FORUM
sliskie ruszta
-
sliskie ruszta
Witam. Załozyłem temat gdyz mam problem z lochami na porodowce. Wprowadzone lochy źle znoszą warunki w nich panujace. Bardzo się ślizgają, nie mogą wstać, nie chcą jeść. Stan ten utrzymuje się przez cały okres okołoporodowy. Mieliście może takie problemy? Jak temu zaradzić? Zastanawiałęm się nad kupnem mat gumowych bo jest naprawdę tragicznie.
Podejrzewam że to nie jest wina ruszt tylko loch a raczej miaszania systemów ściołowego z bezściołowym. Jak trzymasz prośne lochy na ściółce to racice nie ścierają się jak powinny, nogi przystosowują sie do tego typu podłoża a potem zabierasz je na twarde i na tych "ściółkowych" racicach locha niema szans utrzymac się an nogach zwłaszcza jesli masz świnie typu pbz które mają zasadniczo słabe nogi.
Jeśli zgadłem to tylne nogi jakby wieżdzają pod lochę i na boki
Czy tak?
Maty gumowe troche pomogą ale bardziej przydął by się korekcja racic

Jeśli zgadłem to tylne nogi jakby wieżdzają pod lochę i na boki
Czy tak?
Maty gumowe troche pomogą ale bardziej przydął by się korekcja racic

-
-
-
-
- mytotoksyna1
------------------ ty nie kombinuj.krzywy pisze:Mam u siebie hypora, pic- a, i chyba ze 20 szt. PBZ i specjalnie nie widzę różnicy w zachowaniu w jarzmach i na ruszcie z tworzywa. Od 15- 17 lat nie ma większych problemów. Kojce grupowe są na płytkiej ściółce (samospławialna). Na głębokiej ściółce były problemy z przerostem racic.
weż się do roboty!