Strona 169 z 1432

: środa 10 lut 2010, 16:00
autor: dziadek51
Rey, Miechów leży w północnej części woj małopolskiego , tu zawsze najniższe ceny w Polsce ,trzody ,zboża , prosiąt . Dzisiaj cena w Miechowie 3.1 +VAT , tucznika było kilkanaście szt. a cena jak wyżej.

: środa 10 lut 2010, 17:46
autor: Diablo
Ja mam na sprzedaż 180 szt tucznika oczywiście mięsne sprawdzałem ceny na prawdę są zróżnicowane
Warunki jakie mi zaoferowano 2 zakłady 3.60 +vat a ja im mówie ze chce 4+vat :D i że poczekam jeden gość mi zaoferował 3.9+ vat zobaczymy co z tego będzie...

: środa 10 lut 2010, 18:58
autor: figo
Diablo pisze:Ja mam na sprzedaż 180 szt tucznika oczywiście mięsne sprawdzałem ceny na prawdę są zróżnicowane
Warunki jakie mi zaoferowano 2 zakłady 3.60 +vat a ja im mówie ze chce 4+vat :D i że poczekam jeden gość mi zaoferował 3.9+ vat zobaczymy co z tego będzie...
Kolego diablo tez mam taką partię no 10 mniej, daj znać gdzie sprzedaż i po ile bo mi w sm saluz oferują podobna cenę.poz

: środa 10 lut 2010, 19:54
autor: Muchozolali
zebys zobaczył kase
takie tranzakcje to tylko gotówka
wpłocona na konto w banku przed wyjadem samochodu.
takie tam gadanie
powiedziec ile płacisz
i dodac jutro odbiór ale gotówka
niemacie dzienkuje.

ci co sprowadzja za granicy tucznika to musza zakontaktowac i jeszcze przedpłaci cało kwote.

poz

: środa 10 lut 2010, 20:22
autor: WOJCIECH1236
Muchozolali pisze:zebys zobaczył kase
takie tranzakcje to tylko gotówka
wpłocona na konto w banku przed wyjadem samochodu.
takie tam gadanie
powiedziec ile płacisz
i dodac jutro odbiór ale gotówka
niemacie dzienkuje.

ci co sprowadzja za granicy tucznika to musza zakontaktowac i jeszcze przedpłaci cało kwote.

poz
masz racje co do tych co sprowadzają i jak ja bym osobiscie sprzedawał do kogos niepewnego tez wymagał bym gotówki i to przed załadunkiem najlepiej. A zdaża sie i tak ze sprzedajesz do pewnego goscia i on ci płaci płaci az w pewnym momencie przestanie...i teraz wisi mi 50 tys juz ponad 3 miesiace :?

: środa 10 lut 2010, 21:57
autor: andre
WOJCIECH1236 pisze:
jagienka pisze:Wracając do tematu: naprawdę szukam tucznika na eksport, i nie jedno auto, w dostawie musi być przynajmniej 50% klasy E, reszta nie niżej niż U, jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o ofertę cenową
A gdzie to te swinki wysyłasz??
tak jak prosiaq sprzedałem je do pana Dudy ,widac jego długi zaczelislmy juz spłacac :?

: środa 10 lut 2010, 22:03
autor: sentimo
Sprzedane w poniedziałek 4,10 za E ze wszystkimi dodatkami :(

: środa 10 lut 2010, 22:35
autor: monika23
4,70 za E do Łukowa

: środa 10 lut 2010, 22:38
autor: Bobo
Monika skad masz taką cenę w Łukowie??

: środa 10 lut 2010, 22:43
autor: monika23
Trzeba się targować kolego:)

: środa 10 lut 2010, 22:48
autor: romano
Ja mam wstępnie umówione na piątek do Olewnika po 3,7+vat,ale ja się upieram po 3,8+vat 110 szt.jak mi nie da to poczekam na przyszły tydzień, może jagienka będzie znowu brała na Lubawie ,to podbije cenę???

: środa 10 lut 2010, 22:56
autor: Bobo
A masz z nimi umowę??

: środa 10 lut 2010, 23:05
autor: lukas1982
Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?

: środa 10 lut 2010, 23:06
autor: romano
Na razie nie mam żadnej umowy ,handluję z nimi od czerwca jak mnie piotrex te złodzieje przekręcili.Nie chcę na razie robić żadnej umowy bo jak masz umowę to potem nie masz wyjścia i musisz sprzedawać jak ci zagrają.

: środa 10 lut 2010, 23:29
autor: maciek*
no to cie ladnie przewiezli lukas :(((((((!!!!!

: środa 10 lut 2010, 23:31
autor: lukas1982
I co z tym fantem teraz zrobić??

: środa 10 lut 2010, 23:33
autor: brzydal
odpowiedź prosta jak oszukują to z takimi nie handlować !!!

: środa 10 lut 2010, 23:34
autor: lukas1982
A kto nie oszukuje??

