CENY TRZODY

dragonlux

Post autor: dragonlux »

Będą chyba spadki .Miałem ładować w poniedziałek ale pośrednik się wycofuje wspomina o 40 gr w dół .Cena na dzisiaj 4.8+vat
asz52

Post autor: asz52 »

w Niemczech zywiec nieznacznie podrozal do 1,38 za wbc
asz52

Post autor: asz52 »

cd oczywiscie za Klase E
brzydal

Post autor: brzydal »

na rolpetrolu półtusze dzisiaj były po 7,10 za E, ale na tym forum jak zwykle znowu zaczynają pojawiać sie "uczciwi" prorocy przewidujący swoją nieskończoną mądrością obniżki, prawda jest taka że świń niema i nie tylko w Polsce jest ich mało.
tomek majos

Post autor: tomek majos »

zgadzam sie z przedmówcą w woj. łódzkim dziś 4,60 +vat
ja

Post autor: ja »

brzydal ja nie jestem prorokiem tylko pisze co mi powiedziano ale zobaczymy w przyszłym tygodniu o twoich mądrosciach a ty widze ze jestes swiatowy jak wiesz ze nie swin nie tylko w polsce nie ma. wszyscy tak szybko zapominają o 3 zł za kg ze szok w tamtym okresie niby swiń tez nie było i co było 6 zł? bo jatakiej ceny nie miałem.
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

Na poniedziałek 70szt 5,40 żywiec brutto , bez potrąceń , więc nie wiem czemu wypisujecie o jakiś obniżkach , u nas na małych skupach płacą po 4,80 , a kto przywiezie więcej niż 5szt to ma 20 groszy premii .
Pozdrawiam
lesio

Post autor: lesio »

tak mają racie ci co mówią o obniżkach ciekawe jak świnie spadną o złotówkę to na pewno wszyscy się postawicie i powiecie że świń nie sprzedajecie bo świnie mają być po 6 zł bo ich w Niemczech nie ma, wiecie gdzie oni nas mają w du...., tak czy nie to musimy je sprzedać
baraki

Post autor: baraki »

Lesio jak spadnie to spadnie, ceny spadały i wzrastały odkąd pamiętam nie raz i nie pięć więc chyba każdy juz sie powinien przyzwyczaić!!!! Jak narazie to odbiorcy dzwonia i pytaja o swinki oferując dobrą cenę.
brzydal

widzę że coniektórych strasznie "BOLI" obecna cena tuczników
arek

Post autor: arek »

chlopaki dobrze jest sami ocencie dwa tygodnie temu na skupie zadnego swiniaka nie bylo a wczoraj 200 sztuk sami ocencie czy beda obnizki powiem jeszcze ze swinie bardzo ciezkie wiekszosc w wagach powyzej 120 kg
brzydal

wg danych GUS w polsce jest niespełna 14 mln szt trzody to nie wiem z kąd niby w skupach ma byc pełno tuczników ? w mojej okolicy kupienie tucznika na zabicie na swięta jest praktycznie nie możliwe przychodza do mnie ludzie których nie znam nawet żebym im sprzedał tucznika ponieważ ten od kogo zawsze brali już nie produkuje
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Polskie pogłowie jest może małe, ale 4 miesiace temu jechała na kraj masa aut z warchlakami z zachodu, bo były w takiej samej cenie, jak targowe. Monika z Gdańska nie przesiadywała na GG, tylko załatwiała towar, nawet telefonu nie odbierała, bo nie miała kobicina czasu :D To samo było w innych firmach. Więc uważam, że teraz pojawi się więcej towaru, bo jak cena rosła, to ludzie przetrzymywali i tera może być wiecej towaru w cięższej wadze.
Robek

Post autor: Robek »

W istocie pogłowie w Polsce jest niskie i szybko się nie odbuduje, ale obserwując ceny na Zachodzie wyraźnie widać że ceny żywca znacząco wzrosły tylko w Hiszpani w innych krajach ceny stabilne jeśli by nie powiedzieć stałe ! Dlatego, to na jakim poziomie zatrzymają się ceny żywca zależy przede wszystkim od kursu Euro no i od zasobności portfeli klientów a z tym może być nieciekawie, póki co w sklepie już drożeje i drób i wieprzowina !!
Mariusz1986

Post autor: Mariusz1986 »

