Strona 151 z 1432
: sobota 10 paź 2009, 19:56
autor: marek mokwa
witam ja myśle że przyczyną spadku ceny był zbyt duży import świń żywych z zagranicy a nikt sie nie spodziewał że konsumpcja tak mocno spadnie a kontrakty zostały podpisane z farmerami z zagranicy prawdą jest że swiń u nas krajowych jak na lekarstwo. Dziś zakłady sobie rekompensują drogie zakupy z zagranicy.Dzwonił do mnie własciciel małej masarni i chciał o dziwo znów ze mną współpracować //oddawałem mu przez 2 lata świnki tylko słabo płacił\\ moje zdanie jest takie z zagranicznych ogonów można zrobić kiełbasę ale wyłożyć na ladę mięso to już nie to samo jednak mówcie co chcecie nasz schabowy to nasz .!!!!!!!!!!!
: sobota 10 paź 2009, 20:43
autor: beniu33
Wczoraj 5,40 za E
: sobota 10 paź 2009, 23:14
autor: jarek45
beniu33 pisze:Wczoraj 5,40 za E
Zwszelkimi dopłatami????czy bezzzzzzzzzzzzzzzzzzz?
: niedziela 11 paź 2009, 09:06
autor: jarki
5.11 za E, NETTO
: niedziela 11 paź 2009, 09:28
autor: stary11
witam po ile można teraz kupić warchlaki 21 kg
: niedziela 11 paź 2009, 10:40
autor: hodowca78
170-180zł za szt , mogę sprzedać
: niedziela 11 paź 2009, 10:54
autor: beniu33
jarek45 pisze:beniu33 pisze:Wczoraj 5,40 za E
Zwszelkimi dopłatami????czy bezzzzzzzzzzzzzzzzzzz?
Plus vat oczywicie
: niedziela 11 paź 2009, 15:52
autor: arek
3,50 plus VAT oczywiście na jutro
: niedziela 11 paź 2009, 19:21
autor: pysiek99
panowie i co to za cena....jesli ktos ma tucz otwarty to zaplac ok 180zl za sztuke a sprzedaj go za troche ponad 400....
: poniedziałek 12 paź 2009, 18:14
autor: Kasia i Paweł
woj śląsko-łódzko-opolskie 3,80 +vat za żywą
: poniedziałek 12 paź 2009, 19:01
autor: WOJCIECH1236
jakie są prognozy??
: poniedziałek 12 paź 2009, 19:18
autor: Mariusz1986
U nas też 3,8 plus wat na razie się trzyma.
: poniedziałek 12 paź 2009, 22:58
autor: tea6@wp.pl
sprzedam 150 szt w wadze do 105 kg,śr.mięs.57 wybój 80.Pozdrawiam kontakt mail, lub gg 9790448
: wtorek 13 paź 2009, 10:54
autor: tea6@wp.pl
oferta nieaktualna, towar sprzedany.pozdrawiam
: wtorek 13 paź 2009, 12:46
autor: read
coś się dzieje - oprócz anomali pogodowych na sojowym kontynencie pocichu ZM kupują w lepszej cenie - od dużych rolników
: wtorek 13 paź 2009, 19:09
autor: marek mokwa
spadek zatrzymany nadal 3.7 spędowa
: środa 14 paź 2009, 13:05
autor: koksiarz1990
słyszałem że idą w górę
: środa 14 paź 2009, 17:21
autor: ACONAR
Witam!
Rośnie import wieprzowiny z Hiszpanii do Polski - podaje portalspożywczy.pl
Cała wiadomość link
http://tiny.pl/hqkjw
Wynika z tego, że stajemy się coraz bardziej atrakcyjnym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Niemiec, Holandii, Danii, Hiszpanii i innych krajów. Czy nie umiemy już wyprodukować zwykłej świni?!
Bo jeszcze nie tak dawno temu byliśmy europejską potęgą świńską...
A jeszcze trochę dawniej polski bekon to był światowy przebój. Wielu rolników doskonale pamięta te czasy, kiedy zagraniczni uczyli się w Polsce, jak wyprodukować bekona.
