Kalkulacja tuczu

hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Kalkulacja tuczu

Post autor: hodowca78 »

Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł

razem koszt ok 400zł szt 115kg

115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce :)
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

a czy nie bylo by bardziej ekonomicznie sprzedac np. w wadze 102-105 kg bo powyzej tej wagi jedna spada wykorzystanie paszy, jak sadzicie jaki jest koszt wyprodukowania prosiaka do odsadzenia w obecnej chwili,????? chociaż tak na oko
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

hodowca78 pisze:Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł

razem koszt ok 400zł szt 115kg

115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce :)
Hodowca 78 przedstawiłeś maksymalnie uproszczoną kalkulację.
Taka kalkulacja powinna zawierać jeszcze % upadków, amortyzację budynków i wyposazenia oraz koszt zainwestowanego kapitału (aktualne oprocentowanie lokaty bankowej)
Za ok. 2 miesiące po sprzedaży tuczników przedstawie wam rachunek :)
Bobo
Posty: 813
Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Bobo »

oho zaraz będzie przypał.. Ktos przeczyta te wszystkie wyliczenia i zaraz bedzie ile to rolnik ma zysku na swiniach i w ogole, żyć nie umierać na wsi jak to piszą mieszczuchy w niektórych artykułach... ://////////
przy aktualnej cenie żywca i zboża można tą swinke troche lepiej upaśc, jak swina była po 3 zł to sie wypychało i 90 kg
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .
Robek
Posty: 368
Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Robek »

hodowca78 pisze:Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .
ten teamat już był wałkowany chciażby pod tym linkiem
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... ght=#31677
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

Robek koszty z lipca nie są porównywalne z obecnymi , inna cena prosiaka , inna cena paszy , inna cena żywca .
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

baraki myslisz ze na otwartym tuczu lepiej wyjdziesz
J.W.
Posty: 100
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 18:31

Post autor: J.W. »

baraki pisze:Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.
W wyliczeniach opłacalności tuczu zdecydowanie lepiej posługiwać się wskaźnikiem MTF (ilość mięsa na tonę paszy) który jest zdecydowanie dokładniejszy i obejmuje min. straty z powodu wybojowości niż wskaźnikiem FCR(współczynnik wykorzystania paszy) który był używany powszechnie dotychczas !!!
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Oto moje wyliczenie stan na 27.22.2008


Prąd 18000
woda 6000
opał 5000
nasienie 6000
paliwo 7000
amort. budynków 24 000
słoma 7500
weterynaria 35000
pensja pracowników 50000
daje to 88zł na sprzedanego tucznika
sprzedaż prosiąt (400 x 130) dAJE MINUS 29ZŁ DO sprzedanej sztuki
(przyjmuję że na prosiętach nie zarabiam tylko sprzedaje w przypadku braku miejsca do tuczu)


Pasza Prest.1150
W - 740
T- 680
LK - 700
LP - 580
locha koszty 41 zł na szt ( dokładne obliczenia)
4-9 tydzień 48 zł/szt
9-20 137zł/szt
20-23 46 zł/szt
wynik
88-29+41+48+137+46=331zł
+ upadki
331 x 1.06 =
351zł

Koszt wytworzenia tucznika 100kg w moim gosp wynosi ok 351zł
+kredyty
+zysk

W celu dalszej egzystencji przy obecnej sytuacji w gospodarstwie cena powinna się kształtować na poziomie minimum 4.45 zł/kg

Podzrawiam
tomek majos
Posty: 108
Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56

Post autor: tomek majos »

koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

moim zdnaiem maks 105 kg
Don
Posty: 637
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:34
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Don »

Prosię za 280zł to pasę jak długo się da 130-140 kilo optymalna waga
-obecnie 5,2-5,3 brutto a pasza dla tucznika 0,7zł za kg niech sobie zje jej 4kg na 1 kilo przyrostu a nawet 5 kilogramów * 0,7zł daje 3,5 to przynajmniej 1,5 zł do przodu na każdym kilogramie wagi żywej świnki.
- mięsność załóżmy ze 105kg i 135 kilogramów dzieli przepaść 5% czyli całą jedną klase ale to daje tylko 20kg groszy różnicy
105 kg*5,3zł=556złotych
135 kg*5,1zł= 688złotych

132zł dochodu więcej
a koszty? pasza 30kg * zużucie np. 4kg * koszt pt2 0,7 = 84zł psza + koszty pozostałe razem 100zł nie przekroczą.
czyli dobre 30zł wiecej na tuczniku ZYSKU
tomek majos
Posty: 108
Rejestracja: wtorek 22 kwie 2008, 18:56

