Strona 125 z 1432

: sobota 15 lis 2008, 15:09
autor: monikaa
Lukasz a od kiedy sprawdza sie to, co mowia w agrobiznesie? 8)

: sobota 15 lis 2008, 21:06
autor: lukas1982
Wiesz nie chodzi mi o to czy się sprawdza ale o samą treść nowinki ;)

: sobota 15 lis 2008, 21:12
autor: monikaa
:)

: niedziela 16 lis 2008, 23:24
autor: arek
na jutro oczko w dol i beda po 3,90 plus vat oczywiscie i do tego zaklady nie bardzo sa zainteresowane zakupem

: poniedziałek 17 lis 2008, 00:06
autor: nita
pewnie liczą na 3,10 euro

: poniedziałek 17 lis 2008, 19:51
autor: Mariusz1986
u nas podobna sytuacja 10 gr w dol ale na 4.00zl

: poniedziałek 17 lis 2008, 22:46
autor: hose
Ja umówiłem się na jutro na 4,20 zł + Vat za żywą. Sprzedaję 35 szt. Płatność 3 dni.

: wtorek 18 lis 2008, 10:06
autor: kuzaj63
hose jeśli masz taką możliwość to następnym razem zwarz świnie na "innej" wadze a potem u gościa który kupuje.

: wtorek 18 lis 2008, 10:21
autor: read
a kurczak drożeje

: wtorek 18 lis 2008, 10:26
autor: hose
kuzaj63 pisze:hose jeśli masz taką możliwość to następnym razem zwarz świnie na "innej" wadze a potem u gościa który kupuje.
ważę je na swojej wadze

: wtorek 18 lis 2008, 10:45
autor: Peron
Ja mam u siebie na rampie wagę, ale ważę inaczej. Mam też taką dużą wagę 50 ton, ona idealnie waży, ma podziałkę najmniejszą 10kg i uwierzcie, że reaguje nawet na 5 kg. Kilka razy ważyłem świnie, które odwożone były do zakładu oddalonego ode mnie o 40km, i np. na 80 sztukach zważonych potem u nich na elektronicznej, brakowało ogólnie 80kg, więc myśle, że waga waży dobrze i mam pewnośc, że oni mnie nie rypną na wadze też. Ostatnio sprzedałem im 60 sztuk i brakowało jakieś 50 kg, wiec też się sprawdziła. Sprzedawałem tez do innego zakładu, ale ważyliśmy tylko u nich, u siebie nie i o dziwo 3 transporty świń w różnym czasie i wszystkie wychodziły średnio po plus minus 105 kg. Słyszałem potem, ze oni kombinuja na wadze. Można jakoś oszukać wskazania wagi elektronicznej?

: wtorek 18 lis 2008, 15:39
autor: monika23
wszystko można! Firma w ktorej kiedys pracowalam kupiła elektroniczna wagę. Chłopaki którzy ją przywieżli, przy ustawianiu od razu pytali czy ustawic ją pare kilo na minusie czy na zero. Przy kazdym włączeniu wagi wyskakują same zera.

: wtorek 18 lis 2008, 18:54
autor: PO-pulista
monika23 pisze:wszystko można! Firma w ktorej kiedys pracowalam kupiła elektroniczna wagę. Chłopaki którzy ją przywieżli, przy ustawianiu od razu pytali czy ustawic ją pare kilo na minusie czy na zero. Przy kazdym włączeniu wagi wyskakują same zera.
Cudów nie ma. Grupa producencka przez którą odstawiam świnie ma dwa samochody z elektroniczną wagą i tak na jednym wybojowość moich świń to 78-79% a na drugim 81-82%. Wniosek każdy może wyciągnąć dla siebie.

