FORUM
CENY TRZODY
-
kędzierzawy
-
kędzierzawy
-
andrzej-guzik
Właśnie tak prezydent niewiele może ale jeżeli już coś robi to nie powinien tego spieprzyć ta jak tasior popsuł stosunki polsko rosyjskie i eksport szlak trafił a pis był u władzy miał swojego prezydenta i co i d..a szału nie zrobili a naobiecywali jak wszyscy tylko każda partia przez pierwsze 2 lata swoich na stołki wpycha a jak przychodzi do rządzenia to się kadencja kończy osobiście mam zamiar przyznać drugą kadencje obecnej partii ale jeżeli po tym czasie nie będzie lepiej to kopa i wylot. Ja pamiętam jak było za czasów pisowskiego prezydenta i mam dość kłótnie podchodów i robienie wiochy na szczytach unii mam nadzieje że jak wygra bronek to inne państwa nie będą patrzeć na nas jak na buraków którzy się porozumieć nie potrafią a co do poglądów to prezydent gówno może więc niewiele si e zmieni wyglądać powinien porządnie i tyle a i głowę powinien mieć mocną żeby na spotkaniach z putinem tępo wytrzymać
a co do krusu i podatku dochodowego to w Polsce jest tak że prawie połowa gospodarstw które mają powierzchnię poniżej 5 ha osobiście nie wyobrażam sobie że coś takiego generuje dochód na takim poziomie żeby podatek dochodowy od tego płacić a jeszcze lepiej to znaczna część gospodarstw nie sprzedaje tego co wyprodukuje więc żadna partia nie pokusi się o taki manewr jak podatek dochodowy dla rolnictwa bo samobója sobie strzelą i tyle gdyby taki podatek się im opylił to już dawno by był ale najwyraźniej się nie opyla.
Obarczanie winą prezydenta za wstrzymanie importu mięsa przez Rosję uważam za głupotę. Chandel z Rosja to przecież nie tylko mięso, w czasie gdy trwało embargo na mięso eksport innych Polskich produktów spożywczych (i nie tylko) kwitł w najlepsze. Prawdziwym powodem embarga była chęć ochrony własnych producentów przed nadmiernym spadkiem cen (kilku wpływowych rosjan zainwestowało w fermy trzody więc musieli zadbać o swoje) akurat padło na Polskę bo była słabsza a nie dlatego że prezydentem był Kaczyński! Jeśli komuś sie wydaje że lizanie tyłka rosji pomoże wejść na tamtejszy rynek to niech popatrzy na Białoruś! Rosją rządzi biznes który ma w głebokim poważaniu politykie i dyplomacje.
Kłotnie? A co w nich złego? Czy jak sie przestaje o czymś mówic to znaczy że tego niema, czy jak sie ni mówi o korubcji to znaczy że nikt nie bierze łapówek?
Kłotnie? A co w nich złego? Czy jak sie przestaje o czymś mówic to znaczy że tego niema, czy jak sie ni mówi o korubcji to znaczy że nikt nie bierze łapówek?
-
rolnik sam w dolinie
Pan Kaczynski dlaczego nie nadaje sie na stanowisko prezydenta??
- charakterologicznie
z racji swojego charakteru pan prezes uwielbia dzielic, intrygowac, zniewazac, – politycznie
pan prezes nie zna jezykow, nie ma pojecia o finansach, ekonomii, wspolczesnych
mediach,wspolczesnym swiecie – natomiast utozsamia sie z najbardziej zacofana, ksenofobiczna i nieuczciwa formacja kosciola
- Będzie wspierał swoich czyli polskę B kosztem Polski A
- psychicznie
w obecnej sytuacji, pozbawiony swojej polowy jest czlowiekiem niekompletnym a wiec
wybor jego bylby conajmniej szalenie ryzykowny
ma tez fobie: obawia sie podrozy, co go kompletnie juz deskrydetuje
- charakterologicznie
z racji swojego charakteru pan prezes uwielbia dzielic, intrygowac, zniewazac, – politycznie
pan prezes nie zna jezykow, nie ma pojecia o finansach, ekonomii, wspolczesnych
mediach,wspolczesnym swiecie – natomiast utozsamia sie z najbardziej zacofana, ksenofobiczna i nieuczciwa formacja kosciola
- Będzie wspierał swoich czyli polskę B kosztem Polski A
- psychicznie
w obecnej sytuacji, pozbawiony swojej polowy jest czlowiekiem niekompletnym a wiec
wybor jego bylby conajmniej szalenie ryzykowny
ma tez fobie: obawia sie podrozy, co go kompletnie juz deskrydetuje
PROMOCJA WYBORCZA http://www.pkmduda.pl/?pid=84
-
turbogrocho49
Witam!
