FORUM
CENY TRZODY
-
Adamie gdzie sprzedałeś swoją trzodę w takiej cenie, bo ja mieszkam na granicy trzech województw (łódzkie, opolskie, śląskie) i o takiej cenie nie słyszałam. Jak dasz mi namiary na tego kupca to chętnie nawiąże z nim współpracę.adam k pisze:panowie 5,40 +VAT za żywą to było 2 i pół tygodnia temu.Łódzkie

-
-
-
-
-
-
-
- WOJCIECH1236
Pini Polonia
No właśnie - co słyszeliście o Pini Polonia w Kutnie?????
- Muchozolali
- Muchozolali
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
-
Zgadzam się z tobą Arek.arek pisze:jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika
Chciałam zauważyć również, że oznaczanie tucznika jako klasa druga ze względu na to, że jego waga przekroczyła określone limity wagowe, jest dla mnie niezrozumiałe, gdyż nie spotkałam się z mięsem ani wyrobem mięsnym w sklepie oznaczonym klasą drugą. W takim razie pytam co dzieje się z tucznikiem, który otrzymał wagową klasę drugą? Z tego co wiem, taki tucznik w ZM traktowany jest na równi z klasą pierwszą (chyba że się mylę, może ktoś naświetli mi sprawę przyznawania klas w wadze żywej).
Oczywiście, stara sprawa i mocno nagłośniona w ostatnim czasie !prosiaq pisze:Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?
Idea słuszna i nie problem że robią potrącenia ale żeby te pieniądze dobrze wydali !!!
Głównie liczy sie % udział mięsa a nie grubośc słoniny. Wiekszy tucznik to słonina grubsza ale i schab też.arek pisze:w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic
Wymagania jak wymagania, wszystko jest do zrobienia tylko że za wymaganiami powinna iść w parze wyższa cena, bo jeśli mam dokładac staran żeby zmiescic sie w limitach wagowych a potem dostaje cene taka sama ( np Ełk) jak w zakładach gdzie takie drastyczne wymagania nie maja miejsca to dziękuje bardzo!daniel0 pisze:no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic
Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek