FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Jakie wnioski można wyciągnąć z tej aukcji? Brakuje tuczników, czy zagrywka po to by warchlak schodził?0909 pisze:będzie plusik
Może w środę nie obniżą.
raczej ochrona warchlaka bo ogólnie europa się kisi
Spokojnie chłopie u nas tucznika brak czyli będą mieli gdzie upuścić nadwyżki. Ale to chyba wiesz....chłop pisze:raczej ochrona warchlaka bo ogólnie europa się kisi
U mojego odbiorcy brak świń. Wczoraj telefon z prośbą o dostawę "czegokolwiek".
Obiecałem to się chwałę. Po podliczeniu wszystkich kosztów a zboże po cenie rynkowej bo pole traktuje jako osobna działka zostało mi na sztuce 29zł i nie wiem czy śmiać się czy płakać
Jak na kontrakcie

więcej mam na godzinę niż 29 zł
- mytotoksyna1
...ale nie dopowiedziałeś ,że jeżeli kilkanaście warchlaków padnie to to wygląda te 29 złotych nie ładnie.chłop pisze:Obiecałem to się chwałę. Po podliczeniu wszystkich kosztów a zboże po cenie rynkowej bo pole traktuje jako osobna działka zostało mi na sztuce 29zł i nie wiem czy śmiać się czy płakać
No to jedno pewne ,bajer panu T.... się nie zmienił. Swiadectwo dostarczył ,czy wcisnął kit że przy okazji dowiezietukan pisze:Dwa lata temu jak radziłem się czy kupić knura pietraina obawiając się gorszych przyrostów na koniec tuczu ktoś(nie pamiętam kto) odpisał mi, że tucznik nie zwalnia gdy nie obniży się parametrów paszy na koniec tuczu. Pogadałem z panem Tokarskim i kupiłem od niego te knurki. Poszedłem tą drogą i nie narzekam. Jest nowa linia wyższa na nogach przez co nie ma problemów z kryciem. Pan Tokarski powiedział mi, że kto spróbował tego knura nie chce innego. Po czasie również z tym się zgadzam. .
Ostatnio zmieniony piątek 28 wrz 2018, 20:49 przez abcd, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś tu nie pasuje, na moje krzywe oko pasza przy poziomie lizyny 10,2 ma około 14,5 białka ogólnego,[może ktoś mnie poprawi] ,to z kąd u ciebie 18%???????????/tukan pisze:Paszy nie bilansuję na aminokwasach strawnych i energii netto. Poziom lizyny wg. programy 10,2 g i włókno 2,86%. LNB zaleca lizyny 8,2 g i włókna 3%.abcd pisze:Tukan 18% białka -hmmmm a ile ma ta sama pasza ma u ciebie lizyny strawnej [oczywiście jako pierwszego aminokwasu] i energii netto i przy jakim poziomie włókna???????
A zapodaj z grubsza recepturę może.
OOOO Qr.a niecałe 700 zł tona paszy w tym roku. Podaję skład owej paszyUlan pisze:Stanislaw pisze:18 % bialka do konca tuczu ?Nie nadazam , dla WBPx Pietren .Ile to kosztuje przy 12 % w zbozu ?
u mnie 18% białka nigdy nie widząnawet w starterze jest 17, a w finiszerze 15. Ale koszt 1 tony finiszera na ten moment to niecałe 700zł, a nie 1100,a to jednak jest różnica. Bo jak by procentowo policzyć proporcje 2,4 do 2,8 zużycia paszy to daje około 17% różnicy w przyrostach, a 700zł do 1100zł daje ponad 57%różnicy w kosztach. Wnioski nalezy wyciągnąć samemu..
premix 25kg 110zł
mokra qq 975kg 540zł
"koszt niecałe 700zł" tzn 650zł
Nie widze sensu sprzedawania swin w wadze 110kg
te Wasze komputery powinny miec czujniki , jak ktos nie zalatuje swinkami a zaczyna pisac o nich to odrazu po lapach a nawet mloteczkiem w glowe
, Polowa to glupoty ktorych nie da sie czytac bez uszczerbku na zdrowiu 
-
turbogrocho49
ulan jak ty krecisz pasze za 700? jak pszenżyto w tej cenie?
