FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Animex, lider w produkcji mięsa w Polsce. To do niego należą popularne marki takie jak Morliny czy Krakus. Właścicielem firmy, której obrót wyniósł niemal 7 mld zł, jest chiński gigant WH Group, który regularnie już skupuje firmy rolno-spożywcze w naszym kraju. W tym roku wszedł w posiadanie Pini Polonia, czyli największej ubojni w Polsce. Mając jednocześnie największą hodowlę trzody Agri Plus i największego przetwórcę mięsa w Polsce Animex, jest w naszym kraju całkowicie samowystarczalny i kontroluje cały proces, od narodzin świni aż po sprzedaż gotowych produktów w supermarketach. Podium zamyka inny gigant z branży mięsnej – Sokołów. Przychód miał mniejszy od Animexu o ponad miliard złotych, ale za to może się pochwalić wyższym, o 80 mln zł, zyskiem. Sokołów, podobnie jak Animex, jest częścią innego światowego giganta spożywczego – Danish Group. https://www.wprost.pl/tygodnik/10091454 ... EiLmA0FO4A co prawda z ubiegłego roku ale pokazuję skalę biznesu naszym kosztem
Większość ubojni chyba tak teraz kupuje i zarabia
http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article ... tucznikow/
http://www.tygodnik-rolniczy.pl/article ... tucznikow/
Przyznam Ci rację, powariowali żeby nie powiedzieć pogłupieli.Walą chlewnie w otwartym na 1000-2000 stanowisk, I uwaga nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie- po co ci takie ilości?????????mataczą z odpowiedzią ,raz mówią że lubią to robić a innym razem mówią że to czysty biznes bez sentymentów. Biorąc takiego w obroty sprytnej rozmowy - okazuje się że ma w głowie tylko jedno- on ma kolegów gdzieś tam co mają takie 3-4 obiekty i musi im dorównać a najlepiej jak by miał jednego ogona więcej. Co lepsze -po za top agrarem swiata nie widzi ,a wszelakie artykuły o kimś innym co wywalił obiekt to dosłownie jak płachta na byka z uwzględnieniem że ten byk ma być duży i głupi i mocny.0909 pisze:dziś obok mnie zajechał Duńczyk warchlak I CO LUDZIE MYŚLĄ ?
Panie Ministrze Ardanowski nic nie rób,bo jak miała by cena wzrosnąć to rolnicy przywiozą do polski nawet premiera z dani . Żeby tucznik nie kosztował taniej niż warchlak ludzie po wariowali
A TERAZ ODE MNIE PYTANIE dlaczego w takich top agrarach nie wywiadów z tymi samymi co ich tak promowali po 5,10 latach i zdjęciem jak juz ostatnie zęby wypluł ze zgryzoty o wyglądzie człowieka 40 lat starszego.
Ostatnio zmieniony wtorek 18 gru 2018, 23:30 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
No i w wiekszosci z nich panuje takie przekonanie że skoro ktoś wywalił obiekt na 2000 tyś.stanowisk to jemu na 3 tyś. dopiero się będzie opłacać i myśli że jest cwanszy niż inni
-
zenekzkition
zgadza sie. i ci co oddawana produkowali duze ilosci tylko ci co mieli mało to teraz odrazu na 3 tys
każdy robi jak uważa i na tyle ile da rade ogarnąć. Najgorsze jest tylko to że im większa tuczarnia tym więcej problemów zdrowotnych i wiecej antybiotyków, tylko cykl zamkniety daje możliwość produkcji zdrowego mięsa, ale kto na to zwraca uwagę ...
- mytotoksyna1
Zdechły pies jest gdzie indziej pogrzebany trzeba mieć na uwadze ,że tym wszystkim sterują bogate i zachłanne pany.
Jednak nie frasujmy się opodatkowanie -handlu- czytaj tuczu nakładczego zrobi dla polskiej hodowli coś dobrego.
Jednak nie frasujmy się opodatkowanie -handlu- czytaj tuczu nakładczego zrobi dla polskiej hodowli coś dobrego.