Post autor: tomek majos »

don powiedz mi jeszcze o ile wydłuża Ci sie okres tuczu w przypadku gdy sprzedał być sztuki 110 kg a 130 tak jak piszesz powyżej i jak długo trwa o ciebie cały cykl od prosiak do 130 kg bo twoja kalkulacja jest dośc ciekawa
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Zgadzam sie z Don.
U mnie na holenderskich warchlakach przy średniej wadze 140kg średnia mięsność wyniosła 55%, co ciekawe przy wadze 115 była prawie identyczna, zakład policzył mi 10gr /kg taniej z uwagi na wyższą wagę, więc myśle że przy obecnej relacji opłaca sie przeciągać tucz ile wlezie.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236
Posty: 711
Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: WOJCIECH1236 »

na takim przeciąganiu nie wyjdziesz za dobrze na dłuższa mete bo teraz może zarobisz i te 30 zł wiecej ale policz ile by urósł już nowy prosiak do tego czasu i tak kilka razy przeciągniesz aż sie okaże że w ciągu roku mógłbyś sprzedać jedną partie tuczników więcej i wtedy wynik ekonomiczny sie zmienia
klechu
Posty: 58
Rejestracja: czwartek 02 lip 2009, 21:36

Post autor: klechu »

tomek majos pisze:koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach
loszki - do 115kg
samce - 105 do 110kg

i pamietaj
wyprodukowanie dwóch tuczników o masie 100kg kosztuje tyle samo co wyprodukowanie tucznika o masie 150kg

pozdro
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

W zaleznosci jaki materiał posiadasz do tuczu.

w USA ubija sie tuczniki w wadze ok 130kg

zuzycie paszy tuczników z krzyżowania naimy z p67 wynosci 3,2 kg
do wagi 167kgmasy ciała.

Dzis sa takie czasy ze tylko wydajne i efektywne zwierzeta mozna utrzymywac.

poz
klechu
Posty: 58
Rejestracja: czwartek 02 lip 2009, 21:36

Post autor: klechu »

jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
Robek
Posty: 368
Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Robek »

klechu pisze:jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

Robek pisze:
klechu pisze:jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!
zgadzam sie z Toba ,dlugo pracowalem nad miesnoscia i dalo to jakis efekt ale jak piszesz wyzej miesnosc przynajmniej dzisiaj juz tak nie procentuje i zarabia sie na dlugosci tuczu ,wykorzystaniu rocznym stanowiska etc.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Witam. Oto moja statystyka przy prosiakach z Holandii: waga prosiaka 21, średni czas tuczu 110 dni, średnia waga tucznika 120,8, średni przyrost dzienny 0,91kg, upadki 3procent, zużycie paszy ok. 2,7dt
Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

naprawdę super tylko napisz ile ci zostanie w kieszeni
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Aż się boję liczyć...
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

W dzisiejszych czasach mięsność jest słabo wynagradzana więc lepiej kryć rasami o wysokich przyrostach. Tylko który knur będzie do szybkiego tempa wzrostu najlepszy?? P76??
felix
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek 25 sty 2010, 10:29

Post autor: felix »

W obecnych czasach warto wykorzystywać knury o bardzo wysokim tempie przyrostu - późno dojrzewające - by nie zwalniały koło 100 kg wagi żywaj. No i oczywiści by można je było je ubić w okolicach 120 kg bez znaczących spadków jakości tuszy!
Innym parametrem o którym wszyscy zapominają to wykorzystanie paszy - wierzcie mi różnice pomiędzy knurami są ogromne. Smutne jest to, że prawie nikt tego nie mierzy! Podobnie jest z knurami z zakupu - zapytajcie hodowcę o jego wykorzystanie paszy - nikt go nie zna ;)
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

A zastanawiałeś sie dlaczego nikt tego nie mierzy? Może dlatego że trudno ten parametr obiektywnie oszacowac jeśli niema odpowiedniej metodyki i warunków! Wymagało by to standardowej paszy, standardowych warunków, zdrowotności itd. w innym wypadku to wrózenie z fusów.
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

w chlewniach o cyklu zamknietym zmierzenie zuzycia paszy wymaga niezmiernie duzo czas
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??
felix
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek 25 sty 2010, 10:29

Post autor: felix »

lukas1982 pisze:Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??
Powiem szczerze, że nie lubię reklamy ale ja używam od dłuższego czasu PIC (knur PIC337 i PIC410) tuczniki równo rosną, ubijam średnio w wadze 120-125kg wagi żywej - mięsność średnio na poziomie 56,5% choć czasami mam i wyższą ... nie ma sensu w tej sytuacji używać pietrainów i krzyżówek z pietrainem!
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Witam

Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
Arek39
Posty: 375
Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04

