CENY TRZODY

DRIPOL

Re: CENY TRZODY

Post autor: DRIPOL »

jarekmalina pisze:Jakie ceny na ten tydzień za tucznika macie?

4,10 + vat od poniedziałku 16.11
3,80+vat
maciora 1,70+vat
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Jak powstał pomysł ASF to powinna powstać ta cena w całej Polsce i byłoby po kłopocie a teraz to będzie większość trzymała aż do bankructwa lub do śmierci.
rom19

Post autor: rom19 »

DRIPOL już masz ceny na przyszły tydzień?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

DRIPOL pisze:

3,80+vat
maciora 1,70+vat

Tyś chyba chory 1,70 +vat za maciory ?? 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Ten nowy minister żadnych kroków nie czyni , czyżby nie było przyczyny !? :oops:
czarny

Post autor: czarny »

Jak poniżej 4.6 wbc za E spadnie to coś zacznie się dziać. 500 zł za tucznika 120 kg to dobra cena. No chyba że kredyty są to po 7 zł braknie.
Ulan

Post autor: Ulan »

321 pisze:Łatwo się mówi że na tuczniku nie ma pracy. A na lochach jest? też można powiedzieć że troche paszy paszociąg nasypie, jakiegoś łebka wynajmiesz do pilnowania porodów itd za 15zł/h albo i mniej jak Ukraina.. i on siedzi po nocach, a Ty śpisz. Dodatkowo dostaniesz pomoc od rządu i jeszcze dopłate za dobrostan. Życie jak w Madrycie przecież, nie ? ;)

Do Ulan

Masz gotowy biznes plan. Wstaw lochy zatrudnij pracowników za 15 zeta na godz lub mniej .
Zacznij od jakiś 5 milionów sztuk warchlaka rocznie na początek, a nie zapomnij jak będziesz zaczynał zamówić śmigłowiec lub odrzutowiec no i lądowisko albo lotnisko. No a póżniej wysadzisz z siodła Duńczyków Holendrów no i mieszkanie w Madrycie kup.
Mnie wystarczy zamknięty, pstrykam palcami i warchlaki po 30 kg następnego ranka już kwiczą w kojcach. Za dużo nie pstrykam bo palce bolą. Narazie umiem pstrykać prawą ręką, ale uczę sie lewą . Pozstaje jeszcze nauka palcami nóg jak to opanuje to willa w Madrycie moja.
Pozdrawiam tych którzy potrafią wyliczyć dochody innym.

321 dziękuje za Twoje jakże przydatne uwagi. Azaliż pragnę zauważyć że to nie ja wyliczam komuś dochód, tylko sam zostałem niesłusznie oskarżony o to że jestem całym złem świata bo mam cykl otwarty. Moja odpowiedź była reakcją na fałszywe oskarżenia ze strony Twojego przedmówcy w moim kierunku, oraz wszystkich w podobnej sytuacji do mojej. i to już nie pierwszy raz. ja nigdy nie atakuje nikogo, tym bardziej jak ma cykl zamknięty. A cykl zamknięty atakuje wszystko i wszystkich bo tylko cykl zamknięty jest świętością i basta ! :lol: :lol: :lol: :lol:
BRUTAL

Ulan nie dziw się że Cię atakuje. Jesteś W tej chwili największym złem(jak to określiłeś} dla cyklu zamkniętego bo ściągasz dotowanego przez unie warchlaka i zabijasz tym polski zamknięty.
robert0169

Post autor: robert0169 »

:D walka o miejsce przy korycie wchodzi w decydujaca faze wiecej macior jeszcze jedno wstawienie a drinkpol za tydzien oglosi 2,8 plus vat
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Nie budujta rolnictwa na glinianych nogach , bo kiedyś znowu niepodległość stracim . 8)
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

DRIPOL pisze:

