FORUM
Temperatura
Temperatura
Zachodnia Wielkopolska-dzisiaj rano na wysokości 1,5 metra temperatura -12 stopni , śniegu około 4-5 centymetrów, a co u Was? 

- marek mokwa
- Kontakt:
-
wykorzystanie paszy napewno spada ale czy tempo wzrostu ? musiał bym dla zaspokojenia ciekawości przeważać kilka sztuk i za tydzień powtóżyć ale jak od wtorku się ociepli to i tak nie zdąże nic zmierzyć . Siedzą tam na głębokie ściółce tak że przy ściółce jest kilka stopni więcej każdy leży w swoim legowisku obłożony w koło słomą
maciek nie koniecznie zmiejszą się przyrosty dobowe ponieważ tuczniki zwiększyły dobowe spożycie paszy tak że może spaść wykorzystanie paszy ale przyrosty dobowe mogą nie ulec zmianie (mówie teoretycznie bo przyrostów nie mieżyłem) na głębokiej ściółce tuczniki są mniej narażone na działanie niskiej temperatury, gdy leżą wykorzystują ciepło ze ściółki.
Nie musisz osobiście mierzyc przyrostów bo ich zaleznośc od temperatury była juz tematem niejednej pracy magisterskiej. W tabelce w TCH o której juz wspomiałem były podane przyrosty przy różnych t w róznych systemach utrzymania także na głębokiej ściółce. A co do mięsności to zapewne będzie gorsza gdyz przyswajalnośc i wykorzystanie biłaka spadnie z powodu niedoborów energii której znaczna część będzie wykorzystana na utrzymanie t ciała. W takich wypadkach nalezało by zmiejszyc ilośc biłaka w paszy gdyż tylko niepotrzebnie sie marnuje.brzydal pisze:maciek nie koniecznie zmiejszą się przyrosty dobowe ponieważ tuczniki zwiększyły dobowe spożycie paszy tak że może spaść wykorzystanie paszy ale przyrosty dobowe mogą nie ulec zmianie (mówie teoretycznie bo przyrostów nie mieżyłem) na głębokiej ściółce tuczniki są mniej narażone na działanie niskiej temperatury, gdy leżą wykorzystują ciepło ze ściółki.
zawsze jak sprzedaje świnie ze stodoły to te które są sprzedawane na jesieni mają mniejszą mięsność. Baraki nie zawsze to co jest w tabelce bedzie miało dokładnie takie samo odzwierciedlenie w konkretnym przypadku wyniki badań różnych autorów zawsze różnią sie miedzy sobą niekiedy nawet bardzo np. żywienie tucników paszą w której jedynym źródłem białka oprócz zbóż była śruta rzepakowa w porównaniu ze śrutą sojową przeważnie autorzy badań wykazywali gorsze wykorzystanie paszy i niższe przyrosty ale są i takie badania w których nie wykazano istotnej różnicy