-
zenekzkition
brzydal oczywiscie zgodze sie ze z nie wiedzy i nie dopilnowania ale jak miałem cykl zamkniety uzywałem do tuczu wiecej antybiotyków
oczywiste ze najwiecej antybiotykow idzie na porodowkach nie ma sie z czego cieszyc .Od 20 kg sporadycznie .Po odsadzeniu rowniez bez antybiotykow .Na cyklu zamknietym produkcje zaczyna sie od antybiotykow i w przypadku adenomatozy czy dezynteri trwa to dlugo .Co do ceny to nawet za pasze w zamknietym sie nie bilansuje .Gdyby UOKiK zechcial sprawdzic ile zaklady placa swoim i obcym to bylaby podstawa do nalozenia kar za nierowne traktowanie .
stanisław na porodówce jak u mnie idzie 100ml veterimoxinu na 200 sztuk prosiaka i całe antybiotyki, reszte problemów załatwiają szczepionki
-
krzysieko71
Stanisław nie przesadzaj z tymi antybiotykami w zamkniętym, nie jest wcale tak dużo. Na porodówce amoksycyklina przy kastrowaniu i Penicylina dla lochy po porodzie i wszystko.
CO WY PIERDOLI...CIE - w zamkniętym mogło iść kupę antybiotyków,jedynie w przypadku gdy ktoś brał loszki i knury między innymi od takich oszustów jak tu promuje Tukan.Po prostu nie ma bata miał wszystko.W przypadku produkcji sobie loszek,sztucznej inseminacji,do tego dobry wet po pół roku już wszelakie kłopoty się kończyły,oczywiście z uwzględnieniem że niektóre sprawy tak na dobre załatwi tylko depopulacja i jakaś przerwa w produkcji.
https://www.youtube.com/watch?v=5dOk4G6Q2ws
Polecam od 32 minuty .
Wczoraj na spotkaniu z Michałem na naszym terenie był hodowca z Warmii co ma 1000loch i jest załamany obecną sytuacją .
Polecam od 32 minuty .
Wczoraj na spotkaniu z Michałem na naszym terenie był hodowca z Warmii co ma 1000loch i jest załamany obecną sytuacją .
Mietko co tam u Ciebie? Kręcisz jeszcze ogony, czy dałeś spokój?
Też był bym załamany gdybym się ocknął z letargu i przemyślał po jakiego ...uja potrzebne było mi 1000loch.mietko75 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=5dOk4G6Q2ws
Polecam od 32 minuty .
Na soki vat planują podnieść ale na owoce tropikalne obniżają
https://www.pit.pl/aktualnosci/planowan ... vat-942523
Dziwny ten kraj
Ciekawe co wymyśla z wieprzowina może też obniza podatek na mięso z importu
https://www.pit.pl/aktualnosci/planowan ... vat-942523
Dziwny ten kraj
Ciekawe co wymyśla z wieprzowina może też obniza podatek na mięso z importu
-
krzysieko71
Setki ton mieszczanie drogiej paszy na wykarmienie, a na warchlaka zbytu nie ma, no nieciekawie.abcd pisze:Też był bym załamany gdybym się ocknął z letargu i przemyślał po jakiego ...uja potrzebne było mi 1000loch.mietko75 pisze:https://www.youtube.com/watch?v=5dOk4G6Q2ws
Polecam od 32 minuty .
Ja mam loszki swoje, a knurki od Tokarskiego i jestem mega zadowolony. Jeśli uważasz że z nasieniem niczego nie przyniesiesz to jesteś w błędzie. Porozmawiaj ze swoim wetem o PRRS-ie. Knurka po zakupie zawsze należy poddać kwarantannie. W moich stronach Tokarski ma niepodważalną renomę. Każdy jednak może kupować skąd chce i ja nikogo nie promuję.abcd pisze:CO WY PIERDOLI...CIE - w zamkniętym mogło iść kupę antybiotyków,jedynie w przypadku gdy ktoś brał loszki i knury między innymi od takich oszustów jak tu promuje Tukan.Po prostu nie ma bata miał wszystko.W przypadku produkcji sobie loszek,sztucznej inseminacji,do tego dobry wet po pół roku już wszelakie kłopoty się kończyły,oczywiście z uwzględnieniem że niektóre sprawy tak na dobre załatwi tylko depopulacja i jakaś przerwa w produkcji.
