieć, że faktycznnie jesteśmy zacofani, czasem nasi zrobią ciekawą krzyżówkę, ale jakoś nie udaje im się utrzymać powtarzalności. A kto dziś utrzymujący lochy wydaje kilka tysięcy na zakup, potem utrzymanie knura? Jak ma pokryć jednorazowo 3-5 loch to za drogo, jak jednorazowo kryje 30-50 musiałby mieć knurów kilka. Byłem w Niemczech w gospodarstwie które utrzymywało 500 loch. Posiadali cztery knury na spółkę z sąsiadem. Te knury skakały tylko na fantoma, sami pobierali nasienie, i robili dla siebie porcje do inseminacji. Cztery knury starczały na ponad 800 lochF1 pisze: Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze![]()
![]()
-
danielski813
https://www.youtube.com/watch?v=UBfsS1EGyWc
dobre jest polecam.
dobre jest polecam.
u nas nikt juz do nowego roku nie chce świnek
u nas to samo świnki nie są trendy a co do nowych budowli to trochę przejechałem nasz kraj i ja tam bomu świńskich budowli nie widzę raczej pełno chat z napisem sprzedam
-
danielski813
No bo skoro teraz wszyscy wracają z ojczyzny to dobry czas na sprzedawanie nieruchomości. No chyba że rząd kolejny okłamał i ludzie wyjeżdżają na dobre z tego cyrku
A to ciekawe bo ja dziś dzwoniem i zaraz po Świętach jadę bo sylwester bez mięsa będziearek pisze:u nas to samo świnki nie są trendy a co do nowych budowli to trochę przejechałem nasz kraj i ja tam bomu świńskich budowli nie widzę raczej pełno chat z napisem sprzedam
Bo niektórzy myślą że tak jak w Piotrkowskim to jest w całym kraju. A są powiaty że świń mniej niż w jednej chlewni na Grabicy.
Tylko gdzie tu wyjechać xdddd. W dupach się co niektórym zaczyna przewracać. Jeśli jeden z drugim myślicie jaki to u nas cyrk to wyjedź na zachód. Tam to dopiero zobaczysz całkowity zanik demokracji, "rzetelność mediow" czy bezpieczeństwo społeczne .
U nas też świnki nie są w modzie - byczki teraz są na topie. danielski813 święta idą więc trochę wyluzuj bo w jakąś nerwice albo depresje wpadniesz
- mytotoksyna1
Wyśmienite.danielski813 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=UBfsS1EGyWc
dobre jest polecam.
- mytotoksyna1
To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka.

- Załączniki
-
- kotlet.jpg (8.17 KiB) Przejrzano 15467 razy
na ząbek nic nie ma ?mytotoksyna1 pisze:To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka.![]()
- Załączniki
-
- wódeczka.jpg (2.93 KiB) Przejrzano 15420 razy
Przed chwilą podali kwotę przewałki tego sekretarza generalnego PO, to 600 miliardów . Na takie sumy ustawiał swoich kumpli .
Skubaniec tylko zegarki dał śledczym obejrzeć , chaty w Koszalinie nie pozwolił jak na razie przeszukać .
Skubaniec tylko zegarki dał śledczym obejrzeć , chaty w Koszalinie nie pozwolił jak na razie przeszukać .
- mytotoksyna1
..we wiosce od rana powiadajo ,że u tego sekretarza z PO CBA znalazła w lodówce słój śledzi. 
to złodziejmietko75 pisze:Przed chwilą podali kwotę przewałki tego sekretarza generalnego PO, to 600 miliardów . Na takie sumy ustawiał swoich kumpli .![]()
![]()
![]()
mytotoksyna1 pisze:To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka.![]()
kiełki? chyba powinna być kapusta do schabowego a nie jakieś chwasty
Na dodatek to nie są zwykłe ziemniaki , tylko już przetworzone na kopytka . Czyli zupełna skucha 
pini baza 57% od stycznia
-
krzysieko71
Do taj pory było 56? Nie wiem, bo tam nie oddaje.saszeta pisze:pini baza 57% od stycznia
Od 56 do 57 było
Od 57 było plus 8 groszy
Od 57 było plus 8 groszy
-
jarekmalina
Tylko zywa waga w handlu tucznikiem!
