Strona 1 z 3
Tempo wzrostu
: niedziela 14 lut 2010, 15:33
autor: lukas1982
Interesuje mnie mnie jakie macie wyniki na waszych fermach
1- przyrost dzienny (od urodz do sprzedaży tucznika)
2 - przyrost w tuczu
3 - waga i wiek prosiaka wegnanego na tucz.
4 - liczba prosiąt odsadzonych/ rok ( szczególnie na PbzxWbp i odwrotnie)
U mnie za rok 2009 wygląda to nast.
1- 690gram
2 - 890
3 - 67 dni - 28 kilo
4 - 22,8
: niedziela 14 lut 2010, 15:36
autor: maciek*
u mnie jesli chodzi o przyrost od urodzenia to tylko jest mierzony u loszek i wyniósł 698 g
w tuczu nie mam pojecia
prosiaki z odchowalni na tuczarnie przewoze w wadze ok 25-30 kg
prosiat odsadzonych 24,2
: wtorek 16 lut 2010, 18:05
autor: robak
?
: poniedziałek 22 mar 2010, 17:04
autor: kruk424
ile srednio wychodzi wam na utuczenie prosiaka 20kg do wagi 115kg dzieki za odp. pozdrawiam

: poniedziałek 23 sty 2012, 16:15
autor: baraki
: poniedziałek 23 sty 2012, 16:21
autor: arek
z tych zdjęć to nie wiele widać a nawet pokosiłbym sie ze to rożne tuczniki z rożnych chlewni ale na pewno się mylę
: poniedziałek 23 sty 2012, 16:29
autor: arek
ja mam takie wyniki za 2011 rok
1 690 gram
2 780 gram
3 60- 26kg
4 23 prosiak
5 zużycie paszy na kg przyrostu bez stada podstawowego 2,65 kg
6 ze stadem podstawowym 3,45 i ten wynik najbardziej mnie nerwi
lochy PBZ
: poniedziałek 23 sty 2012, 16:54
autor: baraki
U mnie życiówka wychodzi śednio około 750 na własnoręcznie robionej paszy. Na gotowcach to było 650 albo i mniej, dlatego jestem bardzo zadziwiony że muchozolali ma dobre przyrosty na pełnoporcjówce (dawałem to samo), albo duńczyki sa takie super że rosna nawet na otrębach albo jakośc pasz uległa znacznej poprawie.
: poniedziałek 23 sty 2012, 16:59
autor: staś76
6) u mnie przy tuczu do 115kg ze stadem podstawym na kg przyrostu wychodzi 3,23kg
: poniedziałek 23 sty 2012, 19:38
autor: stan1069@o2.pl
Te u góry sierściate jak z lasu
a te na dole to na jarmak za małe
a fotograf na dwa lata do kolni karnej .
: poniedziałek 23 sty 2012, 21:37
autor: nemezis
Ten klient na drugim zdjęciu stojący przodem to on ma krzywy ryj czy mi się wydaje????
: poniedziałek 23 sty 2012, 21:43
autor: staś76
rzeczywiście. klasyczna nosoryjówka...chyba że fotomontarz
: poniedziałek 23 sty 2012, 21:49
autor: stan1069@o2.pl
nemezis pisze:Ten klient na drugim zdjęciu stojący przodem to on ma krzywy ryj czy mi się wydaje????
Tak k....a rośnie że jedna szczeka nienadąża za drugą .
: poniedziałek 23 sty 2012, 23:58
autor: Muchozolali
30 bedziecie wyniki ubojowe widzili
a co do siersci to one juz tak mają
ja mówie ze to owce
na penarlan to były praktycznie lyse
: wtorek 24 sty 2012, 08:43
autor: marucha
zimą świnia jak każde zwierzę włosa nabiera. Siemię lniane w diecie efekt hippisa potęguje. A ryje nieważne. Najważniejsze za ile się kupiło, wsadziło, wyjęło. Dla kasy je trzymamy. W Hiszpanii producent przy fermie konika posiadał, aby wrażeń estetycznych nie zatracić.
: wtorek 24 sty 2012, 11:17
autor: Chief
Muchozolali pisze:30 bedziecie wyniki ubojowe widzili
a co do siersci to one juz tak mają
ja mówie ze to owce
na penarlan to były praktycznie lyse
słuchaj jak wróce za godzine z obejscia wrzuce moje zdjecia i porównamy moje do Twoich
niby kupiłem tydzien po Tobie bo 19 lis ale wydaje mi sie ze bardzo sie nie róznią
: wtorek 24 sty 2012, 13:19
autor: Chief
: wtorek 24 sty 2012, 13:26
autor: Chief
moze powinienem dodac to zdjecie w choroby ale wrzuce tu i opisze po krotce o co chodzi a mianowicie:
śwnia która jest na zdjeciu zakupiona była 10 września (częśc partii zeszła przed świetami BN a cześc 5 stycznia) owy swiniak stanoł poprostu w miejscu
nażre sie i raz jak zajde do niego to jest całkowicie napompowany a na drugi dzien chudy ze ledwo sie w nim duch placze
pierwszy raz w zyciu spotkałem sie z czyms takim i pomału mnie nerwica łapie i chyba zabije go i zakope bo raczej zadnego pozytku z niego nie bedzie
moze ktoś z was miał podobny przypadek i wie jak pomóc?
A OTO NIESZCZĘŚNIK O KTÓRYM MOWA !

: wtorek 24 sty 2012, 13:43
autor: maciek*
zabij dziadostwo !!!! co do przyczyn sprawdzales czy ma odbyt ????? tylko jesli go nie ma to juz dawno powinnien zdechnąc , skręt jelit tak samo
: wtorek 24 sty 2012, 13:43
autor: maciek*
i pytanie techniczne : jaki wymiar kojca i ile tam sztuk wchodzi
: wtorek 24 sty 2012, 13:46
autor: ziutek
a ten kaban to z zimowa czy letnia opona

: wtorek 24 sty 2012, 13:46
autor: staś76
ładne świnie ,ale paszociąg by ci się przydał...
: wtorek 24 sty 2012, 14:14
autor: farmerak
Też proponuje zabić tego świniaka, bo u wujka był podobny nie wiem co sądzicie, ale u niego z 8 sztuk było takich co odbyt wychodził i wolał sam w swoim zakresie zaszyć je, zdarzały się u was takie przypadki?
: wtorek 24 sty 2012, 14:29
autor: mietko75
Kto wpadł na taki genialny pomysł aby automaty zamontować w środku przegrody a nie przy korytarzu paszowym ? To wspaniały trening przed mistrzostwami lekkoatletycznymi . Tylko dla hodowcy katorga .
Moje chlewnie mają identyczny układ , tylko automaty są przy korytarzu , czterdzieści cm przegrody i automat .
: wtorek 24 sty 2012, 14:49
autor: stan1069@o2.pl
Mietko pomysł jest bardzo dobry tylko paszociągów brak
po co ma świnia iść do żarcia całą długość kojca ?
i kiedy ona dojdzie jak będzie duża obsada ?
musi iść wierzchem i po drodze denerwować towarzyszy z boksu ,a jak będzie z niższego szczebla hierarchi to jej się może żarcia odechcieć .
: wtorek 24 sty 2012, 14:59
autor: Chief
wymiary 7x4 sztuk to w okresie letnim 32 zima 40
jezeli chodzi o paszociag to tylko kwestia czsu a narazie nie przeszkadza mi zadawanie paszy
a co do opony to ciezko teraz okreslic bo bieznik zjadły heheh

: wtorek 24 sty 2012, 15:33
autor: marucha
świntuszek ( owieczka) wygląda że kichy ma scharatane nie leczoną adenomatozą. Dłuuuugo będzie żyć. Wyleczyć raczej problem.
: wtorek 24 sty 2012, 15:45
autor: baraki
Toż oczywiście że to klasyczny przypadek adenomatozy.
: wtorek 24 sty 2012, 15:57
autor: Muchozolali
w 2008r takie ternowałem chyba 3
i 2 po powenym czsie zaczely rosnoc normalnie
a jeden padł tam jest problem z watrobą
: wtorek 24 sty 2012, 17:19
autor: turbogrocho49
żelazo mu pomoże, doczaszkowo oczywiscie, szkoda sie meczyc
: wtorek 24 sty 2012, 23:31
autor: magier
U mnie też się takie pojawiały kiedyś. Mówiłem na nie garbusy:)
Raz na jakiś czas się wysra i zgubi brzuch, ale po tyg znowu mu się taki zrobi.
Wady garbusów:
1. Je jak za dwóch
2. Nic nie rośnie
3. Za każdym razem jak zgubi brzuch daje nadzieje że wyzdrowieje
4. Długo żyje
Zalety:
Brak
Pozbądź się go jak najszybciej.
Pozdrawiam
: środa 25 sty 2012, 01:43
autor: Pablo80
Daj mu popiołu takiego z pieca. Tylko zimnego co by chlewnia z dymem nie poszła. Takie grubsze nie przepały. Może pomoże, może nie. Najlepiej to go zutylizuj jak inni radzą, bo to nie wiadomo do końca co za zaraze rozsiewa.
: środa 25 sty 2012, 09:41
autor: mietko75
Przypatrzcie się wszyscy na tą chlewnie , to jest moim zdaniem przyszłość . Jeden cały budynek a nie 5 czy 6 komór . Dojdzie do tego że przy chowie świń trzeba będzie robić przerwy między cyklami w CAŁYM budynku , tak jak to jest w kurnikach i wtedy Baraki musiał byś wszystko znów przerabiać .
