Strona 1 z 1

Kastracja dużych tuczników

: niedziela 02 gru 2012, 21:26
autor: Don
Mam 2 tuczniki z 90kg z pojedynczymi jądrami ,kastrowac czy odpuścić?
Ostatni taki przypadek robiłem wiele lat temu : stresilem uśpiliśmy , nastepnie zwiazalismy konczyny, wycinka i zaszycie.
Ale potem długo utrzymywał sie obrzęk i na wbc tak nie przeszedł w pierwszej klasie

: niedziela 02 gru 2012, 21:45
autor: Muchozolali
nie wiem jaki bedzie koszt takiej operacji
pytanie czy nastapi konfiskata
trzeba sobie prze analizowac koszty ewentualnego upadku po powikłaniach
a może sprzedac jako knura i kasa pewna

: niedziela 02 gru 2012, 22:05
autor: pitek81
wszystko zalezu jaki jestes mocny jak dasz rade i moze troszke niehumanitarne ale nowy skalpel minuta dobrej roboty i po sprawie na koniec shotapen i koniec 2 tygodnie i zagojone

: niedziela 02 gru 2012, 22:15
autor: stan1069@o2.pl
Jak ma 90 kilo to spokojnie go możesz zjeść albo sprzedać w tej wadze na żywą troche taniej , bo kastrowanie ryzykowne
musisz go oddzielić i więcej klopotu niż pożytku

: niedziela 02 gru 2012, 23:01
autor: Adrian
ja w swoim krótkim życiu :D heh było kilka takich przypadków z wieprzka zrobił się chłopaczek :shock: i nie zwracałem zbytnio na to uwagi przy załadunku kierowca spojrzał na niego dostał w rękę 2 dychy i mówił właśnie ze to chłopaczek a były aż dwa a jak przyszła faktura było ok nie zaznaczyli ze to wnęter albo ze mniej za niego zapłacą. takie numery to robił pamiętam dobrze mardi biskupiec zaraz 2zł mniej i nie było gatki:) a taki 90kg zanim dojdzie do siebie wiele czasu upłynie szkoda Ogierka 8)

: sobota 08 gru 2012, 11:53
autor: zonk28
Ciekawe jak by was w wadze 90kg bo po tyle na pewno macie wykastrowano........jak byś cię sie czuli? :lol: :lol: :lol:

: sobota 08 gru 2012, 12:00
autor: ziutek
Mam znajomego co go chłopy wykastrowali za oszustwa na spedach i kradzieże to jeszcze po dzis dzień dziwnie chodzi

: niedziela 09 gru 2012, 12:16
autor: zonk28
no widzisz.

: niedziela 17 mar 2013, 14:43
autor: robert983
Witam kolegów jestem tu nowy,mam taki problem mam prosiaka o wadze okolo 60 kg i nie jest on wykastrowany teraz się trochę boje że padnie i tu moje pytanie jak bym go ubil w wadzę powiedzmy 100kg to mięso by nadawalo się do jedzenia dzięki z góry zxa odp. i pozdrawiam

: niedziela 17 mar 2013, 15:32
autor: staś76
będzie śmierdzieć ,wykastrój tego prosiaka :) , nic mu nie będzie.

: niedziela 17 mar 2013, 19:50
autor: stan1069@o2.pl
robert983 pisze:Witam kolegów jestem tu nowy,mam taki problem mam prosiaka o wadze okolo 60 kg i nie jest on wykastrowany teraz się trochę boje że padnie i tu moje pytanie jak bym go ubil w wadzę powiedzmy 100kg to mięso by nadawalo się do jedzenia dzięki z góry zxa odp. i pozdrawiam
Zapach knurzy nie jest zależny od wagi zwierzęcia tylko od dojrzałości rozrodczej , do 5mc. życia możesz śmialo go zjeść tylko pytanie czy podczas jedzenia będziesz mógł połykać :lol: jak sobie przypomnisz coś zabił :lol:

niektórzy kupują takie osobniki płacąc tyle samo co bez jaj więc może lepiej tego sprzedaj a kup sobie innego

badania naukowe dowodzą że świnie trzymane w złych warunkach tzn, w gnoju po pas :roll: bardziej śmierdzą po uboju niż knurki

jak masz więc pięknego czystego maćka :lol: to się nie przejmuj tym ze ma jaja :lol: :lol:

: niedziela 17 mar 2013, 19:58
autor: krzywy
Robert, posłuchaj Stasia. Wie co pisze.