A może to wszystko to cud!?!
: środa 14 paź 2009, 18:19
autor: jaqbn
To wszystko ch... a nie cud !!!! (przepraszam za wulgaryzm). Jedzie z tych krajów gdzie się rozumie , że w jedności siła. Gdzie ubojnie i rzeźnie wiedza , ze nie można zajechać rolnika by mieć stały dostęp do żywca a co za tym zysk. Gdzie rolnicy potrafią jednakowo mysleć perspektywicznie a nie żyją z dnia na dzień i z satysfakcją patrzą na potknięcia innych. Gdzie państwo rozumie , ze to tez jest gałąź produkcji .
: środa 14 paź 2009, 18:22
autor: prosiaczek
Mysle, ze nie chodzi tu o umiejetnosci produkcji. O imporcie lub exporcie zywych swin czy miesa decyduje opłacalnosc jak zreszta w kazdym biznesie. Chocby nie wiem jakie wydali pieniadze z FPMW to o wszystkim rozstrzygnie rentownosc. Polskie zaklady to nie rolnik, ktory jak mu urosnie swinka musi sie jej pozbyc po biezacej cenie, bo do mrozni jej nie zlozy.
Gdyby sie utrzymala obecna niska cena (mam na mysli okolo 4,0zl/ wage zywa) moglby ozywic sie export polskiego miesa, nawet do takich krajow jak Niemcy, Holandia czy Hiszpania. Ale Niemcy za wszelką cene zechca kontrolować Polski rynek i prawdopodobnie beda dalej obnizac ceny. A nasze kochane zaklady aby utrzymac cene znowu wroca do importu zywych swin, chocby mieli troche przeplacic.
I tak oto rodzimy kapitalista przy wspolpracy z kapitalista zachodnim obrzydza polskiemu rolnikowi hodowle swinek.
Panowie, nawet jak przetrzymamy tydzien dwa swinki to moze cena nieco wzrosnie ale potem spadnie jeszcze mocniej. Nie mam zadnych zludzen. W hodowli trzody jest sie w tej chwili wiecej razy pod wozem niz na wozie.
Czlowiekowi az rece opadaja jak zaplacic musia 270zl za dynczyka a cena moze 4,10 na zywa i to z laska.
: środa 14 paź 2009, 18:42
autor: tea6@wp.pl
5.35 za S E sprzedaje jutro potem napiszę jak jak wyszły!!
: środa 14 paź 2009, 19:20
autor: KRZYSZTOF11
Po co kupować takie drogie prosięta. Czy to taka czarna magia produkować sobie prosiaka.Drżeć o cenę . Nawet jak jest cena nieopłacalna to jest ten komfort że nikogo się o nic nie prosi.Były czasy że na tuczu otwartym robiło się pieniądze ale to się skończyło.
: środa 14 paź 2009, 19:42
autor: Muchozolali
ty chyba nie powazny jestes
byly czasy
chyba niemasz pojecia o produkcji
tylko ja chce wiedziec jaki wynik finasowy ty masz
a jaki otwarty tucz.
Koszt pracy własnej.
: czwartek 15 paź 2009, 04:34
autor: wetman
Też się zastanawiam, po co rolnik polski kupuje od Holendrów (pośrednika) prosięta. Nikt nie płaci za mięsność kokosów, zresztą nasze krajowe są porównywalne. Niemcy i Holendrzy pilnują własnego podwórka a Polacy tego nie potrafią!
: czwartek 15 paź 2009, 07:37
autor: lukas1982
Mnie zawsze to śmieszy, że zakłady tłumacząc się z importu twierdzą , że jakość mięsa zachodniego jest zdecydowanie lepsza niż polskiego. Tylko że coraz więcej naszych tuczy świnie tamtych czyli te same

: czwartek 15 paź 2009, 10:17
autor: hodowca78
Co się dziwicie zakładom mięsnym jak sami robimy tak samo , prosiak holenderski 10zł tańszy to sie kupuje holendra zboże 20 zł tańsze z litwy , to się kupuje - a maszyny to jakie mamy , tylko Polskie ? Rządamy potriotyzmu od zakładów mięsnych z obcym kapitałem , a sami robimy to samo , to jest rynek i nie ma litośi , jeśli coś jest tańsze za granicą to się tam kupuje -proste
: czwartek 15 paź 2009, 11:24
autor: navaho13
to czemu sprzedajesz prosiaki drożej od zagranicy?
