CENY TRZODY

danielski813

Re: CENY TRZODY

Post autor: danielski813 »

o patrz jaki katolik ja pierdziu szczęka mi opadła ... a swoją drogą raczej ateista ze mnie jak patrze na tych WZOROWYCH katolików i patriotów ...
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

0909 pisze:
danielski813 pisze:
0909 pisze:Podaje porównanie w gminie było 20 lat temu 1000 szt tucznika ale w prawie każdym gospodarstwie ,dziś obok mnie jest farma na 10000 szt tucznika a o kurnikach już nic nie bede pisał
prosze przypomniec sobie ile kosztowała wieprzowina w Uni starej przed 2004 rokiem i dziś co dzieje sie to żecz normalna , a jak ktoś zazdrosci zakładą zysków bardzo prosze otworzyć ten dochodowy biznes
Zgiń zniknij przepadnij populisto pokręcony propagandziarzu jeden.
katolikiem jesteś ? to są zyczenia Bożonarodzeniowe ?kiedyś spotkamy sie po tej drugiej stronie , a ja tobie życzę zdrowia

Jeszcze nie Wigilia a już mówi ludzkim głosem.. CUD!!

Daruj sobie 0909 te żałosne komentarze.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Przegladajac stary zeszyt 2003rok tucznik 3-4zl kg jeczmien 600zl tona para prosiakow 120-150zl
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

daniel0 pisze:
MekkaB pisze:Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
Z całym szacunkiem, ale co Ci ten rzeźnik za przyprawy sypie, że na kabana i trochę wołowiny liczy 120 Zeta?

:D O przyprawach nie będziemy pisać bo to trochę śmieszne jak patrze w ostatni paragon to wychodzi mi 73 zł przyprawy+50 zł jelita kal25-28 mm . Przyprawy kupuje sam. Jakie ? Mam ściągę od rzeźnika.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

MekkaB pisze:Zapotrzebowanie na wieprzowinę jest i będzie. W mojej okolicy żeby wbić się na termin do dobrego rzeźnika to np. wczoraj klepałem termin 19 lutego - najbliższy ! U innych masaży, których znam podobnie. A tania to impreza nie jest kaban + 200 zł/wołowina/ +120 zł /przyprawy/+200zł robota+25zł badanie. I jakoś ludzie nie narzekają.
Jak ten rzeżnik pracuje zawodowo to do 19 lutego zabije 2 świnie :lol: :lol: bo teraz święta potem 6 króli i zleci :D
F1

Post autor: F1 »

danielski813 pisze:o patrz jaki katolik ja pierdziu szczęka mi opadła ... a swoją drogą raczej ateista ze mnie jak patrze na tych WZOROWYCH katolików i patriotów ...
Nie ma czegoś takiego jak wzorowy katolik to pojęcie istnieje tylko w głowach ateistów możemy co najwyżej mówić o osobach wierzących lub nie wierzących 8)
andre

Post autor: andre »

Dziś rano sprzedawane 5,7 E netto
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

andre pisze:Dziś rano sprzedawane 5,7 E netto
..no to teraz pieniążki musisz zainwestować w intratny interes! 8)
Sugeruję hodowlę Szynszyli .
danielski813

Wzorowy dla mnie to taki co 3 razy w tygodniu w kościele w pierwszym rzędzie a w domu żonę i dzieci napiernicza patrzy jak co komu zajumać itd..
Falco

Post autor: Falco »

chłop pisze:Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!!
200 w każdej gminie? 09 fantazja cię teraz poniosła.....
A tak poza tym produkcja krajowa wzrosła, nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie tak.
Przedwczoraj byłem kupić nasienie, jedna z loch mi się pospieszyła o dwa dni i stwierdziłem, że muszę. Pojechałem między 15 a 16 i nie było już ani jednej porcji nasienia. A w tym dniu była dostawa, w godzinach przedpołudniowych. A w tym punkcie dwie firmy dostarczają nasienie trzy razy w tygodniu, i jedna dostawa zapełnia dwie lodówki. Ta sama firma tydzień wcześniej przywiozła mi pasze i koncentraty. Z tym, że przywieźli mi 150kg startera mniej, bo się skończył. Następna dostawa miała być w piątek po południu i mieli dowieźć, to ja mówię, że w przyszłym tygodniu będę po nasienie, to sobie odbiorę. No to chciałem odebrać. Tyle, że się okazało, że z piątkowej dostawy to im zostały dwa worki. No i stówkę mi jeszcze wiszą. O czym to świadczy? Ano, że rośnie krajowa produkcja prosiaka, a przynajmniej na moim terenie. Dobra cena, do tego ludzie uwierzyli w hasło "świń już nie będzie". No i chwała, że naszych przybywa, nie będziemy potrzebować tylu emigrantów. Ale emigranci nadal jadą. No i mamy górkę. Dostałem stówkę mandatu za nieterminowe zgłaszanie świń do rejestru, dla mnie całkowicie zbędne i zabierające czas KOLEJNE obciążenie biurokratyczne. No to teraz robię to na bieżąco, i nie tylko ja. Mając dokładniejsze informacje, przetwórcy mają jeszcze lepszą wiedzę o tym ile i kiedy sztuk trafi na rynek, więc jak to mówiła świnka Dosia, po co przepłacać...
Falco

jarekmalina pisze:
0909 pisze:...żecz normalna...
ałaaa, moje oczy :shock:
Obrazek
F1

Falco pisze:
chłop pisze:Nie zapominać że w każdej gminie gdzie produkuje się już dużo świnek leży po 200 wniosków o pozwolenia na budowę na chlewnie od 1000 do 3000 szt !!!!
A tak poza tym produkcja krajowa wzrosła, nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie tak.
Przedwczoraj byłem kupić nasienie, jedna z loch mi się pospieszyła o dwa dni i stwierdziłem, że muszę. Pojechałem między 15 a 16 i nie było już ani jednej porcji nasienia. A w tym dniu była dostawa, w godzinach przedpołudniowych. A w tym punkcie dwie firmy dostarczają nasienie trzy razy w tygodniu, i jedna dostawa zapełnia dwie lodówki. Ta sama firma tydzień wcześniej przywiozła mi pasze i koncentraty. Z tym, że przywieźli mi 150kg startera mniej, bo się skończył. Następna dostawa miała być w piątek po południu i mieli dowieźć, to ja mówię, że w przyszłym tygodniu będę po nasienie, to sobie odbiorę. No to chciałem odebrać. Tyle, że się okazało, że z piątkowej dostawy to im zostały dwa worki. No i stówkę mi jeszcze wiszą. O czym to świadczy? Ano, że rośnie krajowa produkcja prosiaka, a przynajmniej na moim terenie. Dobra cena, do tego ludzie uwierzyli w hasło "świń już nie będzie". No i chwała, że naszych przybywa, nie będziemy potrzebować tylu emigrantów. Ale emigranci nadal jadą. No i mamy górkę. Dostałem stówkę mandatu za nieterminowe zgłaszanie świń do rejestru, dla mnie całkowicie zbędne i zabierające czas KOLEJNE obciążenie biurokratyczne. No to teraz robię to na bieżąco, i nie tylko ja. Mając dokładniejsze informacje, przetwórcy mają jeszcze lepszą wiedzę o tym ile i kiedy sztuk trafi na rynek, więc jak to mówiła świnka Dosia, po co przepłacać...
Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze :lol: :lol: :lol: co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl :wink:
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

F1 pisze:
Falco pisze:
Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze :lol: :lol: :lol: co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl :wink:
ale to świadczy tylko o tym jak bardzo zacofana jest polska genetyka.
F1

To świadczy o głupocie polskiego rolnika że wierzy w zachodnie propagandy
Falco

F1 pisze: Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze :lol: :lol: :lol: co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl
Nasza hodowla to praktycznie tylko pbz i wbp, dolewają do nich krew norweską, niemiecką, francuską itd, podobnie jak w tamtych krajach dolewają do swoich sztuk krwi z naszych hodowli. I akurat dobry pbz, wbp czy f1 niczym nie ustępują tamtym, co najwyżej reklamą. O tych liniach mięsnych "syntetycznych" można powiedzieć, że faktycznnie jesteśmy zacofani, czasem nasi zrobią ciekawą krzyżówkę, ale jakoś nie udaje im się utrzymać powtarzalności. A kto dziś utrzymujący lochy wydaje kilka tysięcy na zakup, potem utrzymanie knura? Jak ma pokryć jednorazowo 3-5 loch to za drogo, jak jednorazowo kryje 30-50 musiałby mieć knurów kilka. Byłem w Niemczech w gospodarstwie które utrzymywało 500 loch. Posiadali cztery knury na spółkę z sąsiadem. Te knury skakały tylko na fantoma, sami pobierali nasienie, i robili dla siebie porcje do inseminacji. Cztery knury starczały na ponad 800 loch
krzysieko71

Falco pisze:
F1 pisze: Ty nie patrz na to ile nasienia schodzi to tyko świadczy o koncentracji produkcji zobacz w hodowlach zarodowych ile knurów schodzi jak tak dalej będzi to krajowa hodowla padnie i wtedy przyjdzie placić realne pieniądze za materiał hodowlany i nikt z Was nie będzie dyskutował które nasienie 2 zł tańsze :lol: :lol: :lol: co do mandatu to jeśli go przyjoleś automatycznie przynałeś się do winy ja by nie przyjąłl
Nasza hodowla to praktycznie tylko pbz i wbp, dolewają do nich krew norweską, niemiecką, francuską itd, podobnie jak w tamtych krajach dolewają do swoich sztuk krwi z naszych hodowli. I akurat dobry pbz, wbp czy f1 niczym nie ustępują tamtym, co najwyżej reklamą. O tych liniach mięsnych "syntetycznych" można powiedzieć, że faktycznnie jesteśmy zacofani, czasem nasi zrobią ciekawą krzyżówkę, ale jakoś nie udaje im się utrzymać powtarzalności. A kto dziś utrzymujący lochy wydaje kilka tysięcy na zakup, potem utrzymanie knura? Jak ma pokryć jednorazowo 3-5 loch to za drogo, jak jednorazowo kryje 30-50 musiałby mieć knurów kilka. Byłem w Niemczech w gospodarstwie które utrzymywało 500 loch. Posiadali cztery knury na spółkę z sąsiadem. Te knury skakały tylko na fantoma, sami pobierali nasienie, i robili dla siebie porcje do inseminacji. Cztery knury starczały na ponad 800 loch
ja mam 180 loch, 3 knury i większość nasienia biorę za stacji. Planuje zakupić jakiegoś zagranicznego knura do produkcji nasienia w gospodarstwie, ale jakoś nie spieszy mi się do trzymania śmierdziela za fajfusa...
danielski813

0909

Post autor: 0909 »

u nas nikt juz do nowego roku nie chce świnek
arek

Post autor: arek »

u nas to samo świnki nie są trendy a co do nowych budowli to trochę przejechałem nasz kraj i ja tam bomu świńskich budowli nie widzę raczej pełno chat z napisem sprzedam
danielski813

No bo skoro teraz wszyscy wracają z ojczyzny to dobry czas na sprzedawanie nieruchomości. No chyba że rząd kolejny okłamał i ludzie wyjeżdżają na dobre z tego cyrku
F1

arek pisze:u nas to samo świnki nie są trendy a co do nowych budowli to trochę przejechałem nasz kraj i ja tam bomu świńskich budowli nie widzę raczej pełno chat z napisem sprzedam
A to ciekawe bo ja dziś dzwoniem i zaraz po Świętach jadę bo sylwester bez mięsa będzie :lol:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Bo niektórzy myślą że tak jak w Piotrkowskim to jest w całym kraju. A są powiaty że świń mniej niż w jednej chlewni na Grabicy.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Tylko gdzie tu wyjechać xdddd. W dupach się co niektórym zaczyna przewracać. Jeśli jeden z drugim myślicie jaki to u nas cyrk to wyjedź na zachód. Tam to dopiero zobaczysz całkowity zanik demokracji, "rzetelność mediow" czy bezpieczeństwo społeczne .
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

U nas też świnki nie są w modzie - byczki teraz są na topie. danielski813 święta idą więc trochę wyluzuj bo w jakąś nerwice albo depresje wpadniesz
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

danielski813 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=UBfsS1EGyWc
dobre jest polecam.
Wyśmienite. :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka. 8) 8)
Załączniki
kotlet.jpg
kotlet.jpg (8.17 KiB) Przejrzano 15467 razy
0909

mytotoksyna1 pisze:To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka. 8) 8)
na ząbek nic nie ma ?
Załączniki
wódeczka.jpg
wódeczka.jpg (2.93 KiB) Przejrzano 15420 razy
mietko75

Post autor: mietko75 »

Przed chwilą podali kwotę przewałki tego sekretarza generalnego PO, to 600 miliardów . Na takie sumy ustawiał swoich kumpli . :oops: :oops: :oops:
Skubaniec tylko zegarki dał śledczym obejrzeć , chaty w Koszalinie nie pozwolił jak na razie przeszukać .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..we wiosce od rana powiadajo ,że u tego sekretarza z PO CBA znalazła w lodówce słój śledzi. 8)
0909

mietko75 pisze:Przed chwilą podali kwotę przewałki tego sekretarza generalnego PO, to 600 miliardów . Na takie sumy ustawiał swoich kumpli . :oops: :oops: :oops:
Skubaniec tylko zegarki dał śledczym obejrzeć , chaty w Koszalinie nie pozwolił jak na razie przeszukać .
to złodziej
Ulan

Post autor: Ulan »

mytotoksyna1 pisze:To obiad prawdziwej , prawdziwego Polki ,Polaka. 8) 8)

kiełki? chyba powinna być kapusta do schabowego a nie jakieś chwasty ;)
mietko75

Na dodatek to nie są zwykłe ziemniaki , tylko już przetworzone na kopytka . Czyli zupełna skucha :lol:
saszeta

