FORUM
jaki olej?
jaki olej?
jaki uzywacie olej do natłuszczania pasz , w jakiej ilosci go stosujecie, i jaka jest wasza poinia na ten temat za opinie z gory dziekuje i podrosik
maciek
u mnie np. uzywamy oleju palmowego , ale to przez wymogi tuczu do anglii , co do ilosci wszystko zalezy ktora grupa zywieniowa itd.
np. u mnie dla odsadzeniakow uzywamy 4% oleju
ja osobiscie nie spotkalem tutaj farmy ktora nie stosuje jakiegos tluszczu do paszy wiec duzego porownania nie mam
ale trzeba tez uwazac , czasami jak przychodzi nowy to i biegunki sie zdarzaja , a czasami maciorki przestaja jesc na 1 dobe
u mnie np. uzywamy oleju palmowego , ale to przez wymogi tuczu do anglii , co do ilosci wszystko zalezy ktora grupa zywieniowa itd.
np. u mnie dla odsadzeniakow uzywamy 4% oleju
ja osobiscie nie spotkalem tutaj farmy ktora nie stosuje jakiegos tluszczu do paszy wiec duzego porownania nie mam
ale trzeba tez uwazac , czasami jak przychodzi nowy to i biegunki sie zdarzaja , a czasami maciorki przestaja jesc na 1 dobe
-
Polecam olej rybny
Tani.Chętnie pobierany przez swinie.Wysoka energia.Najlepszy profil kwasów tłuszczowych.
-
Ja stosowałem:
1. Rzepakowy (jak był po 2,7zł/l) do 2% bo mieszalnik nie był wstanie wymieszać większej ilości
2. Sojowy (po 3,5 zł/l) ma lepszy profil kwasów tłuszczowych co szczególnie widać na prosiętach i lochach.
3. Rybny - (1,75zł/l) brzydko pachnie ale swoje robi
4. Palmowy - bardzo dobry ale troszkę za drogo sobie za niego śpiewają.
1. Rzepakowy (jak był po 2,7zł/l) do 2% bo mieszalnik nie był wstanie wymieszać większej ilości
2. Sojowy (po 3,5 zł/l) ma lepszy profil kwasów tłuszczowych co szczególnie widać na prosiętach i lochach.
3. Rybny - (1,75zł/l) brzydko pachnie ale swoje robi
4. Palmowy - bardzo dobry ale troszkę za drogo sobie za niego śpiewają.
-
olej - natłuszczanie pasz
Olej stosujemy w celu uzłupełniania niedoboru energi w dawce pokarmowej głównie po to by zmniejszyć zużycie paszy – nie wielu o trm wie, że ma on także bardzo duży wpływ na uzyskanie dobrej mięsności u świń - stosunek MJ do lizyny! Pozdrawiam
-
-
-
-
-
Olej rybny łososiowy Ekbork- Pomorskie
Witam, mamy w ofercie olej rybny powstający przy produkcji maczki ze świeżych części łososiowych, cena netto 2,200zł za 1000l. Transport w zakresie własnym. tel.059/ 821 25 31
janek pisze:Witam .Panowie mam pytanie po ile kupujecie aktualnie olej rzepakowy i co sądzicie o rzepakowym z biedronki bo ostatnio jest tańszy niż paszowy kosztuje 3,15 zalitr i jest w 3 litrowych butelkach więc nie ma większego problemu z zakupem i dozowaniem .
Ciekawe w jakiej cenie jest bezpośrednio u producenta, na butelkach z biedronkli jest zapewne podany adres zakładu więc mozna zadzwonić i zapytac.