: niedziela 17 mar 2013, 21:47
autor: baraki
Jak za życia nie śmierdzi to i mięso nie będzie śmierdziało.
Jak dla siebie to ja bym nie kastrowął tylko ubił takiego 90kg i bedzie ok.
Przecież w NL sie odo dawna nie kastruje knurków, polaki żrą potem te schaby co do nas z Holandii przywioza i jakoś nikt nosem nie kreci.

: niedziela 17 mar 2013, 21:50
autor: krzywy
Baraki, a w czasie kastracji kilkudniowych to nie śmierdzi?

: niedziela 17 mar 2013, 21:52
autor: baraki
?????

: niedziela 17 mar 2013, 21:58
autor: krzywy
Nie prysnęło Ci nic po oczach i twarzy? Kiedyś wet przy kastracji mówił, ż dobra robota bo się nie kurzy. Ale zaraz dodawał, że po oczach chlapie.
Knura czuć od urodzenia.
Chociaż dla niektórych do powabny zapach. Mój dentysta jak się spryskał to pachniał identycznie jak knur. Na panie to może działało?

: niedziela 17 mar 2013, 22:01
autor: baraki
Krzywy uzupełnij wiedze na temat zapachu knura, co się na niego skłąda i jak powstaje i kiedy bo widze że jestes mało zorientowany w temacie.

: niedziela 17 mar 2013, 22:05
autor: krzywy
Oj, Baraki przypuszczam, że trochę więcej miałem do czynienia z knurkami i nie tylko niż Ty. Wiedzę i doświadczenie też jakieś mam.

: niedziela 17 mar 2013, 22:39
autor: stan1069@o2.pl
Przy kastracji to śmierdzi mocz , a nie zapach knurzy

ludzie mają przykazania i zapachy :lol: :lol: a zwierzęta same zapachy tylko mocniejsze :lol:

: poniedziałek 18 mar 2013, 00:33
autor: baraki
Tak masz trochę racji Stan, jak prosiaki na sciółce lub pół ruszcie to rece śmierdza moczem bo prosiaki w nim utaplane.

Krzywy trzeba zaczac od tego że zapach knura nie powstaje w jądrach a juz stwierdzanie owego zapachu u 3 dniowych prosiaków to tylko efekt wyobraźni i autosugestii.

: poniedziałek 18 mar 2013, 09:47
autor: staś76
tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.

: poniedziałek 18 mar 2013, 10:20
autor: brzydal
nie każdy bedzie śmierdział i nie każdemu bedzie smierdział kiedyś czytałem wyniki doświadczenia podawano kilku ludziom mięso z knura niektórzy stwierdzili od razu że śmierdzi nieda sie jeść kolejna grupa nie wyczuła różnicy a następni powiedzieli że było smaczne

: poniedziałek 18 mar 2013, 10:41
autor: staś76
tak się dobrze składa że mam knura na sprzedaż, także zainteresowanych smakoszy zapraszam...mięso podobno smaczne ,no i cena atrakcyjna.

: poniedziałek 18 mar 2013, 10:44
autor: brzydal
mieso sprzedaj bo wiele od tucznika sie nie różni tylko jądra zostaw w niektórych kulturach to jest przysmak

: poniedziałek 18 mar 2013, 13:36
autor: krzywy
staś76 pisze:tak czy inaczej taki ok 100kg będzie śmierdział, baraki nie brnij znowu w zaparte.
Trafiłeś w sedno.

