FORUM
Dodatkowa działalność gospodarcza .
-
Dodatkowa działalność gospodarcza .
Piszcie co robicie albo jakie macie pomysły na firmę żeby dorobić do gospodarstwa .Może ktoś znajdzie coś dla siebie .
Aż tyle nie będzie, większość wysieję poplonowo po jęczmieniu ozimym, wiec za gęsto nie będą mogły być i samo to czy zasieję będzie zależało od przebiegu pogody. w zeszłym roku trochę za późno już zasiałem, bo był juz chyba 15 lipca i na początku susza, potem prawi pływały i generalnie trochę z...bałem, a i tak trochę było i mam kopiec kiszonki z liści i miałem kopiec wytłoków, wszystko dla bydła oczywiście.
Kontrakt
w zeszlym roku płacili 18 gr+vat zakład jest 8 km ode mnie, w tym jak będzie jeszcze nie wiem
Jak sie da to jest jeszcze coś takiego jak detal
Kontrakt
w zeszlym roku płacili 18 gr+vat zakład jest 8 km ode mnie, w tym jak będzie jeszcze nie wiem
Jak sie da to jest jeszcze coś takiego jak detal
-
http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1852 ... -do-c-360/
W tygodniku rolniczym, chyba tydzeiń temu, był też na ten temat artykół.
W sumie to jest dla hobbystów, ale takich nie brakuje.
W tygodniku rolniczym, chyba tydzeiń temu, był też na ten temat artykół.
W sumie to jest dla hobbystów, ale takich nie brakuje.
-
No nie wiem czy osiągne plon 100 ton sprzedając małego takiego do 8cm, i najgorsze właśnie że wszystko trzeba przez ręce puścić bo nawet u mnie na wsi nie mam zbytniego dostępu do kombajnu ziemniaczanego.. Jakby byl kombajn co od razu ogławia to bez zastanowienia bym siał.. Robak a do przetwórni sprzedawałeś?? Ile ton z hektara miałes??
-
robak pisze:Ale jak zauważyleś ludzie pytają sie o przodek do 360, czyli jest zapotrzebowanie.
Masz rację że jest zapotrzebowanie tylko jak zaczynamy rozmawiać i liczę że napęd tyle , wspomaganie tyle , inne pierdoły i robota to ludziom się otwierają oczy i rzeczywiście zaczynają się skłaniać ku starszym modelom zetora .Ostatni znalazłem 5745 z przodem czyli takiego jak c 360 za 12000 zł , trochę obdziadziały i wymagał kosmetyki ale myślę że za 17000 ze wszystkim wyszedłby ładny sprzęt więc chyba nie warto bawić się w zakładanie napędów do c 360 .
-
-
brzydal pisze:zgadza się ale w skrzyni pozostało wszystko bez zmian wystarczy tylko tryb założyć i masz zależne
Skoro tak to wystarczyło by tylko dobrać odpowiedni przedni napęd i zrobić c 330 4x4 .Myślę że po drobnych przeróbkach i wzmocnieniu hydrauliki byłby to super sprzęt np.do kurnika . Mały , zwrotny , trwały , części typowe i dostępne w każdym sklepie .
Do kol. Bugsik: W lšskim nie było problemu otrzymać dofinasowanie na firme i wiele osób złożyło wnioski nawet zapobiegawczo gdyby się nie załapali na modernizacje,wiele osób złożyło wnioski ze względu na to że ich gospodarstwo nie spełniało wymagań do modernizacji a przy "Różnicowaniu im mniejsze gospodarstwo tym lepiej. Ja skorzystałem z tego programu już w SPO 2005roku,moja żona w "Sapardzie 2004rok i już zakończylimy pięcioletni okres rozliczeniowy (bułka z masłem). Jak masz gospodarstwo w Vacie to jeszcze lepiej bo wystawiasz faktury i odliczysz sobie vat przy zakupie
TJ pisze:W �laskim na pewno przyjmš Młodego rolnika,Bugsik ja korzystałem z "Różnicowania....... i wielu u nas rolników złożyło wnioski na ten program w wiosce ok 7, nie taki diabeł straszny jak go malujš
Ile wynosi Krus wtedy?? Ja złożyłem teraz dwa wnioski na różnicowanie, rozpatrywane mają być niby w marcu ale zastanawiam się jeszcze czy korzystać czy dać sobie spokój z własnym sprzętem bo i grupa producencka ma go coraz więcej i usługi coraz bardziej dostępne, a przy mniejszych areałach swoje się nie kalkuluje a poza tym czasu na to coraz mniej jak się chce samemu wszystko zrobić a świnek od groma a dopilnować trzeba
nemezis pisze:ty sie lepiej dowiedz czy nie musisz odrolnic kawałka ziemi a jak masz dobrą klase to ci oczy wyjda takie pojebane polskie prawo
dlaczego mam odrolnić ziemię? w chwili obecnej oficjalnie użyczam część garażu na działce rolnej pod działalność gospodarczą i płacę za tę część oraz grunt pod i na dojazd, podatek od nieruchomości, nie musiałem nic odralniać... chcę jednak przepisać wszystko na siebie, żeby dostać dofinansowanie, tylko pytam bardziej doświadczonych kolegów, którzy korzystali z różnicowania, jak to wszystko wygląda...
Zakładasz firme oczywiście po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku,jeżeli jest to związane z rolnictwem np usługi dla gospodarstw rol. możesz miec firme i byc vat-owcem a gospodarstwo na ryczałcie to są dwie różne sprawy .Od swoich dochodów płacisz podatek dochodowy np.18% zależy co wybierzesz .Płacisz podwójny KRUS,chyba że podatek który odprowadzisz do u. skarbowego przekroczy 2600 zł(mogę się tu mylic)przechodzisz do ZUS ,TO TAK W NAJWIĘKSZYM SKRÓCIE.
niecew8 pisze:Płacisz podwójny KRUS,chyba że podatek który odprowadzisz do u. skarbowego przekroczy 2600 zł(mogę się tu mylic)przechodzisz do ZUS ,TO TAK W NAJWIĘKSZYM SKRÓCIE.
dlaczego płacę podwójny KRUS? jeden z rolnictwa jeden z działalności?
moja działalność nie jest związana z rolnictwem, czy wówczas również mogę razem rozliczać vat?
Jeli gospodarstwo jest na ryczałcie to firma może być w Vacie lub nie niezależnie z czym jest zwišzana, ale jeli gospodarstwo jest w Vacie to i firma zwišzana z usługami rolniczymi musi być w Vacie,a firma niezwišzana z gospodarstwem np.zakład fryzjerski nie musi być w Vacie. Mam działalnoć od 8lat inie musiałem odralniać żadnego kawałka ziemi ani też nie muszę płacić podatku do UG za zajmowane metry gdyż cišgnik lub inne maszyny mogš stać pod chmurkš,ale jeli zgłosicie w UG że maszyna lub urzšdzenie będzie stać w garażu to juz nalezy płacić podatek do UG. Krus jest podwójny i jeli w roku kalendarzowym przekroczę należny zryczałtowany podatek dochodowy (w 2010 było ok 2830,co roku jest inna stawka) to automatycznie w następnym roku przenoszš cię do ZUS. w 2010 skończyłem skończyłem różnicowanie z SPO i złożyłem nowy wniosek warto i nie straszcie się nawzajem ,było u Mnie tyle kontroli( ARiMR,US,UG) i żyje