: środa 10 lut 2010, 23:39
autor: brzydal
tak drastycznie jak ty mówisz lukas że mięsność spadła z 55 do 51 to chyba niewiele zakładów stać na taki kant ! Ja sprzedaje do sokołowa i jak do tej pory nie było problemu z mięsnością z tego co obserwuje to duda był by chyba ostatnim któremu sprzedał bym swoje świnie

: środa 10 lut 2010, 23:47
autor: maciek*
zgadza sie wszyscy kantuja!!!!!!! ogolem wszystkim ostatnio wychodzi slabsza miesnosc!!!!!

: czwartek 11 lut 2010, 00:14
autor: prosiaq
ale żeby aż tak kantować?
przecież każdy da się oszukać tylko raz!
ja już do DUDY nie sprzedam, umowy nie miałem z nimi i całe szczęście
pewnie gdybym miał to nie dostałbym e5,00 tylko e4,30+cośtamcośtam
A mozę DUDA strzale sobie samobója i chce oddać za darmo klientów do PINI?

: czwartek 11 lut 2010, 09:19
autor: jarki
no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe :!: :?:
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś :?: przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej :!:
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność :!:

: czwartek 11 lut 2010, 09:36
autor: jaqbn
Jestem hodowcom Polsusowskim i mam pomiary co 3 tygodnie - mierzę ok 70 - 100 sztuk. Na pig-logu wychodzi mi średnia mięsność 58-59 %. Wiadomo na świni żywej + - 2% mozna się pomylić. Ubojnia do której sprzedaję wciąż wali mi 53-54 % a ostatnio z biedą 53% . Wkur-zdenerwowałem się i sprzedałem na Węgry i dziwnym trafem mięsność mi podskoczyła mi do 57,7 i to na samych kastratach - wnioski można sobie dopowiedzieć .

: czwartek 11 lut 2010, 09:58
autor: prosiaq
jaqbn - podaj nazwe dziadów co Cie skubali

: czwartek 11 lut 2010, 11:57
autor: ciacho
Czyżby Agro handel?

: czwartek 11 lut 2010, 12:37
autor: PO-pulista
lukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?
Myślałem iż tylko mi obniżyła się mięsność. Sprzedaje jak pisałem przez grupę do DUDY świnie miały przeciętnie 56-57% mięsności a teraz od pewnego czasu 53-54%. Ostatnio to jeden był w O, kiedyś 70% była w E a jak się trafiła R to już był wyjątek a teraz to na porządku dziennym.

: czwartek 11 lut 2010, 12:39
autor: arek
panowie tanim zbożem karmicie świnki i dlatego wam spadła mięsność bo podobno co tanie to tandeta nie szukajcie u kogoś poszukajcie u siebie

: czwartek 11 lut 2010, 13:26
autor: 1963
polska to taki dziwny kraj ze miesnosc nie zalezy od genetyki i zywienia a od podazy na rynku i poziomu konsumpcji

: czwartek 11 lut 2010, 13:40
autor: jarki
@arek to finiszer {na kartce}
energia 13,3
białko 16,67
liz 0,99
met 0,28
M+C 0,61
treo 0,60
tryp 0,20

: czwartek 11 lut 2010, 13:41
autor: dawidjanek11
Ale z ta mięsnoscia to macie chlopaki racje ja zawsze tez mialem srednio 57 % a teraz ledwo 54% i wybicie 78 masakra

: czwartek 11 lut 2010, 13:51
autor: maciek*
ale ubojnia powie ze to firmy paszowe nas oszukuja!!!!! :)

: czwartek 11 lut 2010, 13:54
autor: PO-pulista
arek pisze:panowie tanim zbożem karmicie świnki i dlatego wam spadła mięsność bo podobno co tanie to tandeta nie szukajcie u kogoś poszukajcie u siebie
Ja też tak myślałem że to moja wina i siedziałem cicho ale jeżeli inni mają ten sam problem to daje to coś do myślenia.

: czwartek 11 lut 2010, 14:50
autor: Muchozolali
lukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?
a dlaczego ci skonfiskowali na k
maoze pady w transporcie.
od czasu jak wprowadzili wat w rolnictwie
zaczeły sie terminy ustawa 14 dni
no ale jakosc w sklepie niema terminu
mojim zdanie taki zapis to powinin byc podany do trybunału stanu.
i oglonie te wszystkie wbc itc.

poz

cena tszody

: czwartek 11 lut 2010, 15:40
autor: agrorolnik
co to oznacza klasa k

: czwartek 11 lut 2010, 16:22
autor: arek
konfiskata to oznacza k czyli inaczej mówiąc dałeś gratisa

: czwartek 11 lut 2010, 17:49
autor: krims
U mnie mięśność latem gwałtownie spadła o 5% jak sprzedawałem jeszcze do Dudy. Po zmianie odbiorcy tucznika znowu powróciła do 57% i tak jest do dziś na zbliżonym poziomie.
Jakość paszy kontrolujcie na bieżąco wysyłając próbki do laboratorium producenta dodatków. Bez żadnej łaski każda pożądna firma zrobi badania. Ode mnie co dwa miesiące próbki jadą na badania do Mieściska i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.

