Ceny energii elektrycznej.

gofer

Ceny energii elektrycznej.

Post autor: gofer »

Dostawcy energii nie rozpieszczaja nas cenowo wiec chciałem zmienić dotychczasowego dostawcę. Jak tylko powiedziałem, ze rozwiązuję dotychczasową umowę od ręki dostałem zniżkę na ten rok w wysokości 18% ceny z lutego i ta kwota ma obowiązywać cały rok.
Więc do boju panowie o niższe ceny energii. Chyba, że ktoś ma za dużo kasy 8)
read

Post autor: read »

a podaj ceny
u mnie Enea
grupa taryfowa G12 zabezp 50A moc 22kw
dzienna 0,3395
nocna 0,1579
opłata zmienna sieciowa 0,1684
opłata zmienna sieciowa 0,0558
opłata jakosciowa D 0,0070
opłata jakościowa N 0,0070 ceny za kwh
co daje
0,5149 dzienny mnoznik kwh
0,2207 nocny mnoznik kwh

i opłaty stałe
dystrybucja 6,39 m-c
o. przejsciowa 4,5 m-c
o. abonamentowa 1,95 m-c
+ akcyza od kwh i vat od całości
kaBAD

Post autor: kaBAD »

napisz w jakiej firmie ci tak obniżyli
i czy obniżka dotyczy wszystkiego czy tylko mocy czynnej
gofer

Na razie tylko mocy czynnej. To była ich wstępna propozycja, myślę, że jeszcze sporo jest do ugrania. Jutro pewnie pojadę po faktury i napiszę więcej o moich cenach.
staś76

Post autor: staś76 »

taryfa G12w
noc 0,3269
dzień 0,6384

cennik ENERGA operator,brutto/kwh

liczyliście ile wam wychodzi na wyprodukowanie 1 szt.tucznika?bo u mnie ok. 7zł/sz , cykl zamknięty i pasze na tucz gotowe z zakupu
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Panowie ile płacicie za prąd??
Mi przy stadzie 120 loch cykl zamk wychodzi ok 4000-4200zł za dwa miesiące. Jak to u Was wygląda?
marek99a

Post autor: marek99a »

stado 48 loch - cykl zam.-7 zeta na szt -pasza wszystka własnej produkcji
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

gofer pisze:Na razie tylko mocy czynnej. To była ich wstępna propozycja, myślę, że jeszcze sporo jest do ugrania. Jutro pewnie pojadę po faktury i napiszę więcej o moich cenach.

gofer czy masz ogromniastą fabrykę, że za moc bierną płacisz?
gofer

pysiek99 pisze:
gofer pisze:Na razie tylko mocy czynnej. To była ich wstępna propozycja, myślę, że jeszcze sporo jest do ugrania. Jutro pewnie pojadę po faktury i napiszę więcej o moich cenach.

gofer czy masz ogromniastą fabrykę, że za moc bierną płacisz?

No, jakoś tak niemało 8)
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

gofer pisze:
No, jakoś tak niemało 8)

normalnie nie płaci się za moc bierną tylko za czynną...
sentimo

Post autor: sentimo »

Mój dostawca energii zlikwidował mi preferencyjną taryfę, a proponowana nowa jest dużo mniej korzystna. Może zmienić dostawcę energii? Jaka firma ma teraz najkorzystniejsze taryfy dla rolnika? Dziennie zużywam ok.80 kWh.
Farmer

Re: Ceny energii elektrycznej.