Może i macie racje??? Na obecna chwile nastroje są różne... O obniżce nie słychać ale co się stanie w najbliższym czasie nikt nie wie.
jaro89

Post autor: jaro89 »

U mnie na ten tydzien jeszcze podwyżki ale to i tak słaba cena wg tych co tu piszecie - 4.60zl + VAT za żywą wagę. Zobaczymy co bedzie w nastpenym tygodniu.
tomek majos

a jakie są terminy płatności u waszych odbiorców
jaro89

Post autor: jaro89 »

Oj u mnie lepiej nie mówić, jak sie ktos nie upomina to i miesiąc zwleka z przelewem, ale ja zawsze po 2 tygodniach dzownie i sie upominam i na drugi dzien po telefonie mam pieniadze na koncie.
andre

Post autor: andre »

jaro89 pisze:Oj u mnie lepiej nie mówić, jak sie ktos nie upomina to i miesiąc zwleka z przelewem, ale ja zawsze po 2 tygodniach dzownie i sie upominam i na drugi dzien po telefonie mam pieniadze na koncie.
No coz Jaro ,skad my to zanamy,niestety nie tylko Twoj odbiorca nie jest rzetelny ,ja tez juz czekam miesiac ,a po rozmowach telefonicznych wciaz mnie zapewniaja w biurze ze juz wysylaja,a na koncie pusto :cry:
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

brzydal pisze:wg danych GUS w polsce jest niespełna 14 mln szt trzody to nie wiem z kąd niby w skupach ma byc pełno tuczników ? w mojej okolicy kupienie tucznika na zabicie na swięta jest praktycznie nie możliwe przychodza do mnie ludzie których nie znam nawet żebym im sprzedał tucznika ponieważ ten od kogo zawsze brali już nie produkuje

Skieruj tych niedzielnych kupców do Wielkopolski,może Dudzie ubędzie dostawców jak jest tylu chętnych na rąbankę po 5,50.
ja

Post autor: ja »

mnie ta cena nie boli bo mam co sprzedawac i ta cena 6 zł jest wkońcu normalna ale dobrze wszyscy wiemy ze to juz jest szczyt cenoy i teraz tylko moze byc w dól bo w sklepach zbyt spada wędliny drozeją i koło się zamyka. nie mam racji brzydal? a według gus to jak w agrentynie pada to soja w dól a jak słońce swieci to do góry przecież to jest chore :roll:
arek

od jutra cena w dol zastanawiaja sie tylko o ile w dol
Mariusz1986

Post autor: Mariusz1986 »

arek co to za mistrzowie u was kupują ze z ta cena tak szaleją?Ale nie są to byle jacy handlowcy... Wszędzie cena w góre a oni obniżają!
Maniek

Post autor: Maniek »

coś mi się wydaje że o obniżkach piszą głównie ci co już sprzedali , albo mają zaklepaną cenę na jutro choć przyznaję , że mogą mieć rację.
arek

do jutra nie tak daleko zobaczysz ze od wtorku cena w dol moze nie az tak duzo ale zawsze w dol a jezeli ktos sprzedaje systematycznie to nigdy nie napisze ze jest wyprzedany
Awatar użytkownika
mirkoski

Post autor: mirkoski »

brzydal

na giełdzie rolpetrol półtusze znowu 10 gr do góry 7,20 za E
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

jak zabraknie swin to sobie chinczyków sprowadza

tak jak sie chinczyki sprzedaja na eksponaty do preparowania tak i na mieso sie sprzedadza.

poz
marek120973

Post autor: marek120973 »

4.70 + vat
łysy

Post autor: łysy »

Dziś 5,0 plus vat. waga żywa , 20 gr w górę , świnek mało , śląskie .
Dominik

Post autor: Dominik »

Witam cena za zeszły tydzień 5,4 z vat za żywš i przestańcie pisać że jest towar na rynku bo to blef !!! Nie ma obniżek a sam słuch o nich to zmuszenie rolnika do wypchnięcia towaru co powoduje jednoczesnie nagłš sprzedaż !!! Nie dajmy się oszukiwać ci Qurwa (handlarze) chcš poprostu nadal na nas zarabiać !!! Niebawem ich koniec. Pozdrawiam.
kaciocha

Post autor: kaciocha »