3,80+vat
maciora 1,70+vat

Zapytam się inaczej, czy udało się komuś podpisać z dużą grupą na "S" umowę kontraktacyjną z określeniem ceny minimalnęj, mam na myśli ostatni znany biuletyn i choć 0,20zł za lojalność??? Czy to są wygórowane wymagania jak na tak boooogatą firmą i jej parcie do partnerstwa, twórcę programu razem w przyszłość, który raczej obecnie powinien nazyważ Razem w przepaść . Popatrzcie jak ta "S" płaci na tle biuletynu, od dłuższego czasu duuużo mniej. I TO JEST PARTNERSTWO w tej firmie. Mało tego zgłoszenia przymują tylko do poniedziałku a we środy jak jest ful to nawet jak inne nie obniżają TE CWANIAKI "S" bez skrupółów. Ich produkty są najdroższe na rynki (to co zyski mają czerpać tylko z surowca, niech oBNIŻ ARMIĘ URZĘDNIKÓW, CELEBRYTÓW i INNYCH STATYSTÓW, bo jest krewny jednego lub drugiego prezesa).
Ja radzę tak, jak nie ma konktrenego zapisu (laconiczny zapis o decycji prezesa to FIKCJA) o cenie w umowie to wooon kolego z mojgo powdwórka, Mogę z Wami handlować na moich warynkach złodzieje szczute przed włąściciela.
Ja ktoś jeszcze nie podpiasał umowy proszę odstąpcie, a jak ktoś podpisał nie ją zerwie. Oni dużo może nie biją ale jak kupują tanie mięsa z Niemiec, Belgii, Danii no i sprowadzają żywe badziewie z niemiec to ich pan prezes wymyśla dziewaczne ceny (sufit - podłoga).
Niech nie wysyłają jakichś przedstaicieli a przyjadzie wierchówka która wymyśla te głupie zapisy i spróbuje wytłumaczy jakie to gwarancję daję ten szanowny "S".
Ulan

BRUTAL pisze:Ulan nie dziw się że Cię atakuje. Jesteś W tej chwili największym złem(jak to określiłeś} dla cyklu zamkniętego bo ściągasz dotowanego przez unie warchlaka i zabijasz tym polski zamknięty.

a skąd wiesz czy nie kupuje warchlaka z polski ?

pochwal się ile to Ty kupujesz polskich rzeczy, np. maszyn i jak wspierasz lokalną produkcje. Pewnie JD na podwórku, a class w żniwa kosi, hm?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Prosiaczek nie podpisuj żadnych umów , bo nadejdzie taki dzień , że upieką Cię. 8)
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Panowie jak z tą soją od stycznia? Kupować czy nie kupować??
adrian102500

Post autor: adrian102500 »

promocja tucznika ciąg dalszy
andre

Post autor: andre »

vicia1223 pisze:Panowie jak z tą soją od stycznia? Kupować czy nie kupować??

A ja się dziwię że branża trzodziarska tak cicho w tym temacie siedzi.Czyżby zostało nas naprawdę juz tak malo na wolnym rynku,a reszta to hotel? Jeżeli to wejdzie i ta cała reszta ,to po 28 latach w tym bagienku rzucam ręcznik na matę
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

My hodowcy czujem się teraz jak
Ulrich von Jungingen po bitwie pod Grunwaldem. 8)
Ulan

vicia1223 pisze:Panowie jak z tą soją od stycznia? Kupować czy nie kupować??

nawet jak by miało wejść, to:

1) na ile zapasu kupisz ? 6 miesięcy? to raczej max

2) zakażą tylko nam- Polakom stosować soi, a czy konsumentom zakażą jeść mięsa z krajów gdzie nie ma takiego zakazu? czyli wszystkich pozostałych w UE .. no chyba że w całej UE taki zakaz by wszedł, to można by zrozumieć.

3) jak by weszło to w życie to czy TIR jadący z portu w Hamburgu z soją GMO nie będzie mógł wjechać na teren kraju?

przepis jest bez sensu i nie ma racji bytu, ale znając poziom jaki prezentuje obecnie władza to wszystko jest możliwe..

Było by to celowe osłabienie pozycji polskiego hodowcy i kolejny strzał w kolano dla PiSu.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

zakaz skarmiania soi GMO to hodowców by wzmocnił panowie pod warunkiem że by zmądrzeli
zamiast tych tuczników tysiące to może obsade zmiejszyć posiać groszków / soi /bobików wprowadzć dobrostan i zacząć w końcu zarabiać na świniach , a nie przewalać tony tucznika i gnoju za darmo

całkowity zakaz nie da się wprowadzić z marszu ale powinni na zasadzie przymusu stosowania procentowego udziału polskiego białka w paszach przemysłowych , bo obecnie groch nie dużo droższy od pszenicy albo wcale nie kupują
na dodatek przywrócić krzyżowe skarmianie mączek zwierzęcych i się pasza ładnie zbilansuje

nie wiem jakie wy te kalkulatory macie że chcecie srute sojową gromadzić na zapas po cenie 2300 za tone na dodatek pszenica 900 , a świń miliony w unii do uboju w kolejce

przy takich cenach i prognozach to pomału trzeba wrota otwierać i w las
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

podział cyklu zamkniętego w trzodzie na produkcje warchlaków , tuczników i do tego możliwość zakupu warchlaka z importu doprowadził do tego że wszyscy będą robić za garstke ryżu :lol: :lol:

cykl zamknięty nie popuści bo genetykę robił latami i potrzeba lat żeby do tego samego poziomu wrócić do tego swoje ziarno po cześci i czeka jak otwarty padnie

ci co warchlaka sprzedają podobnie ani się szybko wycofać ani rozwinąć trzeba płakać i robić

otwarty tu dopiero jest pole do popisu :lol: :lol: są ilości , możliwości przeczołgania tych opisanych wyżej , zagranicznych hodowców prosiąt , handlarzy i zbożowców haha

dla wszystkich cena jest marna , ale jak by ziarno było tańsze to by do Bożego Narodzenia wszystkie warchlaki z unii były w Polsce , nie wiem czy tak nie będzie :lol: :lol: ale sporo przyjedzie
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Sokołów po niedzieli 5wbc? Ktoś potwierdzi?
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Na święta będą po 4 Wbc
BRUTAL

W mojej okolicy zapełniają się chlewnie nawet te które stały puste kilka lat i nikogo nie interesuje czy tucznik będzie po 3
adrian102500

cena 4zł to będzie marzeniem niejednego hodowcy
jarek84

Post autor: jarek84 »

kupował który warchlaka w średniej wadze 39,5 kg, waga w Dani????
BRUTAL

Wszyscy kupują teraz powyżej 30,ale co w związku z tym?.
adamk9335

Post autor: adamk9335 »

W warmińsko-mazurskim 3,8 zł w skupie
jarek84

Chodzi mi o reklamację że za duże. Ale wyszło że płacę za 35 kg reszta gratis
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Moje przyjechały wczoraj 25kg A już zapisane w lokalnej ubojni
Ulan

jarek84 pisze:Chodzi mi o reklamację że za duże. Ale wyszło że płacę za 35 kg reszta gratis

zależy kto jakie lubi. Większy warchlak daje szybciej tucznika. I znacznie mniej problemów na początku.

Pytanie brzmi - ile teraz płaciłeś za 30kg wyjściowo ? bo rozrzut jest dość spory
czarny

Branża hotelarska w kryzysie bo za legowisko co niektórym po 20 zł wychodzi. A będzie jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

A pogadaj z którym, to 70zł ma od sztuki.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Konieczny jest podatek ,,,bardzo srogi podatek na zachodniego prosiaka i dla jeżdzących po niegO!
Ukrócić trzeba tę duńską kromkę chleba. :roll:
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ostatnimi czasy to na jeden grubszy rok przypadają dwa chude. Przy poprzednim kryzsie gro hodowców raz na zawsze porzuciło romans z blondynami. Teraz jednak nie spodziewam się zbyt wielu decyzji o wygaszeniu. Powód wydaje się być prosty, zostali najwytrwalsi ;)
jarek84

Ulan pisze:
jarek84 pisze:Chodzi mi o reklamację że za duże. Ale wyszło że płacę za 35 kg reszta gratis

zależy kto jakie lubi. Większy warchlak daje szybciej tucznika. I znacznie mniej problemów na początku.

Pytanie brzmi - ile teraz płaciłeś za 30kg wyjściowo ? bo rozrzut jest dość spory

moje wyjściowo 148 zł netto za 30 kg
ja tez wolę większe sztuki, powód już podałeś :D
ale każdy pretekst na zbicie ceny dunczykowi jest dobry... :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

ale każdy pretekst na zbicie ceny dunczykowi jest dobry...

....to tera leć samolotem do Kopenhagi i dołącz sie do protestu duńskich chłopów.
..albo traktorem tam sie udaj.
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

jarek84 pisze:
Ulan pisze:

Bardzo dobra cena. Jaki status zdrowotny?
tukan

Post autor: tukan »

jarek84 pisze:
Ulan pisze:

Pomimo słabej złotówki super cena. Moje koszty są wyższe.
andre

Post autor: andre »

Lukas wytrwałość to jedno,a ekonomia to drugie i raczej te dwie rzeczy nie idą w parze
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Jak ktoś ma 3 wstawienia w roku to lipa totalna.
Jak ktoś wstawia co miesiąc (albo częściej) to już trochę inaczej wygląda.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

jarekmalina pisze:Jak ktoś ma 3 wstawienia w roku to lipa totalna.
Jak ktoś wstawia co miesiąc (albo częściej) to już trochę inaczej wygląda.

