FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
W rolnictwie nie można postępować niefrasobliwie , każda niefrasobliwość powoduje uciążliwość. 
- Muchozolali
Gdy wrzesień bez deszczów będzie, w zimie wiatrów pełno wszędzie
- mytotoksyna1
Od wieki wieków wiadomo ,że wrzesień suchy dodaje otuchy.
Uprawiać ziemie we wrześniowej suchocie to postawienie tamy głupocie.
Uprawiać ziemie we wrześniowej suchocie to postawienie tamy głupocie.
no to sobie Panowie powymienialiście poglądy 
-
andrzej19570
Jestem udziałowcem i w radzie nadzorczej ale masz złe informacje.Próbowali tego w latach 90-tych ale nie wypaliło.F1 pisze:Tez tam jesteś udziałowcem ? Słyszałem że rozwijają własną produkcję od pola do stołu wiesz coś na ten temat?andrzej19570 pisze:http://www.gspruszcz.pl/
-
andrzej19570
Od dwóch lat jestem zadowolonym rencistą,ziemię wydzierżawiłem, brak problemów!!mytotoksyna1 pisze:Jak chceta wpaść w łapy komornika to budujta .
Jędras gdzie ty tak długo byłeś schowany ?
I co obstawiamy ???
Ja twierdzę że dzisiaj -3 i za tydzień też -3
Poczytaj sobie jak postęują firmy z rolnikami w Tygodniku Rolniczym za tucz jeszcze rządają od rolnika pieniędzyBRUTAL pisze:Poddaje się!.Nie mam zamiaru walczyć z wiatrakami.Firmy z tuczem nakładczym ściągają za pół ceny zboże z Ukrainy i Bóg wie co tam jeszcze. Z żalem muszę przyznać że zostaje mi tylko tucz kontraktowy.
Ten to optymista. Dziś poleci pewnie -7chłop pisze:I co obstawiamy ???
Poważnie myślisz że tak poszaleją ??? Myslę że te 7 rozłożą na dwa tygodnie
i ile dziś ?
- minus 7
- minus 7
No to mamy 40 gr.w dół .... Dlaczego wchodzicie w tucz kontraktowy co wa to daje chyba tylko kłopoty ,coś cicho nikt nic niewie a w sadach dużo spraw cytuje art. Z tygodnika rolniczego .
Oj Oj Oj to jednak byłem optymistą
Monik a słyszałaś coś że to nie koniec ???
Monik a słyszałaś coś że to nie koniec ???
Jeżeli tucz otwarty jedzie teraz na małym zarobku na własnej paszy to tucz kontraktowy długo nie pociągnie. Oni mają większe koszty wszystkiego, pasza, transport utrzymanie firmy i jeszcze zapłacić rolnikom? Jeden odchowuje prosiaka drugi tuczy i każdemu muszą dać jakieś złotówki , albo nie musząMARTECH pisze:No to mamy 40 gr.w dół .... Dlaczego wchodzicie w tucz kontraktowy co wa to daje chyba tylko kłopoty ,coś cicho nikt nic niewie a w sadach dużo spraw cytuje art. Z tygodnika rolniczego .
- Muchozolali
Szczerze jeszcze jeden rok suszy i po firmach kontraktowych!!!
ja nie jestem taki pewien ze firmy kontraktowe padna
- mytotoksyna1
Nie wyrabiajta znowu głupot z tą ceną!
..bo miarka sie przebierze i chłop nie zdzierży !!
..bo miarka sie przebierze i chłop nie zdzierży !!
ja rowniez mysle ze predzej my polikwidujemy niz zaklady miesne , oni maja pewny zbyt w niezlych cenach a nam dadza ile zechca . Jest to na reke rzadowi? Troche pomyslcie .Susza dotknela w Polsce okolo 7 mln ha a rzad mowi o 2 mln i jeszcze kombinuje z wyplatami . Nikt nie wie jak beda uwzgledniac % z protokolow .Ciemno widze przyszlosc naszego rolnictwa ,owoce miekkie zgnily i po problemie sasiad ma kilka ha sadow ,sliwki juz spadly , wogle nie zbieral , zaczal jablka przemyslowe i dalej zbieral nie bedzie , ludzie chca wiecej jak dostaje za jablko .Zastanawia sie co bedzie z jablkiem konsumpcyjnym .podejrzewam ze zgnija na drzewach .Na wsi nastroje sa pesymistyczne a dzialania rzadu nie widac .