Witam,
Podlaskie na 23 mam umówioną wyjściową cenę 5 + Vat, z rozmowy z włascicielem wynika że towaru mału i wciąż spada, nie mogą nigdzie kupić nawt półtusz. Więc Panowie narazie trzeba sie cieszyć z z tego co jest i nie roztaczać czarnych wizji. A to że cena rośnie i spada to juz norma. Cieszcie się że nie produkujecie mleka.
kaciocha

Dominik zgadzam się z Tobą w 100% gnać handlarzy bo to oni nic nie robią tylko spekulują i zarabiaja na naszej ciężkiej pracy, i jeszcze jak widzę z tego co tu piszecie zwlekają z płatnościami, Panowie o ile to możliwe sprzedawajcie bezpoścrednio do ZM a wtedy te Qrwy wezmą się za zbieranie jagód latem :D Ja nie produkuję dużo ale płatnośc mam z kalendarzem w ręku 7 dnia.
WACEK

Post autor: WACEK »

Widać że niektorzy tutaj potrzebują wymiany opon. Najlepiej mózgowych.... A ogólnie jak by nie patrzył to i tak d.pa z tyłu. Euro spadło, idzie import mięsa z zachodu. Przetwórnie zaopatrują się kontraktami na święta bo nasze świnie mają tam gdzie słońce nie dociera. A na zachodzie świnie troszkę zdrożały. I o co w tym wszystkim chodzi :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

http://www.agrarheute.com/?redid=211659
arti

Post autor: arti »

dziś dostałem 5,2 + vat i miałem pytanie o następno dostawę
a inny zakład sprowadził wczoraj 250 szt z holandii i cmokał nie chciał dać po tyle podobno holandie jak mówił kupił po 1,14 euro za żywą + trasport
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Animex dementuje plotki o problemach z płatnościami za skupiony żywiec

Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
12-03-2009, 08:35

W związku z powtarzającymi się pod adresem zakładów mięsnych prowadzących skup żywca zarzutami dotyczącymi rosnących opóźnień w regulowaniu zobowiązań płatniczych za dostarczoną trzodę chlewną, grupa Animex wyjaśnia i informuje, że swoje zobowiązania w stosunku do wszystkich hodowców konsekwentnie reguluje w uzgodnionym z rolnikami nieprzekraczalnym terminie 14 dni.
Długotrwała współpraca z polskimi hodowcami jest podstawą działalności naszej grupy, a także źródłem jej sukcesów zarówno na rynku krajowym jak i trudnych rynkach eksportowych. Ma to szczególne znaczenie w czasie obecnego spowolnienia gospodarczego. - Wysoko cenimy współpracę z hodowcami trzody chlewnej i mamy zamiar nadal intensywnie ją rozwijać - zapewnia Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Grupy Animex.

Sory, ale czy to nie ma związku z olbrzymimi stratami wlasciciela tej grupy, tzn SMITHFIELDA, ktore poniosl na produkcji trzody w ubieglym roku. Banki nie chca finansowac tak malo wiarygodnych firm i mysle, ze zaklady miesne ANIMEXu musza szybciej placic do AGRI PLUS-a i dlatego powstaja opoznienia w platnosciach. Druga sprawa to ta dobra wspolpraca z hodowcami jest wysoko przesadzona. Mam wrazenie ze im bardziej zalezy na najemnikach do produkcji trzody w ramach tego ich tuczu nakladczego z AGRI niz normalna wspolpraca z hodowca. Moze teraz troche przejzeli na oczy ale w tamtym roku placili gorzej niz na spedach.
Nie chce tu przesadzac, ale wiele, oj wiele firm w tym roku padnie. Odnowic kredyt obrotowy w tym roku to nie takie proste, a bez tych pieniedzy nie ujada.
Mysle ze trzeba byc czujnym, przed sprzedaza tucznikow i sledzic sytuacje. Wtopa jednej sredniej dostawy to strata zysku z calego roku.
arek

na jutro w dol o jedno oczko czyli 4,60 plus vat oczywiscie
lesio

Post autor: lesio »

święta racja Wacku święta jakoś dziwnie wszyscy krzyczeli że euro miało być po 5 zeta i nie ma i nie będzie a świni na zachodzie jest jest tyle ile debili w naszym rządzie od ***.....
soltysdaniel

Post autor: soltysdaniel »

Hej ja sprzedaje do Animexu i nia ma zadnych problemow z platnosciami co wiecej nie znam innego zakladu np odzial w elku gdzie by tak terminowo i solidnie placili Pozdrawiam wszystkich hodowcow sprzedajacych do animexu
baraki

