FORUM
CENY TRZODY
Oferta handlowa
Warchlaki duńskie
pierwsza klasa ( PRRS Negative )
waga średnia 30 kg +/- 2kg
cena z transportem do 150 km: 262 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
druga klasa, pierwszy sort ( PRRS Positive)
cena z transportem do 150 km: 256 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warchlaki holenderskie
waga średnia 23 kg +/- 2 kg, rasa Duroc
cena z transportem do 150km: 216+ VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
Warchlaki niemieckie
waga średnia 25 kg +/- 2 kg
cena z transportem do 150km: ? zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,07
Data sporządzenia oferty 12-02-2010r.
Cennik obowiązuje od 15-02-2010 do 20-02-2010.
Podstawą do wyliczenia wartości warchlaka jest waga duńska, niemiecka lub
holenderska. Ceny podane wyżej są cenami wyjściowymi, które mogą różnić się od
ceny ostatecznej +/- 5zł w zależności od indywidualnych ustaleń z klientem, wielkości
zamówienia, kosztów transportu.
Warchlaki duńskie
pierwsza klasa ( PRRS Negative )
cena z transportem do 150 km: 262 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
druga klasa, pierwszy sort ( PRRS Positive)
cena z transportem do 150 km: 256 zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warchlaki holenderskie
waga średnia 23 kg +/- 2 kg, rasa Duroc
cena z transportem do 150km: 216+ VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,05
Warchlaki niemieckie
waga średnia 25 kg +/- 2 kg
cena z transportem do 150km: ? zł + VAT 3% za sztukę wg kursu EUR 4,07
Data sporządzenia oferty 12-02-2010r.
Cennik obowiązuje od 15-02-2010 do 20-02-2010.
Podstawą do wyliczenia wartości warchlaka jest waga duńska, niemiecka lub
holenderska. Ceny podane wyżej są cenami wyjściowymi, które mogą różnić się od
ceny ostatecznej +/- 5zł w zależności od indywidualnych ustaleń z klientem, wielkości
zamówienia, kosztów transportu.
jelonek ja bede kupował, choc nie po tych cenach które podałes na koniec lutego mam zamówione 850 sztuk po 220+3%vat / 30 kg z 1 gospodarstwa.
Nalezy zwrócić uwage, że kupno prosiaka po 220 nie oznacza sprzedaży tucznika po 350, bo po pierwsze mozna nie sprzedawć 100 kilowych tylko 130, choc u mnie ostatnio średnia waga partii była jeszcze cięższa, po drugie wiadomo jaka cena bedzie w czerwcu? patrząc na wykresy z ostatnich lat nie powinna byc nizsza a dużo wyzsza. Głowa do góry pozdrawiam
Nalezy zwrócić uwage, że kupno prosiaka po 220 nie oznacza sprzedaży tucznika po 350, bo po pierwsze mozna nie sprzedawć 100 kilowych tylko 130, choc u mnie ostatnio średnia waga partii była jeszcze cięższa, po drugie wiadomo jaka cena bedzie w czerwcu? patrząc na wykresy z ostatnich lat nie powinna byc nizsza a dużo wyzsza. Głowa do góry pozdrawiam

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... a69a3.html
Kupujcie dalej, oni zarabiają, a polski rolnik klepie biedę...
Kupujcie dalej, oni zarabiają, a polski rolnik klepie biedę...
-
Który zakład tak dobrze płaci za takie ciężkie świnie. Chyba nie sprzedajesz na WBC gdyż niektóre półtusze wyszły by powyżej 115kg a to już totalna porażka.Don pisze:jelonek ja bede kupował, choc nie po tych cenach które podałes na koniec lutego mam zamówione 850 sztuk po 220+3%vat / 30 kg z 1 gospodarstwa.