Bo owoce egzotyczne ściągają z Izraela. ... I wszystko jasne
https://www.money.pl/gospodarka/hodowcy ... 5121a.html Tylko hodowcy bydla jakos wytrzymuja ale tez kwestia czasu ,Jak pejsakow nie przegonimy to nas zniszcza .Sytuacja sie pogarsza wszedzie . Zrobia wybory na wiosne bo jesieni moga nie doczekac .Parlamentarne . Na Orlenie ON 5,2 https://www.money.pl/gielda/surowce/wia ... 24435.html
Z paliwem to stacje lecą sobie bo w hurcie 1000l kupiłem po 4.75 brutto. Co do wyborów to uważam że ze względu na oszczędności parlamentarne powinny się odbyć razem z eurokołchozem ale nie wiem czy jest to prawnie możliwe.
- Muchozolali
drobiarze myślą że im minister ceny podniesie
normalnie to jeszcze myślą że PRL
normalnie to jeszcze myślą że PRL
lukas tu nie chodzi o paliwo ,ja kupilem 10 gr taniej ale w ubieglym roku przy podobnej cenie za barylke [50]kupilem po 4 zl czyli i tak maja 60 gr w przod .Czyli jak Orlen to mozna ale jak rolnk to "wolny rynek ".Mysle ze sie na tej hipokryzji przejada . Tak zle jak jest teraz w rolnictwie [ogolnie ]nie bylo nawet w latach dziewiecdziesiatych .Rolnicy jesli chcemy przetrwac przygotujmy sie na trudna walke .Mysle ze rzad sobie to wszystko co sie dzieje zaplanowal .Z paliwem mozna robic co sie chce ale z znacznie bardziej wazna zywnoscia juz sie nie chce ?
Muchozol daj spokoj z ta propaganda , rzad jest od planowania i rzadzenia .Urzedasy zawsze beda nas straszyc unia bo oni z tego zyja .Zobaczymy skad rzad wezmie pieniadze na dalsza propagande , teraz nauczyciele i weterynarze strajkuja za czyje ?Za to co wypracuja nasze i innych pracownikow rece .JA rolnik po 40 latach ciezkiej pracy mam 940 zl na reke . Nie wyobrazam sobie wyzyc za te pieniadze , samochod ,utrzymanie domu , zywnosc , leki , nawet za to polaczenie z wami trzeba zaplacic .
- Muchozolali
kurna masz 1zł zwrotu i jeszcze vat odliczysz to po ile ci wychodzi litr ON 
-
Immortaldzk
A po ile wtedy był dolar ? I też kwestia zużycia globalnego jest ważne do ceny. Ogólnie rząd trzyma wysoką cenę bo chce aby kasa w budżecie się na koniec roku zgadzała.Stanislaw pisze:lukas tu nie chodzi o paliwo ,ja kupilem 10 gr taniej ale w ubieglym roku przy podobnej cenie za barylke [50]kupilem po 4 zl czyli i tak maja 60 gr w przod .Czyli jak Orlen to mozna ale jak rolnk to "wolny rynek ".Mysle ze sie na tej hipokryzji przejada . Tak zle jak jest teraz w rolnictwie [ogolnie ]nie bylo nawet w latach dziewiecdziesiatych .Rolnicy jesli chcemy przetrwac przygotujmy sie na trudna walke .Mysle ze rzad sobie to wszystko co sie dzieje zaplanowal .Z paliwem mozna robic co sie chce ale z znacznie bardziej wazna zywnoscia juz sie nie chce ?
Cena Orlenu powinna być po 4.5.-4.6 w hurcie a kupić u innych powinno się dać 4.3-4.4.