: wtorek 18 lis 2008, 21:18
autor: baraki
Na sprwdzenie wagi jest prosty sposób: wzorzec o znanej wadze, np rolnik który wie ile wazy :D

: wtorek 18 lis 2008, 21:20
autor: baraki
PO-pulista pisze:
monika23 pisze:wszystko można! Firma w ktorej kiedys pracowalam kupiła elektroniczna wagę. Chłopaki którzy ją przywieżli, przy ustawianiu od razu pytali czy ustawic ją pare kilo na minusie czy na zero. Przy kazdym włączeniu wagi wyskakują same zera.
Cudów nie ma. Grupa producencka przez którą odstawiam świnie ma dwa samochody z elektroniczną wagą i tak na jednym wybojowość moich świń to 78-79% a na drugim 81-82%. Wniosek każdy może wyciągnąć dla siebie.
Jeśli waga ma legalizacje to terminal jest zaplombowany i nikomu nie wolno go "ustawiać"

: wtorek 18 lis 2008, 21:54
autor: arek
baraki pewnie nie wiesz ze ten co oszukuje ba wadze to ma ja tak ustawiona aby do 120 kg dobrze wazyla dopiero powyzej tego zaniza wage i dobrze jest jak kilku wejdzie na wage i pokoleji z niej schodzi wtedy sie czasami okazuje ze ten ostatni taki niepozorny a wazy160 kg resory i pompowane detki to stare numery wazacych

: wtorek 18 lis 2008, 22:30
autor: Muchozolali
tej ale macie problem
najpier niech cie zwazy
wstaw swinie nawage
4 tuczniki waża 400kg
ty 80
to razem musiecie miec 480kg
jak nie to raz z podwórza.

pozdrowienia

: środa 19 lis 2008, 00:25
autor: elek25
hejki jeżeli macie wage kuchenną to wiecie że każda waga elektroniczna taka firmowa ma tarowanie przy włączeniu lub tarowaniu niewazne co ma na wadze włączy i taruje
mało tego elektroniki idzie lepiej przekalibrować niż analogi hehehehe
pozdro dla kolesia co wie jak sprawdzić wage najpierw zważ siebie potem świnie czy bydło i wejdz na wage prawda wyjdzie na jaw

: środa 19 lis 2008, 19:02
autor: michal12
Baraki człowieku jaki jestes głupi i naiwny na posrednika WALDKA lub JURKA on Cię tak wyrobia jak będzie sam chciał min. 4kg na sztuce bo to ich zawód!!!!

: środa 19 lis 2008, 20:39
autor: kuzaj63
Hose jesteś z północy czy z południa opolszczyzny?

: środa 19 lis 2008, 20:59
autor: porażka
To że baraki jest IDIOTA juz udowodnił w innych tematach .U nas brała firma LINNE Z TURKU mamy w domu wagę z legalizacją kupiona z innego zm wielokrotnie sprawdzona ' kazali wganiać po 4 średnio na każdych 4 szt brakowało ok 30 kg jak wganialiśmy 5 zawsze ważyły 499 lub 500 kg choc na mojej miały pojedyńczo pow 110 kg a nawet 130 i wiecie co po tym przychodzili i proponowali "dopisanie' kilogramow w zamian za jakąś sumę na rękę . Więc tak SŁUCHAJCIE I UWAŻAJCIE BO NIE BĘDE POWTARZAŁ :D waga elektroniczna daję wiele możlwiości np ci mają wagę z czterema bolcami z boku wystarcz że 2 z nich są niezabezpieczone lub też w czasie ważenia kierowca wchodzi do kabiny i podnosi zawieszenie albo najprościej robi -30 lub- 40 w trakcie tarowana albo po gdy zaczynacie wganiać zwierzęta na wagę.A więc uważajcie na tychi im podobnych :lol:

: środa 19 lis 2008, 21:16
autor: Peron
Panowie, proponowałbym się nie obrażać nawzajem na tym forum, Tutaj wymieniamy opinie i pogądy i niech tak zostanie. Wystarczy, że dookoła wszyscy nas obrażają i próbują kantować.