- mytotoksyna1
Po ty Twoi paszy to świnie ciągle będą latać do WC i okupować muszlę klozetową.gaceksz13 pisze:OOOO Qr.a niecałe 700 zł tona paszy w tym roku. Podaję skład owej paszyUlan pisze:Stanislaw pisze:18 % bialka do konca tuczu ?Nie nadazam , dla WBPx Pietren .Ile to kosztuje przy 12 % w zbozu ?
u mnie 18% białka nigdy nie widząnawet w starterze jest 17, a w finiszerze 15. Ale koszt 1 tony finiszera na ten moment to niecałe 700zł, a nie 1100,a to jednak jest różnica. Bo jak by procentowo policzyć proporcje 2,4 do 2,8 zużycia paszy to daje około 17% różnicy w przyrostach, a 700zł do 1100zł daje ponad 57%różnicy w kosztach. Wnioski nalezy wyciągnąć samemu..
premix 25kg 110zł
mokra qq 975kg 540zł
"koszt niecałe 700zł" tzn 650zł+ koszt śrutowania
- mytotoksyna1
Przypominam ospale Cymbale ,że to temat o cenie wieprza i tu innych głupot nie trza.0909 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=K_iQh9H7HW0
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.10.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
- mytotoksyna1
Z tego wynika ,że świat nie jest ponury i teraz cena tylko do góry !mateuszkonrad pisze:01.10.2018 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
Oby Oby bo muszę zrobić do gospodarstwa mały zakup nowy.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.10.2018 Ceny skupu tuczników i macior: obniżki na szczęście wystopowały, ale sytuacja hodowców trudna
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... cow-trudna
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... cow-trudna
a już Cie oświecam Mości Panieturbogrocho49 pisze:ulan jak ty krecisz pasze za 700? jak pszenżyto w tej cenie?
terez może i po 700, ale kupione po 550+VAT, a żyto po 530+VAT - tyle u nas na skupach płacili jeszcze niedawno. A u mnie w paszy finiszer: żyto 50%, jęczmień 5%, owies 5% ( kupiony po 500 brutto), pszenżyto 19%,groch 11% (800zł/t), śruta sojowa 8%, ( kupowana po 1320zł), premix 1,5% ( a ostatnie kilka ton 1%), olej 5kg, kreda 7kg. Żrom i rosną jak na drożdzach, a nie jakieś pasze przenica 40%. jęczmień 40%, soja 20% - tak to każdy głupi umie pasze zrobić, tylko wtedy jest po 1100zł i tylko skupniki się ciesza, bo na WBC zrobią Ci średnią 59,9 a i tak dostaniesz tyle samo co miały by 58% mięsa
tyle moich przemyśleń
a ile teraz do wzięcia za wieprza ? 
Przeczytałem twoje wyliczenia i chyba lepiej do ciebie pasuje kozak niż ułan
Jaki ułan nie umiesz czytać ULAN u mnie jest taka wieś.brzydal pisze:Przeczytałem twoje wyliczenia i chyba lepiej do ciebie pasuje kozak niż ułan
- mytotoksyna1
Ja kupiłem pszenice w 1955 roku i dałem 3500 złotych za tonę.Ulan pisze:a już Cie oświecam Mości Panieturbogrocho49 pisze:ulan jak ty krecisz pasze za 700? jak pszenżyto w tej cenie?