: czwartek 15 paź 2009, 12:50
autor: jelonek
Jak prosiak duński był po 260 to polski rolnik musiał sprzedac po 230 bo gdzie zapłacic 260 za prosiaka jak teraz holendry po 150 to chcielibyście po 120.............
: czwartek 15 paź 2009, 15:55
autor: hodowca78
to czemu za tucznika chcesz więcej niż za granicą sprzedawaj po 2,80 i nie nażekaj że ktoś mięso ściąga
: czwartek 15 paź 2009, 17:08
autor: navaho13
kiedyś napisałem że zapłace po 150 za prosiaka przy cenie 3zł za żywca, ale przy cenie 5zł tez 150 i na tym powinna polegać współpraca polskich producentów prosiaka i tuczarzy. jak prosiak spadnie do 5zł to wy będziecie narzekać. więc czemu się kłócimy zamiast dogadać. teraz zarabia producent prosiaków, a przy górce producent tucznika, a mógłby każdy zarobić po trochu...to tyle
: czwartek 15 paź 2009, 17:13
autor: navaho13
dodam że w sumie to się nikomu nie dziwię bo przy stabilności naszego rynku każdy chce zarobić kiedy natrafia się okazja, ale współpracy między nami to nie ma, a kto to wykorzystuje?...
: czwartek 15 paź 2009, 20:04
autor: corvina
Z prsosiakiem jest tak:
Jak z Holandi były 290 -300 zł za 20kg to ludzie dzwonili i mówili " Holendry do dupy, chore itp" " Panie bede stale kupowal tylko opuść Pan coś" itp Powiem tak, jak sytuacja sie powtórzy bede kasowal po 350. To jest tylko Polska. Tak samo jest z ZM. Jak nie ma tuczników to własciciel dzwoni i jest do rany przyłóż. Zaliczka? Nie ma sprawy. Tuczniki mam najlepsze na świecie. Dawno takich super świń nie widzieli.
Cena spada, tuczników wiecej na rynku. Telefon: Miesnosc slaba, swinie slabe cena 3.5 a jak nie to sobie zabieraj swinie.
Panowie jak macie okazje to kasujcie ile sie da bez żadnych skrupułów.
: czwartek 15 paź 2009, 20:22
autor: arek
był pomysł zbudowania wielkiej rzeźni pod nazwa polski orzeł której rolnicy mieli być właścicielami i tylko to gwarantowałoby nam głos na rynku a tak to jesteśmy tylko ogniwem szybkiego wyzysku pozostaje się modlić o drogie euro
: czwartek 15 paź 2009, 21:14
autor: Ooset54
Czytam Wasze uwagi na tym forum i takie tam łazi mi po głowie :
Jeden dzień z życia polskiego chłopa :
Kiedy słońce stoi już wysoko nad horyzontem, mieszkający gdzieś tam
w Polsce ( może w Koszalińskiem, może na Podlasiu, a może jeszcze
gdzie indziej ) Kowalski obudzony sygnałem z koreańskiego, kupionego
od Rosjan budzika, zapala kupionego na tym samym targu
u Ukraińskiego handlarza bezakcyzowego, bo przemyconego
z Białorusi papierosa, włącza Japońskie radio, z którego non-stop
lecą Angielskie piosenki, zakłada Tureckie dżinsy, Wietnamski podkoszulek i Chińskie adidasy, po czym z Włoskiej lodówki wyciąga Niemieckie piwo.
Siada przed Tajwańskim komputerem i przy pomocy karty kredytowej
wystawionej przez Amerykański bank kupuje nową komputerową grę
za pośrednictwem internetowego sklepu z Irlandii.