Post autor: saszeta »

pini baza 57% od stycznia
krzysieko71

saszeta pisze:pini baza 57% od stycznia
Do taj pory było 56? Nie wiem, bo tam nie oddaje.
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

Od 56 do 57 było
Od 57 było plus 8 groszy
jarekmalina

Tylko zywa waga w handlu tucznikiem!
Inaczej beda nas kroic z kazdej strony jak tego schabowego powyzej.
0909

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Państwu zdrowia i tylko zdrowia i radości w rodzinach Wesołych świąt!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

F1

jarekmalina pisze:Tylko zywa waga w handlu tucznikiem!
Inaczej beda nas kroic z kazdej strony jak tego schabowego powyzej.
Popieram to tak jakbyś kupował kiełbasę a obiecał zapłacić po zjedzeniu w zależności jak ocenisz jej smak :wink:
saszeta

Sprzedaż ze środy, dokładka 40 zł do sztuki :? Dla tych co piszą że tuczacy duna nie chcą się przyznać
mietko75

Nie tylko Wy dokładacie , Chania Gronkiewicz ma 15 milionów oddać :? :?
chłop

Post autor: chłop »

To nie wymysł PINIegi tylko ANIMEXU !!!! zapomnieliście już że w swoich zakładach już wcześniej chcieli to zrobić !!!
Pini był dla nich niwygosną konkurencją dlatego cicho siedzieli teraz chulaj dusza !!!
saszeta

Niemiec podaje cenę za 57%. U nas bylo minus 6 centow przy 56. Teraz będzie 57 a minus został taki sam. Jedynie waga wzrosła bo było 78-106 a będzie 78-110. Jak teraz po uboju wyszło 110 kg to było -48 groszy na kilogramie w plecy. Ja umowy nie podpisuje.
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

generalnie dziwię się każdemu podpisującemu
,,7. W przypadku obniżenia stawki cenowej, Spółka zobowiązuje się do bezzwłocznego poinformowania Producenta o zaistniałej sytuacji jednocześnie Spółka złoży nową ofertę cenową Producentowi, którą ten w terminie 3 (słownie: trzech) dni od jej otrzymania będzie miał prawo przyjąć bądź odrzucić na piśmie, tym samym zwalniając Spółkę z zobowiązań określonych w niniejszej umowie w całości oraz zrzeknie się jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu w stosunku do Spółki. Brak odpowiedzi Producenta w ww. terminie, Strony uznają za przyjęcie oferty obniżenia ceny."
jarekmalina

saszeta pisze:Niemiec podaje cenę za 57%. U nas bylo minus 6 centow przy 56. Teraz będzie 57 a minus został taki sam. Jedynie waga wzrosła bo było 78-106 a będzie 78-110. Jak teraz po uboju wyszło 110 kg to było -48 groszy na kilogramie w plecy. Ja umowy nie podpisuje.

Czemu tuczyłeś je do wagi >140 kg?
Wystarczyłoby ok. 133-134kg i byłoby praktycznie bez potrąceń
saszeta

Akurat to się mnie za bardzo nie tyczylo. Może z 15 sztuk w roku przeskoczylo 106 kg po uboju
saszeta

LukaszBONQ pisze:generalnie dziwię się każdemu podpisującemu
,,7. W przypadku obniżenia stawki cenowej, Spółka zobowiązuje się do bezzwłocznego poinformowania Producenta o zaistniałej sytuacji jednocześnie Spółka złoży nową ofertę cenową Producentowi, którą ten w terminie 3 (słownie: trzech) dni od jej otrzymania będzie miał prawo przyjąć bądź odrzucić na piśmie, tym samym zwalniając Spółkę z zobowiązań określonych w niniejszej umowie w całości oraz zrzeknie się jakichkolwiek roszczeń z tego tytułu w stosunku do Spółki. Brak odpowiedzi Producenta w ww. terminie, Strony uznają za przyjęcie oferty obniżenia ceny."
Z jakiej umowy ten cytat?
danielski813

No z wolnego rynku fajnie potrącają ciekawe kto wie w jakiej wadze zabierają swoje z kontraktów???
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

jedna z firm wożących do Kutna ma taki punkt w umowie, generalnie niemiecka cena -4 centy, ale jakby coś za wysoko wychodziło to możemy obniżyć a rolnik albo nam sprzeda albo nie, komedia
saszeta

To jest umowa na rok? U mnie byla miedzy mną, pośrednikiem i pini. Tyle ze u mnie za nieodstawione była kara. Za nieodebrane tez
ODPOWIEDZ