: wtorek 31 sty 2012, 17:39
autor: Muchozolali
| Klasa|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
----------------------------------------
| S | 59 | 4.895,6 |28,35 | 28,35 |
----------------------------------------
| E | 131 |11.577,3 |67,04 | 67,04 |
----------------------------------------
| U | 7 | 686,2 | 3,97 | 3,97 |
----------------------------------------
| R | 1 | 109,0 | 0,63 | 0,63 |
----------------------------------------
| O | 0 | 0,0 | 0,00 | 0,00 |
----------------------------------------
| P | 0 | 0,0 | 0,00 | 0,00 |
----------------------------------------
|SEUROP| 198 |17268,100 |99,99 | 100,0 |
----------------------------------------
| Poz. | 0 | 0,0 | 0,00 |
--------------------------------
|Razem | 198 |17268,100 |100,0 |
|Limit wagowy|Ilośc| Waga | % |%SEUROP|
| | | |ogółu | |
---------------------------------------------
|60-64,9 kg | 1 | 63,0 | 0,36 | 0,36 |
---------------------------------------------
|65-78,9 kg | 31 | 2.327,3 |13,48 | 13,48 |
---------------------------------------------
|79 - 85,9 kg| 58 | 4.774,5 |27,65 | 27,65 |
---------------------------------------------
|86 - 97,9 kg| 88 | 8.042,2 |46,57 | 46,57 |
---------------------------------------------
|98 - 109,9 k| 18 | 1.833,2 |10,62 | 10,62 |
---------------------------------------------
|110 - 120 kg| 2 | 227,9 | 1,32 | 1,32 |
---------------------------------------------
| SEUROP | 198 |17268,100|100,00|100,0 |
---------------------------------------------
| Poz. | 0 | 0 | 0,00 |
-------------------------------------
| Razem | 198 |17268,100|100,0 |
|Podsumowanie | Śr. Dopłata |
| | 1 Kg. mtc |
-------------------------------------------------------
|Ilość(szt): 198 | |
|Waga(mtc-stand.) : 17268,1| |
|Śr. waga (mtc) : 87,2 | |
|Śr. waga (mtc) SEUROP : 87,213 | |
|waga żywa : 0,0 | |
|Wydajność poubojowa (%): 0,0 | |
|Średnia mięsność (%): 58,737 | |
|Konfiskaty (kg): 0,00 | |
|Cena podstawowa SEU*: 6,14 | |
|Cena podstawowa SEUROP*: 6,14 | |
|Cena podstawowa ogółem**: 6,14 | |
|Dop. kontrakt SEUROP: 5301,36| 0,307 |
|Dop. za mięsność SEUROP: 4641,73| 0,269 |
|Dop. za wagę SEUROP: 477,45 | 0,028 |
|Dop. za transport : 0,00 | 0,000 |
|Wartość dopłat : 10420,54 | 0,603 |
|Śr. cena SEUROP : 6,74 | |
|Cena ostateczna: 6,74 | |
|Wartość netto ogółem: 116446,71| |
-------------------------------------------------------
--------------------------------
waga żywa 111,3
: wtorek 31 sty 2012, 21:29
autor: baraki
Widziałem rozliczenie i potwierdzam autentyczność.
U mnie rozliczenie naima*neckar wychodzi podobnie (delikatnie lepiej) przy znacznie wyższej wadze ubojowej.
Ale co do przyrostów to ten duńczyk wypada tragicznie! Z grubsza zakładając że Muchozolali kupił prosięta 13 tyg to sprzedał w wadze 110 kg w 168 dniu życia co daje średni przyrost dzienny na poziomie 0,65kg ( i do tego Muchozolali wybrał około 60% najcieższych sztuk, znaczy reszcie jeszcze sporo brakuje!
Jak dla mnie porażka, spodziewałem się czegoś lepszego po duńskim prosiaku, choc pewnie pasza również mała w tej porażce znaczący udział!
: środa 01 lut 2012, 09:07
autor: nemezis
Zapewne na gotowcu leciał to nie ma sie co dziwic
: środa 01 lut 2012, 10:19
autor: arek
muchozol lepiej napisz czy zarobiłeś bo za wyniki to zaraz cie zlinczują
: środa 01 lut 2012, 13:12
autor: Chief
a ja mam takie pytanie do Muchozolali:
jezeli to nie tajemnica to mogłbys podac nr kolczyka tych swin. nawet na PW jak nie chcesz podawac na forum.