- Muchozolali
Dobra rzeźba nie jest zła 
Na pewno tucz otwarty zawsze będzie o krok przed tuczem kontraktowym zaś tucz zamknięty o dwa kroki. Jeżeli komuś opłacała się bardziej
tuczyć na kontrakcie to tylko dlatego że sam nie potrafił odpowiednio zorganizować produkcji. A co do ceny ? Co niby? ubojnia będzie przepłacać za świnie kontraktowe jak na wolnym rynku będzie dużo taniej i spora podaż tucznika ??? Nie będzie
tuczyć na kontrakcie to tylko dlatego że sam nie potrafił odpowiednio zorganizować produkcji. A co do ceny ? Co niby? ubojnia będzie przepłacać za świnie kontraktowe jak na wolnym rynku będzie dużo taniej i spora podaż tucznika ??? Nie będzie
- mytotoksyna1
..my w naszej wiosce też nie możemy patrzeć na takie marnotrawstwo .Stanislaw pisze:ja rowniez mysle ze predzej my polikwidujemy niz zaklady miesne , oni maja pewny zbyt w niezlych cenach a nam dadza ile zechca . Jest to na reke rzadowi? Troche pomyslcie .Susza dotknela w Polsce okolo 7 mln ha a rzad mowi o 2 mln i jeszcze kombinuje z wyplatami . Nikt nie wie jak beda uwzgledniac % z protokolow .Ciemno widze przyszlosc naszego rolnictwa ,owoce miekkie zgnily i po problemie sasiad ma kilka ha sadow ,sliwki juz spadly , wogle nie zbieral , zaczal jablka przemyslowe i dalej zbieral nie bedzie , ludzie chca wiecej jak dostaje za jablko .Zastanawia sie co bedzie z jablkiem konsumpcyjnym .podejrzewam ze zgnija na drzewach .Na wsi nastroje sa pesymistyczne a dzialania rzadu nie widac .
Sprawa oczywista -nie umita zarządzać tylko czekata na koniec miesiąca na pobory.(wypłatę)
Tylko wez pod uwage że w zdecydowanej większości firmy wstawiające w kontrakt mają swoje ubojnie także to co będą musieli dać kontraktowcom i tak odbiją sobie na wolnym rynkuEmil144 pisze:Na pewno tucz otwarty zawsze będzie o krok przed tuczem kontraktowym zaś tucz zamknięty o dwa kroki. Jeżeli komuś opłacała się bardziej
Teraz i tak idzie wszystko po cenie niemieckiej, to ile sobie odbije ? 10 groszy ? To nic nie zmieni bo konkurencja zapłaci. Na pewno nie odbiją sobie tyle ile muszą zapłacić rolnikowi. Tucz kontraktowy to nie perpetum mobile jak się każdemu wydajęandre pisze:Tylko wez pod uwage że w zdecydowanej większości firmy wstawiające w kontrakt mają swoje ubojnie także to co będą musieli dać kontraktowcom i tak odbiją sobie na wolnym rynkuEmil144 pisze:Na pewno tucz otwarty zawsze będzie o krok przed tuczem kontraktowym zaś tucz zamknięty o dwa kroki. Jeżeli komuś opłacała się bardziej
emil co ty taki bystry w temacie ,trzeba kupic warchlaka dunskiego , przywiezc , kupic zboze ,zrobic pasze , zawiezc , oplacic rolnika , ZA DARMO ?
Byś czytał co wcześniej pisałem. Były na to dobre lata ale się kończą na to wskazuje rynek wiec za chwile może być za Darmo
zobaczymy jak skoncza sie swinki u polskich rolnikow
.Wtedy tez bedzie obowiazywac niemiecka gielda .Tak samo bylo z marketami na poczatku za stowe pelny wozek , dzis ledwo troche na dnie .Emil skad mozesz wiedziec co bedzie za chwile ,gdybac sobie mozesz .
-
prosiaczek
Jakoś jeszcze można zrozumieć tucz kontraktowy z polską ubojnią, polską firma paszową, może nawet z polskim pośrednikiem ale już zagraniczną firmą, to nie rozumiem. Trzeba być strasznie naiwnym, aby wierzyć w ich uczciwe intencje.Don pisze:BRUTAL poczytaj
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl ... wolnictwo/
-
jarekmalina
Zapraszam do mnie, to zobaczysz ilu jest naiwnych rolników.