Inaczej beda nas kroic z kazdej strony jak tego schabowego powyzej.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Państwu zdrowia i tylko zdrowia i radości w rodzinach Wesołych świąt!
- mytotoksyna1
Plus + Plus = +
https://youtu.be/NyoTvgPn0rU
https://youtu.be/NyoTvgPn0rU
Popieram to tak jakbyś kupował kiełbasę a obiecał zapłacić po zjedzeniu w zależności jak ocenisz jej smakjarekmalina pisze:Tylko zywa waga w handlu tucznikiem!
Sprzedaż ze środy, dokładka 40 zł do sztuki
Dla tych co piszą że tuczacy duna nie chcą się przyznać
Nie tylko Wy dokładacie , Chania Gronkiewicz ma 15 milionów oddać

To nie wymysł PINIegi tylko ANIMEXU !!!! zapomnieliście już że w swoich zakładach już wcześniej chcieli to zrobić !!!
Pini był dla nich niwygosną konkurencją dlatego cicho siedzieli teraz chulaj dusza !!!
Pini był dla nich niwygosną konkurencją dlatego cicho siedzieli teraz chulaj dusza !!!
Niemiec podaje cenę za 57%. U nas bylo minus 6 centow przy 56. Teraz będzie 57 a minus został taki sam. Jedynie waga wzrosła bo było 78-106 a będzie 78-110. Jak teraz po uboju wyszło 110 kg to było -48 groszy na kilogramie w plecy. Ja umowy nie podpisuje.
-
LukaszBONQ
generalnie dziwię się każdemu podpisującemu
,,7. W przypadku obniżenia stawki cenowej, Spółka zobowiązuje się do bezzwłocznego poinformowania Producenta o zaistniałej sytuacji jednocześnie Spółka złoży nową ofertę cenową Producentowi, którą ten w terminie 3 (słownie: trzech) dni od jej otrzymania będzie miał prawo przyjąć bądź odrzucić na piśmie, tym samym zwalniając Spółkę z zobowiązań określonych w niniejszej umowie w całości oraz zrzeknie się jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu w stosunku do Spółki. Brak odpowiedzi Producenta w ww. terminie, Strony uznają za przyjęcie oferty obniżenia ceny."
,,7. W przypadku obniżenia stawki cenowej, Spółka zobowiązuje się do bezzwłocznego poinformowania Producenta o zaistniałej sytuacji jednocześnie Spółka złoży nową ofertę cenową Producentowi, którą ten w terminie 3 (słownie: trzech) dni od jej otrzymania będzie miał prawo przyjąć bądź odrzucić na piśmie, tym samym zwalniając Spółkę z zobowiązań określonych w niniejszej umowie w całości oraz zrzeknie się jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu w stosunku do Spółki. Brak odpowiedzi Producenta w ww. terminie, Strony uznają za przyjęcie oferty obniżenia ceny."
-
jarekmalina
saszeta pisze:Niemiec podaje cenę za 57%. U nas bylo minus 6 centow przy 56. Teraz będzie 57 a minus został taki sam. Jedynie waga wzrosła bo było 78-106 a będzie 78-110. Jak teraz po uboju wyszło 110 kg to było -48 groszy na kilogramie w plecy. Ja umowy nie podpisuje.
Czemu tuczyłeś je do wagi >140 kg?
Wystarczyłoby ok. 133-134kg i byłoby praktycznie bez potrąceń
Akurat to się mnie za bardzo nie tyczylo. Może z 15 sztuk w roku przeskoczylo 106 kg po uboju
Z jakiej umowy ten cytat?LukaszBONQ pisze:generalnie dziwię się każdemu podpisującemu
-
danielski813
No z wolnego rynku fajnie potrącają ciekawe kto wie w jakiej wadze zabierają swoje z kontraktów???
-
LukaszBONQ
jedna z firm wożących do Kutna ma taki punkt w umowie, generalnie niemiecka cena -4 centy, ale jakby coś za wysoko wychodziło to możemy obniżyć a rolnik albo nam sprzeda albo nie, komedia
To jest umowa na rok? U mnie byla miedzy mną, pośrednikiem i pini. Tyle ze u mnie za nieodstawione była kara. Za nieodebrane tez