: środa 19 lis 2008, 21:29
autor: dani
jutro laduje na dude 5,4 w kl.E

: czwartek 20 lis 2008, 00:52
autor: baraki
porażka pisze:To że baraki jest IDIOTA juz udowodnił w innych tematach .U nas brała firma LINNE Z TURKU mamy w domu wagę z legalizacją kupiona z innego zm wielokrotnie sprawdzona ' kazali wganiać po 4 średnio na każdych 4 szt brakowało ok 30 kg jak wganialiśmy 5 zawsze ważyły 499 lub 500 kg choc na mojej miały pojedyńczo pow 110 kg a nawet 130 i wiecie co po tym przychodzili i proponowali "dopisanie' kilogramow w zamian za jakąś sumę na rękę . Więc tak SŁUCHAJCIE I UWAŻAJCIE BO NIE BĘDE POWTARZAŁ :D waga elektroniczna daję wiele możlwiości np ci mają wagę z czterema bolcami z boku wystarcz że 2 z nich są niezabezpieczone lub też w czasie ważenia kierowca wchodzi do kabiny i podnosi zawieszenie albo najprościej robi -30 lub- 40 w trakcie tarowana albo po gdy zaczynacie wganiać zwierzęta na wagę.A więc uważajcie na tychi im podobnych :lol:
No cóż jeśli ktoś bardzo chce oszukiwać to pewnie coś tam wymyśli.
Mi osobiscie nie zdażyły się jakies nieprawidłowości przy wazeniu na wagach elektronicznych. Na mechanicznych się zdazało, a głównie polegało to na złym ustawianiu ciężarków na prowadnicy, tzn tak że nie zupełnia trafiały na ząbek, ale po zwróceniu mojej uwagi było ok. Oczywiście mam w gospodarstwie wagę i korzystam.

: czwartek 20 lis 2008, 09:01
autor: kaBAD
dopiero wagi elektroniczne dają pole do popisu, za parę złotych można założyć układ który będzie zmieniał parametry tensometrów pilotem który ktoś ma w kieszeni.
czyli waga "kiwa" jak ktoś to uruchomi
oczywiście to nie znaczy że wszyscy co mają wagi elektroniczne oszukują

pozdrawiam

: czwartek 20 lis 2008, 13:52
autor: monikaa
prognozy na jutro na gielde w Niemczech i Holandii jak najbardziej na + (przewidujemy około 4 centów), odezwe sie jak juz beda konkrety.

: czwartek 20 lis 2008, 19:57
autor: hose
kuzaj63 pisze:Hose jesteś z północy czy z południa opolszczyzny?
Ze środkowej części. pow.opolski. A ty?

re: ceny w Niemczech

: czwartek 20 lis 2008, 22:34
autor: prosiaczek
Monika, czy w tyg 48 mozna spodziewac sie w Niemczech ceny na poziomie 1,55 za kl "E", a srednio 1,50 za 1kg wbc?
Jezeli tak, to po ile w [zl] przy obecnym kursie EURO zawieziesz do polskich zakladow?
Domyslam sie, ze 5,80zl bedzie malo.
Panowie, mysle, ze na nastepny tydzien powinnismy oczekiwac przynajmniej 5,80 zl/kg wbc w klasie "E".
Slyszalem, ze nie ma problemu sprzedac po 4,50 - 4,70 na wage zywa, a to wychodzi okolo 5,80 - 6,00 srednio za 1 kg wbc.
Kto potwierdzi te dane? Czy macie telefony z zakladow, bo jakos ucichlo? Moze boja sie ciszy przed burza cen? EURO wydaje mi sie, ze skutecznie zablokuje przynajmniej import miesa, a swinek nie slysze zeby bylo za wiele.

: piątek 21 lis 2008, 00:54
autor: goral
dobrym impulsem ,, żeby zakłady mięsne nabrały odwagi ''do płacenia przynajmniej w/g kursu euro byłoby wstrzymanie najbliższej sprzedaży partii żywca- no powiedzmy o 3 dni, każdy przecież to wytrzyma a zamieszanie na rynku byłoby ogromne.Od miesiąca cenowy marazm trwa trza to zmienić . CHYBA WAS NAMÓWIĘ ?!