Wczoraj baryłka była już 46.5 dolara więc ograniczenie wydobycia przez OPEC zadziałało odwrotnie
Polskie rolnictwo przeinwestowało gospodarstwa i teraz bedzie problem bo jest nadprodukcja żywności i to bedzie trwać teraz latami , a rynków zbytu mało . Banki sprzedały kredyty rolnikom i teraz będą komornicy .
Stanisław skąd ty się urwałeś? Na każdej wiosce się chlewnie i obory budują co pomieszczą tyle co kiedyś cała gmina hodowała i ty mówisz że jest zle? I rząd ma to wszystko skupić w opłacalnej cenie i co zutylizować? A jak się opłaci to będą następne budować. Myślałem że ty rozsądny człowiek , ale skoro takiego prostego mechanizmu nie rozumiesz to szkoda dyskutować
Stawiać chlewnie i kurniki !!!!! a żarcie bedzie darmowe
-
prosiaczek
Dużo jest racji w tym co piszesz. Intensywna produkcja rolna bez kwotowania szybko prowadzi do nadprodukcji a rynek jest od tego by takie sytuacje weryfikować. Minister nie ma pod sobą zakładów rolno-spożywczych by mógł oddziaływać. Nie może też bez ograniczeń powiększać rezerwy państwowe czy fundować pomoc żywnościową. Wielu rolników zlikwidowało hodowlę, ale ci którzy powiększyli zrekompensowali z nawiązką ubytek.0909 pisze:Polskie rolnictwo przeinwestowało gospodarstwa i teraz bedzie problem bo jest nadprodukcja żywności i to bedzie trwać teraz latami , a rynków zbytu mało . Banki sprzedały kredyty rolnikom i teraz będą komornicy .
Tak myślę co nam pomogą te protesty, przecież pensji nam nie podniosą bo my nie budżetówka. Czy mogą uszczelnić rynek skoro wszystko jest globalne?
Czy mogą narzucić zakładom, sklepom ceny? - NIE. Mogą co najwyżej oddziaływać na zarządzanie funduszem promocji by skuteczniej pozyskiwać nowe rynki zbytu. A my - myślę, że jak teraz się organizujemy, tak zjednoczyć siły by stworzyć szeroką reprezentację (tu liczę na pomoc ministerstwa i organizacji branżowych) z którą zacznie liczyć się a przynajmniej rozmawiać branża mięsna. Nie dajmy sobie narzucić woli monopolistów (mam na myśli tucze kontraktowe), bo inaczej wykoszą drobne zakłady które jeszcze cokolwiek ubijają i zmuszą ich do kupowania mięsa od nich. Wtedy amen, wrócimy do niewolnictwa.
-
Gregory_Fox
Zgadzam się z Tobą Pablo.Pablo80 pisze:Stanisław skąd ty się urwałeś? Na każdej wiosce się chlewnie i obory budują co pomieszczą tyle co kiedyś cała gmina hodowała i ty mówisz że jest zle? I rząd ma to wszystko skupić w opłacalnej cenie i co zutylizować? A jak się opłaci to będą następne budować. Myślałem że ty rozsądny człowiek , ale skoro takiego prostego mechanizmu nie rozumiesz to szkoda dyskutować
Kiedy rozmawiam z ludźmi który hodują hobbystycznie przewija się u nich taka myśl.
Że świnie powinny być po 6.
Jednak realnie myśląc to dwa lata prosperity po 6 zł najlepiej przy tanim zbożu, to coniektórym właśnie ziemi pod budowy by zabrakło.
Tylko niska cena może nas uratować tucznika aby kontrakty padły albo ASF w Dani Rządzącym zalezało na stawianiu chlewni by żarcie było tanieprosiaczek pisze:Dużo jest racji w tym co piszesz. Intensywna produkcja rolna bez kwotowania szybko prowadzi do nadprodukcji a rynek jest od tego by takie sytuacje weryfikować. Minister nie ma pod sobą zakładów rolno-spożywczych by mógł oddziaływać. Nie może też bez ograniczeń powiększać rezerwy państwowe czy fundować pomoc żywnościową. Wielu rolników zlikwidowało hodowlę, ale ci którzy powiększyli zrekompensowali z nawiązką ubytek.0909 pisze:Polskie rolnictwo przeinwestowało gospodarstwa i teraz bedzie problem bo jest nadprodukcja żywności i to bedzie trwać teraz latami , a rynków zbytu mało . Banki sprzedały kredyty rolnikom i teraz będą komornicy .