: poniedziałek 18 mar 2013, 17:07
autor: Falco
Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno

: poniedziałek 18 mar 2013, 18:48
autor: krzywy
Zaznacz go, żebyś przypadkiem nie poczuł go na talerzu lub wcześniej w garnku albo na patelni. Wietrzenie kuchni będzie konieczne. Przeżyłem kiedyś coś takiego.

: wtorek 19 mar 2013, 15:54
autor: Falco
krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?

: wtorek 19 mar 2013, 16:12
autor: stan1069@o2.pl
Falco pisze:krzywy ja go nie chcę zjeść, chcę go sprzedać, pytanie co będzie jak taki pojedzie do rzeźni?
Nie wiesz co będzie ????????
tucznika ludzie zjedzą
a Tobie zapłacą za jądro :lol: :lol: :lol:
no chyba że na żywą pójdzie

: wtorek 19 mar 2013, 16:52
autor: vicia1223
Falco nawet nie jesteś świadom ile razy jadłeś ze sklepu takiego z jądrami .. :lol:
Jeżeli dłużej handlujesz z zakładem , przed załadunkiem mówisz że jest taki np z jednym jądrem i po problemie .

: wtorek 19 mar 2013, 20:06
autor: mytotoksyna1
[quote="Falco"]Ja mam takiego ok. 50kg. i jądro mu pływa gdzieś we flakach, to co mam zrobić? No chyba że miał tylko jedno[/quote

..... tylko 1 na tysiąc tucznik z taką skazą(jąderkiem) powoduje zapach po uboju .
Zapewne za kilka lat i u nas w Polszcze będzie zaniechana kastracja - no oczywiście ze względów ekonomicznych , bo prawdę mówiąc tylko w tym temacie jest jeszcze jakaś rezerwa oszczędnościowa dla hodowcy.

: wtorek 19 mar 2013, 20:56
autor: Don
Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.

: wtorek 19 mar 2013, 21:45
autor: krzywy
Don, w niektórych ZM nie obniżają ceny, obniżają wagę. A tego nie zauważysz. Jak zapłata za wnętra o 30% niższa, to lepiej go ubić po porodzi, niż przy nim chodzić i jeszcze dołożyć przy sprzedaży.

: wtorek 19 mar 2013, 22:18
autor: SA
Don pisze:Te 2 knurki od krórych zacząłem ten temat poszły z resztą na wbc i były normalnie sklasyfikowane.
Jest problem jak się trafi przy uboju własnym albo dla znajomych niezbyt przyjemna sprawa

: środa 20 mar 2013, 18:05
autor: Falco
Ja się bałem czy w razie w mi takiego nie zutylizują :wink: Ale mnie uspokoiliście

: środa 20 mar 2013, 18:16
autor: krzywy
U mnie co jakiś czas się taki trafia. Przy kastracji nacinam ucho, żebym przez przepadek nie poczuł go na talerzu.

: środa 20 mar 2013, 20:16
autor: vicia1223
Trzeba żeńską płeć ubijać , lepsza wydajność i bez niespodzianek .

: środa 20 mar 2013, 20:56
autor: krzywy
Masz rację Vicia. Po jednej niemiłej niespodziance właśnie tak robię.

: czwartek 21 mar 2013, 22:18
autor: zzetor11441
Świnka chyba jest chudsza ale jak ma ruje to mięso też nie jest takie

: czwartek 21 mar 2013, 22:48
autor: krzywy
Zetor, to też jest prawdą. Musisz szukać dalej.

: niedziela 31 mar 2013, 15:39
autor: robert983
Dzięki panowie za odpowiedzi właśnie się tego obawiałem że nie bedę mógł tego mięska przełknąć wiec tydzień temu lekarz ciapnął mu co trzeba pierwsze dwie doby były naprawdę nie ciekawe balem się bo nie chciał wstać ale teraz jest ok.ja nie kupuje mięsa w sklepie od jakiegoś roku pewnego tygodnia wyrzuciłem ze trzy razy kanapki bo zjeść się nie dało pozdrawiam