Sorry, tak tylko się wygłupiam. Czytam to forum od jakiegoś pół roku i czasami trudno mi zrozumieć co jest napisane, ale się domyślam. Mam żonę polonistkę, to powinno mnie w jakimś stopniu wytłumaczyć. Odnośnie forum to czasami są ciekawe rzeczy, ale ostatnio coraz rzadziej, więc z nadmiaru czasu piszę bzdury. Pozdrowienia dla Ciebie Tragon! A tak z ciekawości, skąd wziąłeś takiego nicka?
Wetman mysle jaki tu miec nick. Mysle, mysle Dragon! Jest nick. Ale to przeciez smok -marny nick. To zmienilem pierwsza litere i taka to geneza.
Ale przeciez temat ma dotyczyc naimy. Chyba niedlugo klos stworzy temat - Towarzyskie.
Pozd
Tragon, niezłe z tym nickiem. Nigdy bym nie wpadł. A co do korepetycji to musicie poczekać, tak do jakiejś sześćdziesiątki, młodszych nie zapisuję. Wracając do tematu naimy słyszałem, bo niestety nie mam takich sztuk, że to mało wymagający materiał i ma niewielkie zużycie paszy. Pozdrowienia.
PYTANKO; Czy od najmy pokrytej neckarem mogę otrzymać tucznika o wysokiej mięsności ? Bo jak zarazie to z tym mam kłopot pomimo '' dobrych'' receptur żywieniowych.
Ja kryje Naima*neckar - sprzedajac prosiaki klienci osiągaja miesnosc 56-58 % , przy szybkim tempie wzrostu . a Jakie knur ma parametry ? Czy to lider ?
To pewnie Elite jest kiepski , ja uwazam ze tylko po liderze jest miesnosc wysoka . Mialem na poczatku Elita i miesnosci nie bylo . Spróbuj wziąsc nowego knura , maja teraz z nowego gospodarswa i naprawde sa niezle . pozdro
ja mam WBPxPBZ i nie narzekam mięsność w granicach 57 -58% wybój 80,5 i czego jeszcze szukać, kiedyś miałem naime loszki wymagające a tucznika z tego nie było ale mięsności ani wybojowości do tego dłużej rosły niż te co mam teraz j
A jakie masz zużycie paszy na kg przyrostu? Jaki przyrost dzienny? Jakie jest odchylenie standardowe w mięsności Twoich tuczników i przy jakiej wadze je sprzedajesz? Jakie zużycie paszy dla loch/odsadzone prosie?
wl_master pisze:ja mam WBPxPBZ i nie narzekam mięsność w granicach 57 -58% wybój 80,5 i czego jeszcze szukać, kiedyś miałem naime loszki wymagające a tucznika z tego nie było ale mięsności ani wybojowości do tego dłużej rosły niż te co mam teraz j
Kiedyś używałem knurów Penarlana i zawsze miałem problemy z mięsnością a przedstawiciele mówili, że mam złe żywienie Zmieniłem knury, żywienie zostało i mięsność wzrosła!
po mojemu bezproblemowo wykręci 57,58% mięsności z tych "nowych" PBZ czy WBP, moje lochy w znacznej mierze pochodzą po świnkach z Ś.P Łacka.
Wcześniejszy odbiorca prosiaka miał takie mięsności zawsze u Olewnika
(jeszcze nawet w trakcie afery z pracownikami)
pod pojęciem nowy wbp cz pbz rozumiem odwrotność do chudych długich macior czy tuczników jeszcze tak niedawno popularnych
obecne białe rasy niczym nie różnią się wybojowością od ras typowo mięsnych, a nawet bardziej przejrzyście można zaobserwować na nich ścięgna i mięśnie :) no i oczywiście przepiękne 4 szyneczki :)
ludzie nie kupujcie tego materiału genetycznego, na zachodzie już dawno nikt nie liczy się z tą genetyką!! zdecydowanie lepiej wypadają genetyki topigs oraz danbred.
Silver . Danbred wypada po 3-4 miocie a naima da ci 8-10 miotow . Co do topigsa to narazie trudno powiedziec za malo materialu u nas w polsce, ale podobno mniej wydajana
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.