Post autor: Farmer »

Miesięcznie zużywam 1500kwh
Jeden licznik na dom i gospodarstwo
Enea taryfa g12 dzienna 30gr oraz nocna i między 13-15 14gr plus oplata dystrybucyjna 18gr i 6gr

Mam możliwość założenia fotowolkaniki z 85% dofinansowaniem ale to chyba wiąże się z drugim licznikiem na gospodarstwo i taryfa c12 a tu stawki 55groszy szczyt i poza 38groszy plus oplata dystrybucyjna.
Lub calodzienne g11 24grosze wobec c11 43groszy

Czy dobrze mi się wydaje że co oszczędze na rachunkach na dom będę musiał oddać na wyższą taryfę na gospodarstwie.
Jestem na rr ale osoby na vacie macie 2 liczniki i taryfe c?
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

63g brutto jestem na vacie mam jeden licznik i jedna taryfe odliczam 90procent vatu. Na fotowoltaike nie ma dofinansowania na gospodarstwo rolne tylko na sam dom mielilem temat cały rok z kilkoma firmami zwrot inwestycji po ok 8 latach jak dla mnie za długo
Farmer

Ostatni rachunek 1242zl zużycie 2800kwh wychodzi 0,44 zl srednio z wszystkimi opłatami.

Gmina została dofinansowanie .pozostaje mi tylko podpisać umowę lub się w ostatniej chwili wycofać.
Fotowoltaika 6kw- łączny koszt z mojej strony razem z serwisowania 5 letnim- 6,5tysiaca
Ale energia moze byc wykorzystana tylko na cele mieszkalne czyli osobny licznik musiałbym założyć na gospodarstwo i wskoczyć na taryfa c dla przedsiębiorców zamiast g .
I co na rachunkach za dom zyskam abym nie musiał oddać wyższymi rachunkami z gospodarstwa.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Z tą fotowoltaiką to czasami jest tak, jak z licznikiem przedplaconym. Można wykupić prąd z góry za kilkadziesiąt tysięcy, a potem nie płacić przez parę lat i cieszyć się, jaki to żeśmy dobry interes zrobili. I głowa nie boli, że grad panele potlucze, że inwerter padnie:)
Farmer

Byłem w enei dopytać i dawniej można było mieć drugi licznik na gospodarstwo w taryfie g. Nowe przyłącza dla gospodarstwa bez domu tylko w taryfie c przemyslowej

Pani mowila że w taryfie c nawet przy 0 zużyciu oplata stała 350zl dla 50A
Maniu

Post autor: Maniu »

Też to przerabialem Taka sama odpowiedź z enei przy moim poborze prądu taryfa przemysłowa . Policzylem i panele słoneczne zupełnie nic nie dają oszczędności a za prąd płacił bym więcej niż teraz
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Jak energia elektryczna podrożeje to my chłopy pańszczyźniane gdzie się podziejem ? :?:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Falco

Post autor: Falco »

Muchozolali pisze:https://energyre.pl/pl/fotowoltaika-dla-rolnikow/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=konwersje&fbclid=IwAR3KM75rttPXjbm7kvSYgoi2I-cvfDtId0vuVkmyEBqsyR5KiVavEeyb6mE

W naszym klimacie, przy obecnej technologi i kosztach nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Chyba, że będzie to mocno dotowane, jak w Niemczech, ale oni już płaczą, tyle ich to kosztuje. Prędzej wiatr, pod warunkiem, że ktoś wymyśli opłacalny sposób magazynowania tej energii i oddawania gdy wiatru brak.
https://www.youtube.com/watch?v=Hn9s84UXXuk
magma

Post autor: magma »

Dokładnie nie wiem, jak tam ceny stoją. Ale w sumie wiem, gdzie możesz się zgłosić- a mianowicie do firmy respect energy. Wiesz, ich oferta powstała stworzona z szacunku do środowiska. Dlatego na prawdę opłaca się do nich zgłosić. Słyszałam, że warunki współpracy są u nich naprawdę dogodne.
Awatar użytkownika
Glebiusz

Post autor: Glebiusz »

Otrzymałem fakturę za miesiąc marzec - maj 2023. Mam taryfę G12W. Energia nocna i energia dzienna są liczone w tej samej cenie 0,69 zł za kWh. Limit zużycia 3000 kWh wyczerpany u mnie przez pierwsze półtora miesiąca.
Pytanie do Was: czy u Was też energia nocna i dzienna są liczone w tej samej cenie?
Do tej pory u mnie energia nocna była dużo tańsza od energii dziennej.
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

mam tę samą taryfę tylko dostawca PGE, cena ta sama jak u ciebie, mam dwa siedliska, tam gdzie wyczerpałem limit cenę mam jak u ciebie, na drugim dalej stawki dzienna i nocna, minimalnie tylko wyższe od wcześniejszych
Awatar użytkownika
Glebiusz