Moscibrody ostatnio brały u pewnego napalonego hodowcy który wstawił w październiku do gęsnika prosiaki myśląc ze sprzeda po 5zł i jak sprzedawał to średnia wyszło coś około 130kg to dostał 3.80 za żywą. Ostatni miesiąc to na samym owsie stały. Z takimi hodowcami też jest jeszcze problem ale ten powiedział ze już nie chce słyszeć o hodowli trzody i jednego mamy mniej;)
Kiedy pełen pozytywnych myśli przeglądasz te wykresy ubiegłorocznych notowań to rzuc jeszcze okiem na ten najwazniejszy który obrazuje wzrost pogłowia u głównych producentów.Don pisze:jelonek ja bede kupował, choc nie po tych cenach które podałes na koniec lutego mam zamówione 850 sztuk po 220+3%vat / 30 kg z 1 gospodarstwa.
Takie wahania cen na jedno są dobre: wybijaja z głowy hodowlę świń okresowym hodowcom. Jak ktoś ma ciągłość w produkcji, to raz gorzej, raz lepiej na tym wychodzi. Dochodzi do tego, że zarabia się nie na ogólnej hodowli, tylko na takich strzałach, jak były w tamtym roku. Ogólna hodowla pozwala jedynie na egzystowanie bez możliwości rozwoju.
-
-
Jakby rolnik był trochę bardziej mądrzejszy to by tak nie było jak jest. Jakby raz i drugi Ci co skupują odjechali pusto to na kolejny raz już by nie byli nieugięci i dało by się coś po negocjować cenę. Dotąd tak będzie dopóki rolnicy się nie zrzeszą.
Pozdrawiam wszystkich i życzę podwyżek! He he he
- WOJCIECH1236
ale sie wybiłes...martinglo pisze:Jakby rolnik był trochę bardziej mądrzejszy to by tak nie było jak jest. Jakby raz i drugi Ci co skupują odjechali pusto to na kolejny raz już by nie byli nieugięci i dało by się coś po negocjować cenę. Dotąd tak będzie dopóki rolnicy się nie zrzeszą.

- WOJCIECH1236
Kolego Martinglo gdybyś prześledził cały temat to znalazłbyś różne propozycje odnośnie cen . Twoja wypowiedź jak i podobne do innych odnośnie zrzeszenia . Podwyższenie ceny miała by sens gdyby gra cenowa dotyczyła rynku lokalnego odizolowanego od rynku globalnego ,światowego . Cóż z tego gdyby nawet zrzeszyli się wszyscy producenci z Twojej gminy Iwanowice lub całego pow. na terenie którym leży twoje gospodarstwo i to bylibyście mniejszym graczem niż niejeden producent uczestnik tego forum. Myślisz ,że on ma dużo większe ceny niż ty , jeżeli ma to tylko dlatego że produkuje lepszego tucznika , jednolitego o wyższej mięsności.
W/g mnie na dzisiaj powinniśmy walczyć o:1. niezależna ocenę mięsności przez firmę non profit kontrolowaną przez organizację rolniczą (może być Izba Rolnicza) .2.Walczyć z opóźnionymi płatnościami rolnikom oraz zakładom mięsnym najczęściej przez wielkopowierzchniowe siecie handlowe (przez zmianę ustawy o VAT , niezapłacenie w ciągu 2 tygodni, bez żadnych furtek , w łańcuchu pokarmowym za towar spowoduje zapłatę karnego VAT do Urzędu Skarbowego w wysokości 22% .Również taka ustawa zapobiegła by oszustwom m.innymi takim jak obecnie jest w Szczebrzeszynie)
W/g mnie na dzisiaj powinniśmy walczyć o:1. niezależna ocenę mięsności przez firmę non profit kontrolowaną przez organizację rolniczą (może być Izba Rolnicza) .2.Walczyć z opóźnionymi płatnościami rolnikom oraz zakładom mięsnym najczęściej przez wielkopowierzchniowe siecie handlowe (przez zmianę ustawy o VAT , niezapłacenie w ciągu 2 tygodni, bez żadnych furtek , w łańcuchu pokarmowym za towar spowoduje zapłatę karnego VAT do Urzędu Skarbowego w wysokości 22% .Również taka ustawa zapobiegła by oszustwom m.innymi takim jak obecnie jest w Szczebrzeszynie)