terez może i po 700, ale kupione po 550+VAT, a żyto po 530+VAT - tyle u nas na skupach płacili jeszcze niedawno. A u mnie w paszy finiszer: żyto 50%, jęczmień 5%, owies 5% ( kupiony po 500 brutto), pszenżyto 19%,groch 11% (800zł/t), śruta sojowa 8%, ( kupowana po 1320zł), premix 1,5% ( a ostatnie kilka ton 1%), olej 5kg, kreda 7kg. Żrom i rosną jak na drożdzach, a nie jakieś pasze przenica 40%. jęczmień 40%, soja 20% - tak to każdy głupi umie pasze zrobić, tylko wtedy jest po 1100zł i tylko skupniki się ciesza, bo na WBC zrobią Ci średnią 59,9 a i tak dostaniesz tyle samo co miały by 58% mięsaAle to i tak nie zmienia faktu że obecna koniunktura na rynku jest tragiczna...
tyle moich przemyśleń
..co z tego wynika jaka statystyka?
dzisiaj, we wtorek, jest giełda u Niemca. Jutro mają święto zjednoczenia
Czyli cena BZ ???
Rozwala mnie dyskusja na temat ceny zboża użytego do przygotowania paszy. Co w tym złego jak ktoś przyjmuje cenę po jakiej kupił ??? Jeśli warchlak jest teraz droższy to też mam przyjąć cenę dzisiejszą czy tą za jaką kupiłem tego którego tucze? Każdy tylko patrzy żeby dogryźć drugiemu albo głupoty napisać - cały obraz dzisiejszego rolnictwa.
-
turbogrocho49
warchlaka ktorego kupiles 3m temu juz nie sprzedaż jako warchlaka, a zboze sprzedaz, tak samo jak kupiles zboze drozej a jest teraz taniej mozesz kupic znaczy ze dolozyles na zbozu
[quote="monikaa"]dzisiaj, we wtorek, jest giełda u Niemca. Jutro mają święto zjednoczenia[/quote]
Czyli jutro raczej bz ?
Czyli jutro raczej bz ?
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ich-dzikow
Ha ha ha zaraz sankcje nam dadzą !!! Ha ha ha
Ha ha ha zaraz sankcje nam dadzą !!! Ha ha ha
Niemcy BZ na dużej
Na niemca już nikt nie spogląda.Wystarczy ich szwindli.Zakłady mają swoje cenniki bo widzą co się święci z nimi i np. Z.M. Włodawa najniższą cenę ma 4.50 zł a tuż obok Z.M. Wierzejki ma wystawioną cenę od 3.90 do 4.50 o której większość może sobie pomarzyć. Wniosek wysuwa się sam że tacy potentaci jak Wierzejki muszą dostać Kopa by zrozumieć drugą stronę.
Patrzą bo jak tam jest tanio to Markety mają nas w dupie i kupują od nich i koło się zamyka. BIEDRONKA hasło WSPIERAMY POLSKE !!!!
Mięso itp z Belgii Niemiec itp
Mięso itp z Belgii Niemiec itp
chłop pisze:Niemcy BZ na dużej
na Internetowej -1
-
Wielkopolanin
Brutal piszesz że na niemca nikt nie patrzy, a jednak patrzą jakby świata za nim nie widzieli. Dziś telefon z dużego zakładu , czy nie mam świń na sprzedaż. Nie mam mówie, a co, potrzeba? No wie Pan niema świń. Na co ja że ceny też niema, - no ale u niemca...
Turbo ale jak sprzeda zboże to co z warchlakiem?turbogrocho49 pisze:warchlaka ktorego kupiles 3m temu juz nie sprzedaż jako warchlaka, a zboze sprzedaz, tak samo jak kupiles zboze drozej a jest teraz taniej mozesz kupic znaczy ze dolozyles na zbozu
Eh te paradoxy filozoficzne...
