FORUM
CENY TRZODY
Moim zdaniem cena zboża i tucznika jest jednak silnie skorelowana. Może nie tak jak byśmy chcieli ale jest.
Kiedy zboże jest tanie znaczy to że hodowla jest mała i nie ma na nie zapotrzebowania. Wówczas żywiec jest drogi.
Wzrost cen zbóż świadczy o dużym jego zapotrzebowaniu co sugeruje że hodowla jest duża.
Kiedy zboże jest tanie znaczy to że hodowla jest mała i nie ma na nie zapotrzebowania. Wówczas żywiec jest drogi.
Wzrost cen zbóż świadczy o dużym jego zapotrzebowaniu co sugeruje że hodowla jest duża.
panowie a ja myślę że zboże stanowi dobry materiał do spekulacji dla chcących zarobić, nie nieruchomości, akcje, ziemia a zboże jest co jakiś czas takim narzędziem...
A co do cen myślę, że te spadki choć dla nas bolesne nie potrwają długo, myślę że jeden cykl produkcyjny i będzie wyższa cena, nikt nie będzie dokładał do produkcji a tym bardziej zachód...
A co do cen myślę, że te spadki choć dla nas bolesne nie potrwają długo, myślę że jeden cykl produkcyjny i będzie wyższa cena, nikt nie będzie dokładał do produkcji a tym bardziej zachód...
- marek mokwa
- Kontakt:
- WOJCIECH1236
-
turbogrocho49
-
Mariusz1986
- WOJCIECH1236
4,5 netto a to znowu 4,70 netto, zgadzam sie z corvina, po co wogóle to podawanie cen, jeśli nie podaje sie jaki zakład, nawet województwo, jeśli to taka tajemnica to po co wogóle to pisać
Nikt nikomu przecież i tak na rachunki nie patrzy, a piszą tak chyba Ci którzy myślą że są tacy którzy im zazdroszczš , albo że tak zakład ich docenia
46 szt dzisiaj srednia waga 113 kg, 4,00 brutto ZM Podgórze, podlaskie
Nikt nikomu przecież i tak na rachunki nie patrzy, a piszą tak chyba Ci którzy myślą że są tacy którzy im zazdroszczš , albo że tak zakład ich docenia
46 szt dzisiaj srednia waga 113 kg, 4,00 brutto ZM Podgórze, podlaskie
Zikon widzę, że kumasz temat:) Nie interesuje mnie to, czy się ustawia kolejki, czy nie. Pisze, po ile sprzedawałem. To, że ty dostajesz 50gr mniej też mnie nie interesuje. Możesz się denerwować, że komuś oferują dużo więcej. Tylko weź pod uwagę to, że ten ktoś godzi się na pewne warunki, na które Ty być może byś nigdy nie przystał. I nie tylko w małych zakładach można negocjować cenę. W dużych też. Tylko, że jak się wyprujesz na forum, to już więcej nikt Ci nie dołoży. Corvina ostatnio bardzo nerwowe Twoje posty są, nic Ci nie pasuje. Wiem, że cena prosiaka też pod zdechłym azorkiem, ale nie musisz mieć do wszystkich pretensji. Jakby nie było wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Tylko niektórzy wyskakują wcześniej, a niektórzy próbują do końca ostrej jazdy bez trzymanki.
Ok Peron masz trochę rację z tą nerwicą. Ale chyba już każdemu zaczynają puszczać nerwy. Ledwo trochę wyszliśmy na prostą po dwóch latach gehenny a znów nie wiem po co te świnie trzymam. Co do prosiaków to nie wiem czy nie wystawię rożna przy drodze i tam je będę sprzedawał w promocji po 5 zł 100 gram.
Panowie, cena zmierza ku 3zł za kg. Zakłady testują chyba nasza cierpliwość. Zobaczymy, kiedy obudza się z ręką w nocniku. Od kiedy są dopłaty, nie było żadnych protestów rolniczych. Może czas najwyższy? Rządy myślą, że jak rzucą trochę kasy, to mają zagwarantowany spokój. Ja mam prosiaki z importu, ale swoje zboże. Nawet przy niskiej cenie nie czuć strat. Ale jeśli ktoś jedzie na gotowej paszy i ma w tysiące sztuk, to zaczyna się dramat.
-
cichykrotoski
- Muchozolali
Panowie!!!
Czas najwyższy przyjżeć się bliżej Funduszowi Promocji Mięsa Wieprzowego. Fundusz ten działa od 1 lipca 2009 roku. Jego działanie finansowane jest z NASZEJ KIESZENI!!! Szukałem w internecie jakiejś informacji odnośnie władz, statutu, podjętych działań, zebranych kwot i nie znalazłem nic. Może słabo szukam.
Musimy rozdmuchać ten temat, bo wydaje mi się, że za nasze pieniądze urzędnicy mają ciepłe posadki i podejrzewam, że 2/3 z nich widziało świnię tylko na obrazku, ewentulanie mogą kojarzyć Prosiaczka z "Przygód Kubusia Puchatka".
Może wystosujemy jakąś petycję z żądaniem rozliczenia się tego Funduszu ze zgromadzonych środków i podjętych działań?
Bo jeżeli działalność Funduszu ktoś nazywa promocją, to ja się pytam promocją czego, bo przecież nie chyba wieprzowiny!!!!!
Czas najwyższy przyjżeć się bliżej Funduszowi Promocji Mięsa Wieprzowego. Fundusz ten działa od 1 lipca 2009 roku. Jego działanie finansowane jest z NASZEJ KIESZENI!!! Szukałem w internecie jakiejś informacji odnośnie władz, statutu, podjętych działań, zebranych kwot i nie znalazłem nic. Może słabo szukam.
Musimy rozdmuchać ten temat, bo wydaje mi się, że za nasze pieniądze urzędnicy mają ciepłe posadki i podejrzewam, że 2/3 z nich widziało świnię tylko na obrazku, ewentulanie mogą kojarzyć Prosiaczka z "Przygód Kubusia Puchatka".
Może wystosujemy jakąś petycję z żądaniem rozliczenia się tego Funduszu ze zgromadzonych środków i podjętych działań?
Bo jeżeli działalność Funduszu ktoś nazywa promocją, to ja się pytam promocją czego, bo przecież nie chyba wieprzowiny!!!!!
Bardzo słuszna uwaga Peron. W końcu jakieś konkrety na tym forum. Najprościej będzie jak każdy z nas osobno napisze maila lub list do Ministra rolnictwa z zapytaniem co dzieje się z tymi pieniędzmi i że prosimy o upublicznienie danych o wydatkach tego funduszu. Napewno odpiszą bo mają taki obowiązek.
Widzę, że jest zainteresowanie tematem. Czy można w takim piśmie powołać się na to forum, ewentualnie na miesięcznik Trzoda Chlewna, np. Hodowcy i Producenci Trzody Chlewnej użytkownicy portalu Trzoda Chlewna? Możnaby się tak podpisać pod petycją. To dawajcie propozycje listu z pytaniami. Razem coś zredagujemy.
-
Mariusz1986
-
turbogrocho49