Tak myślę co nam pomogą te protesty, przecież pensji nam nie podniosą bo my nie budżetówka. Czy mogą uszczelnić rynek skoro wszystko jest globalne?
Czy mogą narzucić zakładom, sklepom ceny? - NIE. Mogą co najwyżej oddziaływać na zarządzanie funduszem promocji by skuteczniej pozyskiwać nowe rynki zbytu. A my - myślę, że jak teraz się organizujemy, tak zjednoczyć siły by stworzyć szeroką reprezentację (tu liczę na pomoc ministerstwa i organizacji branżowych) z którą zacznie liczyć się a przynajmniej rozmawiać branża mięsna. Nie dajmy sobie narzucić woli monopolistów (mam na myśli tucze kontraktowe), bo inaczej wykoszą drobne zakłady które jeszcze cokolwiek ubijają i zmuszą ich do kupowania mięsa od nich. Wtedy amen, wrócimy do niewolnictwa.
sranie w banie ,nawet niezbyt rozgarniety człek powinien rozumieć, że to nie nadprodukcja ale dumping i asf nas rozwalają
Tak myśl dalej a bedziesz bity1963 pisze:sranie w banie ,nawet niezbyt rozgarniety człek powinien rozumieć, że to nie nadprodukcja ale dumping i asf nas rozwalają
widze ze na temat ekonomi nie ma z kim tu gadac , muchozol kaze mi odliczyc od paliwa VAT chociaz powinien wiedziec ze VAT jest neutralny w przedsiebiorstwie i dziala w dwie strony , Pablo marzenia rolnikow na kredyt nazywa mechanizmem rynkowym wiedzac [ lub nie ] ze hodowle trzody niszczy obcy kapital poprzez import warchlaka i miesa zlej jakosci i spelnianie urojonych wizji niedouczonych rolnikow .Mam w domu profesjonalnego ekonomiste i nikt jej nie nabierze na niepewne inwestycje .Mielismy rowniez propozycje wspolpracy w hodowli po przeczytaniu umowy niedoszlego wspolnika wysmiala warunki umowy bo wspolnik byl dobrze przygotowany i nalezal mu sie szacunek . Nastepna jego ofiara juz zbankrutowala a on przejal od komornika caly jej majatek .Na wsi jest wiele takich przypadkow . Chlopaki uczcie sie bo naprawde nie macie pojecia o nowoczesnej ekonomi Nie zwalajcie winy na rolnikow , bo od prowadzenia prawidlowej gospodarki jest rzad i tylko on ma narzedzia aby nie dopuscic do takich wynaturzen jak obecnie . WYstarczy tylko egzekwowac ochrone srodowiska i wielkie hodowle sa zalatwione .
Taki damping że jak rolnicy kupili ubojnie salus to sprzedawali gdzie indziej bo cena lepsza niż we własnym zakładzie. Roboty wszędzie do oporu nikt nie musi świń hodować. Kto wziął kredyt ale kasę z uni to w sumie musi, ale na siłę nikogo nie uszczęśliwiali. No tak obcy kapitał przywozi prosiaka z Danii i przymusowo wstawia rolnikowi do chlewni.
Ty mnie ekonomii uczył nie będziesz, bo ja już z tego wózka wyskoczyłem i radzę sobie.
Ty mnie ekonomii uczył nie będziesz, bo ja już z tego wózka wyskoczyłem i radzę sobie.
sory Pablo
. Myslalem ze ekonomia dotyczy calej gospodarki , nie tylko hodowli .