: piątek 21 lis 2008, 10:18
autor: baraki
Góral to że namówisz nas na forum to możliwe ale jak myślisz jaki % producentów żywca zagląda na to forum?

: piątek 21 lis 2008, 10:24
autor: monika23
Wstrzymanie dostaw nic nie da. A może nawet pogorszyć sytuację. Co z tego że przez 3 dni nic nie sprzedamy jak w przyszłym tygodniu zaproponują mam taką cene że głowa mała. Cokolwiek byśmy nie zrobili to i tak obróci sie to przeciwko mam.

: piątek 21 lis 2008, 11:13
autor: PO-pulista
baraki pisze:Góral to że namówisz nas na forum to możliwe ale jak myślisz jaki % producentów żywca zagląda na to forum?
Spróbuje odpowiedzieć na twoje pytanie według mnie nie jest to więcej jak 0,01%.Pomimo usilnych wysiłków osobiście nikogo takiego nie znam.

: piątek 21 lis 2008, 12:03
autor: goral
rozumiem że ciężko zrobić to na skalę no powiedzmy krajową to może nawet nie 0,01% na forum ale więcej wiary- do mnie dziś już 2 dzwonilo

: piątek 21 lis 2008, 12:25
autor: czarny
na poniedziałek 30gr w góre-pośrednik tj.4,5 netto

: piątek 21 lis 2008, 15:31
autor: ACONAR
Witam!
baraki pisze:Góral to że namówisz nas na forum to możliwe ale jak myślisz jaki % producentów żywca zagląda na to forum?
A kto to jest producent żywca?
Od ilu loch (10, 20 czy więcej w cyklu zamkniętym) można uważać kogoś za producenta żywca?
Od ilu tuczników (200, 500 czy więcej sprzedanych w skali roku) można kogoś uważać za producenta żywca?
Ilu producentów żywca korzysta z internetu?
Wg statystyki na nasze FORUM TCh codziennie zagląda kilka tysięcy osób z całej Polski. Jak na takie specjalistyczne FORUM to całkiem dobry wynik.

: piątek 21 lis 2008, 17:34
autor: daniel0
Smiechem żartem ale słuchjcie! niby co 100 producent żywca czyta to forum ale jeżeli kazdy z nas powiedziałby o takim planie wstrzymania swiom znajomym a z kolei oni swoim itd to uzbierałaby się kilku buntowników;) przypuścmy wstrzymujemy sprzedarz za jakieś 2 tygi ustalamy dete na początku i breszka;)

: piątek 21 lis 2008, 19:55
autor: monikaa
Niemcy- cena bez zmian (dzisiejsze notowanie)

Holandie podam dzisiaj wieczorem, albo jutro rano.

: piątek 21 lis 2008, 19:57
autor: monikaa
odpowiadam Prosiaczkowi:
cena bez transportu naszego (loco Holandia) 1,19 €, waga zaladunkowa
cena z naszym transportem loco ubojnia 1,34 € waga rozladunkowa

: piątek 21 lis 2008, 21:02
autor: arek
ACONAR to ze tu zaglada kilka tysiecy osob nie znaczy ze sa to tylko hodowcy swinek bo zobacz ilu mamy zarejestrowanych osob a to wcale nie tak duzo jak na ilosc gospodarst hodujacych swinki

: piątek 21 lis 2008, 21:19
autor: czarny
Niemcy 3 eurocenty w góre dziś. Salus 10gr od poniedziałku a czy to prawda to się okarze

: piątek 21 lis 2008, 21:38
autor: monikaa
Niemcy bez zmian

: piątek 21 lis 2008, 21:45
autor: czarny

: piątek 21 lis 2008, 21:53
autor: monikaa
my opieramy sie na ogolnoniemieckiej gieldzie trzody zmp
http://www.isn-schweineboerse.de/
a ona jest na 0 dzisiaj