średnia miesnosc u mnie wynosi 60% tez duńczyk
i cos słabo masz wybojowosc, bo u mnie ostatnio tuczniki poszły prosto z pasnika i tez osiagnołem 78,4 takze cos mogli cie oszukac na zakładzie
: środa 01 lut 2012, 22:43
autor: marucha
wybojowość normalna jeśli ważone w gospodarstwie a ubój następnego dnia i jeszcze na dodatek pewnie w porządnym czystym zakładzie typu sokołów, łuków.
: czwartek 02 lut 2012, 10:07
autor: magier
77 dni tuczu, średni przyrost 1,038kg/dzień przy 60% stada to jest dobry wynik co wy chcecie? Chyba że u was 1,5 kg dziennie tyją:)
: czwartek 02 lut 2012, 10:48
autor: mietko75
Przyszedłem przed chwilą od robienia paszy , bo nóżki zmarzły . Zastanawiam się czy świnie teraz w ogóle przyrastają . Prawie każdy zadaje paszę prosto z zewnątrz w temperaturze mocno minusowej .
: czwartek 02 lut 2012, 11:04
autor: baraki
magier pisze:77 dni tuczu, średni przyrost 1,038kg/dzień przy 60% stada to jest dobry wynik co wy chcecie? Chyba że u was 1,5 kg dziennie tyją:)
Tak magier, to jest dobry wynik ale nic nadzwyczajnego co stawiało by duńczyka nad polskim prosiakiem.
: czwartek 02 lut 2012, 15:40
autor: Pablo80
Baraki, a co Muchozala obchodzi ile te świnie miały wieku i jaki miał wpływ na przyrosty w dani? U niego urosły dobrze tak jak magier wyliczył. A Ty taki patriota a material genetyczny nie z polskiej zarodówki bierzesz? Bo chyba pen ar lana za rodzimą firme nie uznajesz. Mi czasami wolniej rośnie i tragedii nie ma. Tylko ja często dużo różnych odpadów skarmiam które ciężko zbilansować.
: czwartek 02 lut 2012, 16:17
autor: stan1069@o2.pl
przyrosty ponad 1 kg.są możliwe ale dotyczą kilkudziesięciu %
a średnio licząc kolejne odstawy + izba przyjęć to z 0.8 kg.może być problem .
: czwartek 02 lut 2012, 16:21
autor: baraki
Pablo starałem się tutaj bronić polskiego prosiaka bo z opowieści co niektórych szczęsliwych nabywców można było wyciągnac wnioski jakoby rósł conajmiej 2x szybciej od polskiego a rzeczywistosc jest całkiem inna.
A loszki biorę z polskiej chlewni od polskiego rolnika.
: czwartek 02 lut 2012, 16:30
autor: arek
a ze ten rolnik ma PCI to już inna rzecz idąc tym tokiem myślenia to prosiąt z zachodu wcale nie ma bo przeca to polskie firmy je sprzedają czyż nie
: czwartek 02 lut 2012, 16:45
autor: ziutek
mialem polskiego hybrda miesnosc srednia 56.8 zuzycie paszy 3kg. dunski miesnosc podobna zuzycie paszy okolo 28.5kg niemiec tak samo jak polski. pierwsze sprzedarze nastepuja po 2-2.5 miesiacach. czyli jendopraktycznie i to samo wychodzi
: czwartek 02 lut 2012, 16:52
autor: Pablo80
To się z Tobą zgodze że polskie osiągają porównywalne wyniki ale w tuczu zamkniętym naogół. A na sprzedaż to sa często oszczędności na szczepieniach, niedopatrzenie i opinia w świat idzie. Mało na razie też jest dużych gospodarstw które mogą zaproponować w miarę jednolity towar w większych ilościach. A wiekszość hodowców chce produkować w systemie pusto pełno z wiadomych powodów.
: czwartek 02 lut 2012, 18:27
autor: baraki
arek pisze:a ze ten rolnik ma PCI to już inna rzecz idąc tym tokiem myślenia to prosiąt z zachodu wcale nie ma bo przeca to polskie firmy je sprzedają czyż nie
Nie wrzucaj wszystkiego do jednego toku myślenia, import prosiąt a import genetyki to 2 różne sprawy i dobrze o tym wiesz bo sam pewnie sprowadzałeś (lub twoi koledzy z polsusa) knury żeby tą polskagenetykę poprawić.
: czwartek 02 lut 2012, 23:13
autor: magier
A miało być o tempie wzrostu:)
Jak już wcześniej pisałem ja mam na polskich 1,05kg (pośpiechy) przez 930gr drugie i na 870g kończąc - od 20kg. A to że mam polskie procentuje tym, że o ile płaciłem za nie więcej o jakieś 20 zł rok temu (w porównaniu do Duna) to teraz 80zł mniej. Także ja też jestem za wspieraniem polskiej produkcji ale jak zwykle niestety teraz wszyscy będą chcieli polskiego prosiaka do puki duńczyko-holender będzie drogi.