FORUM
Kontrola NIK w gospodarstwie
Kontrola NIK w gospodarstwie
Witam, dowiedziałem się dziś, że będę miał kontrole NIK w moim gosp. Czy ktoś był w podobnej sytuacji??
Czego się można spodziewać??
Czego się można spodziewać??
Dzwonili do mnie teraz z powiatowej weterynarii, że stado podstawowe i cała trzoda powyżej 30 dnia życia musi mieć nr gosp na uchu!!
poza tym trzeba będzie przygotować wszystkie fv (jestem na wacie), oraz szczegółowo wyprowadzić stan świń z agencją aby wszystko się zgadzało ze stanem faktycznym. Nic więcej nie wiem. Jadę teraz szybko obornik wywozić bo poza płytę już zalega ;
poza tym trzeba będzie przygotować wszystkie fv (jestem na wacie), oraz szczegółowo wyprowadzić stan świń z agencją aby wszystko się zgadzało ze stanem faktycznym. Nic więcej nie wiem. Jadę teraz szybko obornik wywozić bo poza płytę już zalega ;
prowadzi biuro, ale sęk w tym ze może chodzić o sprzedawane prosięta których moi klienci do agencji nie głosili (szły po cichu)a od 1.07 idą z certyfikatem przez weterynarię. A ja niestety nie pomyślałem iż wraz z tym cert. powinny iść wystawiane przezemnie fv za sprzedane prosiaki.
Kilku faktur już nie dam rady odkręcić ale ze cztery jutro muszę wypisać.
I boję się tego czy NIK jest powiązany informacją z weterynarią.
Jak to mówią, Polak mądry po szkodzie
Kilku faktur już nie dam rady odkręcić ale ze cztery jutro muszę wypisać.
I boję się tego czy NIK jest powiązany informacją z weterynarią.
Jak to mówią, Polak mądry po szkodzie
Lukas ja też jestem na Vat i prowadzę sobie księgowość sam ale pamiętaj nie opłaci się coś sprzedawać bezFV atym bardziej że wiedziałeś żewcześniej czy póżniej prosiaki dorosną u kupców i przypadkowa kontrola wykaże pochodzenie prosiąt(u nas kontrole z US są bezlitosne i już kilku położyli na łopatkia US na naszym terenie robi z tego pokazówki,Ja nawet ziemniaki które biorę na spożycie wlasne -odprowadzam vat Uważaj- pewne na świecie są podatki i śmierć
- Muchozolali
Była dziś wet pow i potwierdzili,że kontrola będzie z NIK-u.
NIK w związku z zakończeniem próbkobrania chA w naszym powiecie chce wyrywkowo skontrolować 5 największych gosp.
Kiedy kontrola nic nie wiadomo.
Ale na początku tygodnia obowiązkowo muszę zakolczykować z nr gosp całe stado podstawowe - wymóg NIK-u?? czy raczej pow lek wet??
A jak to zrobić ma ktoś pomysł??
NIK w związku z zakończeniem próbkobrania chA w naszym powiecie chce wyrywkowo skontrolować 5 największych gosp.
Kiedy kontrola nic nie wiadomo.
Ale na początku tygodnia obowiązkowo muszę zakolczykować z nr gosp całe stado podstawowe - wymóg NIK-u?? czy raczej pow lek wet??
A jak to zrobić ma ktoś pomysł??