No to powoli zaczyna do mnie dochodzić że w tym roku przyjdzie mi płacić za prąd około 75% więcej niż w zeszłym roku. Mój dostawca prądu to Energa. W poniedziałek spróbuję się dodzwonić i rozpytać o szczegóły faktury, czy przypadkiem nie ma tam pomyłki w cenie za energię nocną i dzienną. Skoro jednak jak piszesz Jaro u Ciebie stawki są takie same jak u mnie, przy innym dostawcy energii to prawdopodobnie w tej mojej fakturze będzie wszystko w porządku.
Jednym słowem płacz i płać.
yaro_1

w takim razie po co nam taryfy weekendowe
arek

Post autor: arek »

Abyś myslal że masz dobrego porządnego i niechcącego tobie kroić du.....y dostawce Energi elektrycznej
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

na miesiac zużwalismy 1000kw od miesiaca zalozona fotowoltaika ,250 kw i 1000 do sieci, dodatkowo zalożony bojler z HEMSem . W planach zalożenie bufora 3,5 tyś l . Zbiornik już stoi ,trzeba go dobrze ocieplić i podlaczyć wodę . Koszt wszystkiego 70 tys , wiele rzeczy wykonane wlasnorecznie .Celowo nie piszę ile KWP ile paneli jaki falownik , zbiornik , HEMS . Każdy może sobie wybrać znacznie tańsze .Do decyzji wiedze zdobywałem pół roku .Jak to wszystko bedzie chodziło 25 lat to to jeszcze wnuki będą dziadkowe inwestycje wspominać .
Awatar użytkownika
Glebiusz

Stanisław!
Dobrze by było gdybyś podzielił się jeszcze z nami, jakie przewidujesz oszczędności w rachunkach za prąd rocznie.
Stanislaw

mysle ze jakieś 6tyś rocznie +nikt nie musi przepalać codziennie na ciepłą wode . + Niewiem ile ENEA zapłaci za wysłany prąd. Dziś mija miesiąc i jest ponad 1200 kilowatow wysłanych . Jeszcze dochodzi gotowanie na indukcji a tak było tylko na gazie .
arek

Czyli płacąc za instalacje 70 tys zapłaciłeś prąd na 12 lat do przodu chyba że źle mysle
Stanislaw

no tak , nie liczyłeś +++ ktore przynajmniej podwajają stawke . Dokładnie będę wiedział po roku .Mówię bo nie zależy mi na wysyłaniu pradu do sieci , docelowo nic wysyłał nie bedę .
yaro_1

wszystko fajnie cacy, tylko pytanie ile wytrzymają panele, 10 może 15 lat, po drugie nikt nie mówi o kosztach utylizacji paneli, gdyby trzeba je było wymienić (rozmawiałem z kilkoma naciągaczami, jeden z dużej firmy z "S.A." w nazwie, żaden się nie zająknął)

Stanisław, mam nadzieję że instalację masz na ziemi, nie na dachu
Stanislaw

dajcie sobie spokoj z tymi naciagaczami , ich interesuje tylko podpisanie umowy , nic wam nie doradzą .Nic mądrego , im pasuje każdy dach , to nie oni bedą ponosić konsekwencje .Moja instalacja jest na ziemi podzielona na dwa stringi , jeden ,wiekszy na poludniowy wschód ,drugi 35% na poludniowy zachod .To jest mój pomysł .Jak myslicie dlaczego ?
arek

Bo z prawej był mur a z lewej dalej się nie dało bo rosła czereśnia
arek

A tak na poważnie szedłeś za słońcem
Stanislaw

jakby sie dało zrobiłbym to w półkolu . można było traker ale paneli za dużo.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A dlaczego więcej dałeś na południowo-wschodnią stronę niż południowo-zachodnią?. Pytam z ciekawości ;)
ODPOWIEDZ