A jak ktos nie kupił ani zboża ani warchlaka to dołożył czy zarobił
baraki to znaczy ze poszedł do polityki
SA pisze:Jaki ułan nie umiesz czytać ULAN u mnie jest taka wieś.brzydal pisze:Przeczytałem twoje wyliczenia i chyba lepiej do ciebie pasuje kozak niż ułan
mam nawet zdjęcie przy znaku, bo kiedyś przejeżdżałem
a jeśli chodzi o komentarze, to podniecacie się tymi cenami a i tak gó*no zostaje w teraźniejszych czasach
Na pewno stracił. Pieniądz przecież traci wartość. Inflacjabaraki pisze:Turbo ale jak sprzeda zboże to co z warchlakiem?turbogrocho49 pisze:warchlaka ktorego kupiles 3m temu juz nie sprzedaż jako warchlaka, a zboze sprzedaz, tak samo jak kupiles zboze drozej a jest teraz taniej mozesz kupic znaczy ze dolozyles na zbozu![]()
Eh te paradoxy filozoficzne...
A jak ktos nie kupił ani zboża ani warchlaka to dołożył czy zarobił
Panie ulan naciągany trochę ten przepis na pasze. Soja po 1320 to w USA pan kupował chyba
-
LukaszBONQ
albo w styczniu
pszenżyto dziś można sprzedać po 740 plus vat i tak trzeba liczyć , jak ktoś kupił po 50 to niech liczy cene jaką można otrzymać .
dokladnie ,jak kupilem zboze w zniwa po 600- 650 a dzis moge sprzedac po 750-850 to nie beda trzymal swinek po 4 zl.Zostalo 15 loch ktore byly wpisane w MR i jak przez najblizszy rok nie pojda pod 6 zl
to likwidacja calkowita.Jest tyle mozliwosci godnego zarabiania kasy ze az trudno sie zdecydowac .U sasiada kladli kostke 200 m , koszt kostki i materialow 12 tys do zaplaty 30 tys ,czterech ludzi robilo 4 dni + ladowarka .W Wagrowcu robia jedna z glownych ulic i szukaja podwykonawcow [ drugi raz przesuwaja termin odbioru z powodu braku ludzi ] pracuja glownie Ukraincy . Chodniki sa tak fatalnie poukladane ze niewiem jak to przejdzie odbior .Chetnie [ bardzo] wynajeliby polskich podwykonawcow ,tylko niema chetnych .
Stasiu 30k za 200m? To Oni metr podbudowy tam kładli?
Metr lepszej kostki - 46zł
tłuczeń 12cm - 14zł/m2
suchy beton 12cm - 10zł/m2
robocizna (z ładowarką ok 10h pracy) - 36zł/m2
całość ok 105zł/metr (Przy czym sporo łuków + schody+ taras czyli trochę zabawy)
Tak to wyglądało u mnie. koszt dniówki jednego człowieka wyniósł ok 350zł (9h pracy). To są bardzo godziwe pieniądze. U Stasia jednak dniówka wychodzi ponad 1000zł
Żyć nie umierać.
tłuczeń 12cm - 14zł/m2
suchy beton 12cm - 10zł/m2
robocizna (z ładowarką ok 10h pracy) - 36zł/m2
całość ok 105zł/metr (Przy czym sporo łuków + schody+ taras czyli trochę zabawy)
Tak to wyglądało u mnie. koszt dniówki jednego człowieka wyniósł ok 350zł (9h pracy). To są bardzo godziwe pieniądze. U Stasia jednak dniówka wychodzi ponad 1000zł
Dostałem decyzję odnośnie zwrotu za bioasekurację. Przyznają 75% całości poniesionych kosztów. 
. Jeśli nie tajemnica podaj ile dostałeś zwrotu i za co? Wg strony ARiMR na jeden złożony wniosek przypada średnio 2450zł. U nas a Mazowszu podobno jeszcze nie zaczęli wydawać decyzjitukan pisze:Dostałem decyzję odnośnie zwrotu za bioasekurację. Przyznają 75% całości poniesionych kosztów.