Stanisław Ekonomia jest nr 1 ale tu wkradła sie politykaStanislaw pisze:sory Pablo. Myslalem ze ekonomia dotyczy calej gospodarki , nie tylko hodowli .
- Muchozolali
najważniejsza jest pojecie o tym coś produkować a na drugim palnie rachunek i strategia działania 
Wypijcie se chłopaki po kielichu i podajcie rękę. Prawda jest taka, że w rolnictwie pędzi globalizacja i wielkie fermy które nieodwracalnie popsują rynek gospodarstwom rodzinnym. Dziś jakbym miał z bankowych pieniędzy wydać 5 baniek na chlewnie to wolałbym kupić choćby z 20 mieszkań. A najlepiej jeść mniejszą łyżką i omijać w dzisiejszych czasach banki heh.
Tu sie trzeba zgodzic. Swinie sa jeszcze za drogie a ruszta za tanie. Sam postawilem 4 lata temu chlewnie i nie zamierzam isc nigdzie strajkowaclukas1982 pisze:Wypijcie se chłopaki po kielichu i podajcie rękę. Prawda jest taka, że w rolnictwie pędzi globalizacja i wielkie fermy które nieodwracalnie popsują rynek gospodarstwom rodzinnym. Dziś jakbym miał z bankowych pieniędzy wydać 5 baniek na chlewnie to wolałbym kupić choćby z 20 mieszkań. A najlepiej jeść mniejszą łyżką i omijać w dzisiejszych czasach banki heh.
- mytotoksyna1
Chłopy polskie prawdziwe nie przeinwestowali tylko rolniki o pseudonimie chłop tzw. farmery lub bauery co dostali stery .0909 pisze:Polskie rolnictwo przeinwestowało gospodarstwa i teraz bedzie problem bo jest nadprodukcja żywności i to bedzie trwać teraz latami , a rynków zbytu mało . Banki sprzedały kredyty rolnikom i teraz będą komornicy .
- mytotoksyna1
Ty chińczyk to bez obawy sprzedaż , bo Chiny tańcują po Polsce jak baleriny.Chinczyk pisze:Tu sie trzeba zgodzic. Swinie sa jeszcze za drogie a ruszta za tanie. Sam postawilem 4 lata temu chlewnie i nie zamierzam isc nigdzie strajkowaclukas1982 pisze:Wypijcie se chłopaki po kielichu i podajcie rękę. Prawda jest taka, że w rolnictwie pędzi globalizacja i wielkie fermy które nieodwracalnie popsują rynek gospodarstwom rodzinnym. Dziś jakbym miał z bankowych pieniędzy wydać 5 baniek na chlewnie to wolałbym kupić choćby z 20 mieszkań. A najlepiej jeść mniejszą łyżką i omijać w dzisiejszych czasach banki heh.
Ja pisałem że będzie nędza to śmialiście sie a dziś kto śmieje sie ? Gdzie ci krzykacze ?
sraka ? Sraka to dopiero przed wami
Zboże czeka na chętnego cały czas plusuje
sraka ? Sraka to dopiero przed wami
Zboże czeka na chętnego cały czas plusuje
Stanisław ekonomie , jeden sensowny postulat daj i sposób na rozwiązanie. Jak dla mnie takowych brak więc sensu strajku nie widzę. Poza tym od dawna świnek nie mam i nic nie wskazuje żebym je mial mieć w najbliższym czasie
Kiedy dokładnie kupiłeś ta ropę po 4zl, napewno nie przy cenie baryłki i kursie dolara jak teraz.
Kiedy dokładnie kupiłeś ta ropę po 4zl, napewno nie przy cenie baryłki i kursie dolara jak teraz.
Ostatnio zmieniony środa 19 gru 2018, 20:42 przez Pablo80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
A może L4 bo prawie wszyscy chorują albo niedawno wyzdrowieli

Była psia grypa a teraz wirus belfra panuje. Świnka 4.10 a pszenica 840. Prosiak z tych nowych porodówek po ile chodzi?
-
krzysieko71
Tanio jak nigdy, nic tylko brać!