Post autor: Arek39 »

co to za koncentrat że go się daje tylko 10% w takim przedziale wagowym?
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Makuch rzepakowy stosuje jeszcze. A Ty ile stosujesz koncentratu? Ile Ci średnio rosną świnie od zakupu prosiaka do sprzedaży w średniej wadze np. 122-125 kg? Jakie masz przyrosty dziennie średnie? Jakie masz zużycie paszy?
sergiusz
Posty: 53
Rejestracja: środa 15 kwie 2009, 18:51
Lokalizacja: sokołów podlaski

Post autor: sergiusz »

na dzień dzisiejszy 23kg holender to ok 220 zeta brutto dunczyk lub łotwa 28kg to ok 260+ vat ja stosuje 3-ci prestarter do ok 28-30kg cena 1200-1300 tona zużycie 1,5kg przyrost 700 gram wydaje mi się że dzisiaj nie opłaca się kupowac dużych warchlaków
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Peron pisze:Witam

Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
Daj tego koncentratu 200 kg i pszenicy z 350 kg to możesz oczekiwać w tuczu przyrostów rzędu 900g/dobę
prosiaq
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2009, 06:43

Post autor: prosiaq »

kalkulująć weźcie pod uwagę lepsze wykorzystanie paszy przez duńczyki w dalszym etapie tuczu
Robek
Posty: 368
Rejestracja: sobota 09 cze 2007, 10:27
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Robek »

Peron pisze:Witam

Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
Powinien dorosnąć te 7 kg w ciągu 10 dni przyrost 700g/dobę a zużycie dobrej paszy (starter bez rzepaku) średnio 1,5 kg/szt czyli 15 kg paszy x powiedzmy 0,85 zł = 12,75 i nawet niech stoją 2 dni dłużej to i tak ten koszt wynosi około 15 zł !!
Adam21i
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 14:04
Lokalizacja: Przasnysz

Post autor: Adam21i »

Witam szanownych gospodarzy i mam do was pytanie odnośnie liczenia kosztów a mianowicie jak to się robi na jakiej zasadzie możne ktoś mógł by mi to wytłumaczyć . Może to dość głupie i dziwne pytanie ale jestem nowicjuszem w chodowi i stąd te pytanie . Z góry dziękuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Panowie jest pytanie. Jakie osiągacie średnie przyrosty dzienne na prosiaku z Holandii? Ja miałem teraz bardzo dobra zdrowotność, 1 procent upadków, ale przyrosty wyszły mi średnio 0.8 kg na dzień. Słabo trochę. Duńczyk kastrat łapie nawet 1kg. Jakie macie średnie zużycie paszy na kg przyrostu? Podejrzewam, że u mnie wina koncentratu kupionego w promocji.
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

peron niema tragedii, mysle za na genetyce holenderskiej to srednio max 0.9 kg przy dobrych lotach, zuzycie na poziomie 2,7 kg na 1 kg przyrostu
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

własnie kończę lot kastratów z danii, wstawiłem 400 szt., przyrosty nie sięgnęły 1 kg na dobę, myślę że to przez upały. Przyrosty od 100kg rewelacyjne przy słabej paszy, mięsność byłem bardzo miło zaskoczony od 55,5% do 56% a wszyscy mnie straszyli ze miesnosc to kicha na kastracie, zużycie jeszcze do końca nie sprzedałem to nie powiem, ale po koncentracie widze że jest zdecydowanie lepiej jak na holendrze
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Na poprzednich Holendrach miałem właśnie 0.9 średni przyrost, na duńskich kastratach prawie 1kg. Na tych zużycie paszy wyszło prawie 3 kg. Wychodzi na to, że wina paszy.
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

peron ile rocznie kabanów puszczasz?
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Około 900
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Ja wstawialem raz kastrata przy minus 26 stopni. Byłem bardzo sceptycznie nastawiony, ale wszystko było dobrze. Były u mnie średnio 94 dni cp-cp. Średnia waga prawie 125kg, średnia waga prosiąt 33kg. Szły jak burza.
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

no różnie z tym bywa, ja z tego kastrata to ogólnie zadowolony nie jestem, straszne problemy z kończynami miały, analizując te problemy to myślę że to streptokokoza, leków zeszło mi w miarę ok, upadki też mieszczą się w granicach normy, ale dużo sztuk izolowałem, żebym tego nie robił upadki wzrosły by znacząco
ŁOWICZAK
Posty: 180
Rejestracja: wtorek 23 lis 2010, 15:06
Lokalizacja: ŁOWICZ woj.ŁÓDZKIE

Post autor: ŁOWICZAK »

Z JAKICH OKOLIC ŁÓDZKIEGO POCHODZISZ??? :wink:
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

panowie niby świnki takie drogie a w portfelu ciągle cieniutko dlaczego tak się dzieje
Grzesiek
Posty: 303
Rejestracja: niedziela 23 lis 2008, 23:28
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Grzesiek »

Żeby portfel był gruby to by trzeba było tylko sprzedawać a nic nie wydawać :wink:
ODPOWIEDZ