FORUM
ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
- WOJCIECH1236
ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
Stosuje ktoś śrute słonecznikową w żywieniu trzody?? Ciekawi mnie jak to wygląda, bo ogólnie jest to tańsze białko w porównaniu do soji.
- Muchozolali
-
nie stosowałem ale wg norm amerykańskich przy zawartości 36 % białka
do starter 0% do growera,finiszera, laktacja i ciąża bez ograniczeń ilościowych - niska zawartość lizyny, znaczne włókno.
strawność aminokwasów dla 42% bo a więc bez luski w Polsce raczej nie dostępna ,
lizyna 74 try76 treo 71 met 87 cys 74 dla soi 44 odpowiednio
lizyna 85 80 78 86 77
dla śruty z łuską wartości pewnie jeszcze gorsze.
- sprawdź jeszcze co tam podaje taki program EvaPig wpisz w google.
Też tam podaje strawne i włókno .
Ciekawe co tam w Polskich , Brytyjskich , Duńskich , Niemieckich normach na ten temat - zróbmy przegląd z kraju i ze świata - może coś ustalimy.
W normach francuskich strawność na poziomie soi - magic -

I wiem że nic nie wiem .
do starter 0% do growera,finiszera, laktacja i ciąża bez ograniczeń ilościowych - niska zawartość lizyny, znaczne włókno.
strawność aminokwasów dla 42% bo a więc bez luski w Polsce raczej nie dostępna ,
lizyna 74 try76 treo 71 met 87 cys 74 dla soi 44 odpowiednio
lizyna 85 80 78 86 77
dla śruty z łuską wartości pewnie jeszcze gorsze.
- sprawdź jeszcze co tam podaje taki program EvaPig wpisz w google.
Też tam podaje strawne i włókno .
Ciekawe co tam w Polskich , Brytyjskich , Duńskich , Niemieckich normach na ten temat - zróbmy przegląd z kraju i ze świata - może coś ustalimy.
W normach francuskich strawność na poziomie soi - magic -

I wiem że nic nie wiem .
słonecznik nie szkodzi ludziom więc i świniom nie będzie szkodził. Dawać tyle ile receptura wytrzyma. Podnosi białko i włókno a obniża znacznie energię. Jak ktoś ma nadwyżkę energii ( a kto ma- pewnie nikt albo rzadko) to dawać tyle aby obniżyć energię do zakładanej w kilogramie paszy. Dobra dla maciory prośnej - ta uwielbia włókno i zawsze problem w czym jej je dostarczyć. A szczególnie jeśli ktoś uwierzy że w otrębach pszennych są mikotoksyny. Lepszy jest makuch bo ma wyższą energię ale i cenę.
A więc dylemat dawać czy nie dawać trzeba rozstrzygnąć robiąc różne warianty receptur. Cena rozstrzygnie.
A więc dylemat dawać czy nie dawać trzeba rozstrzygnąć robiąc różne warianty receptur. Cena rozstrzygnie.
-
dla loch najfajniejsze włókno i teraz na czasie to wysłodki buraczane suszone tylko że lepiej nie granulowane bo granulowane rozwalą sita w śrutowniku - mają twardość ca cegły, pęcznieją po wchłonięciu wody kilka razy zwiększają objętość z 1 kg masz 10kg - magic - można próbować z warchlakami na mocnych paszach typu mączka rybna , krew , plazma , serwatka , mleko , drożdże w celu podniesienia włókna .
OTRĘBY PSZENNE 9,4 MJ 143 BO 98 wł 5,7 liz
wyslodki suszone 8,6 MJ 93 Bo 186 wł 5,3 liz
otręby 490 netto z dowozem
wysłodki 730 na granicy
osobiście i moje świnie uwielbiamy tanie pasze . Może nie rosną rewelacyjnie, może nie mają 32 odchowanych od 1 maciory ale coś dzięki stosowaniu pasz które mają racjonalną cenę z tego interesu zostaje. Moje świnie nie lubią wysłodków. Nie przechodzą im przez ich gardła głównie z powodu ceny. Towar na pewno pierwsza klasa ale cena fatalna. Włókno podobno wspaniałe.
wyslodki suszone 8,6 MJ 93 Bo 186 wł 5,3 liz
otręby 490 netto z dowozem
wysłodki 730 na granicy
osobiście i moje świnie uwielbiamy tanie pasze . Może nie rosną rewelacyjnie, może nie mają 32 odchowanych od 1 maciory ale coś dzięki stosowaniu pasz które mają racjonalną cenę z tego interesu zostaje. Moje świnie nie lubią wysłodków. Nie przechodzą im przez ich gardła głównie z powodu ceny. Towar na pewno pierwsza klasa ale cena fatalna. Włókno podobno wspaniałe.
owies piękna rzecz zwłaszcza kiedy cenę ma podobną do otrąb. Piękne włókno, wyższa energia od otrąb. Ja jednak zrezygnowałem z niego przede wszystkim dlatego bo moim zdaniem zapycha kanały i rury gnojowicowe zwłaszcza w połączeniu ze śrutą rzepakową, którą namiętnie stosuję w ilościach maksymalnie dopuszczalnych. Na słomie to nie przeszkadza. Otrąb nie trzeba też śrutować a owies długo się śrutuje.
Re: ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
Podraznia układ pokarmowy,takze całkowicie soji raczej nie zastąpi.WOJCIECH1236 pisze:Stosuje ktoś śrute słonecznikową w żywieniu trzody?? Ciekawi mnie jak to wygląda, bo ogólnie jest to tańsze białko w porównaniu do soji.
No wipasz to kocha słonecznikową bo taniej pasze na niej kręcą . Ja wziąłem od nich paszy to mi świnie zaczęły zdychać dopiero wet zrobił sekcję i mówi że to ie pierwszy przypadek na wipaszu, na mojej paszy się uspokoiło . Morał z tego jeden może i dużo taniej się sobie paszy nie ukręci ale jak zrobie wiem co mam a nie tak jak te wszystkie paszowe dowal rzepaku i słonecznika ,a nam jak liczą koszt paszy to soje przyjmują hehe
-
Re: ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
Mam do sprzedania śrutę słonecznikową w bardzo atrakcyjnej cenie