: sobota 22 lis 2008, 10:15
autor: baraki
ACONAR pisze:Witam!
baraki pisze:Góral to że namówisz nas na forum to możliwe ale jak myślisz jaki % producentów żywca zagląda na to forum?
A kto to jest producent żywca?
Od ilu loch (10, 20 czy więcej w cyklu zamkniętym) można uważać kogoś za producenta żywca?
Od ilu tuczników (200, 500 czy więcej sprzedanych w skali roku) można kogoś uważać za producenta żywca?
Ilu producentów żywca korzysta z internetu?
Wg statystyki na nasze FORUM TCh codziennie zagląda kilka tysięcy osób z całej Polski. Jak na takie specjalistyczne FORUM to całkiem dobry wynik.
Producentem jest ten kto wprowadza dany towar na rynek i niema znaczenia skala produkcji. Dziesięciu producentów którzy wyprodukują po 1000 sztuk wprowadzi tyle samo towaru co 1000 producentów produkujących po 10 sztuk. Każdy tucznik czy pochodzi z gospodarstwa drobnego czy dużego ma identyczny wpływ na podaż a tym samym na cenę.

: sobota 22 lis 2008, 14:19
autor: maciek*
baraki masz 100% racji z tym ze jest jescze kwestia jakosci i wyrownania surowca

: sobota 22 lis 2008, 16:51
autor: PO-pulista
baraki pisze:
ACONAR pisze:Witam!
baraki pisze:Góral to że namówisz nas na forum to możliwe ale jak myślisz jaki % producentów żywca zagląda na to forum?
A kto to jest producent żywca?
Od ilu loch (10, 20 czy więcej w cyklu zamkniętym) można uważać kogoś za producenta żywca?
Od ilu tuczników (200, 500 czy więcej sprzedanych w skali roku) można kogoś uważać za producenta żywca?
Ilu producentów żywca korzysta z internetu?
Wg statystyki na nasze FORUM TCh codziennie zagląda kilka tysięcy osób z całej Polski. Jak na takie specjalistyczne FORUM to całkiem dobry wynik.
Producentem jest ten kto wprowadza dany towar na rynek i niema znaczenia skala produkcji. Dziesięciu producentów którzy wyprodukują po 1000 sztuk wprowadzi tyle samo towaru co 1000 producentów produkujących po 10 sztuk. Każdy tucznik czy pochodzi z gospodarstwa drobnego czy dużego ma identyczny wpływ na podaż a tym samym na cenę.
Całkowicie trafna wypowiedz, tylko dziwne iż pan Aconar tego nie wie. Inną kwestia jest to iż producentami trzody są osoby nie posiadające numeru gospodarstwa i nie będące rolnikami. Takich nie obowiązuje nawet zwalczanie ChA. Osobiście znam wielu takich hodowców. Co do wejść na strony TCH to jak kolega już pisał może zaglądać tu każdy nie tylko hodowcy.

: sobota 22 lis 2008, 18:12
autor: baraki
maciek* pisze:baraki masz 100% racji z tym ze jest jescze kwestia jakosci i wyrownania surowca
Nieulega wątpliwości że z większych ferm jakośc i wyrównanie będzie lepsze ale dla zakładów najwazniejsza jest cena, z jakości gotowych wyrobów masarskich można wywnioskować że nie jest ona priorytetem dla większości z.m.

: sobota 22 lis 2008, 18:30
autor: daniel0
baraki pisze:
maciek* pisze:baraki masz 100% racji z tym ze jest jescze kwestia jakosci i wyrownania surowca
Nieulega wątpliwości że z większych ferm jakośc i wyrównanie będzie lepsze ale dla zakładów najwazniejsza jest cena, z jakości gotowych wyrobów masarskich można wywnioskować że nie jest ona priorytetem dla większości z.m.
bo przecież puki co konsument w naszym kraju patrzy na cenę i czym jest niższa tym towar szybciej zchodzi z półki. ale osobiście nawet nie chcem myslec co jest w kiełbasie przypuscmy za 9zł

: niedziela 23 lis 2008, 13:21
autor: walek
witam producentów trzody w kuj pom. cena 3,90-kiepsko

: niedziela 23 lis 2008, 22:29
autor: marek120973
u nas skup co dwa tygodnie {cena na wtorek ........}