Co tu usuwać? Świniarstwo to przede wszystkim polityka!!!.....
Przykłady? Proszę bardzo:
- ceny skupu świń to najczystsza polityka!!
- kiełbasa wyborcza to też polityka!!
- a ciągle te same świnie przy korycie to nie jest polityka?
A reszta? Pożyjemy, zobaczymy...
A swoją drogą: "Chłop potęgą jest i basta!!"
Co tu usuwać? Świniarstwo to przede wszystkim polityka!!!.....
Przykłady? Proszę bardzo:
- ceny skupu świń to najczystsza polityka!!
- kiełbasa wyborcza to też polityka!!
- a ciągle te same świnie przy korycie to nie jest polityka?
A reszta? Pożyjemy, zobaczymy...
A swoją drogą: "Chłop potęgą jest i basta!!"
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest żę przy mięsności 55% wybicie w sokołowie wychodzi 75%!!!! Coś mało jak na mój gust. Świnie zważone na dużej wadze bo przyjechał samochód bez wagi... Kierowca twierdził że większość oddaje nieważone ale coś mi się nie chce wierzyć że są tacy rolnicy których nie interesuje po ile za kg żywej sprzedali... Swoją drogą ciekawe czy jak sokołów czy duda sprzedaje mięso to waży czy wysyła odbiorcy mięsko i bezgranicznie mu ufa żę mu uczciwie zważy...
zrobili Cię w H@JAPiotrwlkp pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest żę przy mięsności 55% wybicie w sokołowie wychodzi 75%!!!! Coś mało jak na mój gust. Świnie zważone na dużej wadze bo przyjechał samochód bez wagi... Kierowca twierdził że większość oddaje nieważone ale coś mi się nie chce wierzyć że są tacy rolnicy których nie interesuje po ile za kg żywej sprzedali... Swoją drogą ciekawe czy jak sokołów czy duda sprzedaje mięso to waży czy wysyła odbiorcy mięsko i bezgranicznie mu ufa żę mu uczciwie zważy...
mi wychodzą 79-82 %{w małej ubojni}
Też tak myślę zwłaszcza żę nie podałem wagi tuczników kierowcy bo chciałem sprawdzić wiarygodność oceny wbc.... Takżę niech to będzie przestrogą dla tych którzy oddają bez wagi na wbc - nie tylko handlarze potrafią obciąć na wadzę, zakłady po prostu obcinają wagę półtusz... A propo jeżeli ktoś myśli żę na wadze elektronicznej nie da się oszukać to niech sobie przed sprzedażą świnki zważy to się zdziwi ile taka waga potrafi w sposób niewidzialny dla oka obciąć,,,,
-
bamberinio
Alf27 pisze:U nas obecnie 4,5 netto za Żywą. Kolega sprzedał kilka tygodni temu dostał 5,3 netto za żywca ale fajnie trafił. Na razie nie jest źle ale żniwa zapowiadają się kiepskie i zboże będzie drogie. Dziś kupiłem jęczmień zestaw 45 zł za dt. Gdybym miał więcej kasy kupił bym ze 100 ton.
No nie wiem czy aż tak podrożeje. Telefony zaczeły sie urywać zeby kupic zboże a kupować nie ma komu. Jest jeszcze ukraina, węgry.
-
bamberinio
-
PO-pulista
-
bamberinio
-
bamberinio
płacę tyle, ile mogę;) ale naszych chojnych ZM to chyba nie przebiję...
dziś od rana słyszę, że w całej Polsce podwyżki, nawet na netbrokersie o tym piszą, a na naszym forum czytam, że bez zmian, a spęd po 3,7...
a cena na telefon nie z powodu tajemnicy, tylko dlatego, że zależy od ilości, płatności, jakości...
Cóż, zaryzykuję wyznanie: powiem tak - cena średnio 4,5 + Vat. w zależności od dogadania się może być +/-10 gr więcej lub mniej.
i...?
będą baty?

a cena na telefon nie z powodu tajemnicy, tylko dlatego, że zależy od ilości, płatności, jakości...
Cóż, zaryzykuję wyznanie: powiem tak - cena średnio 4,5 + Vat. w zależności od dogadania się może być +/-10 gr więcej lub mniej.
i...?
będą baty?
-
bamberinio
-
bamberinio