A+ wstawia już do tuczu warchlaka (a raczej prosiaka) w wadze <20kg
TV
niewolnicy.......będzie wysyp świnek na święta. .jarekmalina pisze:Zapraszam do mnie, to zobaczysz ilu jest naiwnych rolników.
4,70 plus vat super towar
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... -bez-zmian euro też lekko w góre
- mytotoksyna1
cena d...y nie urywa ,ale kto ma swoje maciory kilka groszy go zadowoli.0909 pisze:4,70 plus vat super towar
3,7 plus vat strefa niebieska - nie wiem czy pokryje koszty żywieniamytotoksyna1 pisze:cena d...y nie urywa ,ale kto ma swoje maciory kilka groszy go zadowoli.0909 pisze:4,70 plus vat super towar
jaki zakład?
4,7 plus vat strefa niebieska 05 09 18 r 80 szt do Dobrosławówbizon pisze:3,7 plus vat strefa niebieska - nie wiem czy pokryje koszty żywieniamytotoksyna1 pisze:cena d...y nie urywa ,ale kto ma swoje maciory kilka groszy go zadowoli.0909 pisze:4,70 plus vat super towar
Co z tego że dał Ci 4.7 jak kierowcy są wytresowani na hieny.
- Muchozolali
Święta Regina mgły rozpina
Aż trudno uwierzyć ze 4.7 netto. 180 szt 28.08 i tylko 4netto strefa czerwona
- mytotoksyna1
..ale na wschodniej ścianie chociaż jest bimber za pół darmo , reszta Polski musi przepłacać i kupować monopolowym .Nowy123 pisze:Aż trudno uwierzyć ze 4.7 netto. 180 szt 28.08 i tylko 4netto strefa czerwona
Tak dostałem 4,7 netto niebieska ale myślałem że to za mało bo pasze do góry.Nowy123 pisze:Aż trudno uwierzyć ze 4.7 netto. 180 szt 28.08 i tylko 4netto strefa czerwona
Dobrze by było jakby w parze z obniżką cen świń spadała cena zboża
Teraz z dnia na dzień człowiek traci nadzieje na lepsze dni w świecie hodowli naszych świnek.
Teraz z dnia na dzień człowiek traci nadzieje na lepsze dni w świecie hodowli naszych świnek.
Nawet nie masz pojęcia, jak na wzrost ceny zbóż pięknie zareagowali producenci i importerzy nawozów...
to saletra ile kosztuje
- mytotoksyna1
Saletra będzie potrzebna dopiero w końcu marca , nie wpadajta w kliniczną gorączkę.arek pisze:to saletra ile kosztuje
A gdzie reszta naszych rolników ??? jak giełdy szły do góry to tutaj jakoś nas było więcej !!!!
Teraz pewnie każdy kto ma wagę 110 kg spiernicza jeden przed drugim i nie dzwoni weź się wstrzymaj bo brakuje!!!!
Widzicie ile trzeba było poczekać !!!!
Nadal mnie agentem będziecie nazywać ??? A kolega 125szt po 4,90 sprzedaje a dlaczego nie po 4,7 bo jak wy ciągneliście po 5,25 to on po 5,15 sprzedawał i bez problemu ma gdzie sprzedać a wy telefony palicie i sztuczna panika jeden przed drugim !!!!
a przy 600sztukach nie jednemu mogą nogi masować ale mnie życie szacunku i pokory nauczyło !!!!! Bo sam nie mam siły przebicia
Teraz pewnie każdy kto ma wagę 110 kg spiernicza jeden przed drugim i nie dzwoni weź się wstrzymaj bo brakuje!!!!
Widzicie ile trzeba było poczekać !!!!
Nadal mnie agentem będziecie nazywać ??? A kolega 125szt po 4,90 sprzedaje a dlaczego nie po 4,7 bo jak wy ciągneliście po 5,25 to on po 5,15 sprzedawał i bez problemu ma gdzie sprzedać a wy telefony palicie i sztuczna panika jeden przed drugim !!!!
a przy 600sztukach nie jednemu mogą nogi masować ale mnie życie szacunku i pokory nauczyło !!!!! Bo sam nie mam siły przebicia
chlop taki cwaniak jak ty moze byc kazdy pierdola "a nie mowilem "