Kiedy coś przekąsi i piwo wywietrzeje mu z głowy, wsiada do Czeskiego ,Niemieckiego albo Włoskiego samochodu żeby pojechać do Francuskiego hiper marketu na zakupy.
Po uzupełnieniu żarcia w Hiszpańskie owoce, Belgijski ser i Greckie
pomidory ,Włoskie winogrona , Duńską wieprzowinę ,Amerykańskie kurczaki wraca do domu, rozsiada się na Holenderskiej kanapie, pogada parę minut przez Fińską komórkę i... rozpoczyna szukać jakiej kolwiek roboty / z gospodarki wyżyć nie sposób / -
-studiując ogłoszenia w polskiej gazecie, w której większościowy kapitał
mają Niemcy.
Kiedy stwierdza, że znowu nie ma godnych uwagi ofert,
długo drapiąc się po gowie zastanawia się: dlaczego KU...WA w Polsce nie ma pracy ?!?!?!
Chyba mam dziś zły dzień !!
: czwartek 15 paź 2009, 21:19
autor: hodowca78
Dobre

, ale i prawdziwe
: czwartek 15 paź 2009, 21:23
autor: Muchozolali
bo reklama dzwigną handlu
W polsce to nawet niemoga zrobic blachy na dobre łańcuch
i chinskie sa lepsze niz polskie
: czwartek 15 paź 2009, 21:26
autor: arek
oset54 to ja albo nie jestem rolnikiem albo mam za dużo roboty bo nic z twojego opisu do mnie nie pasuje
: czwartek 15 paź 2009, 23:39
autor: tea6@wp.pl
ooset... zajefajny tekst.... serio , niestety nasze realia..... nie wspomniałeś o jogurcie z Niemiec ....
: piątek 16 paź 2009, 09:00
autor: JUREK
: piątek 16 paź 2009, 12:39
autor: baraki
Ale co robić jak polskie miastowe lenie nie sa wstanie zapewnić produkcji na odpowiednim poziomie? Jak tylko mogę staram się wybierać polskie produkty ale nie zawsze jest to możliwe bo ich po prostu brak

: poniedziałek 19 paź 2009, 10:23
autor: mszk8af
3,80+vat 1 klasa żywca podlasie
: poniedziałek 19 paź 2009, 10:56
autor: maciek*
5,2 za e
: środa 21 paź 2009, 16:46
autor: Mariusz1986
U nas cena bez zmian 3,8 plus wat a u Dudy 10 groszy do góry? Będą drożeć ???
: środa 21 paź 2009, 16:50
autor: Peron
Wczoraj miałem telefon, kupujący proponował 4.50 za holendra, ale moje są u mnie dopiero miesiąc:( Cena dobra, ale terminy płatności u tego kupującego bardzo długie.
: środa 21 paź 2009, 20:34
autor: jaqbn
5,47 E
: środa 21 paź 2009, 21:36
autor: KAROLA985
u nas wielkopolska 3.8 +vat a u niektórych to nawet 3.5 + vat
: środa 21 paź 2009, 21:51
autor: elek25
u nas 3,9 plus wat bez paniki 3,5 to płacą złodzieje co gotówką płacą
: środa 21 paź 2009, 22:02
autor: KAROLA985
elek 25 myślisz ze niżej nie pójdą .To prawda 3.5 to zdzierstwo byłam dzisiaj w miescie Poznaniu u lekarza i ludzie bluźnili bo ceny u rzeźnika nie drgnęły w dół .
Ludzie naprawdę by kupili tylko jak za taką emeryturę kupić schab jak kosztuje 22zł/kg.
Powinna być jakaś kontrola .
: czwartek 22 paź 2009, 04:03
autor: sergiusz
sokołów z umów płaci 5.3 za średnią mięsność około 57% + vat. taka cena drugi tydzień. powinna lekko drgnąć do góry
: czwartek 22 paź 2009, 19:27
autor: TJ
pow.Kłobucki pośrednicy 3.8-4+vat, ubojnie 3.8-4.2+vat