Paczta jak sobie kpi to teraz trzeba mu pokazać drzwi.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

W tym roku, jak komuś w chlewni na 2000 sztuk, zamiast kwiku świń wyje wiatr, to ten ktoś niesprzedając świń w wiosną, latem i teraz jest bogatszy o dobre kilkaset tysięcy. Także ten...
adrian102500

peron masz rację kto kręci pałze to zarabia
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Pamiętajta ,że polski chłop pańszczyźniany żywi i broni Ojczyzny. 8)
Jak nadejdą (nie daj Boże) złe dni to tylko u chłopa rąbanka będzie schowana w jadalni.
czarny

Jaki chłop? Wiesz napewno co piszesz?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Czwórka z przodu znika za 3..............2..................1..............
adrian102500

zaczyna się 3 z przodu
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

To są cenowe podchody tak jak u koziołka Matołka przystrzyżenie brody. 8)
arek

Post autor: arek »

U nas padł rekord cenowy dziś 3.6 plus vat
Siwy

Post autor: Siwy »

Tönnies może znowu zabijać więcej

Poniedziałek, 16 listopada 2020 r
Wyższe możliwości rozbioru umożliwiają ubój większej liczby świń.

Wyższe możliwości rozbioru umożliwiają ubój większej liczby świń.

RHEDA-WIEDENBRÜCK Największa ubojnia w Niemczech może przyjąć ponownie tyle samo świń, co przed zamknięciem spowodowanym wyładowaniami koronowymi w lipcu.
Istnieje nadzieja, że zagęszczenie trzody chlewnej w Niemczech nie będzie rosło w ciągu najbliższych kilku tygodni, a nawet może się zdarzyć. Powodem jest to, że Tönnies, jako największy ubojnik świń w Niemczech, może ponownie zaciąć więcej zwierząt. Zgodnie z zapowiedzią firmy, w fabryce Rheda-Wiedenbrück w dniu dzisiejszym, po oficjalnym zatwierdzeniu, została uruchomiona linia do cięcia szynki, która została całkowicie przebudowana w celu dostosowania do korony. Z około 200 pracownikami w tym obszarze, wydajność uboju i rozbioru mogłaby zostać ponownie osiągnięta, tak jak przed zamknięciem w czerwcu, a do 40 000 dodatkowych świń może być przetwarzanych co tydzień, poinformował producent mięsa.

„Cieszymy się, że w końcu możemy rozpocząć pracę przy cięciu przerobionej szynki” - wyjaśnił dyrektor zarządzający Tönnies, dr. André w wielu miastach. W perspektywie krótkoterminowej może to znacząco przyczynić się do stopniowego zmniejszania dramatycznego zatorów komunikacyjnych w Niemczech. Po raz pierwszy od wznowienia działalności po zatrzymaniu Corona , zakład w Rheda-Wiedenbrück mógł znów pracować na pełnych obrotach. Jest to możliwe dzięki ogromnemu wysiłkowi, z jakim Tönnies odbudował rozbiór bydła, który został wcześniej przeniesiony do Badbergen w ciągu zaledwie sześciu tygodni, wyjaśnił Vielstädte.

Według Tönnies podjęto szeroko zakrojone działania, aby spełnić wymóg koronowy w celu ochrony pracowników. Należą do nich większe odległości między poszczególnymi stanowiskami pracy, ochrona przed odpryskami i przegrody między pracownikami, a także wysokowydajne filtry HEPA, które stale oczyszczają powietrze. „Do tej pory wykorzystanie naszych mocy produkcyjnych wynosiło około 70 procent. Teraz, dzięki dodatkowemu obszarowi produkcji, możemy odebrać rolnikom więcej świń i odciążyć producentów” - podkreślił Vielstädte.
WIĘCEJ NA TEN TEMAT
LOKALIZACJA W RZEŹNIACH
Zagrożone są niezrównoważone warunki
Grupa interesu hodowców trzody chlewnej w Niemczech ( ISN) wykazała się zgodą na cięcie szynki w Tönnies, co stało się widoczne w zeszły piątek) zadowolony. „Oczywiście to sprawia, że ​​czujemy się pozytywnie, zrobiliśmy wszystko w ciągu ostatnich kilku tygodni, aby wreszcie wszystko ruszyło” - powiedział dyrektor zarządzający ISN, dr Torsten Staack. Ale nawet jeśli pojawiają się oznaki odwrócenia trendu, wciąż jest daleko od góry. „Hodowcy trzody chlewnej znajdują się w wyjątkowo trudnej sytuacji” - powiedział Staack. W końcu święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem, a możliwości uboju są mocno ograniczone. Dlatego nie powinniśmy teraz odpuszczać. Nie chodzi tylko o spowolnienie wzrostu kojca dla świń, należy go całkowicie zdemontować. Dopiero wtedy można oprócz problemu sprzedaży rozwiązać ogromny problem cenowy.
ODPOWIEDZ