: czwartek 11 lut 2010, 17:54
autor: navaho13
coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>

: czwartek 11 lut 2010, 18:38
autor: Muchozolali
no juz ci to wyszło

: czwartek 11 lut 2010, 20:43
autor: beniu33
U mnie też poleciała mięsnoœć, ale z ostatnim transportem pojechałem na ubój i o dziwo mięsnoœć skoczyła o 4 oczka do góry-chyba pańskie oko konia tuczy :wink: ,mówić krótko ,kantujš jak mogš :cry:

: czwartek 11 lut 2010, 20:51
autor: maciek*
beniu masz w takim ukladzie magiczne oko

: czwartek 11 lut 2010, 21:00
autor: arek
dziwne ze cie na zakład wpuścili i nie wołali książeczki zdrowia

: czwartek 11 lut 2010, 21:47
autor: andre
niestety to jest minus dla podpisywania umow kontraktacyjnych bo pod grozba kar trzeba sie z nich wywiazac,a zakłady dobrze wiedza co robia i ocena WBC sluzy tylko do regulowania sobie kosztów. naszczescie umowe z panem D. mam do czerwca a i tak nie na cała produkcje wiec mam pole manewru i moge pozwolic sobie na sprzedaz do innego "potrzebujacego" :wink:

: czwartek 11 lut 2010, 22:13
autor: jarki
jarki pisze:no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe :!: :?:
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś :?: przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej :!:
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność :!:
ponawiam pytanie co jest grane z tymi kontrolami

: czwartek 11 lut 2010, 22:20
autor: lukas1982
Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.

: czwartek 11 lut 2010, 22:59
autor: ACONAR
Witam!

Cytat z pisma MRiRW:
Podsekretarz Stanu MRiRW Artur Ławniczak napisał 23 grudnia 2008 r. w piśmie RR-mdj-js-076- 273 /08 do Wiktora Szmulewicza Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w odpowiedzi na jego pismo z dnia 20 listopada 2008 r., nr KRIR/AS/3594/08, w sprawie stworzenia systemu niezależnej oceny płodów rolnych następujące informacje (m. in.):

Należy zauważyć, iż ani przepisy wspólnotowe ani krajowe nie precyzują statusu rzeczoznawcy prowadzącego klasyfikację tusz – może on być pracownikiem zakładu ubojowego, ale może być także pracownikiem np. grupy producentów lub prywatnej firmy klasyfikacyjnej, może też prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Wymagania, które musi spełnić, ustala szczegółowo art. 35 Ustawy (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

W tym zakresie pojawiały się inicjatywy, m.in. Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, który zaproponował utworzenie przez branżę podmiotu w formie spółki, w skład której weszliby przedstawiciele przemysłu mięsnego i producentów trzody chlewnej, który mógłby zająć się prowadzeniem klasyfikacji.
Koniec cytatu.

Problem uczciwej oceny mięsności tuczników nie jest nowym problemem, wszyscy to wiedzą, ale jak zwykle, kończy się na zwykłym narzekaniu...

: czwartek 11 lut 2010, 23:00
autor: ccc
w/g przepisów ubojnia musi niezwłocznie(najpóźniej rano następnego dnia po sprzedaży)poinformować rolnika o konfiskacie ,ponieważ jako dostawca masz 24 godziny na odwołanie się do powiatowego lekarz weterynarii a ten w praktyce wysyła kogoś do ponownego badania mięsa.
Ubojnie ni musi dłużej niż 24 godziny półtuszy niezdatnej do spożycia

: czwartek 11 lut 2010, 23:01
autor: ccc
a ha za ponowne badanie płaci dostawca ale warto jest czasem zaryzykować

: czwartek 11 lut 2010, 23:26
autor: jarki
czyli organu kontrolującego NIE MA :!:
oceniający jest pracownikiem ZM :evil:
a jeśli towar wybrakowany{chory}to weterynarz powiatowy?

: piątek 12 lut 2010, 08:44
autor: Muchozolali
lukas1982 pisze:Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.
czy robiłe szczepienie
dwa kiedy był ubój od od odbioru
jesli sie zebrało ok 24 godzin to mozliwe ale pól stada a nie 4 sztuki
poz.

poprostu padły na samochodzie i czesc.
teraz bedze to notorycznie nowe wytyczne dyrektora ograbka.
ten człowiek od poczatku działa na szkode tego zakładu.

poz

: piątek 12 lut 2010, 09:16
autor: gofer
navaho13 pisze:coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>
Ty chyba od niedawna w Polsce :!: Polski rolnik da zarobić handlarzowi, Holendrowi, Niemcowi. Ale złość go rozsadza jak zarobi drugi polski rolnik. Zorganizować się i dotrzymać słowa - utopia. Słyszę czasem co mówią wzajemnie o sobie członkowie jednej grupy producenckiej.
W takich warunkach baty na mięsności, baty na terminie płatności, ściąganie mięsa z zachodu jak u nas dostatek tylko po to, żeby polski rolnik nie wstawał z kolan.
Ale w znacznej części sami jesteśmy sobie winni. Ciężko pracujemy, żeby postrzegali nas jako niezorganizowanych dostawców kapuchy.