Post autor: baraki »

To fakt że animex płaci terminowo ale na tym jego zalety sie kończą! Przestałem oddawac do Ełku gdy zaczęli mi płacić mniej niz dealerzy na spędach.
sentimo

Post autor: sentimo »

Cena ciągle w górę. Dzisiaj już 4,50 netto.
kaciocha

A ja tuz auważam ogromny populizm i fascynację zachodem. Jak zakłady chcą to niech kupuja to błoto z zachodu (bo niczego dobrego nik im nie sprzeda- mrożony szmelc z rezerw państwowych i padło w klasie O) zostaje jeszcze kwestia gdzie towar z tego bagna sprzedają??? W Biedronkach, Lidlach i tym podobnych sieciach poniżej kosztów albo po kosztach a później dziwicie się że "duży" zakład płaci nieterminowo. Niech kupują,szybciej się przekręcą, mają umowy i muszą się z nich wywiązać bo jak nie to WON, wielka sieć nie pozwoli sobie na póstą półkę i gówno ich obchodzi świńska górka czy "psychiczny dołek" Powiem wam jeszcze moi Panowie i panu od "opon" że wyroby z naszych świń są chętnie kupowane i poszukiwane na tak uwielbianym przez niektórych zachodzie a naszym obywatelom sporo biedniejszym zresztą pozostaje konsumpcja wyrobów "wędlinopodobnych" z zachodniego "błota". Zobaczycie gdzie będą szły nasze świnki po uznaniu naszego kraju za wolny od ChA ? Bo ja się domyślam? :D Pozdrawiam "Pesymistów" i biednych handlarzy których trochę moje słowa zabolały.
Blazej

Post autor: Blazej »

Obys mial racje
marian

cena trzody

Post autor: marian »

Skiba kuj-pom 6.1E
Alf27

Post autor: Alf27 »

Witam Kaciocha pozwolisz,żę nie zgodzę się z tobą dlatego,że nasze firmy przetwórcze poszły na maksymalizację zysków i gdzieś mają jakość, ludzie nie świnie i wszystko zjedzą tylko żeby jeszcze wiedzieli co tak naprawdę kładą do buzi. Jeżeli np. 1 kg. poltyszy kosztuje 6,2 zł za kilogram o nasze firmy zrobią z tego kiełbasę która w detalu kosztuje 17,00 zł nie licząc chemi wody wzmacniaczy smaku itd. i po wyjęciu z lodówki okazuje się,że za takie pieniądze powinna to być kiełbasa średniej jakości a czujesz w ustach jakieś chabłozy i okrawki to co sobie myślisz o takim wyrobie. Przepłaciłem i więcej tam nie kupię idziesz do innego sklepu i okazuje się,że tam ten sam fajans. Ja te firmy próbuję zrozumieć bo mają swoje koszty i muszą lać te wode bo konkurencja na rynku robi to samo ale jeśli żywiec był po 3,8 i robili taką samą kiełbasę to coś tu chyba nie tak. Wybaczcie ten troche długi kometarz. U nas tzn.okolice Piotrkowa Tryb. 4,80+wat. Pozdrawiam Alf27
Zdzichu

Post autor: Zdzichu »

sprzedalem do DUDY, termin płatności minął wczoraj a pieniążków nie ma. czy ktoś z was ma podobne problemy?
arti

Post autor: arti »

właśnie umówiełem się na wtorek po 5,2+ vat za żywą
a czy ktoś zna zakład mięsny z Winnicy koło pułtuska, Nasielska jak u nich z płatnościami
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Zdzichu pisze:sprzedalem do DUDY, termin płatności minął wczoraj a pieniążków nie ma. czy ktoś z was ma podobne problemy?
Jak na razie to nie 7 dni i na koncie, ale nigdy nie wiadomo kiedy OPCJE zrobią swoje.
Swoją drogą to idiotów nie brakuje,jeżeli jakiś przedsiębiorca myślał iż banki to instytucje charytatywne i dopłacą im do interesów bo złotówka będzie się umacniać to teraz ma za swoją głupotę.
tomek majos

woj łódzkie dziś obniżka o 10 gr cena 4,5
Maniek

Post autor: Maniek »

U mnie [podkarpackie] na spędzie 4,80 netto , t.j. 10 gr w górę
ODPOWIEDZ