mikotoksyny w otrębach pszennych

piotrek98
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 22 paź 2012, 21:30

mikotoksyny w otrębach pszennych

Post autor: piotrek98 »

Witam mam pytanie
Dowiedziałem się, że otręby pszenne są szkodliwe dla świń i mięso od nich jest szkodliwe dla człowieka. Chciałbym się dowiedzieć czy otręby kukurydziane też są szkodliwe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
marucha
Posty: 2491
Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33

Post autor: marucha »

Piotruś, a kto ci takich głupot naopowiadał. Podaj imię i nazwisko tego szarlatana. W sklepach ze zdrową żywnością otręby pszenne to numero uno.
Oczywiście, zapleśniałe otręby są tak samo szkodliwe jak zapleśniałe zboże. Jeżeli szkodzi drugie to może szkodzić i pierwsze. Otręby są robione z najlepszego chlebowego zboża.
piotrek98
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 22 paź 2012, 21:30

Post autor: piotrek98 »

Tak pisało w dodatku w gazecie top agrar. Dzięki za odpowiedz. A kukurydza jak jest trochę spleśniała i przerobiona na otręby to też szkodzi.
marucha
Posty: 2491
Rejestracja: czwartek 30 cze 2011, 07:33

Post autor: marucha »

a jak w topagrar to punkt widzenia zależy od tego kto artykuł pisał.
A kto to przerabia zapleśniałą kukurydze na otręby? Toż z zapleśniałej kuku i mąka czy kasza będzie zapleśniała. Może takie śmieci na gorzałę można przerobić. Wtedy od mikotoksyn w wódce łeb następnego dnia pęka, a wywar gorzelniany lub ddgs podobno takie toksyny posiada i może być że jest szkodliwy. Ale Ameryka takie wywary suszone świniom daje i produkcja wieprzowiny zamiast u nich spadać to rośnie. Trzeba sprawę dokładnie przeanalizować. A najlepiej sprawdzić doświadczalnie.
gregorius
Posty: 174
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 22:09
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: gregorius »

To mądrze pisali,szczególnie niebezpieczne są otręby przechowywane przez dłuższy czas,ponieważ przed przed uzyskaniem mąki ziarno pszenicy jest zwilżane po to aby łuska została lepiej odseparowana od ziarna.ta woda zostaje właśnie w otrębach i umożliwia wzrost grzybów jeżeli do tego jest jeszcze ciepło wtedy mają one idealne warunki do rozwoju i produkcji mykotoksyn.
ODPOWIEDZ